prosím o radu, staré objektívy
Moderátor: Moderátoři
prosím o radu, staré objektívy
Zdravím, idem si kúpiť Pentax K5 prechádzam z Canonu, som študent teda nedostatok financií na C a K5 sa mi zdá byť lepší ako 60D a 7D a ešte k tomu je o dosť lacnejší..
Teraz k veci, chcel by som si poskladať nejakú "zbierku" skiel MF aj AF, a potrebujem poradiť, chcel by som niečo nízko svetelné, kvalitné, môže byť zoom aj pevné, rozmýšľal som nad 135 3.5(vzhľadom k tomu že som čítal že je nádherne ostrý a má pekný bokeh) na portréty, niečim širším na krajiny a potom niečo na celé postavy napr 35 2.4, najprv som rozmýšľal nad 18-135WR, no ten je vraj na 100-135 nedostatočne ostrí, takže potom mi prišlo do úvahy 18-55 ale to mám aj na C a takmer to nepoužívam od kedy som mal 19-35 a 50.
Takže aby som to zhrnul- 35 2.4 (alebo niečo podobné)
- 135 3.5 (alebo niečo podobné)
-a niečo čo by mi vyplnilo dieru a bolo by to širšie (14 2.8 samyang, 50 1.7 napr.)
Všetko aby sa to dalo kúpiť do tích 300€ resp. 10 000kč
Určite by som to nekupoval naraz ale v priebehu 1-2 rokov, predsalen nemám neobmedzený účet v banke (ja vlastne nemám žiaden)
Ak je tu tákato téma ospravedlňujem sa ale hľadal som, nenašiel som. Ďakujem za každú radu.
Teraz k veci, chcel by som si poskladať nejakú "zbierku" skiel MF aj AF, a potrebujem poradiť, chcel by som niečo nízko svetelné, kvalitné, môže byť zoom aj pevné, rozmýšľal som nad 135 3.5(vzhľadom k tomu že som čítal že je nádherne ostrý a má pekný bokeh) na portréty, niečim širším na krajiny a potom niečo na celé postavy napr 35 2.4, najprv som rozmýšľal nad 18-135WR, no ten je vraj na 100-135 nedostatočne ostrí, takže potom mi prišlo do úvahy 18-55 ale to mám aj na C a takmer to nepoužívam od kedy som mal 19-35 a 50.
Takže aby som to zhrnul- 35 2.4 (alebo niečo podobné)
- 135 3.5 (alebo niečo podobné)
-a niečo čo by mi vyplnilo dieru a bolo by to širšie (14 2.8 samyang, 50 1.7 napr.)
Všetko aby sa to dalo kúpiť do tích 300€ resp. 10 000kč
Určite by som to nekupoval naraz ale v priebehu 1-2 rokov, predsalen nemám neobmedzený účet v banke (ja vlastne nemám žiaden)
Ak je tu tákato téma ospravedlňujem sa ale hľadal som, nenašiel som. Ďakujem za každú radu.
Re: prosím o radu, staré objektívy
Písal som ti o tom aj na iné forum, už to momentálne nemám ako odskúšať, ale u týchto nových tiel nefunguje záchytné ostrenie s manuálnymi sklami, ktoré nemajú na clonovom krúžku "A". Čo môže byť nevýhoda, lebo ti dovolí cvaknúť aj v momente kedy je zaostrenia totálne mimo. Práve preto že chceš teda MF sklá ti odporúčam K-30 pretože má "focus peaking" teda zvýraznenie hrán v rovine zaostrenia, teda funkcia na výrazné zníženie odpadu zvlášť pri MF. Toto K-5 nemá a nemá to ani faceliftovaná K-5II. Na youtube si môžeš pozrieť ako focus peaking funguje
Zo širokáčov na výber vela toho nebude, netreba zabudnúť že všetko kinofilmové je fullframe a teda na čo potrebuješ pri APS-C 18mm im stačilo 28mm , ako ultraširokač bola 24mm, 20mm ale tých je ako šafránu, včera som na Ebay zazrel FA20 , ale tá cena ...
Zo širokáčov na výber vela toho nebude, netreba zabudnúť že všetko kinofilmové je fullframe a teda na čo potrebuješ pri APS-C 18mm im stačilo 28mm , ako ultraširokač bola 24mm, 20mm ale tých je ako šafránu, včera som na Ebay zazrel FA20 , ale tá cena ...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- Významný člen
135 3.5 carl zeiss mám jeden. je ostrý ( trocha stráca kontrast v protisvetle) (jeden som predal za 70€)- portréty na vúčšiu vzdialenosť ( odkedy mám 50-135/2,8 ho už nepoužívam)
50/1,8 pentacon - mám - ostrý - ( trocha stráca kontrast v protisvetle) ok 20 do 40€ - fotil som s ním koncer, portréty na otvorenú clonu to vyzerá super najmä v strede
28/3,5 pentax M - mám - pre mňa až prekvapivo ostrý a kontrastný - kúpil som za 40€ bez krytiek- kúpil som si ho síce na reverzné makro, ale na to som ho ešte nepožil. vyhovuje mi to ohnisko na celé postavy na deti.
SMC od pentaxu sú fakt dobré aj na starých objektívoch - ak máš rád kontrastné fotky kupuj tie. Ak sa ti páčia mierne zahmlené fotky s tajomnou atmo, nemá potom až tak zmyslel priplácať.
Toľko z mojich skúseností
50/1,8 pentacon - mám - ostrý - ( trocha stráca kontrast v protisvetle) ok 20 do 40€ - fotil som s ním koncer, portréty na otvorenú clonu to vyzerá super najmä v strede
28/3,5 pentax M - mám - pre mňa až prekvapivo ostrý a kontrastný - kúpil som za 40€ bez krytiek- kúpil som si ho síce na reverzné makro, ale na to som ho ešte nepožil. vyhovuje mi to ohnisko na celé postavy na deti.
SMC od pentaxu sú fakt dobré aj na starých objektívoch - ak máš rád kontrastné fotky kupuj tie. Ak sa ti páčia mierne zahmlené fotky s tajomnou atmo, nemá potom až tak zmyslel priplácať.
Toľko z mojich skúseností
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
Ivan-K- Áno viem že si mi písal aj na inom fóre, ale neviem, nie som si istý či by som sa neskôr nebil do hlavy že som vtedy nezobral K5 ale zobral som K30, a k30 tuším nemá stavový, čo mi dosť vadí..Takže už aj kvôli tomu K5, focus peaking určite nieje zlý ale nejako si stým poradím, vzhľadom k hľadáčiku. To s tými objektívmi si pamätám ale interný blesk nepoužívam a na externom som si vždy všetko nastavoval sám. Čiže ani to by nebol problém. (-:
majster333- Kontrastné fotky jedine ak ČB, a to sa dá doladiť v PS, pri 28/3.5 mi trochu vadí svetelnosť, predsa len by som si asi priplatil za niečo podobné možno 35/2.4, a SMC ak sa nemýlim je nejaká špec. úprava skla ale ak sa mýlim tak ma kľudne oprav. Ale každopádne vďaka za rady. (-:
majster333- Kontrastné fotky jedine ak ČB, a to sa dá doladiť v PS, pri 28/3.5 mi trochu vadí svetelnosť, predsa len by som si asi priplatil za niečo podobné možno 35/2.4, a SMC ak sa nemýlim je nejaká špec. úprava skla ale ak sa mýlim tak ma kľudne oprav. Ale každopádne vďaka za rady. (-:
Ja neviem čo stále všetci majú s tým stavovým displayom
Ved sa pozriem na zadný a vidím to isté, čo sa týka fotenia pri MF tak jednoznačne lepší prínos pre teba bude mať "focus peaking" ako horný display, hladáčiky sú na tom rovnako ak nie sú dokonca rovnaké, ale na to sú tu iný ludia ktorý ti budú vedieť zistiť aj tie najmenšie rozdiely medzi nimi.
To je ako mať na tele grip aby som mal väčší foťák a vyzeral viac "profi", sám som bol prekvapený z ankety čo tu prebehla kolko ludí zistilo že im je k ničomu
Ved sa pozriem na zadný a vidím to isté, čo sa týka fotenia pri MF tak jednoznačne lepší prínos pre teba bude mať "focus peaking" ako horný display, hladáčiky sú na tom rovnako ak nie sú dokonca rovnaké, ale na to sú tu iný ludia ktorý ti budú vedieť zistiť aj tie najmenšie rozdiely medzi nimi.
To je ako mať na tele grip aby som mal väčší foťák a vyzeral viac "profi", sám som bol prekvapený z ankety čo tu prebehla kolko ludí zistilo že im je k ničomu
Pentax K-30, Metz 48
Ohledně ostření manuálními objektivy: Kup si novou matnici a vykašli se na nespolehlivé elektronické hračky. Mám to taky v plánu (fotím mj. Orestorem 100/2.8 a Sonarem 180/2.8 -trošku krkolomné, redukce z psix na m42 a z m42 na p-k).
Ve zkratce: Pokud manuální objektivy, tak s SMC vrstvami a určitě vyměnit matnici, Áčkové objektivy jsou rozhodně příjemným bonusem. Ohledně autofokusu je to na delší debatu, na krajinu a na portrét upřednostňuji manuální ostření.
Kdybych si měl kupovat manuální objektiv na běžné použití, určitě by byl SMC, A poloha clony a přímo s bajonetem.
Ivan-K: Stavový displej je úžasná věc Foťák bez něj už bych nechtěl. K-5 je můj první foťák s ním, zvykl jsem si okamžitě a clonu, čas a citlivost kontroluji už jen skrze něj Grip bych rád, protože mám obrovskou pazouru a často fotím na výšku, ale bez vyzkoušení za něho ty strašný prachy nedám
Ve zkratce: Pokud manuální objektivy, tak s SMC vrstvami a určitě vyměnit matnici, Áčkové objektivy jsou rozhodně příjemným bonusem. Ohledně autofokusu je to na delší debatu, na krajinu a na portrét upřednostňuji manuální ostření.
Kdybych si měl kupovat manuální objektiv na běžné použití, určitě by byl SMC, A poloha clony a přímo s bajonetem.
Ivan-K: Stavový displej je úžasná věc Foťák bez něj už bych nechtěl. K-5 je můj první foťák s ním, zvykl jsem si okamžitě a clonu, čas a citlivost kontroluji už jen skrze něj Grip bych rád, protože mám obrovskou pazouru a často fotím na výšku, ale bez vyzkoušení za něho ty strašný prachy nedám
S tou matnicou opatrne, neviem ako "blbý" patent jej výmeny/kalibrovania majú iné značky ale ten Pentaxácky považujem za blby a to doslova, ja som to skúsil na K-m a matnica šla po pár dnoch nie do poličky ale do koša, jednak ju je treba skalibrovať a tá kalibrácia zožerie tolko nervov že ...
Za dalšie pohlcuje viac svetla ako bežná a nehovorím kolko utrpela drobných škrabancov pri pokuse ju úspešne skalibrovať voči senzoru AF.
Za dalšie pohlcuje viac svetla ako bežná a nehovorím kolko utrpela drobných škrabancov pri pokuse ju úspešne skalibrovať voči senzoru AF.
Pentax K-30, Metz 48
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ivan, ja ti neviem co si kalibroval na matnici, ak rovinu zaostrenia tak to je uplne jednoduche, staci mat podlozky
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Ved jasné že stačia, ale kde ich zobrať, no a ten patent vkladania a zaistenia, nehovoriac že ked nemám hrubšiu že treba použiť dve tenšie, jedným slovom paráda, potom chytíš iné MF sklo a zistíš že ti to ešte nesedí a znova sa nervuješ dookola... Ja som to nakoniec vyriešil tak že matnica šla do koša a spoliehal som sa na indikáciu a hned bolo menej odpadu, lebo človek je už taký zblbnutý - či skôr unavené oko z toho pozerania že už neroznaná kedy je zaostrené tam kde zaostrené mchce mať.
Preto ja odporúčam "A" sklá, kde funguje aspon záchytné ostrenie, tam si pekne "zaostrím" na miesto kde predmet chcem odfotiť a už ho len sledujem zo stlačenou spúšťou a akonáhle sa dostane do HO tak to tam "padne" a pri tomto je úspešnosť takmer 100%, len nie vždy a všade sa to dá aplikovať, tam kde to nejde mám AF sklá. Navyše pri "M" sklách nefunguje zmeranie expozície, tak ako to bolo u K-m, kde po stlačení zeleného tláčitka si telo nastavilo zvyšné parametre, a toto údajne po včerajšej debate s robogogo-om nefunguje ani s K-5, ak sa mýlim tak nech ma niekto opraví
Preto ja odporúčam "A" sklá, kde funguje aspon záchytné ostrenie, tam si pekne "zaostrím" na miesto kde predmet chcem odfotiť a už ho len sledujem zo stlačenou spúšťou a akonáhle sa dostane do HO tak to tam "padne" a pri tomto je úspešnosť takmer 100%, len nie vždy a všade sa to dá aplikovať, tam kde to nejde mám AF sklá. Navyše pri "M" sklách nefunguje zmeranie expozície, tak ako to bolo u K-m, kde po stlačení zeleného tláčitka si telo nastavilo zvyšné parametre, a toto údajne po včerajšej debate s robogogo-om nefunguje ani s K-5, ak sa mýlim tak nech ma niekto opraví
Pentax K-30, Metz 48
-
- Pokročilý uživatel
Ivan-K : odkial mas to, ze na novsich telach zachytne ostrenie nefunguje so starsimi seriami, nez su Pentax A objektivy? Ja mam K-5 a zachytne ostrenie mi funguje aj s M aj s povodnou radou SMC bez problemu. Ackova rada ma jedine tu vyhodu, ze s nou mozes pouzivat vsetky expozicne mody.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem student a místo vyhazování peněz za manuální skla bych doporučoval spíše koupit jeden pořádný zoom v rozsahu 17-50 mm apod. V bazaru se dá sehnat v pohodě okolo pěti tisíc. Podle mě je to o dost lepší investice, máš autofokus a všechny režimy expozice. Na krajinu by to nevadilo, ale zase na krajinu neseženeš stará manuální skla, protože se tak široká jako nyní na APS-C nedělala. Jediné co má smysl, je nějaký manuální objektiv na portréty, při kterých ti subjekt tvého focení neuteče U telat snad ani nemusím říkat, že je ruční ostření velice nepohodlné a nepřesné. Novou matnici podle mě nemá smysl kupovat, jsou to jen vyhozené peníze, které můžeš vložit do lepšího moderního objektivu.
K-5 mi měří s M42 i s pokusy o dírkovou komoru Matnici považuji za nezbytnost, mám dobré oči a často se i trefím, ale se speciální matnicí je to rychlejší a přesnější. Pod základní zoom na běžné příležitosti se podepíšu (pokud nemáš hodně tlustou peněženku na sadu limitedů ).
kingfisher, zle som sa vyjadril, indikácia zaostrenia funguje s každým sklom aj cez neviem aké redukcie, ale pod záchytným ostrením som myslel, že sa sama spustí expozícia až vtedy ak je zaostrené, pri "M" či M42 sklách spuštíš expozíciu kedykolvek, kludne môžeš mať zaostrené úplne mimo, pri "A" a nastavenom AF-S môžeš držať spúšť kolko len chceš, neexponuje pokial nemáš zaostrené .
A k tomu meraniu, na K-m je zelené tlačítko, ktoré sa používalo na správne zmeranie expozície, teda nastavil si ISO, hodnotu clony na krúžku a stlačením zeleného tlačítka ti nastavilo "ideálny" expozičný čas, ja som to na K-30 neobjavil, a to isté mi povedal "robogogo" že to nemá ani K-5 a že sa to tu dokonca riešilo na fore...
Preto som napísal že ak to tak nie je nech ma niekto opraví, lebo u K-30 si pri "M" skle musím nastaviť všetky parametre sám, samozrejme človek nemá problém odhadnúť tieto hodnoty, ale to zmeranie bolo záležitosť zmačknutia jednoho tlačítka zo správnym výsledkom pričom sa reálne nevykonala expozícia, pri K-30 to ide len reálnou skúškou a pozrením exponovaného výsledku, a následnou korekciou ak sa majitel netrafil do správnych hodnôt, v meniacich sa svetelných podmienkách dosť nevhodné riešenie
A k tomu meraniu, na K-m je zelené tlačítko, ktoré sa používalo na správne zmeranie expozície, teda nastavil si ISO, hodnotu clony na krúžku a stlačením zeleného tlačítka ti nastavilo "ideálny" expozičný čas, ja som to na K-30 neobjavil, a to isté mi povedal "robogogo" že to nemá ani K-5 a že sa to tu dokonca riešilo na fore...
Preto som napísal že ak to tak nie je nech ma niekto opraví, lebo u K-30 si pri "M" skle musím nastaviť všetky parametre sám, samozrejme človek nemá problém odhadnúť tieto hodnoty, ale to zmeranie bolo záležitosť zmačknutia jednoho tlačítka zo správnym výsledkom pričom sa reálne nevykonala expozícia, pri K-30 to ide len reálnou skúškou a pozrením exponovaného výsledku, a následnou korekciou ak sa majitel netrafil do správnych hodnôt, v meniacich sa svetelných podmienkách dosť nevhodné riešenie
Pentax K-30, Metz 48
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ivan-K: Já myslím, že to je blbost. Podle pentaxforums.com funguje stop-down metering na libovolné digitální zrcadlovce od Pentaxu včetně K-30 a K-5. Možná děláš chybu v tom, že máš zelené tlačítko v menu nastaveno na něco jiného než "zelené tlačítko", v tom případě by ale mělo měření fungovat pomocí tlačítka na kompenzaci expozice, aspoň mně to tak na K-x funguje (zelené tlačítko mám nastaveno na DOF preview). Co se týče záchytného ostření, musí být povoleno v menu spolu s použitím objektivů s clonovým kroužkem. No a samozřejmě na těle musíš mít páčku přepnutou na AF.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
se studentským rozpočtem jsem si postupně poskládal toto:
Sigma 18-50 mm F 3,5-5,6 DC
Tamron 28-80 / 3,5-5,6
Tokina 25-105 / 3.5-5.6
Chinon 28 / 2,8 MC
Chinon 50 / 1,7 MC
Chinon 50 / 1,9 MC
Helios-44M 58/2 (M42)
Volna 80/2,8
Chinon 135 / 2,8 MC
Jupiter 180/2,8
celkem je to asi 4000,- všecko funguje na K100D, K10D, K7 (krom toho jupitera který nejde nasadit na DIGI kvůli trčícímu blesku, tak ho mám jenom na manuály)
takže už mi chybí jenom něco dlouhého a může se mi na to prášit už jako na komplet
mimochodem ten tamron je naprosto luxusní a zvažuju jeho prodej
Sigma 18-50 mm F 3,5-5,6 DC
Tamron 28-80 / 3,5-5,6
Tokina 25-105 / 3.5-5.6
Chinon 28 / 2,8 MC
Chinon 50 / 1,7 MC
Chinon 50 / 1,9 MC
Helios-44M 58/2 (M42)
Volna 80/2,8
Chinon 135 / 2,8 MC
Jupiter 180/2,8
celkem je to asi 4000,- všecko funguje na K100D, K10D, K7 (krom toho jupitera který nejde nasadit na DIGI kvůli trčícímu blesku, tak ho mám jenom na manuály)
takže už mi chybí jenom něco dlouhého a může se mi na to prášit už jako na komplet
mimochodem ten tamron je naprosto luxusní a zvažuju jeho prodej