K100 a OS Linux
Moderátor: Moderátoři
K100 a OS Linux
Zdravím všechny,
rád bych se dozvěděl, jestli je tady nějaký uživatel pracující v Linux distribuci.
Potřebuji poradit s možnostma softwaru případně se "ujistit", že Pentax OS Linux vůbec nepodporuje. Což by byla škoda.
Díky, Lucus.
rád bych se dozvěděl, jestli je tady nějaký uživatel pracující v Linux distribuci.
Potřebuji poradit s možnostma softwaru případně se "ujistit", že Pentax OS Linux vůbec nepodporuje. Což by byla škoda.
Díky, Lucus.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ja pouzivam k10 s linuxem. Mam za to ze jako samotna se zrcadlobka pripojila standartne jako usb data storage takze neni problem. Jenze mam na stole malo mista a dostal jsem ke karte i ctecku takze pouzivam vyhradne ctecku a fotak nepripojuji.
(mimochodem pokud fotak ma kartu tak, se cteckou podporuje linux kazdej :)) )
Raw po linuxem jdou spracovavat pomoci ufraw a RawTherapee. Jinak hodlam behem vykendu zkusit rozjet pentax photo laboratory pod wine.
H.
(mimochodem pokud fotak ma kartu tak, se cteckou podporuje linux kazdej :)) )
Raw po linuxem jdou spracovavat pomoci ufraw a RawTherapee. Jinak hodlam behem vykendu zkusit rozjet pentax photo laboratory pod wine.
H.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Re: K100 a OS Linux
Používám ufraw a Gimp a jsem naprosto spokojenej.Lucus píše:Zdravím všechny,
Díky, Lucus.
Většina lepších novejch foťáků (K100D nevyjímaje) je Mass Storage, takže se ti připojí jako další disk. Osobně ale preferuju čtečku.
Jakou distribuci používáš je úplně jedno. Mohl bych dát pár tipů, ale to je otázka spíš na osobní debatu, nebo na www.abclinuxu.cz než sem.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Malou poznámku k tomu RawTherapee. Nevím, co máš za distro, ale tenhle prográmek používá (jestli se nepletu) GTK 1.2, což už některý novější distribuce standardně nemaj...Lucus píše:Děkuji všem za reakce.
Zkusím UFRAW, RawTherapee a zprovozním čtečku na desce, protože ji mám přehozenou na USB konektory v přední části casu.
Ještě mám doporučený Bibble.
Ten je ale komerční. Tak uvidím.
Těch pár tipů klidně mailem. Můj profil. Díky.
Kdybys něco potřeboval, ozvi se klíďo mejlíkem, nebo na jabber: vkramar@njs.netlab.cz.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem ještě jednou vyzkoušel RawTherapee.
1. Oprava
Verze 2.01 vyžaduje GTK+ 2.10 a ne 1.2 jak jsem mylně uvedl, takže na běžných distribucích by neměl být žádný problém.
2. Výsledky
RawTherapee převyšuje ovládáním i možnostmi UFRaw.
Líbí se mi především:
* Možnost srovnání horizontu pomocí výběru přímé linie (Transform > Rotate > Select Straight Line) - lze vybírat jak podle horizontální, tak i vertikální linie.
* Možnost ořezu již při zpracování RAWu (Transform > Crop). Lze použít volný výběr nebo pevný poměr stran. Škoda jen, že mezi předvolenými poměry stran chybí můj oblíbený čtvereček. K dispozici jsou poměry 3:2, 4:3 a 16:9 + jejich "portrétní" varianty.
* Vestavěný správce souborů. Oproti UFRaw, který pracuje jenom s jedním souborem obrovské plus.
1. Oprava
Verze 2.01 vyžaduje GTK+ 2.10 a ne 1.2 jak jsem mylně uvedl, takže na běžných distribucích by neměl být žádný problém.
2. Výsledky
RawTherapee převyšuje ovládáním i možnostmi UFRaw.
Líbí se mi především:
* Možnost srovnání horizontu pomocí výběru přímé linie (Transform > Rotate > Select Straight Line) - lze vybírat jak podle horizontální, tak i vertikální linie.
* Možnost ořezu již při zpracování RAWu (Transform > Crop). Lze použít volný výběr nebo pevný poměr stran. Škoda jen, že mezi předvolenými poměry stran chybí můj oblíbený čtvereček. K dispozici jsou poměry 3:2, 4:3 a 16:9 + jejich "portrétní" varianty.
* Vestavěný správce souborů. Oproti UFRaw, který pracuje jenom s jedním souborem obrovské plus.
Ufraw je skutečně Uf uf
RawStudio bohužel nepodporuje K100D
RawTherapee vypadá nadějně, zatím má ještě nějaké mouchy, koneckonců autor sám měl jeden z hlavních cílů výšit rychlost reakce na změnu parametrů. Taky jsou trochu problémy s úpravou křivek (aspoň mi pod kubuntu 7.04, zustává,když pohnu křivkou za ní stopa,takže když pohnu sem a tam celé to zčerná a křivka není vidět nebo jich je tam několik).
Ale co se týče možnosti vypadá to nadějně. podporuje kdejaký aparát.
V další verzi už by to mohlo být opravdu slušné.
výstup z Raw Shooteru se mi zdál subjektivně lepší, ale pro objektivitu musím říct, že s ním dělám převážně kdežto s RawTherapee jsem se k němu pouze párkrát snažil přiblížit.
RawStudio bohužel nepodporuje K100D
RawTherapee vypadá nadějně, zatím má ještě nějaké mouchy, koneckonců autor sám měl jeden z hlavních cílů výšit rychlost reakce na změnu parametrů. Taky jsou trochu problémy s úpravou křivek (aspoň mi pod kubuntu 7.04, zustává,když pohnu křivkou za ní stopa,takže když pohnu sem a tam celé to zčerná a křivka není vidět nebo jich je tam několik).
Ale co se týče možnosti vypadá to nadějně. podporuje kdejaký aparát.
V další verzi už by to mohlo být opravdu slušné.
výstup z Raw Shooteru se mi zdál subjektivně lepší, ale pro objektivitu musím říct, že s ním dělám převážně kdežto s RawTherapee jsem se k němu pouze párkrát snažil přiblížit.
No tak konecne mam zas solidni distro a hraju si s fotkama. Uraw a Rawtherape mam, akorat neni v cem ty fotky poradne upravovat .Digikam fotku nacte, zobrazi, muzu ji upravit, ale pri pokusu o ulozeni (i primi bez uprav) , proste spadne. GIMPu sem na chut neprisel .
Nevite o nejakym softu, kterej by byl zhruba jako paint shop pro ? Na ten su zvyklej nejvic a pod wine to neni nejlepsi.
Nevite o nejakym softu, kterej by byl zhruba jako paint shop pro ? Na ten su zvyklej nejvic a pod wine to neni nejlepsi.
K20D , MZ-250 18-55+50-200, Sigma MZ II 28-80, Sigma MW II 28/2.8, Pentax A 50/1,7, Fomei AF 400
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no GimpShop asi znate, ja nakonec stejne skoncil u GIMPu a Picassa... Ono u tehle programu neni moc z ceho vybyrat.PvvS píše:No tak konecne mam zas solidni distro a hraju si s fotkama. Uraw a Rawtherape mam, akorat neni v cem ty fotky poradne upravovat .Digikam fotku nacte, zobrazi, muzu ji upravit, ale pri pokusu o ulozeni (i primi bez uprav) , proste spadne. GIMPu sem na chut neprisel .
dnes jsem koukal na fresmeat hledal jsem nejakou GNU variantu picassa kterou bych si mohl upravit k obrazu svemu... takze sem tam zahlid dva projekty ktere by mohly byt pro vas zajimave
Mypaint
http://people.ee.ethz.ch/~mrenold/mypaint/
a komercni Pixel .
http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem naprosto spokojenes s Gimpem, a nová verze 2.4 je ještě o poznání příjemnější (např. zjednodušené kontextové menu, výběr ze 3 metod odbarvení). Pravda, rozhraní se samostatnými okny je trochu zvláštní, ale dá se na to zvyknout. A když si pro něj vyhradíš samostatnou plochu, tak je to v pohodě.
Alternativy
Krita
Když jsem ji skoušel, tak byla brutálně pomalá. Sice mám relativně slabý počítač (Celeron 1.4 GHz s 512 MiB RAM), ale s žádnou jinou aplikací problém nemám. Navíc mi moc nesedí, že je součástí KOffice.
Pixel
Zkoušel jsem je VELMI krátce a vypadá celkem slibně. Těch 38 USD není špatná cena, ale Gimp mi zatím sedí líp a je zadarmo.
Google Picasa
Víc prohlížeč a správce, než editor, ale nějaké úpravy taky umí. A některé i líbivě a jednoduše. Ale že bych z něj byl nadšenej, to teda rozhodně ne. Navíc "linuxová" verze je vlastně jenom verze pro Windows zabalená dohromady s Wine.
Alternativy
Krita
Když jsem ji skoušel, tak byla brutálně pomalá. Sice mám relativně slabý počítač (Celeron 1.4 GHz s 512 MiB RAM), ale s žádnou jinou aplikací problém nemám. Navíc mi moc nesedí, že je součástí KOffice.
Pixel
Zkoušel jsem je VELMI krátce a vypadá celkem slibně. Těch 38 USD není špatná cena, ale Gimp mi zatím sedí líp a je zadarmo.
Google Picasa
Víc prohlížeč a správce, než editor, ale nějaké úpravy taky umí. A některé i líbivě a jednoduše. Ale že bych z něj byl nadšenej, to teda rozhodně ne. Navíc "linuxová" verze je vlastně jenom verze pro Windows zabalená dohromady s Wine.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz uz se o tom gimpu bavime nasel jsem krasnej navod ja vyrobit dynamickou velikost stetce
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=105466
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=105466
Taky mohu přispět. K100D se připojí jako Mass Storage a komp ji vidí jako další disk - není co řešit.
Já používám Mandrivu a RawTherapee. Je to jako se vším novým. Člověk se musí naučit s výkonným programem pracovat. Když to bude mít tři funkce umíš to za minutu.
Zde je krásný návod (6 dílů) na použití a práci s UFRaw a RawTherapee:
http://www.mandrivalinux.cz/uprava-raw- ... -proc-raw/
Zdar
Já používám Mandrivu a RawTherapee. Je to jako se vším novým. Člověk se musí naučit s výkonným programem pracovat. Když to bude mít tři funkce umíš to za minutu.
Zde je krásný návod (6 dílů) na použití a práci s UFRaw a RawTherapee:
http://www.mandrivalinux.cz/uprava-raw- ... -proc-raw/
Zdar