Měsíc v úplňku.
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Měsíc v úplňku.
Ahoj, prosím radu - názor: včera v noci byl mimořádný úplněk, napadlo mne naivně vyfotit... prostě jsem vzal stativ a pro jistotu 55/1,4 i "naproti" 300/4 aniž jsem studoval teorii. Teda - nezdařilo se (buďto vznikaly zajímavé obrázky vrcholků stromů v nočních konturách a nad nimi měsíc jako bílý disk, nebo měsíc v mlze, nebo měsíc přes 2/3 fotky opět jako ostrý bílý kotouč... delší čas nepomáhal, já očekával, že časy budou tak 20sec a více, ovšem při tom nádherném jasu i při ISO 100 a cloně 6,3 se časy nepřehouply přes 2sec - a kotouč zůstával bílý, bez reliefu... v moudrých knížkách jsem to nenašel, tady na fóru nějak taky ne - máte někdo s tímhle zkušenosti? Uvažoval jsem s šedým filtrem (ND4?), ale zbaběle jsem pokusy vzdal: až se něco dozvím, teprve zkusím...
Pavel
Re: Měsíc v úplňku.
No subjektivně mně příjdou dvě sekundy strašně moc. Automatika je zmatená z černé oblohy - nastavoval jste čas vy, nebo fotoaparát?
zdravím, doba focení měsíce se odvíjí hlavně od ohniska, např s DA300 sem fotil na 1/80s s 600mm 160/s atd... A to hlavně proto, že se země celkem rychle otáčí a měsíc je při delších časech zormáznutý pohybem
Meranie na stred nepomôže? Však keď niečo prepaľuje, tak idem s časom dole, alebo clonou hore...pri mesiaci v splne sa nedá aj stromy aj mesiac mať na fotke bez skládania v PC správne naexponované.
Moc nesuhlasim. Cas zavisi od nastavenej clony a "ISOa". Pri foteni Mesiaca som mal zvycajne cas 1/180 az 1/500 pri clonach 2.8 az 5.6uray píše:zdravím, doba focení měsíce se odvíjí hlavně od ohniska, např s DA300 sem fotil na 1/80s s 600mm 160/s atd... A to hlavně proto, že se země celkem rychle otáčí a měsíc je při delších časech zormáznutý pohybem
Treba ho fotit s meranim na stred, ale najlepsie par cvakov na M.
Info aj na http://www.digi-foto.sk/ako-fotografova ... ia/mesiac/
Pentax K20D; K-3; DA18-55/3.5-5.6; DA35/2.4; DA50/1.8; AF-540FGZ;Tamron 90mm/F2.8; 17-50/F2.8; 70-200/F2.8;Sigma AF 10-20/F4-5.6; Samyang 8mm/3.5; Kenko 1.5x; Zomei Z668C ...
-
- Významný člen
Dík za rady a postřehy - takže bez filtru a jen trpělivě zkoušet v "M" kombinace časů, clony a ISO ? (Jo, ostření jsem měl na střed...) Totiž - možná, že jsem to udělal blbě, ale složily se vlastně dvě chyby: když při "pěkných stromech" byl Měsíc bílá, lehce zamžená deska, nevzal jsem na vědomí, že tudy cesta nevede a pokusil jsem se za obdobného nastavení brát teletem jen Měsíc - zbyla tentokrát jen ostrá bílá deska... No, příště to vyjde...snad
Pavel
nečetl si celou reakci? Je jasné, že základní vztah iso-clona-čas nebudu někomu jako je Pavel41 vysvětlovat. Režim M beru jako základ. Spousta lidí má tendenci fotit měsíc několik [s] a clonu třeba 16, tím vzniká problém s rozmáznutým měsícem - na to sem se snažil upozornitKarci píše:Moc nesuhlasim. Cas zavisi od nastavenej clony a "ISOa". Pri foteni Mesiaca som mal zvycajne cas 1/180 az 1/500 pri clonach 2.8 az 5.6
Treba ho fotit s meranim na stred, ale najlepsie par cvakov na M.
Info aj na http://www.digi-foto.sk/ako-fotografova ... ia/mesiac/
No yoli myslel měření expozice... zamknout to na střed, kde je umístěnej měsíc. To by potom mohla zmáknout i automatika a dat správnej čas.
Presne tak, meranie, nie ostrenie. Neviem prečo, ale mám pocit, že nás Pavel41 ťahá za nos, proste neverím, že takto skúsený fotograf by sám tieto veci nevedel, však to sú základy, už pri prvej mojej reakcii som mal zmiešané pocity a cítil sa trápne, že to píšem práve ja jemu.....takže s pravdou von!
Mara 42: Nemám nic, na K-x 18-55 spí žena...........až slzy som mal v očiach jak som sa pučil
yoli: Bohužel, je to tak (ona na něm opravdu doslova spí - K-x v posteli).
ISO co nejmenší (světla v úplňku je dost a škoda si pořídit šum), clonit na optimální clonu objektivu, časy stačí odzkoušet v M režimu. Vlastní pohyb měsíce je tak veliký, že stačí dát foťák s teleobjektivem na stativ a chvíli pozorovat. Při ohniscích 300-500 mm za chvíli přejde přes celé zorné pole.
Kdysi dávno jsem fotil měsíc na kinofilm (jemnozrnný, nízká citlivost) tak, že se foťák s teletem namontoval na 15 cm dalekohled (refraktor), drátěnou spouští se udělala expozice a na té 15-ce se se záměrným křížem pointovalo - udržovala se poloha vybraného bodu na měsíci přesně uprostřed (hodinový pohon dalekohledu nebyl dostatečně přesný pro ostrou expozici na film). Dnes už jsou tyto hrátky možné přímo z dalekohledů a řízené počítačem .
Kdysi dávno jsem fotil měsíc na kinofilm (jemnozrnný, nízká citlivost) tak, že se foťák s teletem namontoval na 15 cm dalekohled (refraktor), drátěnou spouští se udělala expozice a na té 15-ce se se záměrným křížem pointovalo - udržovala se poloha vybraného bodu na měsíci přesně uprostřed (hodinový pohon dalekohledu nebyl dostatečně přesný pro ostrou expozici na film). Dnes už jsou tyto hrátky možné přímo z dalekohledů a řízené počítačem .
Naposledy upravil(a) iMD dne 20 bře 2011, 22:42, celkem upraveno 1 x.
Já když fotím měsíc s pevnou čtyřstovkou,tak dávám ISo 100 ,clona 8 a čas 180 a vyjde velmi dobře.Pokud by Pavel41 chtěl mít s měsícem i nějaké objekty nebo stromy, tak nejlepší je fotit v režimu multiexpozice (a použít zoomový objektiv ) .Oproti kanonistům tohle naše aparáty umí dobře a nemusí se to roubovat až v PC
K-30,K-5; DA 35/2,4, DA 50/1,8, DA 55-300;
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
Taky jsem se snazil se svou prastarou manualni Tokinou 70-210 (jednou vykoupanou v mori). Musim rict, že to pro me byla presne ta situace, kterou bych asi bez LiveView nezaostril. Jinak jsem pouzil 5,6 1/30 pri ISO 100.
Jan67
-
- Významný člen
Moc se omlouvám, pokud vzniknul dojem žertu...tedy, jednak zdaleka nejsem tak zkušený fotograf, jak by možná odpovídalo věku , jednak jsem se opravdu pokusil spojit dvě věci - fotku samotného Měsíce a Měsíc nad lesem - což (jak zjišťuji) nepůjde se stejným nastavením... opravdu mne za těch x-let nenapadlo fotit Měsíc nad lesem či městem, yoli, jo - a sorry za překlep s tím ostřením (utěšit mně může, že nejsem sám, kdo v rozběhu místo měření napíše ostření). Už to nebudu dál rozmazávat... hm, ale použít multiexpozici mně nenapadlo vůbec - v této chvíli si to ani neumím představit... je vidět, že je toho moc, co neumím...
Ale děkuji za konkrétní zkušenosti - vidím, že možností je dost...
Ale děkuji za konkrétní zkušenosti - vidím, že možností je dost...
Pavel