monitor a věrnost barev
Moderátor: Moderátoři
Tak problem vyresen. Nevim proc, ale mel jsem dojem, ze JPG nedokaze pracovat s AdobeRGB nebo ProPhotoRGB. Vyzkousel jsem si to a opravdu neni v tom skoro zadny problem. Jen je potreba si dat bacha na zobrazeni ve windows a jeho prohlizeci...ten ignoruje nastaveny profil, a proto jsem si myslel, ze toto nastaveni nelze pouzit.Vladimír Roháček píše:strecha- Kde je problém? Když ukládám fotky s ADOBE RGB do JPG, tak to přece ukládám i s tím profilem, proč se to převádí do sRGB. Mám vnitřní baravný prostor nastavený na Adobe RGB ve správě barev, do tohoto profiku fotím a při ukládání do JPG mám zaškrtnuté políčko použít profil. Já tam nevidím problém.
Takze sice lze ulozit JPG do AdobeRGB, ale spravne zobrazeni bude zaruceno jen v opravdovych prohlizecich...bojim se, ze pokud bych vystavil fotografie na netu, tak budou zobrazena v sRGB profilu a tudiz s barevnym posunem
Zajimalo by me proto, jestli neexistuje nejaky program, ktery by dokazal prevest automaticky napriklad z AdobeRGB do sRGB tak, aby fotografie byla identicka bez barevneho posunu. Vim ze si mohu pohrat s michanim kanalu ve PhotoShopu, ale prijde mi to trochu nepresna a nepohodlna metoda.
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- Uživatel
Tak jsem to zkoušel ve PS. Zduplikoval jednu fotku, převedl do sRGB, na první pohled nebyly barvy nikterak ujeté, ale pokud ty fotky dám vedle sebe a porovnávám, tak ty,, co jsou v profilu sRGB, jsou trošičku živější, na tom mém šlo především o červené spektrum. Střechy na obrázku byly výraznější. Kdybych se ale na ty fotky podíval, na každou zvlášť s odstupem určité doby, tak nic nepoznám.
Pamatuji si, když nastupovala barevná televize, to ještě nabyla digitální fotografie, tak se tvrdilo, že divákům se budou barvy v přírodě, oproti televiti, jevit jako mdlé, že se jim příroda nebude tak líbit. A tady to ADOBE RGB, versus sRGB, tomu dává za pravdu. ADOBE RGB zachycuje barvy věrněji, u toho druhého to jsou spíš webové barvy. Tak co s tím? Někdy je to otázka vkusu. Jak potom vytisknout fotku? Odpovídající skutečnosti, nebo ji baravně načinčat? Toť otázka! A včíl babo raď!
Pamatuji si, když nastupovala barevná televize, to ještě nabyla digitální fotografie, tak se tvrdilo, že divákům se budou barvy v přírodě, oproti televiti, jevit jako mdlé, že se jim příroda nebude tak líbit. A tady to ADOBE RGB, versus sRGB, tomu dává za pravdu. ADOBE RGB zachycuje barvy věrněji, u toho druhého to jsou spíš webové barvy. Tak co s tím? Někdy je to otázka vkusu. Jak potom vytisknout fotku? Odpovídající skutečnosti, nebo ji baravně načinčat? Toť otázka! A včíl babo raď!
-
- Uživatel
No možná ano, možná ne. Adobe má větší gamut, má rozšířenou schopnost zachytit barvy, ale tak jak jsem to popsal já, tak se změnila pouze červená složka a to tak, že byla sytější a zářivější. Já ten hokus-pokus dělal proto, že "strecha" psal něco o změně barev a že shání nějaký konvertor, který barvy nemrví. Proto jsem to zkoušel, tak mi to vyšlo a nemá cenu se s tím zalamovat, to by potom musel člověk pouštět ven dvě fotky, jednu pro ty co mají vnitřní barevný prostor nastevený tak a druhou, pro ty co ho mají nastaveny tak, nehledě na to, že pro web se používají jine barvy.
Adobe RGB zobrazované sRGB bude mdlé protože rozsah zobrazitelných barev (gamut) Adobe RGBje širší než u sRGB tj. např. nejzelenější zelená u u sRGB není u Adobe RGB nejzelenejší možná, ale jen o něco více sytě zelená než průměrně sytě zelená za předpokladu správného převedení barev. Pokud převedení barev z profilu Adobe RGB pro zobrazení ignorujete a zobrazíte to v sRGB bude výsledek méně barevně sytý.
Můžete používat profil Adobe RGB i pro monitor který umí pouze sRGB, ale pak můžete hádat zobrazení hodně sytých barev z kryštálové koule, nebo se při pohledu na mdlé barvy těšit jak to bude po vytištění krasně barevné.
Dobrá zpráva na konec : pro černobílou fotografii je to úplně jedno jestli Adobe nebo sRGB...
PS:
1. Nejdůležitější je vždý to jak to bude vidět cílová osoba na papíru nebo na webu.
2. Pro oči cílové osoby a světelné podmínky za kterých Vaše fotodílo pozoruje nelze vytvořit barevný profil.....
3. SUPR web o barevných profilech včetně kalkulaček na převody barev a porovnání barevných prostorů je http://www.brucelindbloom.com
Můžete používat profil Adobe RGB i pro monitor který umí pouze sRGB, ale pak můžete hádat zobrazení hodně sytých barev z kryštálové koule, nebo se při pohledu na mdlé barvy těšit jak to bude po vytištění krasně barevné.
Dobrá zpráva na konec : pro černobílou fotografii je to úplně jedno jestli Adobe nebo sRGB...
PS:
1. Nejdůležitější je vždý to jak to bude vidět cílová osoba na papíru nebo na webu.
2. Pro oči cílové osoby a světelné podmínky za kterých Vaše fotodílo pozoruje nelze vytvořit barevný profil.....
3. SUPR web o barevných profilech včetně kalkulaček na převody barev a porovnání barevných prostorů je http://www.brucelindbloom.com
K10D
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tož jak jsem zmiňoval na 1. stránce této diskuse, tak první testík nového Eiza pro nás "hobíky" je tady: http://www.fotografovani.cz/art/forec_d ... 2262W.html
K10D, DA 18-55, DA 50-200, Velbon Sherpa 600
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Recenze - Eizo SX2262W
K5 / Px 18-55 II / Px 55-300 / Px DA* 50 - 135
Px 15mm Ltd / Px 35 macro ltd. / Px FA 100 macro
Px AF-360FGZ / Manfrotto 055XPROB + 804RC2 / Lowepro Flipside 200
Px 15mm Ltd / Px 35 macro ltd. / Px FA 100 macro
Px AF-360FGZ / Manfrotto 055XPROB + 804RC2 / Lowepro Flipside 200
Momentalne planujem nakup PC a monitora pre spracovanie fotiek.
Toz ozivjujem toto tema.
Uvital by som par tipov na graficku kartu aj monitor - na zaklade praktickych skusenosti.
Eizo som pre vysoku cenu vylucil...limit mam 299€.. momentalne asi preferujem Dell Ultrasharp U2311H 23", IPS ...za cca 280€.
Uprednostnim 1920x1020.
Prechadzam z notasa, tak snad to postaci )
Graficku kartu - tu nemam ani sajnu.
Vdaka za kazdy tip
Toz ozivjujem toto tema.
Uvital by som par tipov na graficku kartu aj monitor - na zaklade praktickych skusenosti.
Eizo som pre vysoku cenu vylucil...limit mam 299€.. momentalne asi preferujem Dell Ultrasharp U2311H 23", IPS ...za cca 280€.
Uprednostnim 1920x1020.
Graficku kartu - tu nemam ani sajnu.
Vdaka za kazdy tip
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
Osobne bych na monitoru nesetril. Doma mam stare Eizo a fakt jsem s nim max spokojen. Kdyz vidim monitory c omame v praci, tak to je na upravy fotek uplne k nicemu. Nemyslim si ze za Full HD 23 palcu je 12 000 Kc moc viz tento monitor S-PVAIII od Eiza http://www.eizo.cz/monitory/graficke-lc ... 2333W.html v Alze jsem ho nasel tady http://www.alza.cz/eizo-ev2333wh-bk-d139217.htmpeppe píše: Eizo som pre vysoku cenu vylucil...limit mam 299€.. momentalne asi preferujem Dell Ultrasharp U2311H 23", IPS ...za cca 280€.
Uprednostnim 1920x1020.
Radeji bych posetril na grafice, tam to ve vysledku nebude tak velky rozdil ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Jojo vsetci po weboch pisu...ale vacsina kupuje Dellky alebo Samsungy. EV2333 ach joj presne ten by som chcel )BenaCZ píše: Osobne bych na monitoru nesetril. ...
EcoView Sense je super
Je dost mozne ze to prehodnotim.
http://dudo.zonerama.com/
Graficky monitor od Eiza (ac ne profi a podle slov Eizo: ne k profi upravam fotek) je vyrazne lepsi nez jine monitory ... ja to co vidim na monitoru tak to pak taky vidim na vytistene fotce ...Lukas_Gal píše:Na to ECO view pozor pri uprave fotografii NEPOUZIVAT
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Neviem ako to co ste napisali suvisi s tym co som napisal ja.BenaCZ píše:Graficky monitor od Eiza (ac ne profi a podle slov Eizo: ne k profi upravam fotek) je vyrazne lepsi nez jine monitory ... ja to co vidim na monitoru tak to pak taky vidim na vytistene fotce ...Lukas_Gal píše:Na to ECO view pozor pri uprave fotografii NEPOUZIVAT
Graficke monitory EIZO su oznacovane ako CG a ubezpecujem ze su vsetky na profi upravovanie fotografii. Tym nepuzivanim ECO view som myslel funkciu a nie konkretny typ monitora. Aj ked EV2333 ja osobne nedoporucujem.