Nejlepší objektivy pro nemajetné
Moderátor: Moderátoři
Re: Nejlepší objektivy pro nemajetné
sigmu som uz raz na k1 mal a tak narychlo mi prisla velmi dobra. jedine co som si vsimol, ze mala problem s protisvetlom, ale nie som z tych co vyslovene hladaju chyby. fa50 som este neskusal. ak budem mat cas rad by som ich porovnal, sam som zvedavy.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
FA50/1.4 je objektiv, ktey je v rozsahu F1.4-F2 prakticky o nicem. Postrada tam rozliseni i kontrast ale ma tam dost barevnych vad. Na F2.8 uz to docela jde.
Sigmu 50/1.4 jsem mel jen pujcenou a na K5 mi prisla o dost lepsi nez FA50/1.4.
Pripadne je varianta DFA50/2.8 Macro... to je obrazove hodne slusna padesatka, ale zase svetelnost je jinde .)
Sigmu 50/1.4 jsem mel jen pujcenou a na K5 mi prisla o dost lepsi nez FA50/1.4.
Pripadne je varianta DFA50/2.8 Macro... to je obrazove hodne slusna padesatka, ale zase svetelnost je jinde .)
-
- Významný člen
slivo: Děkuji... nevím, jestli to ovlivnil blesk, ale rozdíly mi připadají zanedbatelné. Nicméně, subjektivně - pár bodů pro Sigmu. Tak mi drž palce, ať vytrvám a nezačnu po prvním nezdaru kňourat, že bylo třeba pustit DA60-250 +DA15 (např.) a oslňovat svět s DFA50/1,4 za pětinásobek...
Pavel
no velky rozdiel tam nie je a blesk spravil tiez svoje. mne sa zda, ze fa 50 1.4 ma ten snovy/blatovy prechod medzi ostrym a neostrym a sigma je ostrejsia na 1.4. zase pusti menej svetla (pozri ako skace iso)
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz jsme u toho, tak kdyby se nekomu doma valela nevyuzita Sigma EX DG 85/1.4 HSM, tak se ji treba i ujmu
-
- Významný člen
slivo: Ano, ano - souhlasím, že i při použití blesku dokáže Fa navodit "snovou" atmosféru, která je moc důležitá právě třeba u portrétu... ale já pro případný portrét nepreferuji 50mm, spíše 85, takže oceňuji více ostrost záběru "člověčím úhlem pohledu". Přiznám taky, že trochu mne odrazuje vzpomínka na používání F50/1,7 (jinak skvělé sklo), kdy při AF každé ostření byla pěkná darda co se přenášela celým tělem tehdy K20D takže se těším na HSM, i když proti Sigmě mluví součet hmotnosti K-1 + objektiv. No, když už jsem oželel nekompromisní kvalitu DFA50 zkusím tentokrát Sigmu.
Btw - když už bylo vzpomenuto 85mm, kromě zoomů zahrnujících toto ohnisko mám jenom manuál Samyang 85/1,4 a jestli někdy pláču po AF, je to zde: clona 1,4 - 1,7 má děsivě malou hloubku ostrosti, takže při mojí nedokonalosti použitelné jen pro detail uvnitř. Venku vysoké procento nezdarů... přesto tvrdím, že je to fantastické sklo!
Btw - když už bylo vzpomenuto 85mm, kromě zoomů zahrnujících toto ohnisko mám jenom manuál Samyang 85/1,4 a jestli někdy pláču po AF, je to zde: clona 1,4 - 1,7 má děsivě malou hloubku ostrosti, takže při mojí nedokonalosti použitelné jen pro detail uvnitř. Venku vysoké procento nezdarů... přesto tvrdím, že je to fantastické sklo!
Pavel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
S takovym manualnim 85/1.4 bych fotil asi jedine pres AF 1.7x telekonvertor
Jenze pak z toho bude teleobjektiv... ale aspon to bude doostrovat samo.
Jenze pak z toho bude teleobjektiv... ale aspon to bude doostrovat samo.
-
- Významný člen
xmeda: Zajímavá myšlenka ... ale mně s AF 1,7x telekonvertorem funguje AF jenom u skel s AF.
Pavel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to se kazdy bavime o necem jinem. Jediny 1.7x AF telekonvertor pentaxu je ten, co nema zadne SDM kontakty ani prubezny nahon. Ostri se z fotaku tim, ze fotak sroubem hybe elementem telekonvertoru a tim doostruje manualne nacnuty objektiv. A funguje to naprosto s cimkoliv, klidne s M42 objektivem..
https://www.pentaxforums.com/lensreview ... apter.html
Takhle:
https://www.youtube.com/watch?v=MCAIIUcD7E0
To co popisujes je spis chovani s kenko nebo tamron 1.5x a 2x telekonvertory, ktery maji jak prubezny sroub na nahon, tak SDM kontakty.. ty uz potrebuji AF objektiv.
https://www.pentaxforums.com/lensreview ... apter.html
Takhle:
https://www.youtube.com/watch?v=MCAIIUcD7E0
To co popisujes je spis chovani s kenko nebo tamron 1.5x a 2x telekonvertory, ktery maji jak prubezny sroub na nahon, tak SDM kontakty.. ty uz potrebuji AF objektiv.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nj, tak to chce sehnat ten pentaxi ostrici Obcas se na ebay objevi... sikovna vec. Proto mam dva
Posledni dobou se mi nejak zpomalilo HSM na 70-200/2.8, tak ho nekdy nasazuju i na ni.. a jinak je to fajn prave na ty M42 kousky.. treba Pentacon 135/2.8. Konvertor ma slusny antireflex, tak trochu pobere i to, co zpatky na snimac jinak odrazi ten stary objektiv a vysledkem je rychle ostrici portretni tele s jemnym bokehem.
Posledni dobou se mi nejak zpomalilo HSM na 70-200/2.8, tak ho nekdy nasazuju i na ni.. a jinak je to fajn prave na ty M42 kousky.. treba Pentacon 135/2.8. Konvertor ma slusny antireflex, tak trochu pobere i to, co zpatky na snimac jinak odrazi ten stary objektiv a vysledkem je rychle ostrici portretni tele s jemnym bokehem.
-
- Významný člen
Tak mi dorazila ta Sigma 50 1,4 EX DG HSM... teda oproti FA 1,4 je to tank... ale měl bych jeden dotaz pro znalé: když u K-1 ponechám nastavení (Výřez) na Auto, při tomto objektivu mi v hledáčku naskočí rámeček jako pro APSC. Zdá se mi, že ale žádné omezení se neprojevuje - máte s tím někdo zkušenost? (Rozuměl bych tomu u Sigmy DC, ale tahle je přece pro FF?)
Pavel
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pavle, normalka. Sigmy sa nejak divne hlasia telu. Mam 35/1,4 ART a je to tak isto. Ale je mi to jedno, lebo ja mam rucne nastavene stale na FULL FRAME a na APS-C vyrez prepinam vtedy, ked chcem mat pri gulometnej palbe vyssiu kadenciu (ja vam to reknu uuuplne presne: rata tata ). 7 fps voci 4,4. Vtedy mam prepinanie formatu navolene na tretom koliesku.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
-
- Významný člen
al.vlado: Díky za uklidnění... zarazilo mne právě to, že "s rámečkem" se hlásí obě HSM skla (mám jen dvě - 150-500 DG HSM a 50/1,4 DG HSM), zatímco stařičká Sigma 24-70 AF žádný problém...Jinak - nevšiml bych si toho, protože tuhle funkci mám normálně na FF, ovšem teď mně napadlo nastavit hujersky na výchozí podle manuálu - a to je AUTO - tedy DA + některé Sigmy "s rámečkem"
Pavel