Koniec pradaja K20D

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 09 zář 2009, 21:02

Už i Leitz předvedl FF přístroj Leica M9:

http://www.bjp-online.com/public/showPa ... age=868570

A teď kontrolní otázka: kdo z "velkých" výrobců stále zůstává (stagnuje) na apsc?

:roll: :?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 09 zář 2009, 21:36

Nemyslím, že by stagnoval, prostě se jen zaměřuje na jiný segment trhu. Lidé, kteří si kupují FF, by stejně většinou do pentaxu nešli, vzhledem k malému portfoliu příslušenství. Oly a Sony podle mě musí dost na FF prodělávat, minimálně Sony, ale ta si to zřejmě může dovolit.

Pentax hold vyrábí "praktické" foťáky do nepohody a necpe se, kde není moc místa. Myslím si, že částečně i díky tomu se drží docela dobře na nohou na trhu, který poznal za nějakých 10-15 let obrovské změny.

Měl by ale přijít s nějakým "středoformátem do nepohody". A myslím, že by stačilo jen pár skel, což by pro firmu těžící z výroby speciální optiky snad neměl být problém. Podle mě je jeho nástup jen uměle bržděn z marketingových důvodů. Mě osobně by se líbilo něco ve stylu Leica S-systém, ale v provedení pro náročné cestovatele. Ale spíš z technofílie - o přestupu na středoformát neuvažuji.

Já když vybíral foťák, koukal jsem na to, aby nejlépe odpovídal mým představám a v mé cílové kategorii byl pokud možno co nejlepší - no a jako pro amatéra pro mě tehdy byla K200 jasná volba - rozhodně nejlepší a nejsympatičtější fotoaparát ve své třídě. Nikdy předtím jsem žádný pentax neměl, takže sentimentálností netrpím.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 zář 2009, 21:43

Tak o tom že výroba u Sony zatím není rentabilní nemůže být sporu. A Olyho FF má oproti normálnímu FF čtvrtinový čip.
Když už u toho FF jsme, tak mě by se líbil kvůli objektivům jako je EF 24/1,4L, nebo třeba ten nový TS-E 17mm. Ale s běžným f2,8 zoomem tam tak dramatický rozdíl není.

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 09 zář 2009, 21:54

Jako jo, ta Leica je asi průlom, ale díval se schválně někdo na galerii z toho preview? Na ISO 1600 mnohem větší hrůza než K20D. Než takový fullframe, to radši APS-C všema deseti. Je to senzor od kodaku, měl jsem Oly E-400, taky Kodak CCD a nejsem si jist, jestli bych tuto známost chtěl opakovat (jinak proti Oly nic, těla ani skla nedělají zlá)
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 zář 2009, 22:03

Já teda tuhle honbu za citlivostí nějak nechápu. Leica udělala fulfrejm kvůli tomu, aby na M9 měl 12mm objektiv zorný ůhel 120° a ne aby někdo měřil jaký tam mají šum.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 09 zář 2009, 22:13

elho_cid píše:Já teda tuhle honbu za citlivostí nějak nechápu. Leica udělala fulfrejm kvůli tomu, aby na M9 měl 12mm objektiv zorný ůhel 120° a ne aby někdo měřil jaký tam mají šum.
Já zase tuhle honbu naprosto chápu.... když jsi fotoreportér :-).
V komboinaci s dálkoměrem Leica je to ale vtipná představa.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 zář 2009, 22:22

No tak na tyhle objektivy už mají externí hledáčky, že jo.

Ale už jsme dost OT. Jen bych jetě dodal, že kvůli mě Pentax nic jinýho než K-7 dělat nemusí. Nic horšího už mě neláká co jsem jí viděl a nic lepšího bych stejně nevyužil a nezaplatil. Ale an ty dva nové modely, co na podzim slibovali, jsem zvědavý.

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 09 zář 2009, 22:22

atiratha píše:Jako jo, ta Leica je asi průlom, ale díval se schválně někdo na galerii z toho preview? Na ISO 1600 mnohem větší hrůza než K20D. Než takový fullframe, to radši APS-C všema deseti. Je to senzor od kodaku, měl jsem Oly E-400, taky Kodak CCD a nejsem si jist, jestli bych tuto známost chtěl opakovat (jinak proti Oly nic, těla ani skla nedělají zlá)
Právě proto, že je to CCD, nikoliv CMOS, nemusí být šum na výstupu výhradní záležitostí kvality snímače.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 09 zář 2009, 22:25

Jako velký kritik Pentaxu a jeho nepostupu k FF musim taky přispět k této debatě :-).

To, že odchází mnoho dobrých fotografů mě upřímně velmi mrzí... není to pro Pentax dobrá vizitka. Nákup K20D a jeho prodej po 14 dnech taky moc nechápu... ale občas se člověk řídí emocema a takhle to prostě dobadne.

Dneska ale (ač to určitě mnoho z vás nečeká) se budu Pentaxu spíše zastávat. S FF fotím velice často a můřu odpovědně prohlásit, že výhodou je:

- prostorovost (lepší práce s HO)
- šum
- technická kvalita
- budoucnost?

Zároveň však upozorňuju, že všechny tyto posuny jsou od těl generace K20D jen velice nepatrné a většina z vás bude asi zklamaná. Fakt si o moc nepolepšíte... já jsem hodně dlouho přemýšlel o tom, jestli z Pentaxu odejdu a dopracoval jsem se k tomu, že to v tuhle chvíli není rozumné. Proč? Protože, aby měl přechod na jinou platformu smysl, znamená to jít do TOP řady konkurence. V nižších řadách si třeba v něčem pomůžete, něco zase ztratíte... ve výsledku si trochu třeba pomůžete, ale za ten sílenej upgrade to určo nestojí. Pokud někdo děláte profi reportáž, je u vás volba jasná. U ostatních to ale zatím fakt nemá moc smysl.

Já jsem se rozhodl tak, že počkám ještě rok. Nebudu vrážet další peníze do techniky a nechám si je až na "novej systém". Třeba se Pentax pochlapí a přijde s FF. A jestli ne, dostanu další (prakticky 3) generaci FF, která bude jinde, než ta dnešní. A uvidim fakt velkej posun z APS-C.

Můj skromnej názor... na konkurenční APS-C se smysl přesouvat nemá vůbec (jasně... někde je tráva fakt zelenější ale nikde není superzelená). Na FF to má, pokud vás současná technická kvalita natolik limituje, že jít musíte (hlavně ty reportéři a ISO) + na to zároveň máte penízky.

Já si rok počkám... alespoň se vyvaruju toho, že třeba Pentax fakt přijde s nějakou bombou nebo si vyberu blbej systém. Kdo ví, kdo bude králem příští generace těl. Dneska to vypadá na Nikon, ale Sony taky možná dost rozčeří vodu... uvidíme (nechci další flame se Sony, ale jak jsem psal v jiném vlákně, měl jsem A900 v ruce a je to fakt supr mašina a za cenu D3X jí máte i s kufrem ultra skel od Zeiss, které takhle dobré na Nikon ani snad nekoupíte).

Tak si pěkně debatujte... já zase na pár dní zmizim :-)).

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 10 zář 2009, 07:27

..ak si miky ešte neodišiel...
celkom dobre sa to číta, čo si napísal a úprimne ma mrzia tie "kohútiny".
Niečo veľmi podobné som tu prezentoval už najmenej polrok a bol som označený za "kecálka". Mám možnosť často vidieť čo lezie z D3 s 24-70, 17-35, 70-200 a dobrými pevnými sklami. Predať systém so stratou min. 2500 eur a nekúpiť si za to ani FF telo s jedným FF objektívom...no to ani v zlom sne...

Mńa osobne APS-C nelimituje ani v práci s HO...s ostatným súhlasím s poznámkou, že ani ISO nad 3200 bez použitia blesku nie je žiaden zázrak/

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 10 zář 2009, 08:43

bobo2 píše:..ak si miky ešte neodišiel...
celkom dobre sa to číta, čo si napísal a úprimne ma mrzia tie "kohútiny".
Niečo veľmi podobné som tu prezentoval už najmenej polrok a bol som označený za "kecálka". Mám možnosť často vidieť čo lezie z D3 s 24-70, 17-35, 70-200 a dobrými pevnými sklami. Predať systém so stratou min. 2500 eur a nekúpiť si za to ani FF telo s jedným FF objektívom...no to ani v zlom sne...

Mńa osobne APS-C nelimituje ani v práci s HO...s ostatným súhlasím s poznámkou, že ani ISO nad 3200 bez použitia blesku nie je žiaden zázrak/
Mna limituje pentax iba troma vecami: X casom, rychlostou a presnostou AF a rychlostou serioveho snimania....obrazove vystupy su skvele, sum v pohode a vypracovanie tiel skvele...objektivy neviem posudit pouzivam Sigmy...hladam univerzal od reportaze po atelier....K7 sa uz blizi zase nepotrebujem video. FF nemusi byt ta kazdu cenu...ako realnu nahradu za svoju K10D vidim D300...splna moje kriteria...

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 10 zář 2009, 08:59

2 elho_cid: Dik za spochybnenie mojich inzeratov.. asi keby je problem s tym telom, by som ho isiel vratit alebo reklamovat a nepredaval by som komplet celu vybavu. Mna Pentax tiez limituje AFkom, dalej dlhymi dobami servisu a niektore prislusentsvo nie je nan dostpne. Napr. radiove odpalovace s podporou HSS. Co sa tyka vystupu tak v porovnani s D300 je slaby. Okrem toho vela mojich znamych ma Canon/Nikon, takze by som mohol menit objektivy. Dalej, mal som moznost fotit svadbu s kamosovym Canonon a narobil som sa menej ako s mojim Pentaxom, nie len, ze som nestresoval pri foteni, ci mi to v pritmi kostola vcas zaostri, ale aj s vystupom RAW bolo menej roboty a nemusel som velmi ladit farby a expoziciu. Proste som sa rozhodol prejst inam. Aj ked je to na zvazenie, nie som si celkom mojim rozhodnutim isty, lebo Px ma super ergonomiu, stabik, utesenene telo, dobre rozsahy a svetelnosti objektivov a u Canonu/Nikonu to az tak idealne nie je.. aj cenovo.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 10 zář 2009, 09:09

CyberSammy píše:2 elho_cid: Dik za spochybnenie mojich inzeratov.. asi keby je problem s tym telom, by som ho isiel vratit alebo reklamovat a nepredaval by som komplet celu vybavu. Mna Pentax tiez limituje AFkom, dalej dlhymi dobami servisu a niektore prislusentsvo nie je nan dostpne. Napr. radiove odpalovace s podporou HSS. Co sa tyka vystupu tak v porovnani s D300 je slaby. Okrem toho vela mojich znamych ma Canon/Nikon, takze by som mohol menit objektivy. Dalej, mal som moznost fotit svadbu s kamosovym Canonon a narobil som sa menej ako s mojim Pentaxom, nie len, ze som nestresoval pri foteni, ci mi to v pritmi kostola vcas zaostri, ale aj s vystupom RAW bolo menej roboty a nemusel som velmi ladit farby a expoziciu. Proste som sa rozhodol prejst inam. Aj ked je to na zvazenie, nie som si celkom mojim rozhodnutim isty, lebo Px ma super ergonomiu, stabik, utesenene telo, dobre rozsahy a svetelnosti objektivov a u Canonu/Nikonu to az tak idealne nie je.. aj cenovo.
Vyskusal som D200...obrazovy vystup podobny K10D..ale rychlost a presnost AF s tymi istymi sigmami ako mam ja na pentaxe bola o dve triedy lepsia...aj ja preto idem do nikonu....proste uz sa dalej neda utesovat sa a cakat pokial urobia nieco ine lepsie..D300s a Eos 7D zotrel konkurencne vyhody K7 a este ju aj predbehli...

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 10 zář 2009, 09:29

Ale oba nové modely konkurence bych zařadil o třídu výš než K-7. Chápu, že někdo potřebuje vyšší třídu než kterou disponuje Pentax. I když občas mi to přijde jako obyčejná technofilie, ale já mít dost peněz, asi bych taky chtěl nadupanou mašinu, i když bych s ní závodně nejezdil. Podle mě ve své třídě k-7 nemá konkurenci, stejně jako kdysi neměla k200. Bohužel to prodejnost očividně nezaručí. Chybí hlavně příslušenství a ta omáčka, neříkám masivní drahá reklama a tak, ale aspoň by bylo fajn, aby se nechal koupit na více místech. Například u nás ve 100 000 Budějcích není jediný obchod, kde by šlo koupit cokoli na Pentax, snad jen zásilkový photomate, ale to si asi raději objednám sám.
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 zář 2009, 09:44

Nejde o žádné utěšování. Nikdy jsem netvrdil, že se K10D dá co do AF srovnat s D300 a K20D na tom není o nic líp. K10D a K20D mají AF na úrovni EOS 400D nebo Nikonu D80, čili amatérské třídy. Pokud si je někdo koupí a očekává rychlost profi reportážních strojů, tak se krutě zmýlí.
Viděl jsem lidi fotit profesionálně s ještě horšími foťáky a taky to šlo, ale chápu že rychlejší foťák přinese pohodlnější práci.
Ale K-7 je stejně přibližně rychlá jako Eos 40D/50D a u Nikonů stojí mezi D90 a D300. To by mělo leckomu stačit.

Pana CyberSammyho fakt mám za dost velkého naivku, když tu rychlost potřebuje a koupí si místo K-7 výprodejovou K20D. Kam an ty rozumy chodíš člověče?

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“