Lokaj Stanislav píše:zdravím pánové, taky bych chtěl přejít z kompaktu na zrcadlo a toto se mi velice zamlouvá, akorát potřebuji pár informací ad 1 - je velký problém měnit objektivy v terénu k vůli prachu? a co posléze čištění je to finančně náročné? ad 2 - byl by lepší set s 18-55 a 55-200 nebo 55- 300 ? ad 3 - nebo by bylo pro začátečníka vhodné tělo a ojektiv tamron 18-200 vzhledem k tomu že to mám tak fifty fifty focení s natáčením? má z vás někdo zkušenosti s tím tamronem? předem díky za rady.
...Ahoj, tyto ultra zoomy jsou "zajímavě" na obyč courání.. ale vlastně získáš lepší kompakt, když to řeknu hodně natvrdo... a vzhledem k ceně, jakou by jsi zaplatil za K-x tělo plus ten UZ Tamron, to není až tak zajímavé... dokonce mám pocit, že set K-x 18-55 a 50-200 vyjde levněji... pokud by jsi chtěl hned z počátku ale kromě ceny řešit i kvalitu, rozhodně bych se přikláněl k setu K-x s 18-55 a 55-300 ...uznávám, vychází trochu dráž, ale do konce ledna můžeš uplatnit Pentax Cash Back a cca 1300 Ti přijde zpět. A získáš nejlepší "setová" skla, 18-55, byť v odlehčené verzi DA L je s optikou z druhé generace 18-55 a 55-300 je si ce trošku pomalejší (ale né nijak extrémně) na ostření, ale je přesné, ale kvalita je vynikající na levný zoom... a do třetice.. budeš mít Pentax skla se SMC vrstvami...
rozhodně to není prodělečná sada... 18-55 cenově téměř nepocítíš a 55-300 díky svým vlastnostem nebudeš mít potíž prodat, kdyby jsi v budoucnu zjistil, že Tě uchvátí pevné objektivy a zoom už nebudeš potřebovat... (ale on se vždy hodí).
Co se týká zanešení snímače... je to o návycích... ale pokud nefouká silnější vítr a nejsi v příliš prašném prostředí, dá se to.... a čištění... zhledem k tomu, že si snímač čistím sám už dlouho, přijde mi čištění v servisu drahé a nepraktické... přineseš si domů vyčištěný snímač, při nejbližším focení se Ti zanese a zase dáš telo do servisu...?? A takto třeba 3x do měsíce...?? TO je na ho...uby...
kldině se ptej dál...