Dúfam, že ma nesfúknete, že už je to niekde vo fóre, ale nenašiel som to. Ak je, tak sa ospravedlňujem za slepotu. 8O
Vyhodnocoval niekto, či je lepšie používať zapnutú redukciu šumu v K10-ke, alebo nie? Ja som to skúšal iba veľmi letmo a zdá sa mi, že je lepšie ju nemať zapnutú a "odšumiť" to v PC.
Redukcia šumu
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Redukcia šumu
Michal
Re: Redukcia šumu
V tvé otázce chybí několik zásadních informací.MichalN píše:Vyhodnocoval niekto, či je lepšie používať zapnutú redukciu šumu v K10-ke, alebo nie?
1. Fotíš do raw nebo jpg?
2. Děláš vždy úpravy v PC?
3. Čím odšumuješ v PC?
Já za sebe (teda s K100D) můžu říct, že fotím do RAW, a jednoznačně dosahuju s NoiseNija lepšího odšumění v PC, než kdybych to nechal na foťáku. Navíc nemusím čekat při focení a můžu si zkusit různé hodnoty. Nadruhou stranu rozumím lidem, co kolem PC chodí obloukem, že to nechají na foťáku..
Seš si tak jistej? Mě u K100D když zapnu tu redukci šumu, tak expozice trvá 2x dlouho a něco se tam uděje. Spíš bych řekl, že tam toho šumu přibylo, ale možná je to tím, že jsem zvolil extrém (ISO 3200, 10s a F16).bigfoot píše:raw neni odsumeny
nema ziadne soft upravy
Nahoře je se zapnutou redukcí, dole bez. Jenom převedeno UfRawem do Gimpu a oříznuto, bez dalších úprav.
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... at=0&pos=0
ano, expozicia trva 2x dlhsie... prebieha prave algortimus "noise reduction".
ale cital som kdesi aj taku verziu, ze dvojnasobny cas je prave z dovodu expozicie tej istej sceny 2x a potom porovnanie oboch obrazkov a tym odstranenie "nahodnych" pixelov sumu
ale cital som kdesi aj taku verziu, ze dvojnasobny cas je prave z dovodu expozicie tej istej sceny 2x a potom porovnanie oboch obrazkov a tym odstranenie "nahodnych" pixelov sumu
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210