Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od matak77 » 09 kvě 2013, 12:56

Další odpověď, tentokrát pentax.cz

Dobrý den,

od konce roku 2011 je do všech objektivů s SDM motory instalován SDM motor nové generace, který je odolný. Od této doby jsou také reklamace těchto objektivů s defektem SDM motoru minimální. Nákupu se tedy bát nemusíte.

S pozdravem
Tomáš Moučka
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 09 kvě 2013, 15:04

Kdybych měl sám defekt SDM, tak bych se na základě odpovědi Pentax CZ pokusil vysoudit náhradu.
Tento mail, z pohledu korporace poměrně neopatrný, vyznívá, že předchozí generace motorů odolná nebyla.
S tím by si již ombudsman pro ochranu spotřebitelů (kerý pracuje zadarmo) poradil.
Takže nechci navádět, ale za pokus by to stálo.

Možná by stálo za to vytvořit zde seznam lidí, kteří SDM defekt měli, a postupovat jednotně. To by zvýšilo šanci na úspěch.
Jan67

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 09 kvě 2013, 17:22

Jan67 píše:Kdybych měl sám defekt SDM, tak bych se na základě odpovědi Pentax CZ pokusil vysoudit náhradu.
Tento mail, z pohledu korporace poměrně neopatrný, vyznívá, že předchozí generace motorů odolná nebyla.
S tím by si již ombudsman pro ochranu spotřebitelů (kerý pracuje zadarmo) poradil.
Takže nechci navádět, ale za pokus by to stálo.

Možná by stálo za to vytvořit zde seznam lidí, kteří SDM defekt měli, a postupovat jednotně. To by zvýšilo šanci na úspěch.
V jakém směru?

Oni v té odpovědi pouze uvedli, že od roku 2011 se dávají do objektivů odolnější motory. Nepřiznali, že by staré motory trpěly nějakou výrobní vadou. Je to stejné, jako žalovat výrobce aut proto, že se rozhodl dát do nového modelu třeba lepší motor... automaticky to neznamená, že ten starej motor byl vadnej a měl by být reklamován.

Z pohledu Pentaxu je to celkem jasné... každý, kdo měl SDM issue v záruce ho dostal v rámci záruky opravené. Neni teda proč a koho žalovat. Jenže lidi tak nějak předpokládali, že objektiv nějaké cenové třídy bude mít delší životnost vnitřních komponent než 2 roky... což neměl. To je ale problém morální, nikoliv právní. Ty motory neměly pravděpodobně skrytou vadu... jen prostě Pentax použil nějakou superlevnou shitku s nízkou životností a nehleděl na své uživatele.

To možná není moc morální, ale neni to ani nelegální... spousta výrobců dnes vyrábí své produkty s jasně naplánovanou životností.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 09 kvě 2013, 17:50

Já si právě myslím, že buď motory samotné, nebo ještě pravděpodobněji jejich návrh do konkrétního případu skrytou vadu měly. Nebo snad Pentax předem upozornil, že jejich předpokládaná životnost bude x měsíců?
Ale jak říkám, mě samotného to naštěstí nepálí. Kdybych defekt zažil u svýho objektivu, neváhal bych.
Ta asistence ombudsmana je zdarma, člověk nemůže nic ztratit.
Jan67

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 09 kvě 2013, 18:16

Na Pentaxforums.com mi konečně objasnili co znamená zkratka SDM.
Jde o anglické Sudden Death Motor.
To vše vysvětluje.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 09 kvě 2013, 21:46

Jan67 píše:Já si právě myslím, že buď motory samotné, nebo ještě pravděpodobněji jejich návrh do konkrétního případu skrytou vadu měly. Nebo snad Pentax předem upozornil, že jejich předpokládaná životnost bude x měsíců?
Ale jak říkám, mě samotného to naštěstí nepálí. Kdybych defekt zažil u svýho objektivu, neváhal bych.
Tohle už mi přijde takový to ujetý americký "zažalujem kohokoli za sebevětší hovadinu" :)
Garantovaná životnost je (v ČR) 2 roky, pokud se jakýkoli výrobek porouchá po záruce, tak je to holt smůla no. Ale rozhodně se za to nelze s výrobcem soudit, to je prostě blbost :wink: Nikdo výrobcům nemůže přikázat, že jejich produkt musí vydržet XY let bez poruchy.
Já třeba mám několik SDM skel, možná jednu z prvních 50-135tek, dávám jim do těla celkem dost a nikdy sem v tomhle směru nezaznamenal problém. Takže to nebude zase tak horký...
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 09 kvě 2013, 21:57

Rád bych upozornil na skutečnost, která se mi sice nelíbí, ale nic s ní neudělám. Při mé praxi po různých konstrukčních kancelářích, jsem se poměrně často setkal s plánováním životnosti výrobku. Tato životnost je max. 5let a dopředu se počítá i se ziskem za náhradní díly. Takže jde zase a pouze o prachy..
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 09 kvě 2013, 22:12

CSA píše:Tohle už mi přijde takový to ujetý americký "zažalujem kohokoli za sebevětší hovadinu" :)
Garantovaná životnost je (v ČR) 2 roky, pokud se jakýkoli výrobek porouchá po záruce, tak je to holt smůla no.
Sorry, ale asi nejsem tak bohatý, abych si kupoval skla za 20tis s tím, že když po dvou letech odejdou, tak si prostě řeknu - smůla.

Ale fajn, brečte nad svými rozbitými SDM dál a hezky si je na těch poličkách oprašujte.

A ke garantované životnosti - to myslíš vážně? To mám předpokládat, že mi všechno po dvou letech přestane fungovat? A v USA už po roce? To nám do ČR ale musí dodávat lepší kusy, ne?
Jan67

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 09 kvě 2013, 22:36

Jan67 píše:
CSA píše:Tohle už mi přijde takový to ujetý americký "zažalujem kohokoli za sebevětší hovadinu" :)
Garantovaná životnost je (v ČR) 2 roky, pokud se jakýkoli výrobek porouchá po záruce, tak je to holt smůla no.
Sorry, ale asi nejsem tak bohatý, abych si kupoval skla za 20tis s tím, že když po dvou letech odejdou, tak si prostě řeknu - smůla.

Ale fajn, brečte nad svými rozbitými SDM dál a hezky si je na těch poličkách oprašujte.

A ke garantované životnosti - to myslíš vážně? To mám předpokládat, že mi všechno po dvou letech přestane fungovat? A v USA už po roce? To nám do ČR ale musí dodávat lepší kusy, ne?
jsou zde dva proudy tohoto vývoje:
* pokud 90% elektroniky rozebereš na součástky a zase složíš, tak ti vždycky jedna zbyde a nikde nebude chybět (a bez ní se to už kazit nebude)
* cílené nemyšlení u konstrukce - součástky náchylné s teplotnímu poškození se dávají vždy vedle součástky která teplo vydává. součástky vyžadující jisté parametry se záměrně poddimenzovávají.

je to jednoduchá matematika: za 10 let výrobce může jednomu zákazníkovi prodat 1 výrobek co vydrží nebo 4 co se po záruce pokazí. Není nic lepšího než co nejvíce výrobků dělat spotřebních nebo ještě lépe na jedno použítí.

* nic z toho co zde říkám nemám ověřeno, ale myslím že budu velmi blízko pravdě

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 09 kvě 2013, 23:25

Sice už deset let nepracuji v jakosti, ale už tenkrát se konstrukční zadání výrobku definovalo tak, aby výrobek vydržel bez jakékoliv poruchy přesně stanovenou dobu. Životnost nad tuto dobu byl úhlavní nepřítel budoucích prodejů.

První s tím měl přijít koncern Sony, poté co Japonci zjistili, že jejich běžné rádio bylo použito při letu na měsíc bez rozsáhlých testů jakosti.

Odtud pocházejí kurvítka. Jsme v spotřební společnosti.
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

bukypetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bukypetr » 10 kvě 2013, 00:11

No počkejte, a to nám naše milovaná vláda v tichosti připravila ještě nový občanský zákoník, co vejde v platnost od 1. ledna 2014 a podle kterého záruka, jak ji známe, bude pouze půl roku. :wink: Může být sice za určitých mně neznámých podmínek prodloužena, prý na tom spotřebitel ještě vydělá (haha), ale celé se to zase točí okolo jakéhosi paragrafu, kterému normální řadový ovčan nerozumí. Prostě bordel.

Pomalu, ale jistě nám uzrává čas, kdy přijde na řadu vyměnit hledáčky za zaměřovače a foťáky za pušky...

CSA
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CSA » 10 kvě 2013, 07:33

Jan67 píše: A ke garantované životnosti - to myslíš vážně? To mám předpokládat, že mi všechno po dvou letech přestane fungovat? A v USA už po roce? To nám do ČR ale musí dodávat lepší kusy, ne?
To je samozřejmě na zodpovědnosti výrobce, jak se ke svým zákazníkům v tomto staví, ale je směšné na někoho štvát ombudsmana pro to, že mi nějaký výrobek nevydržel 10 let, jak sem si myslel, ale jenom 2,5 roku a pak musel do servisu :lol: Žádný zákon nic takového negarantuje. Myslim, že i C/N má svoje mouchy, jen my o tom nevíme, protože na jejich fóra moc nelezeme. Samozřejmě se tu ozvou většinou jen ti, kterým něco nefunguje/rozbilo se, ale komu vše 10 let maká bez jedinýho problému (třeba já), ti zpravidla mlčí. A že jich možná bude naprostá většina...
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 10 kvě 2013, 07:51

Garantovaná životnost je (v ČR) 2 roky, pokud se jakýkoli výrobek porouchá po záruce, tak je to holt smůla no. Ale rozhodně se za to nelze s výrobcem soudit, to je prostě blbost :wink: Nikdo výrobcům nemůže přikázat, že jejich produkt musí vydržet XY let bez poruchy.
Já třeba mám několik SDM skel, možná jednu z prvních 50-135tek, dávám jim do těla celkem dost a nikdy sem v tomhle směru nezaznamenal problém. Takže to nebude zase tak horký...
no bohužel nemůžeš být zařazen do statistiky - na to máš až moc bezproblémový Pentax vybavení :-D Ťuk ťuk.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 kvě 2013, 08:16

CSA píše:
Jan67 píše:Já si právě myslím, že buď motory samotné, nebo ještě pravděpodobněji jejich návrh do konkrétního případu skrytou vadu měly. Nebo snad Pentax předem upozornil, že jejich předpokládaná životnost bude x měsíců?
Tohle už mi přijde takový to ujetý americký "zažalujem kohokoli za sebevětší hovadinu" :)
To je přesně to o čem píšu... můžeme nad tím nadávat a zlomit nad Pentaxem třeba hůl. Nicméně na žalobu to fakt neni.

Nicméně Ty jsi fakt dítě štěstěny, co se týká spolehlivosti výbavy... kdybych Tě neznal osobně a nevěděl, jak intenzivně svou techniku používáš, fakt bych Ti to nevěřil. Myslel bych si, že buď kecáš s absencí problémů nebo s intenzitou používání. Moje 50-135 odešla po necelých 2,5 letech a to nejsem reportovej fotograf, takže jsem jí určitě nešťavil tolik co Ty. Všichni 3 lidé z mého okolí (už ani jeden z nich mimochodem není u Pentax) s 50-135 měli stejný problém. Můj otčím a skoro bratr zase mají v háji své 16-50, oba si je teda nechali za prachy opravit, ale hrozně mě mrzelo, že jsem byl já tím, kdo jim Pentax doporučil a od té doby řeší jen problémy (každej 16-50 na placenou opravu, dohromady 3 reklamace na obou dvou K5, jeden blesk Pentax na záruku atd.)... zvláště třeba v kontextu druhého skoro bratra, který si pořídil Nikon a neměl jedinej problém. Už nikdy bych Pentax nemohl nikomu doporučit, když se mě zeptá na názor.

Když to vezmu reálně, tak ze všech deseti SDM skel v mém okolí mělo s SDM problém 9, jediná vyjímka je zatím moje *55 (ta zase na K5 neostří správně) a pak Tvoje skla.

Takže na Tvém místě bych to raději moc nevykřikoval, ať to ještě nezakřikneš... protože žádná klika netrvá věčně :-). A Ty jí v tomhle případě máš vzhledem k nasazení fakt extrémní.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 10 kvě 2013, 08:33

Jan67 píše:

Je to dost jednoduché... jsou dobré značky a špatné značky. I dnes některé značky myslí na spokojenost svého zákazníka a snaží se vybudovat dobré jméno. Pak jsou značky, které raději upřednostňují okamžitý zisk a životnost svých produktů naplánují extrémně krátkou.

Realita je taková, že většina značek se snaží být někde mezi těmahle dvouma přístupama... tak nějak, aby se co nejvíc vydělalo, ale zase se neztratilo jméno atd.

Je na Tobě jako zákazníkovi, jakou značku si vybereš. Pentax se za fail SDM nikdy neomluvil a nikdy jej oficiálně nepřiznal. Z mého pohledu zákazníka to tedy není fail, ale vlastnost výrobku. A výrobce, který si dovoluje prodávat za prémiovou cenu výrobek, který má u většiny kusů životnost klíčového dílu okolo 2 let, já osobně považuju za naprostej odpad.

Jako skalní fanoušek stále doufám a vyčkávám, zda nový majitel nepřinese značce něco nového. Nic to nemění ale na tom, že Pentax považuju v současné době za odpad, který bych nikomu nemohl doporučit. A z budoucnosti systému mám stále větší strach, protože mi přijde, že značka už se ani nesnaží postupovat někam dál. Spíš mi přijde, že nový majitel chce brand využít u levných amatérských hraček a 135 dojíždí jen pro skalní ovce. A těch má Pentax fakt spoustu (soudě podle mnoha reakcí i zde na fóru).

Proto jsem zde mnohokrát psal, že třeba pro mě (jako fanouška) je strašně důležité, aby někdo z Pentax oficiálně přišel a řekl "sorry... to SDM se nám nepovedlo, takhle to být nemělo a sorry za K5, byl to dobrej stroj, ale některé kusy měly problémy... moc se omlouváme a v budoucnu se to už nebude opakovat". Pak by člověk alespoň věděl, že se nebaví o naplánované vlastnosti, ale nějaké krizi uvnitř výrobce a sérii ISSUE.

Ale tak jako tak.... tonhle je morálnosti a o vnímání značky. Ne o porušení zákonů. Soudit se s Pentax nebudu, ale jméno značky u mě neuvěřitelně kleslo do bahna.

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“