Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Moderátor: Moderátoři
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
duves: bral som ju priamo v Exapre, lebo mi na ňu v predajni dala predavačka zľavu z tridsať neviem koľko na 22-23€ (pred 2-3 rokmi), teraz je v ponuke za 39€. Na ebay origo dnes 38 + 33USD.
No jedine co ma napada je, ze sklopenie zrkadla je nejak naviazane na napajanie, teda ze sa sklopi spat, ked nie je energia, ale preco to tak funguje neviem, neskumal som ako to funguje ... inak neviem. Dost mi to vadi ale preto, lebo moja K-x ma casto problem, ze si mysli, ze mam slabe baterky aj ked to pravda nie je. Tak tam mohli dat aspon na 50%, nie 100%.duves píše:myslim, že tak budu mať všetky značky a všetky modely. Hadaj prečo?
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Sklopenie zrkadla nie je problem, ak sa vrati späť koli vypadnutiu napajania, tak sa zastaví o tyčinku. No zaiste sa poškodí závierka. Pretože sa čistiaca tyčinka bude dotykať povrchu low pass filtra.
Snímací čip je choulostivá záležitost a nepodceňoval bych odbornou pomoc. Mám K-5 týden a bordel na snímači byl dříve, než jsem ji koupil. To samozřejmě vyvolá určité pochybnosti...olej, špína atd. Každopádně p. Kautský to hravě vyřešil Jinak snímač čistil tou px tyčinkou a byl velice vstřícný.
Pentax K-5 Pentax 16-50
Aha uzavierka, to som nevedel, zakryva to zrkadlo. No, zatial som len vyfukoval prachove zrnka, ale ich uz mam dost polepenych po celom senzore, tak bude musiet tycinka nastupit (aj ked asi skor rovno nechat vycistit). Aj povysavat to cele. Dik za info.duves píše:Sklopenie zrkadla nie je problem, ak sa vrati späť koli vypadnutiu napajania, tak sa zastaví o tyčinku. No zaiste sa poškodí závierka. Pretože sa čistiaca tyčinka bude dotykať povrchu low pass filtra.
Vole, to by asi mali začať tlačiť na škatule od zrkadloviek. Nefúkať balónikom a podobnými vecami do foťáku!
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Daš dolu objektív, v menu spustíš čistenie so sklopenym zrkladlom a najprv poofukuj snímač. Tak, že displej je hore a bajonetovy otvoru smeruje k zemi, čiže čokolvek by tam bolo, vypadne to. Nasledne, ak to nepomôže, treba očistiť snímač tyčinkou.lto píše: Aha uzavierka, to som nevedel, zakryva to zrkadlo. No, zatial som len vyfukoval prachove zrnka, ale ich uz mam dost polepenych po celom senzore, tak bude musiet tycinka nastupit (aj ked asi skor rovno nechat vycistit). Aj povysavat to cele. Dik za info.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
To neviem ako si prišiel na to, že nefúkať.Pedroke píše:Vole, to by asi mali začať tlačiť na škatule od zrkadloviek. Nefúkať balónikom a podobnými vecami do foťáku!
http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/s ... e-snimaca/
S ofukem bych byl opartný, prach se může dostat i tam, kam by se normálně nedostal. Ofukuju zásadně jen objektivy a filtry. Beztak to, co jde ofouknout jde i setřást a co nejde setřást - na to je pentaxí lízátko (výše zmíněná lepivá tyčka). Na K20 se mi celkem vždy podařilo prach oklepat, předpokládám, že K5 má ještě čištění účinější...
PS: když jsem byl v Přerově v servisním centru olympus, viděl jsem jak tam čistí vše ofukem (čip, celou komoru, hranol,... ), ale v čistém prostředí a ten "vysavač" stojí údajně kolem mega
PS: když jsem byl v Přerově v servisním centru olympus, viděl jsem jak tam čistí vše ofukem (čip, celou komoru, hranol,... ), ale v čistém prostředí a ten "vysavač" stojí údajně kolem mega
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ano... vysavac za mega, to moze len technik v autorizovanom servise povedat... Bohate staci lepiaca tycinka a ak to niekto zaprska, jedine mokra cesta.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
To fukanie sice pomoze, ale cele to rozfuka po komore a casom je to spat, a aj do matnice sa to obcas moze dostat. Asi to zacnem skor vysavat a potom na to pouzijem tycinku. To ofukovanie by mohlo fungovat perfektne, ak by to zaroven odsavalo a bolo v bezprasnom prostredi. Inak mne oklepavanie cipu nepomohlo nikdy .. asi mam specialne lepive prachove zrna
Kámoš, co dlouhá léta fotí profi, používá místo lepicích tyčinek nějaké praštěné statické štětečky za ještě nehoráznější prachy, než co stojí lízátko. Štětečky prach na sebe nalepí, a ty pak ofoukne technickým vzduchem ze "spreje". Tím také vyfouká bordel z útrob foťáku. Ten vzduch je zcela čistý, takže nedojde k cyklení bordelu. Jednou mi K20 takhle vyčistil a dobrý. Ale potom už jsem si to dělal lízátkem sám, a taky dobrý. Ale ten technický vzduch v pixle si jednou koupím.. (Ale stejně mám tak trochu pocit, že to bude mít výhody i nevýhody wapky. Rychlé účinné a efektní čistění a odstranění 99% bordelu, ale to 1% se tím proudem někam nafouká, odkud ho nikdo už pak nedostane. V Austrálii takhle "myjou" auta. Suchou špínu vyfoukají vzduchem.)
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja rozdiel nafúkat niečím a iba poofukovať balonikom. Sú to 2 odlišne veci.
Balónikom IBA filtre a objektívy od predného člena, môže mať na sebe aj filter nasávaného vzduchu, nejde o to čo fúka, ale o to, že fúkaním sa tie čiastočky v komore na 90% len presúvajú z miesta A na miesto B a potom sa človek čuduje, čo za bordel vidí v hľadáčiku, pustí sa do čistenia matnice, nebodaj klínovej a už nie len jeden problém, ale dva. Píšem z vlastnej skúsenosti, od tej doby už len jemný štetec z dôb SLR a vysávač s koncovkou made-home z mäkučkej gumovej hadičky, polystyrénová redukcia a lepiaca páska, jemne prechádzam štetcom komuru a zároveň vysávam, bez predsklopenia zrkadla a otverenej závierky, senzor lepivou tyčinkou.
-
- Pokročilý uživatel
souhlasím s yoli. Taky jsem to dělal balonkem, prach se mi dostal do hledáčku a už mi tam zůstal o vysavači jsem uvažoval tak to zkusím
Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1