Neostrost v pravé třetině a v horní třetině na svislý formát

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

neostrá ľavá strana

Příspěvek od Klingo » 14 kvě 2008, 20:41

Toto isté mi robila sigma 18-125 na plnej diere to bolo ešte horšie ako tie tvoje ale pri zaclonení na clonu cca7,1 to bolo už ostré.Pedpokladám že to bude teda tým objektívom ale predsa len so to over z iným.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Pentax 18-55 II - neostrost leve casti

Příspěvek od Arty » 04 srp 2008, 20:56

jasanek píše:Zdravim,
mam Pentax 18-55 II a leva tretina se mi zda nepomerne neostra oproti zbytku snimku (viz. odkazy na snimky). Nechal jsem ho reklamovat v Pentax servisu, tak jsem zvedavy, jak se k tomu postavi.
http://jasanek.webpark.cz/test/1o.jpg
http://jasanek.webpark.cz/test/1v.jpg
http://jasanek.webpark.cz/test/2o.jpg
Můžete se prosím k tomuto ještě vyjářit jak jste dopadli?Mám K20D týden a stejný problém.Myslel jsem si že je to vlastnost objektivu...mám ještě týden na vrácení a už jsem menil jednou objektiv 18-55ALII kvuli vadě(mikrobublinka) a ted bych měl ještě měnit tělo?navíc se mi zobrazují hodnoty clony a času pod hledáčkem a na LCD rozdílně je to normální?

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 06 srp 2008, 21:03

No, tak tohle jsem neměl číst :D Hned zítra si udělám pořádný testovací obrázek :)
Ruce a pravé oko ... :-)

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Arty » 06 srp 2008, 23:15

na to si nemusíš dělat test to bys viděl při focení hlavně archytektury...přišel jsem na to,že nejhorší to je u 18-55 ALII právě na nejkratším ohnisku 18 vyšší clona to mírně koriguje a čím větší zoom tím se to víc ztrácí..21-25mm už to mizí.Podle mě prostě vlastnost objektivu.Bohužel u 50-200 je to o dost horší opět krátké ohnisko 50 tam se mi zdá že je snad i vada protože se hranay objektu až dvojí..větší zoom to opět ruší 80 a výš je to v pořádku.
Mě spíš zajímalo co vám řekli v servisu a jak ste dopadli.
Mě ze servisu udpověděli,že mám pravěpodobně malou clonu a že působí HO což je blbost když objekty ve stejný rovině na jiném místě fota jsou v pořádku.A že to mám ještě prozkoušet hlavně na stativu a jinak že mám tělo i objektiv donést ke kontrole :)[/img]

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 07 srp 2008, 18:42

No jo no.. tak tedy takhle. Objektivy s velkým rozsahem zoomu jsou vždy půl na půl... 8) aspoň vim že 50-200 si nekoupim

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Arty » 07 srp 2008, 20:35

taky na co když máš 300 :) mě to vyšlo v setu jako by byl zadara 8) by mě zajímalo jak si na tom ty na nekratším ohnisku u té trístovky...
nebo máš pevnou 300? ted nevím :) a jak myslíš to 50 na 50...já to nemám ale jako Honza_k mě to dělá stejně at otočím foťák jak chci prostě nakrajích a v rozích ...a je jasný že navýšku to musí být víc kyž je to blíž k hraně čočky....ale to dvojení s aberací na 50(50-200) je někdy docela velký.hodil bych sem ukázku ale netuším jak :)Zlatej Panasonic FZ-10 tam nic nebylo praktcky až do rohu i když pravda tam zase na plnej zoom už to nebylo ono a nejen v rozích :)
nebejt toho krátkýho ohniska tak 50-200 nekreslí,ale zase špatně to pozor od těch 70 dál je to slušný podstatě jako 18-55mm a ten je nakrátko na tom stejně...
Naposledy upravil(a) Arty dne 07 srp 2008, 22:45, celkem upraveno 1 x.

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax 18-55 II - neostrost leve casti

Příspěvek od jasanek » 11 srp 2008, 11:40

Arty píše:
jasanek píše:Zdravim,
mam Pentax 18-55 II a leva tretina se mi zda nepomerne neostra oproti zbytku snimku (viz. odkazy na snimky). Nechal jsem ho reklamovat v Pentax servisu, tak jsem zvedavy, jak se k tomu postavi.
http://jasanek.webpark.cz/test/1o.jpg
http://jasanek.webpark.cz/test/2o.jpg
Můžete se prosím k tomuto ještě vyjářit jak jste dopadli?Mám K20D týden a stejný problém.Myslel jsem si že je to vlastnost objektivu...mám ještě týden na vrácení a už jsem menil jednou objektiv 18-55ALII kvuli vadě(mikrobublinka) a ted bych měl ještě měnit tělo?navíc se mi zobrazují hodnoty clony a času pod hledáčkem a na LCD rozdílně je to normální?
Objektiv mi vyreklamovali. Novy se mi zda bez problemu, ale nedelal jsem nejake velke testy, uz ho ani prilis nepouzivam (radsi 12-24 a 100 :-). U toho reklamovaneho byl horsi kratsi konec, s vyssim clonovym cislem se to mirne zlepsovalo. Pomerne velky rozdil (viditelny pouhym okem bez nejakeho zvetsovani) byl mezi levou tretinou a zbytkem snimku, stred byl samozrejme nejostrejsi. Otestovat nejlepe na nejake svisle strukture, aby nebyl problem s hloubkou ostrosti (stromy, architektura apod., pripadne testovaci obrazce), ze stativu, ruzna clonova cisla. Nejlepe otestovat i na jinem objektivu, zda neni problem v tele.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 11 srp 2008, 11:55

Arty píše:na to si nemusíš dělat test to bys viděl při focení hlavně archytektury...přišel jsem na to,že nejhorší to je u 18-55 ALII právě na nejkratším ohnisku 18 vyšší clona to mírně koriguje a čím větší zoom tím se to víc ztrácí..21-25mm už to mizí.Podle mě prostě vlastnost objektivu.Bohužel u 50-200 je to o dost horší opět krátké ohnisko 50 tam se mi zdá že je snad i vada protože se hranay objektu až dvojí..větší zoom to opět ruší 80 a výš je to v pořádku.
Mě spíš zajímalo co vám řekli v servisu a jak ste dopadli.
Mě ze servisu udpověděli,že mám pravěpodobně malou clonu a že působí HO což je blbost když objekty ve stejný rovině na jiném místě fota jsou v pořádku.A že to mám ještě prozkoušet hlavně na stativu a jinak že mám tělo i objektiv donést ke kontrole :)[/img]
Zadny zoom objektiv (zvlast ty levnejsi) nebude mit stejnou kresbu na cele plose snimku (nejlepsi byva stred) a kresba se bude menit i s ohniskovou vzdalenosti (nejlepsi byva stredni rozsah). Lisit se bude i kus od kusu.
Ohledne kvality je to dost subjektivni zalezitost - tedy urcit, zda se jedna o vlastnost objektivu nebo zavadu. Nejlepe by bylo nekde vystavit snimky ve vetsim rozliseni pro posouzeni, takhle ti nikdo neporadi.
Co se tyka prubehu reklamace, tak:
-1) Pri nakupu pres net vratit ve lhute.
0) Zkusit vymenu u prodejce.
1) Telefonat do servisu - nema smysl (rady ohledne hloubky ostrosti apod.)
2) Navsteva servisu - stejne dohadovani jako po telefonatu, zkusebni snimky technikem na ulici (co tam chtel vyfotit?) - dohadovani a castecne uznani technikem, ze asi vse neni OK a prijem reklamace s nejasnym koncem.
3) Uznani vady (pravdepodobne zaslani a testovani v nemecku) a bezproblemova vymena objektivu za novy.

Ve vysledku: Pokud mas pocit (nejlepe necim podlozeny), ze objektiv ma zavadu, reklamuj ho a nenech se odradit. Za reklamaci se nic neplati. Ale neni to nic prijemneho... Kdo ma silnejsi naturu a naladu, tak pri neuznane reklamaci se muze pokusit o neco s nezavislym posudkem apod.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Arty

Příspěvek od Arty » 11 srp 2008, 14:29

jasanek:
dík za reakci.Už jsem nějaký testy provedl a myslím že je to vlastnost obou objektvů kdy na nejkratším ohnisku nestojí za moc.U ALII od clony 8,11 už to ujde i v rozích.A ty rozostřené věžičky měli i na testovacích snímcích u K200D v DigiFoto.Ono se to projevuje hlavně na tý archytektuře kdy ti to utíká z hloubky ostrosti a navíc ke kraji(věž)ale že bych to měl na jedný straně horší a na druhý absolutně ostrý jak ukazuje hoza_k to ne to je spíš divný že to tam vůbec ostrý má když to jsou problémový místa čoček:).Navíc ALII mám i vyměněnou(kvůli něčemu jinému) a je to stejný.Zajímalo by mě z jaké země máš Assembled ten objektiv co se ti zdál po reklamaci lepší :)
hodím sem jeden výřez co je extrém a navíc jsem špatně použil Tele 50-200 na archytekturu prostě byl zrovna nasazen :)
Obrázek
[/img]

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Arty

Příspěvek od Arty » 11 srp 2008, 14:32

takto vypadá celý snímek-zmenšený
Obrázek

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Arty

Příspěvek od jasanek » 12 srp 2008, 08:22

Arty píše:jasanek:
dík za reakci.Už jsem nějaký testy provedl a myslím že je to vlastnost obou objektvů kdy na nejkratším ohnisku nestojí za moc.U ALII od clony 8,11 už to ujde i v rozích.A ty rozostřené věžičky měli i na testovacích snímcích u K200D v DigiFoto.Ono se to projevuje hlavně na tý archytektuře kdy ti to utíká z hloubky ostrosti a navíc ke kraji(věž)ale že bych to měl na jedný straně horší a na druhý absolutně ostrý jak ukazuje hoza_k to ne to je spíš divný že to tam vůbec ostrý má když to jsou problémový místa čoček:).Navíc ALII mám i vyměněnou(kvůli něčemu jinému) a je to stejný.Zajímalo by mě z jaké země máš Assembled ten objektiv co se ti zdál po reklamaci lepší :)
hodím sem jeden výřez co je extrém a navíc jsem špatně použil Tele 50-200 na archytekturu prostě byl zrovna nasazen :)
Obrázek
[/img]
Zkusil bych vyfotit neco, co by melo podobny vzor a bylo ve stejne rovine po cele fotce nebo aspon po cele siri, jak jsem se zminoval - nejake stromoradi, strechu, zed, apod. kde by se dala dobre porovnat ostrost.
Jinak co se tyce te fotky, tak to neni moc pouzitelne, ty veze uz jsou hodne neostre a nezda se mi, ze by to bylo jen hloubkou ostrosti (ac ta clona neni moc velka a je otazka, kam bylo ostreno) a navic to vypada i na dost silnou aberaci. Nevim, zkusil bych jeste nejake testy, ale pokud by ten objektiv vykazoval takovehle vysledky, tak bych ho urcite nechtel. Na druhou stranu 50-200 nemam, tak netusim, co umi a neumi - pokud by to byla vlastnost, cemuz se mi nechce verit, tak nebrat. Ale osobne se mi kvalita vystupu z meho 18-55 II za ty penize libi.
Vetsina objektivu (i ten muj 18-55) je Vietnam.

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Arty » 13 srp 2008, 11:40

Pokud to zkouším na nějakém obrazci aby bylo vše v jedné rovině tak je aberace i horší kresba po všech krajích ne jen nahoře.Tady k tomu hloubka ostrosti jen trochu přispěla.Vžycky je to ale jen na nejkratší ohnisko dál se to lepší a úplně ztrácí.ALII dělá prakticky to samé ale v o dost menší míře a s větší clonou se kresba lepší aberace ani moc ne,ale není velká.Dneska tedy pořádně zkusím tu 50-200 a dám foto.

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 13 srp 2008, 14:23

Arty píše:taky na co když máš 300 :) mě to vyšlo v setu jako by byl zadara 8) by mě zajímalo jak si na tom ty na nekratším ohnisku u té trístovky...
nebo máš pevnou 300? ted nevím :) a jak myslíš to 50 na 50...já to nemám ale jako Honza_k mě to dělá stejně at otočím foťák jak chci prostě nakrajích a v rozích ...a je jasný že navýšku to musí být víc kyž je to blíž k hraně čočky....ale to dvojení s aberací na 50(50-200) je někdy docela velký.hodil bych sem ukázku ale netuším jak :)Zlatej Panasonic FZ-10 tam nic nebylo praktcky až do rohu i když pravda tam zase na plnej zoom už to nebylo ono a nejen v rozích :)
nebejt toho krátkýho ohniska tak 50-200 nekreslí,ale zase špatně to pozor od těch 70 dál je to slušný podstatě jako 18-55mm a ten je nakrátko na tom stejně...
:D Jo pevnou 300 ale k tý Praktice :D s K20D mám 18-55 ALII

Arty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Arty » 13 srp 2008, 18:41

pevná 300 by byla good ale kdo to má tahat :)
tak jsem udělal lepší foto test...
18-55AL II vesměs pohoda od clony 6,7 už velmi slušná paráda

50-200 no tak ten na cloně 8,11 a víc je to docela slušný,ale 4-5,6 docela hrůza
pravá strany malinko horší.

Znalce asi nic nepřekvapilo..pokud bude někdo chtít dám foto

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 14 srp 2008, 08:18

Jo jo 18-55 AL II na kratším konci to ztrácí a pomáhá tomu clona tak od 8, od 30 do konce už v klidu. Tu 50-200 bych si chtěl vyzkoušet takový příjemný rozsah ale když je to jak píšeš.....
Naposledy upravil(a) Rostislav.Linda dne 24 srp 2008, 08:46, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“