Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
zdeny
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od zdeny » 27 úno 2011, 22:35

Už aby byl FW 1.03, jestli teda pomůže. Zkoušel jsi měnit vyvážení bílé? Nemělo to vliv?
Zdenek

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 27 úno 2011, 23:39

Výváženie bielej je proces po expozícii, ako má vyzerať výsledný jpg, nie, ako má zaostriť AF...S nastevením bielej vo foťáku nenastavuješ teplotu okolitého svetla :)

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 27 úno 2011, 23:44

Chotouchovak: tie mriežky sú dobré tak na fotenie bielej steny v tme z blízka.... :(

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 úno 2011, 13:21

Chotouchovak píše:Tak jsem včera fotil koncert a jediná šance byla ostřit růčo. Prostředí bylo opravdu extrémě tmavý, proto jsem byl donucenej vytáhnout externí blesk a i když si AF pomáhal mřížkou, snad nikdy (nebo hodně málo) nezaostřil jak měl. Sranda na tom je, že rychlost AF byla i v tak špatnejch podmínkách dost slušná.....škoda, že úplně jinam. Teď to ještě po probědovanym promazávání včerejšího večera zkoušim doma při trochu lepším osvětlení. Když jsem zaostřil na lampičku vzdálenou cca 4m (ohnisko 16), což reálně znamená mít na objektivu hodnotu skoro nekonečno, podle AF je to 0,7m, takže mi ostří někam na špičku palce :-)
Hele tohle není normální. Na mojí K-5 jsou to přinejhorším centimetry.
yoli píše:Chotouchovak: tie mriežky sú dobré tak na fotenie bielej steny v tme z blízka.... :(
Falk psal, že naopak tenhle AF-assist na blesku funguje s K-5 velmi dobře. Jestli se mi bude večer chtít tak to s pár různejma bleskama vyzkouším.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 28 úno 2011, 13:30

elho_cid píše: Hele tohle není normální. Na mojí K-5 jsou to přinejhorším centimetry.
podla mna to moze byt, predcalen sirokacu dost jedno...
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 28 úno 2011, 18:39

No ten FW mě hodně zajímá no, jsem zvědav kdy vyjde...
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 28 úno 2011, 19:17

Ja som zvedavý, ak to bude softwarová a nie hardvérová vec, či to spravia aj pre K7 a iné staršie modely...

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 01 bře 2011, 09:50

cunesk8 píše:asi jsem debil, ale me se vsemi tremi AF objektivy co mam ostri presne i za slabeho osvetleni.
pripajam sa, asi budeme dvaja, ale mam 4 af objektivy a ostria presne na k5, ani s k10 som nemal problem . Ak bolo nieco neostre bola to moja chyba nie techniky.

Chotouchovak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Chotouchovak » 01 bře 2011, 10:34

Nejde o slabé osvětlení, ale o druh světla a místo odkud vychází. Při klasickym denním šeru to zaostří přesně, ale když k tomu jen rozvítim lampičku, okamžitě to začne ostřit s frontfocus. Samozřejmě nevyvracim, že toho problému může být někdo ušetřen ;-)

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 02 bře 2011, 07:18

Zdravím vás. Som tu nový a čerstvý majitel K5 + 18-135. Teda nie úplne čerstvý - prvú K5ku som hneď vrátil na reklamáciu kvôli škvrnám a včera mi dorazil nový kus. Takže sa teraz zoznamujem.

Chcem sa opýtať či je v poriadku keď pri LV a zapnutej stabilizácii je počuť z aparátu dosť hlasné vrčanie (silnejšie pri širokom ohnisku, zoslabne pri zazoomovaní). Pri fotení cez hladáčik som si nič podobné nevšimol. Zdá sa mi že sa to tu už niekde spomínalo, ale nejak to neviem dohladať.

Ak by to niekoho zaujímalo, tak prechádzam z Panasonicu FZ30. Dlho sme sa rozhodovali medzi Nikonom D7000 a touto K5kou. Nikon nám nejak nesadol do ruky, tak sme viac-menej na slepo kúpili K5ku (aj s vedomím že sa na ňu ťažšie zháňajú veci - teda aspoň u nás) a tá sa drží úplne super. Dokonca s nasadením a nevyzoomovaným objektívom je rozmerovo takmer totožná z tou FZ30kou (pre nás je to úžasný fotoaparát, ale už pomali dosluhuje). Aj keď podla váhy by som čakal aspoň trojnásobnú velkosť :) .

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 02 bře 2011, 08:19

Samozrejme, že sa nebudem pokúšať rvať ten istý firmware z K5 do K7 a K10, ale či sa inžinieri zamerajú na ten večný problém aj u starších modelov od K5, lebo tento FF nie je doménou len K5 a len SAFOXu IX+...capíšto? Reagujem na to, že sa prezentuje odstránenie tejto chyby softwarovou záplatou, tak potom nech za kompom ešte chvíľu zotrvajú a niečo naskriptujú aj pre staršinky :)
Naposledy upravil(a) yoli dne 02 bře 2011, 08:30, celkem upraveno 2 x.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 02 bře 2011, 08:23

JoV píše:Zdravím vás. Som tu nový a čerstvý majitel K5 + 18-135. Teda nie úplne čerstvý - prvú K5ku som hneď vrátil na reklamáciu kvôli škvrnám a včera mi dorazil nový kus. Takže sa teraz zoznamujem.

Chcem sa opýtať či je v poriadku keď pri LV a zapnutej stabilizácii je počuť z aparátu dosť hlasné vrčanie (silnejšie pri širokom ohnisku, zoslabne pri zazoomovaní). Pri fotení cez hladáčik som si nič podobné nevšimol. Zdá sa mi že sa to tu už niekde spomínalo, ale nejak to neviem dohladať.
Je to prirodzená vec, senzor je v "magnetickom poli" a ten zvuk je jednak od mechanických častí, ako sa to pohybuje-stabilizuje, tak od elektronických, cievky a možno aj polovodiče, ako v električke charakteristický zvuk tyristorov :) takže No Fear!
Inač vitaj!

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 bře 2011, 08:31

yoli, čtu si tvoje příspěvky a vlasy mi vstávají hrůzou. Ty asi nejsi technik, že ne?
Nikdy jsem neslyšel o tom, že by polovodiče, tím méně tyristory vydávaly nějaký zvuk. Dále pokud je nějaký problém v Safox9, ať už se dá řešit pomocí úpravy FW nebo ne, určitě úprava nepůjde zobecnit na stroje se Safox8.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 02 bře 2011, 08:36

Písal som "a možno aj", netvrdil som to, len to nevylučujem. Tyristor je polovodič a keď si šiel električkou, tak zvuk pri rozbiehaní a brzdení je z tyristorov a technik som :) A ty asi nečítaš poriadne moje príspevky, písal som, žeby sa mohli za kompom trocha pohrať a spraviť to aj pre staršie modely t.j. firmware pre K7, K10 a možno aj iné, ja mám len tieto, tak o ostatných to tvrdíť nemôžem, tam sú iné SAFOXi samozrejme, tiež som netvrdil, že sú identické :D
Ja len na rozdiel od niekoho nemám problém niečo kritizovať aj keď mi na popruhoch píše Pentax...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 bře 2011, 08:59

Nevím jaké máš foťáky, ale na K10D, se kterou jsem léta fotil, nebyl problém konzistentního posunu od přesného zaostření k FF při zhoršení světla. Tam byl problém totálního zpomalení a naprostého chaosu. Kdyby se Pentax smiloval a dal do K10D úpravu FF/BF tak bych to uvítal, ale tak naivní nejsem.
Na K-7 je nejrychlejší verze Safox8 a nikdy jsem neslyšel, že by měla s přesností AF problém podobný jako K-5.

O polovodičích už se radši šířit moc nebudu. Snad jen že tyristory které vyrábí firma ve které pracuju určitě při běžném použití zvuky nevydávaj.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“