Zakladny zoom na svadby.. co vybrat, co najviac pouzivate?
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Re: Zakladny zoom na svadby.. co vybrat, co najviac pouzivat
fotil jsem jen jednu svatbu a to pouze jen Pentaxem 17-70/4 .Jen bylo škoda,že jsem ještě neměl pevnou 50 na focení venkovního portrétu.Ale i tak P 17-70 dobře posloužil.
Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1
Dakujem vsetkym za rady., no stale coraz viac neviem, co bude lepsia volba.. ako som spominal, druhe telo, ktore bude primarne urcite planujem kupit, ale to az na jar, ked toho budem mat viac.. rozpocet nakoniec mam na px DA* 16-50 a px DA* 50-135 a mozno aj FA 1,4/50, ale vsetko zatial postupne.. ide mi hlavne o kvalitu a viaceri mi radili, ze radsej objektivy pentax nez sigma ci tamron.. tak neviem.. viete este niekto poradit inu alternativnu kombinaciu rovnakych / lepsich kvalit s rozsahom cca 16-135/2.8??
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ
Ano PX objektívy sú možno o čosi opticky lepšie, ale pozor na SDM tam by som ruku do ohna nedal, záruku síce dva roky máš, ale asi ju nikto netúži riešiť, zvlášť ak ti objektív cestuje cez nemecko a ty nan čakáš 1 mesiac
Ja by som si teda za PX16-50 určite nepriplácal a zobral za polovicu (ono je to takmer ušetrených 500€) Sigmu 17-50 (ver že ten príplatok u PX 16-50 na fotkách nezbadáš) a za ušetrené by som zobral niečo lepšie ako PX 50/1,4
Napríklad Sigma 17-50 + DA40 + DA70 + DA50-135, problém ale vidím v tých dvoch bzučiakoch - v tých kostoloch je to brutal počuť, človek si to nejak neuvedomuje dokedy nestrieda SDM a skrutku, ono aj to pípanie pri zaostrení je vhodné mať v kostole vypnuté (chudáka kameramana doma potom môže roztrhnúť)
Ak by to vedelo chvílu počkať a Sigma by oznámila že PX bajonet dostane aj nová SIGMA 30mm f/1,4 tak by som ani chvílu neváhal a zobral ju
Ohladne druhého tela, teraz ti viem garantovať že po prechode na novšie telo tú K-r nebudeš chcieť používať, ono na to stačí K-30 (K-50) ktorá má 2x roller a hladáčik z hranola
Za ušetrené si kludne kúp aj editačný software, je to úplne iný level, síce sa dá aj "šlohnúť" ale to tu riešiť nebudeme, mne sa napríklad podarilo kúpiť ACDSee PRO 6 za necelých 20€
Ja by som si teda za PX16-50 určite nepriplácal a zobral za polovicu (ono je to takmer ušetrených 500€) Sigmu 17-50 (ver že ten príplatok u PX 16-50 na fotkách nezbadáš) a za ušetrené by som zobral niečo lepšie ako PX 50/1,4
Napríklad Sigma 17-50 + DA40 + DA70 + DA50-135, problém ale vidím v tých dvoch bzučiakoch - v tých kostoloch je to brutal počuť, človek si to nejak neuvedomuje dokedy nestrieda SDM a skrutku, ono aj to pípanie pri zaostrení je vhodné mať v kostole vypnuté (chudáka kameramana doma potom môže roztrhnúť)
Ak by to vedelo chvílu počkať a Sigma by oznámila že PX bajonet dostane aj nová SIGMA 30mm f/1,4 tak by som ani chvílu neváhal a zobral ju
Ohladne druhého tela, teraz ti viem garantovať že po prechode na novšie telo tú K-r nebudeš chcieť používať, ono na to stačí K-30 (K-50) ktorá má 2x roller a hladáčik z hranola
Za ušetrené si kludne kúp aj editačný software, je to úplne iný level, síce sa dá aj "šlohnúť" ale to tu riešiť nebudeme, mne sa napríklad podarilo kúpiť ACDSee PRO 6 za necelých 20€
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 03 srp 2013, 09:41, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
no ked som si bol v obchode obkukat tie px objektivy a mali tam aj tu sigmu, tak px sa mi zdali o nieco lepsie spracovane.. a chlapik, co tam robi, tak vyzeralo ze sa vyzna a tvrtil mi, ze sigma bude ok, ale on by na px jednoznacne kupoval len px skla.. a tiez.. ked uz budem mat k5 alebo nieco novsie, tak to bude utesnene telo, tak rozmyslam, ze sa prilonim uz aj k utesnenemu sklu.. ale ako vravis 500€ je 500€
Původně jsem se domníval, že tazatel chce něco za rozumné peníze a ne, že do toho chce dát 50.000,-. Za takové situace se kloním k názoru cport, kde bych určitě k sestavě 17-50 + 50-135 koupil portrétní 55/1,4.
Pokud jde o rozhodování mezi Px 16-50/2,8 a Sigma 17-50/2,8m tak si nejdříve pročti výsledek srovnání provedený Pentaxeros.
http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... ction.html
Rozhodně je Px 16-50/2,8 nesmyslně předražený. Při nákupu Sigmy už mám polovinu peněz ušetřenou na Px 55/1,4.
Ještě taková kacířská myšlenka, když budou dvě těla - ? - tak bych na jedno dal seťák DA 18-55, na skupinu, nebo hodně stísněné podmínky, protože v rozmezí 18-25 je dostatečně dobrý, když se trochu přicloní. Zbytek, tzn. 80-90% všech fotek pokryje Sigma 24-70/2,8, která je dost rychlá a dost dlouhá na všechno ostatní. Pak není třeba investovat do 50-135/2,8. To lze koupit až později nebo vůbec.
Pokud jde o rozhodování mezi Px 16-50/2,8 a Sigma 17-50/2,8m tak si nejdříve pročti výsledek srovnání provedený Pentaxeros.
http://www.pentaxforums.com/reviews/pen ... ction.html
Rozhodně je Px 16-50/2,8 nesmyslně předražený. Při nákupu Sigmy už mám polovinu peněz ušetřenou na Px 55/1,4.
Ještě taková kacířská myšlenka, když budou dvě těla - ? - tak bych na jedno dal seťák DA 18-55, na skupinu, nebo hodně stísněné podmínky, protože v rozmezí 18-25 je dostatečně dobrý, když se trochu přicloní. Zbytek, tzn. 80-90% všech fotek pokryje Sigma 24-70/2,8, která je dost rychlá a dost dlouhá na všechno ostatní. Pak není třeba investovat do 50-135/2,8. To lze koupit až později nebo vůbec.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Pentax má dlhšiu dobu ohlásané nové sklá, zatial je o tom ticho ale je slúbeny širokorozsahový DA* zoom, podla predpokladaného rozsahu to asi nebude môct mať konštatnú svetelnosť v celom rozashu, ale tak DA* snád nebude mať svetelnosť f/3,5-5,6
Z utesnenia si zasa ťažkú hlavu netreba robiť, nie že by to nebola výhoda, ale žiť sa dá aj bez toho.
Ako som vyššie písal viac by ma trápil problém ohladne SDM, ja doma jedno nefunkčné SDM mám a povedal som si, že nekúpim žiadne dalšie z tých terajších, ak niekedy v budúcnosti, tak jedine novo vydané sklo.
Keby to bolo šetrenie nejakých 100€ tak by som prižmúril oko a zobral originál, ale pri takmer 500€ jednoznačne Sigma
Z utesnenia si zasa ťažkú hlavu netreba robiť, nie že by to nebola výhoda, ale žiť sa dá aj bez toho.
Ako som vyššie písal viac by ma trápil problém ohladne SDM, ja doma jedno nefunkčné SDM mám a povedal som si, že nekúpim žiadne dalšie z tých terajších, ak niekedy v budúcnosti, tak jedine novo vydané sklo.
Keby to bolo šetrenie nejakých 100€ tak by som prižmúril oko a zobral originál, ale pri takmer 500€ jednoznačne Sigma
Pentax K-30, Metz 48
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Asi mě tady ukamenujete, ale upřímně pokud to s tím focením svateb myslíš vážně, tak je tohle ideální čas přejít na jinou značku. Ideální vzít Canon z xxD řady a sehnat 70-200mm f/4L z bazaru, na svatby ideální plus doplnit to nějakým širokoúhláčem na skupinovky, třeba tokina 11-16mm f/2.8, případně Tamron 17-50mm f/2.8. Pentax bohužel nemůže Canonímu eLku cenou konkurovat. Nehledě na to, že máš potom možnost přejít na fullframe, což je u svateb velká výhoda. A světelnou padesátku máš za pár šupů.
Pokud bys chtěl přesto zůstat, tak je určitě výhodou f/2.8 zoom kvůli menšímu množství světla v kostelech a jiných svatebních místech Nejlépe Pentax 50-135mm.
Pokud bys chtěl přesto zůstat, tak je určitě výhodou f/2.8 zoom kvůli menšímu množství světla v kostelech a jiných svatebních místech Nejlépe Pentax 50-135mm.
nooo.. vsetky vase myslienky / navrhy su zaujimave a nutia ma o tom premyslat este viac, takze stale viac a viac zvazujem.. na nakup foto techniky som dostal dotaciu, a preto sa chcem tomu aj vaznejsie venovat a kupit si radsej menej ale kvalitnej techniky.. celkovo mam na to 3-3,5 tis.€, ale pozor, len na nove veci!, takze o bazarovych teraz nemozem rozmyslat.. uvedomujem si aj to, ze teraz je cas rozmyslat aj o moznom prechode na inu znacku.. (ved K-r s 2 setakmi nie je nic moc).. zvazujem tela ako Nikon D7100 ci Canon 7D, no nikon ma v rukach velmi nepresvedcil.. canon je ok, ale predsa len starsie telo a obzvlast grip k nemu je tak akurat na .... (kamos nim foti, tak mi ho pozical, fotak ok, grip bieda).. akosi ked skusam tela inych znaciek, ovladanim a aj funkciami mi stale najviac sedi to moje K-r (ale to mozno preto, ze som si na neho az naviazany .. ale pentax sa mi proste paci.. viem, ze sa mozem dostat do situacie, kedy mi technika od pentaxu nebude stacit a toho sa asi bojim najviac, hoc keby som vedel, ze si s pentaxom vystacim, tak nevaham a beriem to najlepsie od px..
inac este som zvazoval variantu Sigma 24-70/2.8 a Sigma 70-200/2.8 + este nieco okolo 12-24.. prve dva su aj na FF, takze ak by px vyrobil FF tak by som mal prechod vyrieseny.., ak by som riesil teraz N alebo C, tak beriem asi tieto skla..
inac este som zvazoval variantu Sigma 24-70/2.8 a Sigma 70-200/2.8 + este nieco okolo 12-24.. prve dva su aj na FF, takze ak by px vyrobil FF tak by som mal prechod vyrieseny.., ak by som riesil teraz N alebo C, tak beriem asi tieto skla..
Ja verím že Pentax časom zdokonalý to v čom je pozadu, tiež nechcem meniť a tiež preto teraz pri poslednej kúpe skla som siahol po Sigme 35/1,4 ktorá je aj FF, trebárs DA 16-50 a ani 50-135 nie sú FF ready.
Treba si fakt rozmyslieť do čoho dá človek peniaze zvlášť pri tých drahších sklách, u mna pri fotení športu je crop doslova výhoda, ale čo ak niekedy motyka vystreli a po pri APS-C si za pár rokov možno kúpim FF - aj ked nie je stále isté či ho vôbec niekedy vydajú
Stále čakám kedy Pentax oznámi nejaké nové sklá, ktoré by pochopitelne mali byť lepšie. Ty si si vybral momentálne zlú dobu na nákup techniky ak by si chcel ostať pri značke
Treba si fakt rozmyslieť do čoho dá človek peniaze zvlášť pri tých drahších sklách, u mna pri fotení športu je crop doslova výhoda, ale čo ak niekedy motyka vystreli a po pri APS-C si za pár rokov možno kúpim FF - aj ked nie je stále isté či ho vôbec niekedy vydajú
Stále čakám kedy Pentax oznámi nejaké nové sklá, ktoré by pochopitelne mali byť lepšie. Ty si si vybral momentálne zlú dobu na nákup techniky ak by si chcel ostať pri značke
Pentax K-30, Metz 48
to Gaprielko:
No to už je trochu jiná informace než na začátku. Pokud jde o budoucnost, tak tady bych asi souhlasil s freddy krueger a zvážil bych možnost jiného systému s budoucností FF. Osobně mám vyzkoušenou kombinaci EF 17-40/4 a 70-200/4 IS (Dohromady cca 37.000,-). K tomu za 8.500 EF 85/1,8 (ostrý až moc) a je vystaráno. Nějaké zachovalé tělo Canon 5D (cca 15.000,-). Já vím, je to už zastaralé, ale pokud jde o šum, tak vizuální rozdíl mezi ISO 100 a 1600 je nulový. Oba uvedené zoomy jsou ostré již od clony 4 a když se najdou zakázky nebude problém upgrade na Canon 5D II (cca 27.000,-) a staré 5D pak bude jako záloha. Oba zoomy a 5D jsou robustní a stavěné na profesionální zátěž a jejich AF je jiná liga.
A jak říkají Američané u aut - "objem ničím nenahradíš", tak stejně platí u foto -"FF ničím nenahradíš"
No a pokud to neklapne, tak to všechno lze zase dobře prodat s minimální nebo žádnou ztrátou.
No to už je trochu jiná informace než na začátku. Pokud jde o budoucnost, tak tady bych asi souhlasil s freddy krueger a zvážil bych možnost jiného systému s budoucností FF. Osobně mám vyzkoušenou kombinaci EF 17-40/4 a 70-200/4 IS (Dohromady cca 37.000,-). K tomu za 8.500 EF 85/1,8 (ostrý až moc) a je vystaráno. Nějaké zachovalé tělo Canon 5D (cca 15.000,-). Já vím, je to už zastaralé, ale pokud jde o šum, tak vizuální rozdíl mezi ISO 100 a 1600 je nulový. Oba uvedené zoomy jsou ostré již od clony 4 a když se najdou zakázky nebude problém upgrade na Canon 5D II (cca 27.000,-) a staré 5D pak bude jako záloha. Oba zoomy a 5D jsou robustní a stavěné na profesionální zátěž a jejich AF je jiná liga.
A jak říkají Američané u aut - "objem ničím nenahradíš", tak stejně platí u foto -"FF ničím nenahradíš"
No a pokud to neklapne, tak to všechno lze zase dobře prodat s minimální nebo žádnou ztrátou.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
Je škoda, že se informace o tom nejdůležitějším - částce až 3500 EURO- se nezmínila hned na začátku. To se potom jinak vybírá
Otázka by měla být položena spíš takto:
"Chci fotit svatby,, mám tělo K-???? a chci se se skly vejít do
a) 20 000Kč
b) 30 000Kč
c) 40 000Kč
Zažívám móresy, že vám rádoby kamarádi dají za nafocení svatby tak nějakou flašku (snad neotrávenou) a myslí si, že budu štěstím bez sebe. Proto raději žádně takové kšefty nechci.
Otázka by měla být položena spíš takto:
"Chci fotit svatby,, mám tělo K-???? a chci se se skly vejít do
a) 20 000Kč
b) 30 000Kč
c) 40 000Kč
Zažívám móresy, že vám rádoby kamarádi dají za nafocení svatby tak nějakou flašku (snad neotrávenou) a myslí si, že budu štěstím bez sebe. Proto raději žádně takové kšefty nechci.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
ospravedlnujem sa, ze informacie podavam po castiach, ale na zaciatku som este velmi neriesil prechod ku inej znacke, ale len vyber kvalitneho zakladneho objektivu.. .. takze, ak by som ostal pri px, tak na skla mam naplanovanych cca 1,6tis. €, 400€ je blesk a 1,5tis. som si chcel odlozit na nove telo (nastupcu K5 ak by do jari prisiel, kedy potrebujem byt komplet vybaveny) + grip.. teraz na jesen na isto fotim 2 svadby, tak to uz s K-r prezijem (ked uz 4 zvladla so setakmi .. ta varianta s Canon 5D je lakava, ale rozmyslam, budem potrebova niekedy prejst na FF ? viem ze je to ina "liga", ale aj moje schopnosti budu rovnocenne k tej "lige"? Je tu niekto (okrem CSA), ktoremu vyslovene K5 nestaci / nestacila a musel prechadzat na FF inej znacky?
No ono je to celkom odvaha zobrať fotenie svadby s K-r a seťákmi Ja som tiež nejaké svadby pofotil, ale vždy ako "dvojka" a to preto, lebo ako hlavný som ani nechcel byť
Ohladne tela a AF , teraz ked fotíš na clony od f/3,5 dosť často až od f/4,5 , tak "nevidíš" nepresnosť zaostrenia, ak na to nasadíš niečo čo zvláda trebárs f/2,8 tak potom zbadaš ako ti lieta AF
Neviem možno máš talent fotiť svadby a pre ludí nie je podstatná ani tak technická kvalita ako zachytený daný moment. Tiež neviem kolko si dostal zaplatené, ja som nikdy nič nepýtal , ale je možné že ked kúpiš techniku a budeš chcieť aby sa ti "zaplatila" budeš musieť zvýšiť cenu a tým sa možno staneš nezaujímavý, dnes ked niekomu povieš že by si chcel 200-300€ tak často až hýka... A to tí zvučnejší berú smelo 700-1000€ ale už sú v tom aj nejaké vytlačené foto, či album.
Dnes by chcel fotiť za peniaze kde kto , bez ohladu či na to má alebo nie... Tiež idem ešte na jednu svadbu ako hosť a aj ako fotograf a ked sme sa bavili ohladne fotenia tak keby ste vedeli tie ich podmienky čo kedy a ako chcú, tak dopredu mi je jasné že by z toho nič nebolo, na fotenie NULA času, absolútne neatraktívne miesta a chú mať pekné fotky. Po debate som ich síce o pár veciach presvedčil , ale v niektorých prípadoch nechcú ustúpiť a byť v takomto prípade ako hlavný fotograf ? To radšej odmietnúť úplne a nekaziť si meno, človek svoje fotky zverejniť nemusí, ale môžu sa dostať von práve cez ludí ktorých človek fotil a to sa potom niektorý chytajú za hlavu že čo to bolo za idiota - pričom on chudák za nič nemôže
Trebárs čo viem , tak napr. "Žitnanský" idú fotiť vo svadobnom kludne aj 2-3 dni pred svadbou, jednoducho sú ideálne svetelné podmienky a kopec času a z toho množstva sa dá vždy vybrať, cez svadbu na to sú často len 2-3 hodiny s ktorých sa kludne polovica zabije presunmi. Trebárs ak má ísť človek fotiť nejakých "kresťanov" tak pre nich by bol hriech sa vidieť vo svadobnom skôr. Rozdiel je v tom že Žitnanský sú v takej pozícii že podmienky si diktujú oni a to majú terminy objednané aj viac ako rok dopredu ...
Ohladne tela a AF , teraz ked fotíš na clony od f/3,5 dosť často až od f/4,5 , tak "nevidíš" nepresnosť zaostrenia, ak na to nasadíš niečo čo zvláda trebárs f/2,8 tak potom zbadaš ako ti lieta AF
Neviem možno máš talent fotiť svadby a pre ludí nie je podstatná ani tak technická kvalita ako zachytený daný moment. Tiež neviem kolko si dostal zaplatené, ja som nikdy nič nepýtal , ale je možné že ked kúpiš techniku a budeš chcieť aby sa ti "zaplatila" budeš musieť zvýšiť cenu a tým sa možno staneš nezaujímavý, dnes ked niekomu povieš že by si chcel 200-300€ tak často až hýka... A to tí zvučnejší berú smelo 700-1000€ ale už sú v tom aj nejaké vytlačené foto, či album.
Dnes by chcel fotiť za peniaze kde kto , bez ohladu či na to má alebo nie... Tiež idem ešte na jednu svadbu ako hosť a aj ako fotograf a ked sme sa bavili ohladne fotenia tak keby ste vedeli tie ich podmienky čo kedy a ako chcú, tak dopredu mi je jasné že by z toho nič nebolo, na fotenie NULA času, absolútne neatraktívne miesta a chú mať pekné fotky. Po debate som ich síce o pár veciach presvedčil , ale v niektorých prípadoch nechcú ustúpiť a byť v takomto prípade ako hlavný fotograf ? To radšej odmietnúť úplne a nekaziť si meno, človek svoje fotky zverejniť nemusí, ale môžu sa dostať von práve cez ludí ktorých človek fotil a to sa potom niektorý chytajú za hlavu že čo to bolo za idiota - pričom on chudák za nič nemôže
Trebárs čo viem , tak napr. "Žitnanský" idú fotiť vo svadobnom kludne aj 2-3 dni pred svadbou, jednoducho sú ideálne svetelné podmienky a kopec času a z toho množstva sa dá vždy vybrať, cez svadbu na to sú často len 2-3 hodiny s ktorých sa kludne polovica zabije presunmi. Trebárs ak má ísť človek fotiť nejakých "kresťanov" tak pre nich by bol hriech sa vidieť vo svadobnom skôr. Rozdiel je v tom že Žitnanský sú v takej pozícii že podmienky si diktujú oni a to majú terminy objednané aj viac ako rok dopredu ...
Pentax K-30, Metz 48
tak tie svadby boli naozaj len "skusobne".. vacsinou znami, ktori ani bud nechceli fotografa, alebo aj mali ale ich fotograf bol zaroven kameramanom.. no uzas .. a na jednej som si fotil len tak pre zabavu a ked som pozeral mesiac po svadbe ich album, tak som v nom nasiel 80% svojich fotiek a to mali "profesionala" s FF .. zatial to bolo vsetko zadara, od jari by to mohlo byt aj za nejake peniaze.. kazdopadne profesionalne sa zivit fotenim asi nebudem, snad prilezitostne zopar svadieb v roku.. preto pri px pravdepodobne ostanem no len vyriesit tu dilemu zo zaciatku.. ktory teda zakladny objektiv? resp. ohnisko, radsej nieco okolo 17-50 alebo 24-70?
Tak celé to fotenie si poriadne premysli, lebo bez ponuky ostatných služieb ako vytlačenie svadobných foto aj vo velkom formáte, vyrobenie fotoalbumu si budeš horšie hladať záujemcov.
Zákazník často chce vidieť tvoju prácu a ty musíš vedieť stanoviť cenu aj za tie doplnkové služby, ktoré budeš musieť zadávať externe, takých čo sa uspokoja s fotkami na DVD moc nie je
Trebárs na jednej svadbe bola fotografka Eva Lendacka, s manželom majú reklamku , alebo niečo také a pre nich tvorba svadobného albumu nie je problém a ten svadobný album bol fakt parádny (asi 8-10 strán na riadne hrubom papieri, tlač až po okraj), ako techniku používala Nikon D3x
Zákazník často chce vidieť tvoju prácu a ty musíš vedieť stanoviť cenu aj za tie doplnkové služby, ktoré budeš musieť zadávať externe, takých čo sa uspokoja s fotkami na DVD moc nie je
Trebárs na jednej svadbe bola fotografka Eva Lendacka, s manželom majú reklamku , alebo niečo také a pre nich tvorba svadobného albumu nie je problém a ten svadobný album bol fakt parádny (asi 8-10 strán na riadne hrubom papieri, tlač až po okraj), ako techniku používala Nikon D3x
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 03 srp 2013, 15:41, celkem upraveno 2 x.
Pentax K-30, Metz 48