hilda4sea píše: ↑12 dub 2020, 12:42
Já bych řekl, ať si každý fotí s tím, co mu dělá radost. Třeba můj kluk mi dal teď právě takovou lekci. Nabídl jsem mu, že za vízo může dostat FF výbavu náhradou za stávající APS-C, s tím, že bude mít až do bakalářek vystaráno.
On mi řekl, že nechce, protože s tím co má fotí rád a těší ho to. Takže jak praví přísloví …"někdo holky jiný vdolky"...
Spousta lidi propadlo marketingem krmene fantasmagorii, ze 35mm FF je nejlepsi moznost k foceni. Pritom je to jen takovej kompromis z doby filmu, kdy to proste kvuli kilometrum kinofilmu bylo nejlevnejsi reseni. A pak se kvuli tomu ohnul zbytek celych systemu.
Puvodni Pentax vyvojari to pochopili a proto zacali cestu APS-C + 645. APS-C pro masy beznych uzivatelu a 645 digital pro ty, co pozaduji maximalni kvalitu vystupu a jeste porad snadno prenosny fotak.
Tehle strategie se pred par lety chopilo Fuji a dotahli to dnes uz temer do maxima (chybi jim par delsich telat). Zatimco Ricoh zkousi prorazit na totalne precpany a koncici trh FF DSLR s nekonkurenceschopnym resenim. Je jen otazka casu nez to bud zabali, nebo krachne vsechno vcetne APS-C i 645 a zmizi z trhu. Bezi tomu hrde vstric a evidentne je to nepali. Na stredoformat nevypustili NIC uz pet let. APS-C zkomira, fotaky vsechny stary, klicovy objektivy dlouha leta bez upgradu, hodne svetelnyho jako ty F1.4 Fujiny krome nekolika padesatek NIC.
Syna uplne chapu, me se taky nikam nechce tahat cihlu s 4 fps a snimacem z D800, na kterou temer nejsou objektivy. Takhle mam mensi obratny telo. Pokryty mam od ultrasirokace 8-16 (kterej je skladnej) az po 500*1.5 tele a krome nove poradne masiny nebo pripadne nejakych svetelnych novych objektivu (20/1.4, 24/1.4 apod) mi nic nechybi.
Co se tyka technologii objektivu a testu, bylo by taky fajn na ty testy mit ne jeden kus, ale treba patnact nahodne vybranych a pak vysledky zprumerovat. Objektiv je pomerne slozita konstrukce a ani s modernim vyrobnim postupem nelze zajistit 100% zamenitelnost.
Na druhou stranu, pokud mi u nekolika na sobe nezavislych testu nejaky objektiv vykaze data vyrazne prevysujici konkurenty, tak evidentne bude povedeny a neni treba o tom rozvijet dalsi teorie, nebo se zaklinat pocitem a virou.