Jak fotit bouřku zblízka a přežít?

Moderátor: Moderátoři

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Jak fotit bouřku zblízka a přežít?

Příspěvek od JP3112 » 04 črc 2012, 18:08

Ahoj,
zajímalo by mě, jestli máte nějaké bezpečné postupy a tipy jak se chránit při focení bouřky zblízka (do několika málo kilometrů až přímo v ní). O čem vím je auto jako Faradayova klec, ale když se někam to auto píchnout nedá? Zvlášť pokud chci fotit ze stativu, resp. není to hazardování se životem ve všech případech? Namátkou mě třeba napadá, že bych chtěl vyfotit asi 1 km vzdálený hrad, do kterého uhodí blesk. Vhodné místo je volná louka s dráty elektrického vedení. Sebevražda? Nebo fotit jen z pěti a více kilometrů? CG+ prý tříská až 10km od bouřky...

Jak fotíte bouřky a jak se chráníte? Debata jestli jsou blesky nebezpečné je snad trochu mimo...

Fotografové věci znalí prosím rozepište se :wink:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak fotit bouřku zblízka a přežít?

Příspěvek od duves » 04 črc 2012, 18:23

Neblbni, hola luka je riziko. Nestoji to zato. Teraz, čo cez čechy prešli burky, tak som videl fotky bleskov. Všetko cez okno, sídlisko a pod.

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 04 črc 2012, 18:26

Přes okno jsem taky fotil, ale nějak se ten barák nedá zvednout a přenést na místo s výhledem na hrad :lol:
Jinak z blesků mám patřičný respekt a pokud něco nevymyslím, tak riskovat nehodlám, jen mě zajímalo jestli tu někdo nemá pár tipů :wink:
Asi největší přítěží je ten stativ, který je na dobrou fotku nutností. Počítám, že by to byl úžasný hromosvod :mrgreen:

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 črc 2012, 19:24

Stativ: no potom plastovy :lol:

Takto si myslim, určite riziko tu je, že tam do toho šlahne blesk. Ale lepšie je to ovladať spoza okna. Ja byvam na sidlisku v bytovke na 1.p a teda vyhlad mam upne nulovy: https://picasaweb.google.com/1110739566 ... 6147864594
Jedine riešenie mam na balkonikoch medziposchodia od malych karpat, lenze stade dažde prichadzaju, ale aj silny vetrisko. Ked ste ešte neboli v BA, tak nam to tu riadne duje.
Toto je pohlad na male karpaty z toho balkona: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 9112_n.jpg
Takže utesnenym telom k-30 + seťak 18-55 WR by som poriešil problem so šlahajucim daždom. Len s tym statívom neviem čo, aby to nespadlo a nebolo po srande.

Slower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Slower » 04 črc 2012, 19:45

Jeste je moznost fotit z lesa, ten poskytuje docela slusnou ochranu...
Největší hustodémon a krutopřísňák jižně od Murmansku

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 črc 2012, 19:56

lenže z lesa nemaš vyhlad a zmokneš

Takto mam pohlad na pracovisko k foteniu búrok. Len jeden problem, v noci ako rozospoty nevstavam. Dost malo spavam, asi tak 5,5 hodiny. Takže nejake nočne vstavačky nula bodov.
https://picasaweb.google.com/1110739566 ... 2746965394

Na dlažbu by som postavil statív. Teraz neviem, IR ovladanie spoza tela - mam silny dojem nefacha!
Tak už viem, prečo som to ešte neskušal

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 04 črc 2012, 20:08

Postav na jeden stativ Nikon alebo Canon, mozno donho blesk trafi primarne a s Pentaxom to pekne odfotis :mrgreen: .. no ale vazne .. ono blesk je elektricky vyboj jeden,ci viac, ktory prechadza medzi 2 bodmi s rozdielnym potencialom s najmensim prechodovym odporom. Obvykle to byva mrak - vyvysenina .. ale nemusi, napriklad , ak existuje nieco vodive, napriklad hromozvod, alebo aj zmoknuty clovek. Ak dokazes zabezpecit vodivostne body okolo seba /mokro vyznamne znizuje odpor, teda zlepsuje vodivost, tak do Teb ablesk neudrie, pojde lahsou cestou .. ovsem, stale je tu riziko ohluchnutia a podobne.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 črc 2012, 20:13

Budem za sklom, balkonove dvere budu zatvorene.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 črc 2012, 20:18

Vraj hodinova expozícia počas burky v brne, v noci z 2. na 3.jula
Obrázek

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 04 črc 2012, 21:21

Taky bych řekl, že to běhání se stativem někde v otevřených prostorách musí být celkem nebezpečné. Bohužel mám stejný problém, z bytu není výhled absolutně nikde. Ikdyž od září budu v Brně, tak to tam snad bude lepší. Jinak foťáku na stativu s otevřeným oknem bych se vůbec nebál. Šance, že tě zrovna trefí blesk je astronomická a i neutěsněné tělo a objektiv něco vydrží. Před rokem jsem fotil v Norsku za běžného deště (žádná velká průtrž, ale pršelo celkem dost) svým K-x a Tokinou 35-105mm a obojí funguje dodnes, déšť nezanechal stopy ani na těle, ani na objektivu. Ony i ty základní těla vydrží celkem dost, pokud do deště nechodíš každý den. Ale od toho jsou právě ta utěsněná těla. Nicméně pokud je to párkrát do roka, tak to není problém.

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 04 črc 2012, 23:39

U stativu mi nejde ani tak o matroš, ikdyž karbon není nic moc izolant. Spíš je to už samo o sobě vyvýšený místo a spolu s K-5kou nahoře pěknej magnet pro blesk. Nevím, na testování pravděpodobnosti úderu blesku pod nějakými stromy se cítím ještě zbytečně mladý :mrgreen:

Asi se na to vykašlu a budu obcházet dostupná okna :)

Dík za myšlenky :wink:

Qwerts59
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Qwerts59 » 05 črc 2012, 00:31

Tak ja jsem treba nefotil uplne vylozene pod bourkou ze by to praskalo kolem me, ono to bylo tak cca 2-5km daleko... :D
Pentax K-x, Asahi Pentax ESII
Tamron 17-50/2,8, RMC Tokina 28/2,8, Takumar 55/1,8, Helos 44-2 58/2, Pentax A 70-210/4, Metz AF-1 50

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 05 črc 2012, 06:27

Asi jediná bezpečná možnosť ako byť vonku aj v búrke, je byť v dosahu nazvem to špeciálnych bleskozvodov. Neviem ako sa to presne volá, ale vyzerá to ako 1,5 - 2,0 m dlhá nerezová tyč, na ktorej je cca 30-50 cm nerezová guľa. Pointovou je to, že v tej guly je nejaký mechanizmus, ktorý v prípade potreby sťahuje blesky v kruhovej vzdialenosti do určitého polomeru. Raz mi to hovoril jeden chlapík, čo to má na svojej vile na lúke. On má ten bezpečný kruhový priestor cca polomer 100m od toho špeciálneho bleskozvodu, nakoľko má pomerne veľký pozemok. Začal som si to všímať aj na iných domoch a videl som to aj na supermarketoch napr. BILLA. Sám som zažil pravú búrku priamo nad hlavou na tatranskej magistrále a ten pocit neprajem nikomu. Radšej žiadna fotka ako takýto risk. Trochu som googlil a je to aktívny bleskozvod.

Pepul
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepul » 05 črc 2012, 08:40

duves: Trošku si tě dovolím opravit - bylo to v noci z 1. na 2. a nebyla to hodinová expozice, ale jednotlivé snímky poskládané přes sebe. Dělal jsem to totiž stejně ve stejnou dobu, jenom na špatným místě a neposlal to nikam včas a tak se můj snímek neproslavil. :lol:

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 05 črc 2012, 09:06

Pepul: parada.
Aj mne ta hodinova exozicia tiež dajako nešla, bolo by to preexponovane

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“