Praktické zkušenosti s K-5
Moderátor: Moderátoři
Praktické zkušenosti s K-5
Začal jsem nové vlákno, protože tohle není o nějaké K-5 ve vitríně, ale o K-5 ve vlastních rukách. Napíšu sem pár postřehů z používání, můžu snad zodpovědět i dotazy a doufám, že se brzy připojí další.
Oproti K10D jsem očekával velké zlepšení, ale stejně je ten rozdíl ještě větší. O spoustě nových funkcí jsem věděl z mých krátkých zkušeností s K20 a především K-7, ale některé detaily mě uchvátily:
1) Při focení do JPG je poslední snímek ponechaný ve vyrovnávací paměti i v RAW formátu. Dokud nevypnete foťák, nebo neexponujete znovu, můžete se kdykoli rozhodnout uložit snímek do RAW.
2) Měření expozice je mnohem spolehlivější, zvlášť s bleskem.
3) Výchozí volba ostření v módu LiveView je detekce obličeje. Kdyby nebyla výchozí, asi bych ji jen tak neaktivoval, ale užil jsem si s ní spousty legrace. Opravdu to funguje a foťák má tendenci najít ten nejhezčí obličej. Vznikla z toho zábavná společenská hra "Volba královny krásy" kde K-5 figuroval jako jediný porotce.
Oproti K10D jsem očekával velké zlepšení, ale stejně je ten rozdíl ještě větší. O spoustě nových funkcí jsem věděl z mých krátkých zkušeností s K20 a především K-7, ale některé detaily mě uchvátily:
1) Při focení do JPG je poslední snímek ponechaný ve vyrovnávací paměti i v RAW formátu. Dokud nevypnete foťák, nebo neexponujete znovu, můžete se kdykoli rozhodnout uložit snímek do RAW.
2) Měření expozice je mnohem spolehlivější, zvlášť s bleskem.
3) Výchozí volba ostření v módu LiveView je detekce obličeje. Kdyby nebyla výchozí, asi bych ji jen tak neaktivoval, ale užil jsem si s ní spousty legrace. Opravdu to funguje a foťák má tendenci najít ten nejhezčí obličej. Vznikla z toho zábavná společenská hra "Volba královny krásy" kde K-5 figuroval jako jediný porotce.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
fotky
pokud mozno nejaky iso 800-3200 v plnym.
a zajimalo by me, jestli pri zivym nahledu zavre objektiv na nastavenou clonu jako K20d nebo jestli tam cpe podle uvazeni neco kolem F5.6 jako to dela Kx nebo jestli to jde v menu vybrat
a zajimalo by me, jestli pri zivym nahledu zavre objektiv na nastavenou clonu jako K20d nebo jestli tam cpe podle uvazeni neco kolem F5.6 jako to dela Kx nebo jestli to jde v menu vybrat
zatím těch zkušeností moc nemám
srovnávám s k20d:
Plusy:
- výrazně rychlejší autofokus
- výrazně přesnější a rychlejší ostření ve slabém světle
- neuvěřitelné ISO 12800
- tichý chod
Mínusy:
- trvalo mi, než jsem přišel na to, jak snadno vyndávat SD kartu. Poradili mi na pentaxforu.
zdravím vás
Plusy:
- výrazně rychlejší autofokus
- výrazně přesnější a rychlejší ostření ve slabém světle
- neuvěřitelné ISO 12800
- tichý chod
Mínusy:
- trvalo mi, než jsem přišel na to, jak snadno vyndávat SD kartu. Poradili mi na pentaxforu.
zdravím vás
jde vypnout redukce sumu u casu delsich nez 30s,
jak zvladaji rozliseni 16mpx objektivy jako 55-300,popr dalsi zakladni zoomy ktere se maji prodavat s k5
jak spolehlive je automaticke ostreni pres liveview pri nocnim foto ,kdy je vsude tma ostrim napr. na zdroj svetla na poulicnim osvetleni,na k7 resim rucne,ale pokud to za mne udela automatika a presne, usetrim si cas)))
dejte nekdo fotku krajiny na 12-15-17mm dikec)))
jak zvladaji rozliseni 16mpx objektivy jako 55-300,popr dalsi zakladni zoomy ktere se maji prodavat s k5
jak spolehlive je automaticke ostreni pres liveview pri nocnim foto ,kdy je vsude tma ostrim napr. na zdroj svetla na poulicnim osvetleni,na k7 resim rucne,ale pokud to za mne udela automatika a presne, usetrim si cas)))
spolupráca s sdm
A ako spolupracuje s SDM objektívmi. Myslím tie čo tu boli niekde pretriasané ako problémové buď FF alebo BF. 16-50 SDM f2,8 a 50-135 SDM f2,8.
Re: fotky
V živým náhledu koukám přes plnou díru. Ale můžu si zmáčknout náhled hloubky ostrosti a ten funguje normálně jak by člověk očekával a ukáže to na živo na displeji. Je to stejný princip jako přes hledáček.xmeda píše: a zajimalo by me, jestli pri zivym nahledu zavre objektiv na nastavenou clonu jako K20d nebo jestli tam cpe podle uvazeni neco kolem F5.6 jako to dela Kx nebo jestli to jde v menu vybrat
Vypnout redukce jde, fotky s různými objektivy bych časem mohl a ostření přes LV je oproti fázovému pomalejší a potřebuje víc světla. V horším světle se někdy nechytne - ale ještě jsem to nezkoušel ze stativu.pether píše: de vypnout redukce sumu u casu delsich nez 30s,
Včera jsem na večírku fotil ve světle, kde jsem měl 1/20, f2,0 a ISO 6400 a stejně si někdy nepotřebovala přisvítit na rychlé zaostření. Je to o něčem úplně jiném než K10.Rychlosť ostrenia v zlych svetelnych podmienkach je velmi doležity faktor.
Mám jenom vrtulkové objektivy, ale i přesnost AF je hodně zlepšená.
Ve VKfoto, v pátek jsem bral poslední kus z první dodávky. Dnes večer na fotosraz nemůžu, ale na jiný den se domluvit můžem.Jardo, kde si ji koupil? ve VKfoto ji jeste nemaj ne? Nechces jit na vecerni fotosraz do Prahy? Myslim, ze bys tam byl nejobletovavanejsi clovek Laughing
-
- Významný člen
Re: spolupráca s sdm
Na zkušebním obrazci mi to vyžádalo korekci: 17-70 SDM ... -6 (na 17mm -3, na 35mm -6 na 70mm -7); 16-50/2,8 SDM... -5 (na 30mm -4, na 50mm -6); 55/1,4 SDM...-5.jolefoto píše:A ako spolupracuje s SDM objektívmi. Myslím tie čo tu boli niekde pretriasané ako problémové buď FF alebo BF. 16-50 SDM f2,8 a 50-135 SDM f2,8.
Ale už jsem psal jinde, že se mi často rozcházejí výsledky z testů s praktickým zjištěním (na plnou díru) "venku" a na to si musím trochu počkat. Jinak také znovu platí totéž, co u K-7: objektiv, který vykazuje na K20D BF, má na K-5 FF. Znovu -jak jsem psal - nesnažím se pochopit, beru, jak vidím...
elho_cid: Tobě se podařilo u VK Foto samotné tělo? Mně prodali (i když za velice pěknou cenu) jen v setu s 18-55WR. Ale: zajímavá info - řek pan Klíma, že v tom prvním týdnu dovezl PenTec akorát 15 kusů všehovšudy... to je bída.
Pavel
Ide o nejake verejne dostupne obrazce? Resp. vie niekto k tejte teme dat nejake dalsie info? Link?Pavel41 píše: Na zkušebním obrazci mi to vyžádalo korekci: 17-70 SDM ... -6 (na 17mm -3, na 35mm -6 na 70mm -7); 16-50/2,8 SDM...
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
-
- Významný člen
No, nehledal jsem nové - používám ty původní pro K20D, jsou třeba tady: http://pentaxdslrs.blogspot.com/2008/05 ... ed-as.html (na tom blogu Yvon Bourque je jich hodně), ale nedávno proběhl i zde na PFS odkaz: http://focustestchart.com/focus10.pdfpeppe píše:Ide o nejake verejne dostupne obrazce? Resp. vie niekto k tejte teme dat nejake dalsie info? Link?Pavel41 píše: Na zkušebním obrazci mi to vyžádalo korekci: 17-70 SDM ... -6 (na 17mm -3, na 35mm -6 na 70mm -7); 16-50/2,8 SDM...
Ale jak vždy znovu uvádím - beru jenom jako orientaci spíše pro vzájemné srovnání mezi objektivy, ne jako absolutní hodnotu. (Možná, že to prostě neumím, nebo mám špatné oko, nebo špatně vyhodnocuji - proto používám jen pro to porovnání. Pokud samozřejmě nenarazím na sklo, ketré "se nevejde do rozsahu" - pak ale stejně žádný test nepomůže)
Jo, a málem bych zapomněl - geniálně jednoduchý, rychlý test - ten budu muset brzy znovu vytisknout, jak je "ošmataný" častým použitím...
http://photo.net/learn/focustest/ ... http://photo.net/learn/focustest/scale45.jpg
Pavel