K20D a seťák DA II - špatné ostření na sluníčku (obličej)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 11 čer 2009, 17:31

Jo ta fotka z tamrona je zcela jiste spatne zaostrena. Cim to je to ti nereknu. Ale abych vam taky trochu zvedl naladu. Potreboval jsem vyfotit K20D na stativu, vzal jsem stary kompakt Canon S2 a chtel to cvaknout. Jaky bylo moje prekvapeni, kdyz jsem doma vubec nemohl zaostrit autofokusem. Svetla bylo dost (ISO 100 clona 4 cas 1/60). Kdyz uz to piplo ze je zaostreno, tak jsem pak zjistil, ze to zaostrilo bilou zed :) Nakonec jsem musel ostrit manualne :D
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 17:52

Fakt nechapu jak muzete blby kompakt srovnavat se zrcadlovkou. Kompakt ma hloubku ostrosti od nevidim do nevidim, takze ostreni moc resit nemusi. Zrcadlovka je neco jineho.

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 11 čer 2009, 18:03

Když tedy necháme kompakty kompaktama, jaký je tedy verdikt? Je problém v kombinaci tělo+sklo, nebo se jedná o vlastnost těla, které má problémy s ostřením na přímém slunci?

Krokodyl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Krokodyl » 11 čer 2009, 18:05

elho_cid píše:Fakt nechapu jak muzete blby kompakt srovnavat se zrcadlovkou. Kompakt ma hloubku ostrosti od nevidim do nevidim, takze ostreni moc resit nemusi. Zrcadlovka je neco jineho.
Ahoj. A jak jsi spokojený s Canonen. Pokud si dobře pamatuji z tohoto fora, tak myslím, že máš Canon 40D :roll:
Má rovněž takové chvilky nebo je v tomto ohledu spolehlivější?
K20D, P FA 50/1.4, Tamron AF 70-300/4-5.6 Di, Pentax AF 360FGZ, Pentax DA 18-55 II seťák

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 19:43

Mám Canon S80, moje přítelkyně má EOS 30D. Přes ní znám Canonistů docela dost. Na ostření nadávají taky, taky je problém s kompatibilitou neoriginálních objektivů, i origo EF objektivy občas trpí na BF/FF a zhusta si stěžují na nekompetentní servis.
Řada 300D-350D-400D... je podle názorů mnohých se světelnými objektivy skoro nepoužitelná kvůli nepřesnému ostření.
Ale přece jen K10D byl první Pentax s SDM ostřením, takže u něj je těch much víc. IMHO K20D už je co do spolehlivosti srovnatelná s 30D, co do rychlosti ještě ne. Podle všeho by K-7 měla překonat i 40D/50D, ale to se uvidí.
Canon jde ale z opačné strany. Před víc jak 10 lety měli na EOS 3 tehdy nejdokonalejší AF na světě, který je i na dnešní poměry špičkový. Na levnější modely pak dávají AF schválně horší, aby motivovali zákazníky ke koupi dražšího modelu (1D).
Naopak třeba K-m ostří lépe než K20 a o poznání rychleji oproti EOSU 1000D. Ten jsem si chtěl původně koupit, abych si mohl od přítelkyně půjčovat objektivy, ale ten výkon mě zklamal.
Nakonec taky nejvíc záleží na objektivu. Mě třeba nikdy nezklamal FA 24-90, ostří velmi rychle a přesně i s tou K10D.

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od peter_01 » 11 čer 2009, 20:21

Před časem jsem na podobný úkaz zíral na Diginefu - článek Objektivy pro Samsung.
http://www.digineff.cz/art/jakejeto/080 ... ktivy.html
Jsou tam fotky v pořadí zleva Tamron 18-250;Tamron 17-50;Samsung 18-55....
http://www.digineff.cz/obrdg2008/objekt ... et_sir.png
Prostě to beru tak že se taková věc může stát,navíc to že sklo je od jiného výrobce než tělo taky může občas mít vliv.

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 11 čer 2009, 20:53

Vladimír Roháček píše:Pánové, něco na tom bude!
Asi bude záležet na světle a na foceném objektu. Já fotím ptáčky a nepodařilo se mi vyfotit konipase (černobílý ptáček). Bodové ostření a ten foťák si s tím neví rady. Ale dělá mi to jak K10, tak K20. Fotil jsem letos strakapouda, bylo to sice za slunného dne, ale pod korunou stromů, takže světla trošku méně, ale žádná kloudná fotka. Druhý den jsem na to vzal K10
a opět fotky nic moc. Tak odpoledne jsem vzal starého Panasonica (FZ20, pouhých pět mega) a fotky byly jak víno. Takže souhlasím s názorem, že ta naše technika si s něčím neví rady a vypadá to na softvérový problém.
mam ostre vyfoceneho konipase s K2OD a s tamronem 70-200. ja ale zjistil jiny problem. kdyz jsem testoval FF/BF, tak se mi 2x stalo, ze sklo, co bylo na fotaku, melo FF, ale to cerstve nasazene bylo ok. takze pred focenim sundam sklo, nasadim sklo a fotky jsou ok. jako bych tam mel nejakou oxidaci kontaktu ci co.
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Krokodyl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Krokodyl » 12 čer 2009, 08:17

elho_cid píše:elho_cid
Nový příspěvekZaslal: čt červen 11, 2009 8:43 pm
Děkuji za zkušenosti kolem Canonu. Osobně nemám opravdu s čím u DSLR přístrojů možnost porovnat krom řady Pentaxu, kterou jsem vlastnil. Navíc hodně lidí nepřizná "barvu" a mlží. Jakoby nechtěli přiznat, že ta mediálně nejznámější značka(y) má také problémy.

Rád bych se zeptal... zda se ti neosvědčil, ještě nějaký objektiv v podobném rozsahu jako FA 24-90 (bude asi problém se k němu dostat). Hodně mi záleží v tomto rozsahu na spolehlivosti ostření (stačilo by i do těch 55mm). Rychlost je v takovém případě druhořadá, ale aby měl autofokus. Děkuji za případné zkušenosti.
K20D, P FA 50/1.4, Tamron AF 70-300/4-5.6 Di, Pentax AF 360FGZ, Pentax DA 18-55 II seťák

czkit
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Neostreni Pentaxu vs Nikon

Příspěvek od czkit » 01 črc 2009, 07:50

Mel jsem donedavna Nikona D40X s 18-105 VR a 55-200 VR a za ty dva roky jsem si nevsiml takhle velkych problemu s ostrenim co mam nyni s K10D. Je fakt, ze oba ty objektivy maji SWM ostreni.

K10D (fw 1.3) mam teprve 3 tydny a opravdu mam problem s ostrenim vsech objektivu ... jak setoveho 18-55 mark I ... tak FA 50 f1.4 ... mozna nejmene jsem si toho vsiml u Tamrona 100-300, ale to je mozna tim, ze jsem ho skoro nepouzival. Debug menu jsem aktivoval a zkousel doladovat ostreni, ale neprijde mi ze se jedna o trvaly FF/BF ... ale ze spis telo ostri dost nahodne. U te 50ky se da krasne ostrit rucne a bez toho mi prijde ze ostrou fotku proste neudelam. Pri tom nezalezi moc na svetle, zkousel jsem ruzne podminky.

Zacinam trochu koupe Pentaxu litovat, kupoval jsem ho kvuli odolnosti protoze vyrazime na cestu po asii a oceanii... ale ted premyslim, ze pujde pryc a necham si radsi toho Nikona.
Pentax K10D + DBG-2, Pentax DA 18-55 Mark I, Pentax FA 50 f1.4, Tamron 100-300, Pentax AF360FGZ

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 črc 2009, 08:15

SDM/SWM/USM/HSM ostreni je zkratka presnejsi nez nahon hridelkou. Ale pokud je problem tak velky, ze se nepresnost projevi i na setaku, tak to neni normalni.
Zkousel jsi AF-S i AF-C?

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 črc 2009, 08:19

Krokodyl píše: Rád bych se zeptal... zda se ti neosvědčil, ještě nějaký objektiv v podobném rozsahu jako FA 24-90 (bude asi problém se k němu dostat). Hodně mi záleží v tomto rozsahu na spolehlivosti ostření (stačilo by i do těch 55mm). Rychlost je v takovém případě druhořadá, ale aby měl autofokus. Děkuji za případné zkušenosti.
Mival jsem taky FA28-70/4, ktery mi taky slapal dobre, ale prodal jsem ho kamosovi. Koketoval jsem s objektivem Sigma 28-70/2.8, ale ostrila uplne mimo.
Jednou jsem mel pujceny DA*16-50 a uplne me nadchnul, ale nejsou ted tak nejak zbytecne penize. Hodne lidi si taky chvali DA17-70.

czkit
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czkit » 01 črc 2009, 10:44

elho_cid píše:SDM/SWM/USM/HSM ostreni je zkratka presnejsi nez nahon hridelkou. Ale pokud je problem tak velky, ze se nepresnost projevi i na setaku, tak to neni normalni.
Zkousel jsi AF-S i AF-C?
No popravde si musim udelat cas na poradny vyzkouseni toho setaku ... Tu FA 50 jsem uz zkousel, mam ji o neco dyl. Ta 18-55 mi prisla pred 3 dny a kazdopadne s ni mam zatim nejvetsi problem ze se ji nechce zaostrit vubec, prevazne teda na sirokem ohnisku s tim ma velky problem... V podle me naprosto beznych situacich blika zelena kontrolka ze zaostrit nelze. Kdyz je mene svetla (vcera bylo docela slunicko) tak je to lepsi...

Kazdopadne jsem z toho dost mrzutej! :( Jinak k10d hodnotim jako super pristroj, logika ovladani i ergonomie mi presne vyhovuje a hledacek je oproti amaterskymu Nikonu D40X naprosto uzasnej. Akorat me ted trochu mrzi ze jsem se zbavil Pentax MF 50mm f1.7 Mohl jsem si nechat ten a do sveta poslat drazsi FAcko, protoze ostrit s nim stejne musim rucne :-D

Udelam si o vikendu cas to poradne vyzkouset i pri realnem foceni a uvidim jestli budu muset resit servis, pripadne Pentax zase opustit (coz samozrejme beru jako posledni moznost) :(
Pentax K10D + DBG-2, Pentax DA 18-55 Mark I, Pentax FA 50 f1.4, Tamron 100-300, Pentax AF360FGZ

odjinud
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od odjinud » 01 črc 2009, 14:06

Chtěl jsem se zeptat, jestli má K20 (K10) nějakou pomůcku pro přesné ruční zaostření. Třeba na praktice se ostřilo na nějakou svislici, která byla opticky ve středu hledáčku vodorovnou čarou "rozpůlena na dvě" a v okamžiku správného zaostření se slila v jednu. I na Yashice měl táta něco podobného...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 črc 2009, 15:47

Normálně nemá, ale jelikož má výměnné matnice, můžeš si takovou matnici se zaostřovacími pomůckami dokoupit a nainstalovat.

navikeco
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od navikeco » 01 črc 2009, 22:52

Ahojte. Tak ja som si tiez nedavno zaobstaral pevnu FA 50/1.4 ku K10D a musim povedat ze odvtedy som sa k setaku nevratil. teda fotky su neporovnatelne lepsie za vsetkych podmienok. Setak sa chyta asi len v skutocne dobrych svetelnych podmienkach. Co sa tyka ostrenia tak setak ano bol taky nemastny neslany, ale s prichodom pevnej 50ky teda mam odpadu minimum a to fotim z 95% zive deti s F medzi 2,8 az 4,5, obcas 5,6 resp 6,7 ked chcem zachytit hlbsi rozmer napr. oslavy. Teraz som narychlo skusal este to ostrenie, z cca 20 testovanych zaberov 2 - 3 zaostrene nie celkom presne. Ono sa to ale da prisudit k zle zvolenemu objektu k zaostreniu. Ja ked fotim deti vzdy pouzivam AFC rezim so stredovym bodom a snazim sa ostrit na kontrastne miesta, teda ako oci usta, pripadne predmet v ruke, strakate tricko...Ak ostris na miesta s rovnakym kontrastom AF nemusi pracovat celkom korektne.
Rychlost je celkom ok, prvdu povediac dal som to kolegovi s Canonom D40 do ruky a teda bol prekvapeny rychlostou AF.
Uz som bol takmer rozhodnuty ze K10D asi pojde prec a nahradim ju novou K7, alebo niecim od Nikonu ale co som kupil FA50 ani nerozmyslam.
Akurat jeden problem som zaregistoval a to je efekt cervenych oci, pri pouziti v interiery s internym bleskom takmer na kazdej fotke, ale to bude asi sposobene starsou konstrukciu objektivu primarne nie urcenou pre DG zrkadlovku. V pohode sa da ale upravit zaber v pocitaci. Uz setrim na externy blesk, hadam to pomoze.
P.S. vcera mi padol fotak z asi 40 cm vysky na tvrdu zem, v pohode vsetko fici dalej OK, co som rychlo v panike robil testovacie zabery vsetko ostre ako britva, teda moja rada hod svoju K10D o zem mozno sa spamata :D :D :D
Minolta Dynax 5 + 28 -100
K10D + DA 18-55, DAL 35/2.4

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“