Co dělám špatně?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 říj 2008, 07:36

ypres.bass píše:no většina je focená bez blesku, z 5-6m na ohniscích 50-120

2 zbyna: mě se 2,8 zdá docela dobrá světelnost, ikdyž na tom delším ohnisku už jde kolem 3,5-4
...to je ono.. 2.8 je velmi dobrá světelnost.. ale ta Sigma ji má pouze v malém rozsahu... "klame tělem".. taky jsem se nechal ošálit a pak jsem byl docela rozladěn.. fotil jsem tím malou na soutěži gymnastiky v tělocvičně... jak to dopadlo... no hrůza.. použitelných pár fotek a to ještě s velkým úsilím.... na exteriéry je fajn, pokud se pohlídá boční slunce... ale do interiérů na akce.. snad ani jako z nouze cnost... opravdu jako dokument s přivřenýma očima...

...navím můj kus měl problém s backfocusem...
Pentax

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 03 říj 2008, 08:52

Focení v kostelech a podobných "temných" prostorech je vždycky navohno. Pokud z toho člověk nechce mít rozmazaný duchy, nebo svítíci oči v jeskyni, je velkej blesk nutností. Velká světelnost objektivu je sice fajn, ale spíš pro náladovky bez blesku, kdy nějaký pohyb na fotce nevadí. Obecně se mi vyplatilo clonit spíše víc než méně (4,5 - 8) a ISO klidně 500-1200. Ten šum je prostě zrádný, může být i na ISO 100, když pozadí bude tmavé, nebo nemusí být i na 800, když se na pozadí dostalo dost světla třeba z toho blesku. Navíc, pro takovéhle mikrovydání na webu bude šum naprosto neviditelný...
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Co to je za žlutou zrůdu!!??

Příspěvek od k.e.n » 03 říj 2008, 08:54

Tam měla být osmička se závorkou!! :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Karas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Karas » 03 říj 2008, 14:06

Pridam par svych postrehu:
neni to tak davno, co jsem fotil znamou na promoci. Nemel jsem moc dobre misto, tak jsem musel fotit dost z dalky na dlouhe ohnisko. Rychlost zaverky byla naprosto limitujici. Kolikrat nebyl ani problem to udrzet (mohl jsem se oprit), ale pri dlouhych casech uz tam byla znat pohybova neostrost a to i pres to, ze se tam nikdo moc rychle nehybal :wink:

ISO jsem nastavoval 800 a 1600 (6 Mpix cip), fotil jsem do RAWu. Muzu rict, ze pokud bylo dobre exponovano, tak na PAPIROVE fotce 10x15 ten sum prakticky nebyl videt, detaily dostatecne. A to jsem odsumoval jen velmi lehce a delal docela velke vyrezy. Nakonec jsem byl velice mile prekvapen :D

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 03 říj 2008, 16:16

Mé zkušenosti z podobných akcí. Kratší objektiv (ohnisková vzálenost) a jít blíž. Líp se to udrží a předmět (osoba) zájmu se i líp ostří. Pokud fotím z větší vdálenosti tak s bleskem, ale tím se ztrácí amosféra.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 03 říj 2008, 20:46

no mě bylo rovnou řečeno ať blesk co nejvíc omezím

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 05 říj 2008, 08:33

To Ti bylo řečeno pořadateli mše? To je jako by chtěli fotografovat v malém prostoru postavy lidí teleobjektivem. Já už po zkušenostech bych to za takovýchto podmínek odmítl. Interiérové akce tohoto typu pouze s výkonným bleskem+odrazný nástavec nebo aspoň bleskový difuzer. Ještě jsem nikde neviděl najatého profesionála, který by tyto akce fotografoval bez blesku (ani se supersvětelnými pevnými skly a profi tělem). Co mě spíše překvapilo, že 85% profíků (které jsem na takových akcích viděl) mají svoje odrazné nástavce na blesk bastlené samovýrobou :D
Fotil jsem dvě svatby. První před rokem bez blesku (iso 400-1600) a fotky naprosto mizerné, ať jsem zkoušel, co jsem zkoušel (naštěstí jsem nebyl hlavní fotograf). I když udržíš delší časy, tak se Ti hýbou lidé. Na tu druhou jsem měl půjčený výkonný blesk s odrazným nástavcem, iso 200-400 a pohoda. Jinak takovéto akce fakt fotit nemusím a ukecat se už nenechám :wink:
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 05 říj 2008, 08:45

A ještě jedna drobnost, pokud se chystáš fotit více takovéto akce, pak doporučuju přikoupit externí napájení blesku. Není nic horšího, než nemožnost vyfotit veledůležitý okamžik (na svatbě jich je pět do minuty :lol: ) kvůli nabíjení blesku.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

janmiklin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

K-5, exponování při panoramatech

Příspěvek od janmiklin » 07 črc 2012, 12:01

Ať nezapleveluju fórum novým vláknem, píšu to sem.

U pár posledních fotek s K-5 do panoramat jsem si všimnul, že přestože fotím na manuál a vyvolávám z DGN synchronizovaně (stejně jako jsem to dělal předtím s K20), fotky nemají stejnou expozici (světlost), ale mezi některými jsou docela schody. Nějaké detailnější přenastavování default hodnot jsem nedělal, čili mě napadá, jestli někde není automaticky nastavená nějaká auto-korekce fotek ve foťáku, která by toto mohla způsobovat?

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Co dělám špatně?

Příspěvek od JP3112 » 07 črc 2012, 21:23

Pokud fotíš na manuál a do rawu tak podle exifu lehce poznáš jestli ti do toho foťák hrabal či ne. V menu K-5 je možnost povolit "auto kompenzace EV" (schválně jsem si zapnul foťák abych to napsal přesně :mrgreen: ), no nevím jestli je to přesně to co ty potřebuješ "zakázat". Pokud je stejný exif a je to raw tak ti do toho foťák nijak nehrabe, není to třeba velkým rozdílem v osvětlení sluncem (velký úhel záběru celkového panoramatu, snad mě neukřižuješ za takovou primitivní myšlenku pokud jsi na to myslel :) ) ?

Obecně bych řekl, že do manuálu ti foťák nemá jak hrabat, pokud nemačkáš zelené tlačítko (dorovnává mi čas pro nastavenou clonu, víc jsem s tím zatím nelaboroval), nebo to není ta "auto kompenzace EV" , ta se nachází v menu "C" na první stránce úplně dole, ale nevím jestli je to ono.
Snad ti moje doměnky k něčemu budou :wink:

P.S.: Nevím jestli se dá použít termín "stejná expozice", spíš bych se jasněji vyjádřil buď "expoziční hodnoty", nebo jen "světlost" fotky (bez té expozice), nedokážu najít přesnější výraz. Snad tady nemektám úplný hlouposti :lol:

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 08 črc 2012, 07:19

Auto ev kompenzácia by nemala pri manuálnom režime fungovať,ale čo funguje je auto iso.Pozri v exife či sa nemení citlivosť.Ja som to skúšal na K-01 a tam sa iso mení aj v M režime.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 08 črc 2012, 09:16

...k puvodnimu tematu...tak ja kdybych byl na tvem miste s tvou technikou ohnisko 50-120 a bez blesku zvolim automaticky VYSOKE iso a VETSI clonove cislo :) a bud neustale kontroluji kolik mi fotak pocita cas pri zmene svetelnych podminek nebo tam rovnou prubnu pevne cas a nastavim iso od do :)...
...jinak jak tu radili BLESK BLESK BLESK...

AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 08 črc 2012, 09:27

chalejkum píše:...k puvodnimu tematu...tak ja kdybych byl na tvem miste s tvou technikou ohnisko 50-120 a bez blesku zvolim automaticky VYSOKE iso a VETSI clonove cislo :) a bud neustale kontroluji kolik mi fotak pocita cas pri zmene svetelnych podminek nebo tam rovnou prubnu pevne cas a nastavim iso od do :)...
...jinak jak tu radili BLESK BLESK BLESK...

AFY
Pozeraj dátumy.Pôvodné téma je mrtve r.2008.

janmiklin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janmiklin » 08 črc 2012, 11:30

Díky, expoziční hodnoty jsou stejné, ISO taky, spíš jestli tam není nějaké (polo)automatické prosvětlování stínů nebo tak něco. Mohlo by to asi být i objektivem (přenos kontrastu v protisvětle/jinak), akorát s K20jsem si toho nikdy nevšiml, až teď

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 08 črc 2012, 13:16

Predpokladám správne,že polarizačný filter nepoužívaš?Ten to určite ovplyvňuje.Takisto protisvetlo a strata kontrastu ako si spomínal.Potom už by to mohla robiť iba clona,ktorá sa nezatvára vždy rovnako.Urobil by som pokus s viacerými objektívmi povedzme desať expozícií s každým objektívom na jednu clonu.Povedzme ma 8 a 14.Expozície by mali byť rovnaké,pokiať sa teda nezmenia svetelné podmienky.Ak to robí u všetkých,bude to aparátom.Ak iba jeden(prípadne dva z viacerých),potom je problém v objektíve.
Ideálne povypínať všetky vylepšenia v aparáte ako D-lightning,korekcie vád,a pod.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“