deadpixle
Moderátor: Moderátoři
deadpixle
Ahojte.
Aké máte skúsenosti a názor na deadpixle?
Ahoj ľudkovia! Podelil by som sa so skúsenosťou s K-5. V prvom rade ma nadchla malým šumom. Pri nočných snímkoch napr mesiaca, krajiny a pod vpohode stíha. Celkom ma prekvapilo že šum je nižší pri dlhom čase a malej ISO ako naopak (rovnaká scéna 25s ISO 200 a 3s ISO 16000) myslel som že to bude rovnaké.
Na druhú stranu ma zarazil prístup servisu k problému s mrtvými pixelmi (foto dokonalo čiernej plochy (krytka)). Objavia sa tam svetlé body v mojom prípade 3. Po asi 2 mes. používania. Funkcia PixelMApping tie body nahradí interpoláciou, ale u nového foťáku???? A odpoveď zo servisu k tomu že koľko mrtvych pixelov sa považuje že je foťák OK bola "nikdo Vám neřekne, jaké množství je ještě normální. Jde o to, jestli se funkci Pixelmapping podaří daný bod nahradit - přemapovat pomocí okolních. Pokud ano, je vše v pořádku. Pokud ne, HOT/Dead pixel bude viditelný i po provedení mappingu. Přemapované pixely tedy celkový počet špatných bodů po provedení remapingu již nezjisitíte. Což je dobře ." PRíjde vám to normálne? (že sa tam objavili tak skoro i reakcia servisu=výrobcu)
Aké máte skúsenosti a názor na deadpixle?
Ahoj ľudkovia! Podelil by som sa so skúsenosťou s K-5. V prvom rade ma nadchla malým šumom. Pri nočných snímkoch napr mesiaca, krajiny a pod vpohode stíha. Celkom ma prekvapilo že šum je nižší pri dlhom čase a malej ISO ako naopak (rovnaká scéna 25s ISO 200 a 3s ISO 16000) myslel som že to bude rovnaké.
Na druhú stranu ma zarazil prístup servisu k problému s mrtvými pixelmi (foto dokonalo čiernej plochy (krytka)). Objavia sa tam svetlé body v mojom prípade 3. Po asi 2 mes. používania. Funkcia PixelMApping tie body nahradí interpoláciou, ale u nového foťáku???? A odpoveď zo servisu k tomu že koľko mrtvych pixelov sa považuje že je foťák OK bola "nikdo Vám neřekne, jaké množství je ještě normální. Jde o to, jestli se funkci Pixelmapping podaří daný bod nahradit - přemapovat pomocí okolních. Pokud ano, je vše v pořádku. Pokud ne, HOT/Dead pixel bude viditelný i po provedení mappingu. Přemapované pixely tedy celkový počet špatných bodů po provedení remapingu již nezjisitíte. Což je dobře ." PRíjde vám to normálne? (že sa tam objavili tak skoro i reakcia servisu=výrobcu)
-
- Významný člen
Re: deadpixle
no napríklad u nikonu to robia tak, že na Pixelmapping musíš posielať foťák do servisu a t.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
Co se šumu týče, velké ISO = velký šum. Čas má vliv akorát na množství zobrazených HOT pixelů.
Co se HOT pixelu týče, ty se objevují při delších časech než cca 1s (možná i víc), tomu nezabráníš a objevuje se to u foťáků všech výrobců. Na tohle je ve foťáku odšumovací funkce, která odečítá od exponovaného snímku stejně dlouho exponovaný černý snímek. Tato funkce se dá aktivovat / deaktivovat v custom functions. U K7 nejde deaktivovat u snímků delších než 30s, nevím jak u K5.
Pokud nechceš využít odšumění přímo ve foťáku, s velkým procentem HOT pixelů si poradí i LightRoom, potažmo Adobe Camera RAW.
Co se HOT pixelu týče, ty se objevují při delších časech než cca 1s (možná i víc), tomu nezabráníš a objevuje se to u foťáků všech výrobců. Na tohle je ve foťáku odšumovací funkce, která odečítá od exponovaného snímku stejně dlouho exponovaný černý snímek. Tato funkce se dá aktivovat / deaktivovat v custom functions. U K7 nejde deaktivovat u snímků delších než 30s, nevím jak u K5.
Pokud nechceš využít odšumění přímo ve foťáku, s velkým procentem HOT pixelů si poradí i LightRoom, potažmo Adobe Camera RAW.
K-1: Px DA 10-17, Tam 17-35/2.8-4, Px DA 35/2.4, Px FA 50/1.4, Px DA 70/2.4, Tam 90/2.8, Px 135/2.8, Tam 70-200/2.8
https://adamkovi.com
https://adamkovi.com
ten šum som bral len ako pochvalu...prekvapilo ma len že som ako elektronik žil v tom, že by ten šum mal byť závislý len na intenzite osvetlenia a nie na tom či je veľké zosilnenie (ISO) alebo dlhý itegračný čas. Ale evidentne som sa mýlil..Čož je ale dobrá správa....alda78 píše: Co se šumu týče, velké ISO = velký šum. Čas má vliv akorát na množství zobrazených HOT pixelů.
Myslím že nie. Je to funkcia PixelMapping a tá si spraví práve tú kontrolnú expozíciu a NEODPOČITAVA ale vadne pixle nahradi interpoláciou dobrých susedných.alda78 píše:
Co se HOT pixelu týče, ty se objevují při delších časech než cca 1s (možná i víc), tomu nezabráníš a objevuje se to u foťáků všech výrobců. Na tohle je ve foťáku odšumovací funkce, která odečítá od exponovaného snímku stejně dlouho exponovaný černý snímek.
Pretože K5 nevie dlhší ako 30s (len B), tak bezpredmetné.alda78 píše:
Tato funkce se dá aktivovat / deaktivovat v custom functions. U K7 nejde deaktivovat u snímků delších než 30s, nevím jak u K5.
alda78 píše:
Myslím, že by ti neuškodilo si trochu počíst na netu.
Jen pro informaci - když je B < 30 s, bude ti foťák bude dělat i snímek se zavřenou závěrkou.
Jen pro informaci - když je B < 30 s, bude ti foťák bude dělat i snímek se zavřenou závěrkou.
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Na nete si čítam každý deň... Prečo?
A nieje mi jasné ako informácia o B<30 súvisí s témou...
Na nete si čítam každý deň... Prečo?
A nieje mi jasné ako informácia o B<30 súvisí s témou...
tak se nad tím zkus zamyslet: říkáš, že K-5 neumí čas delší jak 30 s. Bulb může být delší jak 30 s, a proto je tady možnost vypnout funkci, která ti po delší expozici exponuje ještě jeden snímek se stejným časem a zavřenou závěrkou.
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
No to ze B dokaze viac ako 30s som sa na nete docital......dokonca som to vedel už asi pred 40 rokmi...
....a bavili sme sa o deadpixloch....
Funkcia aut. expozicie s uzavrenou uzavierkou mi v pripade uspesnosti PixelMappingu pride uplne zbytocna. Teda vo vzťahu k deadpixlom.
No to ze B dokaze viac ako 30s som sa na nete docital......dokonca som to vedel už asi pred 40 rokmi...
....a bavili sme sa o deadpixloch....
Funkcia aut. expozicie s uzavrenou uzavierkou mi v pripade uspesnosti PixelMappingu pride uplne zbytocna. Teda vo vzťahu k deadpixlom.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ta expozice s uzavřenou závěrkou je IMHO spíš pro odečet šumu, který vzniká při zahřívání snímače při delší expozici, deadpixelů se myslím netýká
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
To by dávalo zmysel.
To by dávalo zmysel.
V tom případě pořádně nechápu otázku.
Ano, je normální, že tu a tam se nějaký pixel projevuje nesprávně. Ano, může se to stát i u novýho foťáku (před lety jsem měl jeden pixel vypálenej u novýho foťáku za dva týdny a od té doby až doteď - šest let - žádnej nepřibyl). Ovšem u něho mně nezbývalo než se s tím spokojit. Pentax provede normální interpolaci.
Naopak hot pixel mappingem neodhalíš a pravděpodobně ani nepomůže dark screen (nebo jakej to má terminus technicus) - jak řekl Vart.
Moje předchozí posty se týkaly věty: "Pretože K5 nevie dlhší ako 30s (len B), tak bezpredmetné."
- a chtěl jsem jen říct, že žádný z (posledních) Pentaxů nemá přednastavený volitelný čas delší než 30s. Poté navazuje bulb. Takže rada aldy78 nebyla bezpředmětná.
Proto jsem ti poradil zdroj (internet), neboť už v threadu o UV filtrech jsi napsal hloupost. Pokud se tedy člověk baví vysloveně o digitálech, kde UV jinou funkci než krytka opravdu nemá
Fuj, netušil sem, že mě něco tak jednoduchýho bude stát tolik psaní. Příště radši neodpovím
Na druhou stranu chápu, že jsi většinu života fotil na film a tak tyhle věci lehce zmatou.
Ano, je normální, že tu a tam se nějaký pixel projevuje nesprávně. Ano, může se to stát i u novýho foťáku (před lety jsem měl jeden pixel vypálenej u novýho foťáku za dva týdny a od té doby až doteď - šest let - žádnej nepřibyl). Ovšem u něho mně nezbývalo než se s tím spokojit. Pentax provede normální interpolaci.
Naopak hot pixel mappingem neodhalíš a pravděpodobně ani nepomůže dark screen (nebo jakej to má terminus technicus) - jak řekl Vart.
Moje předchozí posty se týkaly věty: "Pretože K5 nevie dlhší ako 30s (len B), tak bezpredmetné."
- a chtěl jsem jen říct, že žádný z (posledních) Pentaxů nemá přednastavený volitelný čas delší než 30s. Poté navazuje bulb. Takže rada aldy78 nebyla bezpředmětná.
Proto jsem ti poradil zdroj (internet), neboť už v threadu o UV filtrech jsi napsal hloupost. Pokud se tedy člověk baví vysloveně o digitálech, kde UV jinou funkci než krytka opravdu nemá
Fuj, netušil sem, že mě něco tak jednoduchýho bude stát tolik psaní. Příště radši neodpovím
Na druhou stranu chápu, že jsi většinu života fotil na film a tak tyhle věci lehce zmatou.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že si tu pletete deadpixely a hotpixely dohromady.
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
Ano medzitym som to nasielMara42 píše:V tom případě pořádně nechápu otázku.
Inak som zo zvyku pouzil skylight a pride mi ze je podanie lepsie ako bez (AWB i daylight atd)
A pride mi ze WB incandescent robi svetlo prilis mrtvolne, vzdy pridavam k teplym tonom.
Ale to uz patri inam.....
A sakra. Snad sem to teda moc nepopletlJenc píše:Myslím, že si tu pletete deadpixely a hotpixely dohromady.
Ja som prave myslel deadpixely ako titulok hovorí.Jenc píše:Myslím, že si tu pletete deadpixely a hotpixely dohromady.