Nie, tieto posledne modely maju velmi silny low pass filter. "Vdaka" nemu sa neda fotografovat IR fotografiu, lebo je to nepoužitelne bez konverzie.matorsk píše:Ahojte, chcem sa len uistit, moze taketo fotenie http://db.tt/a34056Ni nieco vo fotaku poskodit, popripade zrak , fotene o 14:00 s objektivom 50-200 WR clona 4 cas 1/5000, diki za "uistenie" .
PS: Je tu na fore nejaky pentaxfriend z okolia Martina?
Pentax K-5
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax K-5
Duves diki za uistenie, a myslis ze bez low pass filtra by to uz mohol byt problem, ked je slnko len okrajovo zachytene a este ku tomu nie letne? Diki.
Schneider, tak to je paradicka ze nas tu je viacej, mali by sme nieco zorganizovat, nejku zimnu foto turu, co ty na to? Ak suhlasis zalozim nejaku temu .
Schneider, tak to je paradicka ze nas tu je viacej, mali by sme nieco zorganizovat, nejku zimnu foto turu, co ty na to? Ak suhlasis zalozim nejaku temu .
Pentax K-5
18-55 WR - 50-200 WR - 35/2.4
-
- Významný člen
duves: Měl jsem teď nějaké problémy s AF (rovina ostření - prý), takže byla K-5 dvakrát v rozmezí dvou měsíců ve FotoServise a baterka dobíjena v důsledku následujícího nekonečného ˇštelování" FF/BF bez gripu... ta doba tedy určitě není celý rok - že si to nepamatuji, je spíše věc mojí sklerózy...
Pavel
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kľudne... ja sa snažím často chodiť na kopce hoci tento rok akosi bolo menej času ako inokedymatorsk píše:Duves diki za uistenie, a myslis ze bez low pass filtra by to uz mohol byt problem, ked je slnko len okrajovo zachytene a este ku tomu nie letne? Diki.
CANON EOS 6D, OLYMPUS OM-D E-M10
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II., EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, Lumix 20mm f/1.7 II.
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II., EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, Lumix 20mm f/1.7 II.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No bez low pass filtru nesmies fotiť slnko, teda aby bolo slnko v zabere. Doslova na toto fora pre IR fotografiu upozornuju. Okrem toho, aj ked to pada nepriamo, tie slnečne luče, robia sa tam strašné priasiatka.matorsk píše:Duves diki za uistenie, a myslis ze bez low pass filtra by to uz mohol byt problem, ked je slnko len okrajovo zachytene a este ku tomu nie letne? Diki.
EDIT: Zle som citoval povodny prispevok, diky Pavle.
Naposledy upravil(a) duves dne 30 lis 2011, 20:57, celkem upraveno 1 x.
-
- Významný člen
duves: Předpokládám, že Tvůj příspěvek patřil k "matorsk"... on si to snad ale přebere...
Pavel
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jak je to s tím sluncem? Jako, že to bez l-p filtru vypálí pixely či co? Vždyť 645D filtr nemá, ne?
Vůbec by mě nenapadlo, že by todle mohlo poškodit foťák (viz zmiňované foto výše). Obecně, když to krátkodobě zvládne oko, soudím, že to zvládne i snímač.
Vůbec by mě nenapadlo, že by todle mohlo poškodit foťák (viz zmiňované foto výše). Obecně, když to krátkodobě zvládne oko, soudím, že to zvládne i snímač.
S názorem na nevhodnost AA baterií v gripu absolutně nesouhlasím.Nevím jaké baterie jsi používal,ale tady na značce kvalitě určitě záleží. Já používám v k-m už téměř 3 roky baterie Panasonic Infinium a nikdy jsem žádný problém nezaznamenal,v létě na jednu sadu nafotím i 500-600 fotek. Tyto baterie budou podobné Enelopům. Jednou jsem tam zkusil plně nabité neznačkové NiMh a foťák se ani nedokázal zapnout. U baterií nezáleží jen na napětí, ale hlavně na proudu, který jsou schopné dodat a samozřejmě na kapacitě. To už je ale na širší diskuzi. A další neméně důležitá věc je kvalitní nabíječka s diagnostikou. Například http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1. Mně právě z k-m zbylo 12 baterií a po koupi K-5 bych je rád použil v gripu(asi z finančních důvodů to bude neoriginál).yoli píše:Neorigo grip, neorigo baterku pre 99% fotenia u mňa. Bez gripu už neviem držať K7 po minúte ma láme malíček. Môj postreh z AA v gripe, určite nie nabíjacie NiMh, lebo ich nominálne napätie je 1,2V čo v súčte je niečo pod napätím článku a ani nie po minúte telo hlási slabé AA, nechal som sa tak obabrať a kúpil 3sady po 4 kusoch AA za dobrú cenu, že budem mať na dve sady do gripu...
Pentax smc DA 40 mm F 2,8 Limited, Pentax smc D FA 100 mm F 2,8 Macro
Pentax smc DA* 60-250 mm F 4,0 (IF) SDM, Sigma 17-70 mm F 2,8-4 DC
Metz 48 AF 1, stativ Benro-C 268+kulová hlava,monopod Benro MC-63
Pentax smc DA* 60-250 mm F 4,0 (IF) SDM, Sigma 17-70 mm F 2,8-4 DC
Metz 48 AF 1, stativ Benro-C 268+kulová hlava,monopod Benro MC-63
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
P@vel >> AA su tazsie napriklad, litiovka je lepsia napriklad... do origo gripu AA nedas, tym padom som ti vyber obmedzil na lacnejsiu variantu.
Do fotaku a belsku snad uz iba blazon dava klasicke nabijacie NiMh ked poriadne baterky ako enelop, recyko, infinium kupi uz za par drobnych.
Do fotaku a belsku snad uz iba blazon dava klasicke nabijacie NiMh ked poriadne baterky ako enelop, recyko, infinium kupi uz za par drobnych.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Ahojte, chjcem sa spytat ak niekto uptadoval firmware na 1.11 na K5, ci si nevsimol FrontFocus, mne to zacalo ostrit nejako divne, mam napriklad objektiv 35/f2.4 a pri clone 2.4 tam vidim FF ale ako nahle idem s clonou vyssie uz len o stupen tj 2.8 je to OK viac menej v strede, 18-55 je nieco podobne a 50-200 je ok, na firmwarei 1.03 to bolo OK, aspon ak si pamatam , zaujimave je ze to aj pri LV ostri tovnako dopredu, stretol sa stym niekto z Vas?
Pentax K-5
-
- Pokročilý uživatel
... ne - sleduju to, páč mám Tamrona 17-50/2,8 kterej teprve půjde na seřízení a musím ho dávat na -15 až -18 podle světla a ohniska (nechápu proč, ale naširoko a při světle i v celým rozsahu je -15 ideál, jak je šero musím dát -18) a Sigmu 70-300 APO macro která je na nule - a obojí zůstalo po instalaci 1.11 stejné ...
Při mým štěstí na různě invalidní novou techniku to ale může být raritní výjimka - to nevylučuju
Ale jestli se to týká jen menších clon - pak nemůžu sloužit. Mám sice 50/1,4 - ale v manuálu, takže ...
Při mým štěstí na různě invalidní novou techniku to ale může být raritní výjimka - to nevylučuju
Ale jestli se to týká jen menších clon - pak nemůžu sloužit. Mám sice 50/1,4 - ale v manuálu, takže ...
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
Trosku som to studoval a vyzera to skor na vadu objektivu tzv. shift focus http://toothwalker.org/optics/spherical.html ale zajtra mi pride k10 tak ich skusim snou a budem mudrejsi
Pentax K-5
V prvom rade vás tu všetkých zdravím. Som rád, že som naďabil na toto živé fórum,ktoré mi už zodpovedalo k mojej spokojnosti na pár otázok.
Som asi 3-týždňovým majiteľom K-5, učím sa s ním, testujem a tiež som prišiel na problém s AF pri mojej 16-45. Pri mojich "makro"pokusoch som si všimol, že to nejako divne ostrí. Spravil som si teda takú jednoduchú testovaciu pomôcku ( s piatimi popísanými terčíkmi s rozostupom 5mm) a zistil som, že pri ohnisku 45mm ostrí jeden stupeň pred, v o.28 presne a v 16mm 1 až 1,5 stupňa (stupeň = 1 terčík) za zámerným terčíkom. Všetko merané na clone 4.
Vypovedá to o zle nastavenom foťáku, alebo objektíve? ... ak sa teda dá tak jednoznačne odpovedať ....
Som asi 3-týždňovým majiteľom K-5, učím sa s ním, testujem a tiež som prišiel na problém s AF pri mojej 16-45. Pri mojich "makro"pokusoch som si všimol, že to nejako divne ostrí. Spravil som si teda takú jednoduchú testovaciu pomôcku ( s piatimi popísanými terčíkmi s rozostupom 5mm) a zistil som, že pri ohnisku 45mm ostrí jeden stupeň pred, v o.28 presne a v 16mm 1 až 1,5 stupňa (stupeň = 1 terčík) za zámerným terčíkom. Všetko merané na clone 4.
Vypovedá to o zle nastavenom foťáku, alebo objektíve? ... ak sa teda dá tak jednoznačne odpovedať ....
Pro ESB:
S AF u K 5 jsem si užil své (a nejen já). Mojí K5 pomohlo seřízení v servisu, nejdříve v Praze a pak v Hamburku. Špatně ti ostří na každou vzdálenost, v režimu LV nebo přes hranol? Makro je podle mne lepší ostřit manuálně na displej (podle oka). Autofokus na příliš krátké vzdálenosti není moc spolehlivý u žádné značky a K5 má AF ve srovnání s konkurencí slabší.
Jak říká bigfoot - "..neostří? Neřešit, a nechat seřídit i s objektivem." - a má pravdu.
hilda
S AF u K 5 jsem si užil své (a nejen já). Mojí K5 pomohlo seřízení v servisu, nejdříve v Praze a pak v Hamburku. Špatně ti ostří na každou vzdálenost, v režimu LV nebo přes hranol? Makro je podle mne lepší ostřit manuálně na displej (podle oka). Autofokus na příliš krátké vzdálenosti není moc spolehlivý u žádné značky a K5 má AF ve srovnání s konkurencí slabší.
Jak říká bigfoot - "..neostří? Neřešit, a nechat seřídit i s objektivem." - a má pravdu.
hilda