Problem s autofokusem

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Problem s autofokusem

Příspěvek od Hynek Texl » 15 dub 2007, 12:42

U sve nove K10D jsem narazil na nasedujici problem. Casto mi u fotoaparatu prestava fungovat autofokus tak, ze se neda zaostrit a nebo naopak je signalizovano zaostreni a pritom zaostreno neni. Chci upozornit na to, ze tato chyba nastava pri zaostrovani za normalnich svetelnych podminek a na kontrastni scenu. (Zadne sero nebo ostreni na bilou zed). Fotoaparat je nastaven v zaostrovacim rezimu AF-S. Jakmile se fotoaparat do tohoto spatneho modu dostane tak nepomuze vypnuti nebo prepnuti ostriciho rezimu. Pri pokusech jsem ale zjistil, ze jakmile exponuji snimek napr. v rezimu zaostrovani MF (bez zaostreni se v AF-S snimek neexponuje) tak se problem s autofokusem v AF-S na chvili spravi. Fotim s objektivem Sigma 24-70 2.8 DG. Firmware fotoaparatu je 1.11. Setkal se nekdo s tim to problemem?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

saman
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od saman » 15 dub 2007, 13:38

Nieco podobne sa mi stalo u pentaxu 18-55. Problem so zaostrenim ma pri 18mm pri dobrych svetelnych podmienkach, co je ale zaujimave pri slabsom svetle problem nikdy nemal. Ale kedse u sigmi 17-70 s tym problem nemam - som to uzavrel tak, ze od objektivu za 3000 nemozem cakat zazraky, ale stavat by sa to asi nemalo.

Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Hynek Texl » 15 dub 2007, 13:53

Problem se vyskytuje u libovolneho ohniska od nejkratsiho 24 az po nejdelsi 70. Neni to problem pouze nejsirsiho ohniska. Dokonce jsem odzkousel i monofokalni objektiv Petax SMC FA 77mm 1.8 limited a s nim to take zlobi. Tzn. problem bych nehledal v objektivu.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 16 dub 2007, 04:23

Tento problém jsme tu už dávno dostatečně řešili, stačí si to vyhledat a je to jasné..... než někdo přijde s nějakým problémem a založí nové vlákno, bylo by dobré si nejdřív přečíst jestli už tu takové vlákno není, zabere to pár minut....
Kromě toho, když někdo používá ne_originál objektivy. třeba Sigma, musí si uvědomit že mají limitovanou možnost komunikace (výměny informací) s programem Pentax v kameře. Rozhodně se nedá čekat, že si s nimi kamera bude rozumět lépe než s originály, spíš se dají čekat problémy, třeba jen drobné, ale ....
jir_ist

Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Hynek Texl » 16 dub 2007, 07:30

Opakuji problem se vyskytuje i u "znackovych" objektivu napr Petax SMC FA 77mm 1.8 limited. Problem zde popisovany neni problem nepresneho Front/Back fokusu ale ten, ze zrcadlovka prestane ostrit uplne.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 16 dub 2007, 08:33

Tak to beru zpět a omlouvám se. rozuměl jsem tomu, že je to náš starý problém "AF a hloubka ostrosti vzhledem k šířce objektivu_ohniska ".... díky....
jir_ist

sipas
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sipas » 16 dub 2007, 13:52

Mam trochu podobny problem se Sigmou 105. Poslední dobou si nejak vubec nerozumi s K10d. A pokud jsem porovnaval rychlost ostreni se starym analogovym telem MZ50 tak K10 ostrila asi 2,5x DELE nez MZ50 s jednim stredovym ostricim bodem. A na nektere tmave veci se K10 nechtela chytnout vubec jak s jednim stredovym ostricim bodem tak se vsemi. Trochu to zamrzi u tela za X0000 Kc

Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Hynek Texl » 17 dub 2007, 07:31

Tak K10 sla na reklamaci. O vysledku vas budu informovat. Bude to ale chvili trvat (asi mesic). javascript:emoticon(':cry:')
Crying or Very sad

saman
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od saman » 19 dub 2007, 21:27

Pred niekolkymi dnami mi dorazil pentax 50-200 a prejavuje se mi u neho rovnaky problem ako u pentaxu 18-55 (uz som vyssie pisal). U oboch objektivov na najmensom ohnisku na NEKONECNO ma fotoaparat problem zaostrit. Za normalnych svetelnych podmienok, ziadne jednoliate velke plochy ani nic podobne. Vo vecsine pripadov nezaostri - len trochu zavrci motorcek a nic. Najhorsie je to u najmensieho ohniska, so zvecsujucim sa ohniskom sa to zlepsuje. A cim pevnejsie a stabilnejsie drzim fotoaparat, tak je to horsie, na stative nezaostri skoro vobec. Ked trochu pohnem fotoaparatom vo chvili ked zaostruje tak sa mu podari niekedy zaostrit. U sigmi 17-70 som nic take nespozoroval, je divne ze sa to prejavuje u oboch pentaxov. Nestretli ste sa s niecim podobnym?

Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Hynek Texl » 05 čer 2007, 07:05

Fotoaparat se mi vratil uz z druhe zarucni opravy a porad funguje stejne (spatne). Poprve mi jej vratili s tim, ze se zavada neprojevila. V obchode, kde jsem to koupil predvedu zavadu, ti to poslou do autorizovaneho servisu a vrati mi to, ze jsem si zavadu asi vymyslel. Tzn. Prvni reklamace se nepocita. Na druhou reklamaci jsem si vzal dovolenou a jel jsem osobne do autorizovaneho servisu. Trochu me prekvapilo, ze tento servis je mistnost 4x3m s jednim stoleckem a jednim panem opravarem. Priznam se ze o jedinem autorizovanem servisu pro celou CR jsem mel trochu jinou predstavu. Nicmene pristup pracovnika hodnotim velice kladne. Zavadu jsem predvedl a co nasledovalo? Fotoaparat byl rozlozen vycisten propajene kontakty a slozen. Vysledek je bohuzel stejny. Autofokus porad po case prestane fungovat coz hodnotim u poloprofi fotoaparatu za 24000,- jako hrubou zavadu. Fotak jsem mel uz delsi dobu po opravnach, nez jsem s nim fotil. Dnes pujdu reklamovat potreti. No uvidim...

ower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ower » 07 čer 2007, 21:03

ja mam uplne stejnou vadu u pentaxu k100d, proste mu nejde zaostrit, pomohlo mi prepnout ostreni na kontinualni rezim a nastaveni rucniho prepinani bodu... ale stejne se to obcas objevi a taky me to pekne stve... ale ne natolik, abych to posilal na reklamaci :)

pitir
Nový uživatel
Nový uživatel

problém s autofokusem v zimě

Příspěvek od pitir » 12 lis 2007, 17:18

Zkoušel jsme fotit zimu. Na začátku mi vše fungovalo perfektně, po cca 1 hodině mi najednou přestal fungovat autofokus, v manuálním režimu vše fungovalo ale když jsem opět přepnul do režimu AF.S tak opět jsem nedokázal zaostřit. Když jsem přišel domů a nechal ho v teple cca 3 hod tak potom zase fungoval normálně, je to normálni. U dřívějšího fotoaparátu ( OLYMPUS C 4000 ) se mi to nikdy nestalo. Tepota venku se pohybovala kolem 0

Hynek Texl
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Hynek Texl » 13 lis 2007, 07:46

Po nekolika reklamacich byl ve fotoaparatu vymenen zaostrovaci senzor a od te doby je vse v poradku. :D

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od hoza » 13 lis 2007, 08:31

A nemohl bys napsat co při těch několika reklamacích opravovali než to vyřešili? A kolik jich přesně bylo. Protože při představě že bych foťák stále reklamoval a každá reklamace by byla na měsíc tak to je velmi nepříjemný. Měl jsem za to že než ti ho pošlou tak ho otestujou jestli to nedělá a takhle mi to přijde divný ti ho stále vracet že už je vpořádku.
K100D Super.....

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“