Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti
Nechcem sa ani hádať a ani v tomto smere ďalej komunikáciu viesť, ale Lennyl - absolútne s Tebou nesúhlasim.
Zoltan
@Zoltan: neviem s cim presne absolutne nesuhlasis (ci s tym,ze fotim so svetelnymi sklami najcastejsie na plnu dieru, alebo ze mne osobne a cisto subjektivne KEBY som mal APS-C skla tak nevyhovuje format 1:1 ani automaticky orez fotakom na APS-C), ale je mi to uprimne jedno. mas svoj vek, svoje skusenosti, svoje nazory, tak si zi podla nich a fot, hlavne nech si spokojny ty
@st.: mas pravdu. tiez som si toho vsimol. napr. pri FF rezime a 1:1 rezime mi inak doratalo AutoISO. je to logicke, pretoze celoplosne meranie si preratalo uz inu scenu obsahovo.
@st.: mas pravdu. tiez som si toho vsimol. napr. pri FF rezime a 1:1 rezime mi inak doratalo AutoISO. je to logicke, pretoze celoplosne meranie si preratalo uz inu scenu obsahovo.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
kedze nemam co robit a dnes sa zrusilo aj fotenie v atelieri, presiel som si dake svoje AF skla a nastavoval front/back focus, ostrenim na zvisly terc s kontrolou na 45' pravitku a vedla toho na inom zvislom terci ako dalsiu kontrolu. z lasky k vlasti ani znacke som to ale nerobil, tak dufam, ze v dalsom firmware sa to nepomeni.
lepsie to uz nastavit v domácich podmiekach neviem: stativ, 2s samospust (predsklop.zrkadla), na moje najpouzivanejsie vzdialenosti s kazdym sklom.
DA*200
FA77
FA50
FA43
najlepsie/opakovane sa chovali skla FA77 a DA*200, potom FA50 a s dávkou trpezlivosti FA43.
cervenou farbou si tri AF body, ktore su standardne presne (aj v reale), oranzovou farbou dalsie tri AF body, pri ktorých nevidim rozdiel v ostrosti oproti stredovemu AF bodu.
bavime sa stale o konstatnych podmiekach zo stativu, ziadne exkluzivne svetelne orgie vonku.
to je dost smutne. 33 AF bodov je zbytocnych, Ricoh mohol nechat kludne tych 9 AF bodov, co som vyznacil. ale to by sa potom ludia smiali, ze kolko to ma bodov (nejdem teraz riesit, ze kto na ake body foti a prekomponuje stredovy)...aby som nebol zly, tak aj tych dalsich 16 krizovych vie spravit pekne zaostrenu fotku (40% ?), ale jedine tak na verim boha/pri optimálnom kontraste objektu a to je presne ta hranica, kedy clovek nepricetne premysla nad rozslapanim Pentaxu, alebo pozeranim cennika Fuji
PS: ako ja sa nestazujem (ani nechcem Pentax predat), iba informujem vo vlakne Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti. krajinu fotim aj tak na nekonecno, alebo manualne (vid moj novy pekny kus IRIX 15/2,4) a tie baby davam na tych 9 AF bodov + obcas prekomponujem, alebo to poistim rovno cez LiveView.
miky_lbc ako naznacil v inom vlakne, by si nemal kupovat Pentax 645Z ani z nostalgie, zasa bude nadavat..
lepsie to uz nastavit v domácich podmiekach neviem: stativ, 2s samospust (predsklop.zrkadla), na moje najpouzivanejsie vzdialenosti s kazdym sklom.
DA*200
FA77
FA50
FA43
najlepsie/opakovane sa chovali skla FA77 a DA*200, potom FA50 a s dávkou trpezlivosti FA43.
cervenou farbou si tri AF body, ktore su standardne presne (aj v reale), oranzovou farbou dalsie tri AF body, pri ktorých nevidim rozdiel v ostrosti oproti stredovemu AF bodu.
bavime sa stale o konstatnych podmiekach zo stativu, ziadne exkluzivne svetelne orgie vonku.
to je dost smutne. 33 AF bodov je zbytocnych, Ricoh mohol nechat kludne tych 9 AF bodov, co som vyznacil. ale to by sa potom ludia smiali, ze kolko to ma bodov (nejdem teraz riesit, ze kto na ake body foti a prekomponuje stredovy)...aby som nebol zly, tak aj tych dalsich 16 krizovych vie spravit pekne zaostrenu fotku (40% ?), ale jedine tak na verim boha/pri optimálnom kontraste objektu a to je presne ta hranica, kedy clovek nepricetne premysla nad rozslapanim Pentaxu, alebo pozeranim cennika Fuji
PS: ako ja sa nestazujem (ani nechcem Pentax predat), iba informujem vo vlakne Pentax K-1 - uživatelské zkušenosti. krajinu fotim aj tak na nekonecno, alebo manualne (vid moj novy pekny kus IRIX 15/2,4) a tie baby davam na tych 9 AF bodov + obcas prekomponujem, alebo to poistim rovno cez LiveView.
miky_lbc ako naznacil v inom vlakne, by si nemal kupovat Pentax 645Z ani z nostalgie, zasa bude nadavat..
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
On už dlouho nenadává.... už nad tím mávnul rukou .lennyl píše: miky_lbc ako naznacil v inom vlakne, by si nemal kupovat Pentax 645Z ani z nostalgie, zasa bude nadavat..
A 645Z jsem nějakou dobu měl, takže z nostalgie bych jí zvládl. Udělal bych si z ní dovolenkovej odpočinkovej foťák místo K3. Na to mam Pentax rád.
Miky, tady se mi tvoje odpověď líbí . Já sice focení, jako ryzí hobbík nedělím na odpočinkové,
nebo dovolenkové či nějaké jiné, ale i tak by se mě 645Z zamlouvala ve vlastnictví. Už jen proto,
že je to pořádná mašina a nevadilo by mi ji nosit po kopcích se stativem. No ale za cenu ojetého
auta, to opravdu pro penzistu není ...
nebo dovolenkové či nějaké jiné, ale i tak by se mě 645Z zamlouvala ve vlastnictví. Už jen proto,
že je to pořádná mašina a nevadilo by mi ji nosit po kopcích se stativem. No ale za cenu ojetého
auta, to opravdu pro penzistu není ...
ako som mal nasadene APS-C sklo DA18-135WR na K1,skusal som fotit cisto na FF rezim, kde som potom v PC fotku orezal na co najvacsie rozlisenie bez vinetacie a potom som fotil cisto na APS-C rezim (rozlisenie vzdy 4800pix), na rezim 1:1 som nefotil, tam je este vyhoda vacsieho rozlisenia na vysku fotky.
..tak fotky priamo na APS-C rezim su lepsie, ako ked som fotku dodatocne rezal z FF rezimu...zaujimave
18mm,f11
135mm,f11
vsetko DNG nacitane do LR a urobeny vystup do TIF
PS: ked fotim so svojimi FF sklami a orezavam fotku, tak isto nemam take zhorsene detaily.
..tak fotky priamo na APS-C rezim su lepsie, ako ked som fotku dodatocne rezal z FF rezimu...zaujimave
18mm,f11
135mm,f11
vsetko DNG nacitane do LR a urobeny vystup do TIF
PS: ked fotim so svojimi FF sklami a orezavam fotku, tak isto nemam take zhorsene detaily.
To je zajimavé. Dxo dost výrazně "vylepšuje" pomocí profilu "DxO lens softness" kresbu tohoto objektivu, jestli něco podobného nedělá i foťák, ale to by to musel nějak natvrdo dát do rawu. Ten rozdíl na 135 je hodně zřetelný. No hlavně že jsi Marianovi pomohl od jedněch starostí!
tak nie, rodiel kvality fotky vo FF mode / APS-C mode nebude asi ziadny, skor som nezaostril na uplne rovnake miesto na horizonte.
a celkovy pohlad
k samotnému DA18-135 sklu, neslo mi do hlavy, ako mozu byt z neho take zle fotky, co ukazoval Marian, nevedel som z tych ukazok nic vyhodnotit.
ano, v servise mu napravili pravu stranu, este nech mu dorobia lavu
- po prvom servise prava strana na f6,3 a prava strana na f3,5 (fotka odo mna)
takze fotka z DA18-135 zodpoveda tomu priemeru kvality toho skla (ja som kedysi skusal asi lepsi kus). a ma len horsiu lavu stranu - co je na servis - z takého dovodu som ja rovno vratil aj IRIX 15/2,4 a dostal lepsi kus.
a celkovy pohlad
k samotnému DA18-135 sklu, neslo mi do hlavy, ako mozu byt z neho take zle fotky, co ukazoval Marian, nevedel som z tych ukazok nic vyhodnotit.
ano, v servise mu napravili pravu stranu, este nech mu dorobia lavu
- po prvom servise prava strana na f6,3 a prava strana na f3,5 (fotka odo mna)
takze fotka z DA18-135 zodpoveda tomu priemeru kvality toho skla (ja som kedysi skusal asi lepsi kus). a ma len horsiu lavu stranu - co je na servis - z takého dovodu som ja rovno vratil aj IRIX 15/2,4 a dostal lepsi kus.
Že bude vidět rozdíl u 18mm na f11 je překvapivé, aspoň pro mě. Na papíru by si toho sotva kdo všiml. Když je fotka koukatelná, hledíš na motiv. Když je testovací - tak do rohů Nechci se nějak posmívat testování, je dobré vědět, s čím se pracuje. Výsledky je nutné rozumně využít a ne se s nima nervovat.
tak nejak. fotky zvacsujem len ked retusujem babam znamienka a iné záľudnosti makeupu, alebo ked niekto potrebuje pozriet tie rohy
vybehol som von, urobil take tie klišé cvaky na AF-C, obloha je plechova, napr. slivo pri takom svetle mal mizerny aj AF-S na K3 s detmi (ak si to dobre pamatam)
- JPGy rovno z fotaku, bez uprav, fotene iba na JPG s vypnutými korekciami a odsumovanim, aby som nezdrziaval buffer, K-1 nie je sportovy fotak (to by musela mat rychlejsi zapis UHS II, vacsi buffer, dva procesory ako Canony)
- fotil som iba s DA*200/2,8 ktory nemam nastaveny v servise, iba doma odmeranu korekciu +5 AF Adjustment, ten SDM motor je dost pomaly, vhodnejsie by teda boli nove skla s DC/PLM motorom, alebo ostrenie cez skrutku?
- fotil som to tak, aby som nedostal cez hubu, cize bud na vacsiu dialku, ludi skor od zadu
- prva fotka je ukazana seria, druha fotka je vyrez 1:1 z 36MPx fotky a ostre - neostre porovnanie v serii
- firmware mam teraz 1.30, zda sa mi, ze mi skla vôbec necukaju pri horsom svetle (FA43 a FA77) ako pri fw1.40
DOLEZITE je nastavenie fotaku, pri ktorom mi to takto fotilo:
- rezim TAv, AutoISO, clona jedno aku som dal, ci 2,8 alebo 8 (tam sa ukaze uz iba kvalita/nekvalita optiky a DOFka),
- AF-C, SEL 2 (stredovy AF bod + 8 bodov okolo)
- 1st Frame Action in AF.C na Focus-priority, Action in AF.C Cont. na FPS-priority
- Continuous Shooting (H)
- Hold AF Status na OFF
- Shake Reduction na OFF
- Menu C3 Meter Operating Time na Continue (toto je dolezite! lebo inak je AF lag pokial sa AF zobudi medzi foteniami)
13 fotiek, 2 zle
19 fotiek, 3 zle
13 fotiek, 2 zle
14 fotiek, 4 zle (AF sa na chvilu chytil tmavého stlpa za nou, skoda)
16 fotiek, 4 zle (Pentaxu zrejme nerobi dobre ta cervena farba kam ostri)
4 fotky, vsetky dobre (a to bol AF bod skoro v zakryte!)
19 fotiek, 3 zle
13 fotiek, 2 zle
este ukazka, ako vykresli DA*200/2,8 SDM 36MPx na K-1, vinetacia tam je na f2,8, ale mala (ja ju pri portrétoch dokonca pridavam), na f4 som ziadnu vinetaciu uz nevidel
a vyrez 1:1
tak co poviete, je ten AF-C na K-1 az taky tragicky?
skusal som aj ine pohyby chodcov/aut, chybovost je rovnaka. najdolezitejsie pre Pentax vyzera byt vhodny vyber kontrastnej sceny aby sa vedel AF chytit, vhodne nastavenie (pri Kontinuálnom snimani Medium to nestihalo preostrovat s SDM, ked som dal Hold AF Status na LOW tak som mal zasa viac odpadu) a rychlesi objektiv !
- JPGy rovno z fotaku, bez uprav, fotene iba na JPG s vypnutými korekciami a odsumovanim, aby som nezdrziaval buffer, K-1 nie je sportovy fotak (to by musela mat rychlejsi zapis UHS II, vacsi buffer, dva procesory ako Canony)
- fotil som iba s DA*200/2,8 ktory nemam nastaveny v servise, iba doma odmeranu korekciu +5 AF Adjustment, ten SDM motor je dost pomaly, vhodnejsie by teda boli nove skla s DC/PLM motorom, alebo ostrenie cez skrutku?
- fotil som to tak, aby som nedostal cez hubu, cize bud na vacsiu dialku, ludi skor od zadu
- prva fotka je ukazana seria, druha fotka je vyrez 1:1 z 36MPx fotky a ostre - neostre porovnanie v serii
- firmware mam teraz 1.30, zda sa mi, ze mi skla vôbec necukaju pri horsom svetle (FA43 a FA77) ako pri fw1.40
DOLEZITE je nastavenie fotaku, pri ktorom mi to takto fotilo:
- rezim TAv, AutoISO, clona jedno aku som dal, ci 2,8 alebo 8 (tam sa ukaze uz iba kvalita/nekvalita optiky a DOFka),
- AF-C, SEL 2 (stredovy AF bod + 8 bodov okolo)
- 1st Frame Action in AF.C na Focus-priority, Action in AF.C Cont. na FPS-priority
- Continuous Shooting (H)
- Hold AF Status na OFF
- Shake Reduction na OFF
- Menu C3 Meter Operating Time na Continue (toto je dolezite! lebo inak je AF lag pokial sa AF zobudi medzi foteniami)
13 fotiek, 2 zle
19 fotiek, 3 zle
13 fotiek, 2 zle
14 fotiek, 4 zle (AF sa na chvilu chytil tmavého stlpa za nou, skoda)
16 fotiek, 4 zle (Pentaxu zrejme nerobi dobre ta cervena farba kam ostri)
4 fotky, vsetky dobre (a to bol AF bod skoro v zakryte!)
19 fotiek, 3 zle
13 fotiek, 2 zle
este ukazka, ako vykresli DA*200/2,8 SDM 36MPx na K-1, vinetacia tam je na f2,8, ale mala (ja ju pri portrétoch dokonca pridavam), na f4 som ziadnu vinetaciu uz nevidel
a vyrez 1:1
tak co poviete, je ten AF-C na K-1 az taky tragicky?
skusal som aj ine pohyby chodcov/aut, chybovost je rovnaka. najdolezitejsie pre Pentax vyzera byt vhodny vyber kontrastnej sceny aby sa vedel AF chytit, vhodne nastavenie (pri Kontinuálnom snimani Medium to nestihalo preostrovat s SDM, ked som dal Hold AF Status na LOW tak som mal zasa viac odpadu) a rychlesi objektiv !
Tohle je úplná věda. Já nic nenastavoval a AF-C mi šlape podobně. Poslední sérii mám ze skateparku na f 1,4 a mám mimo jeden snímek. A i ten mohl vzniknout moji chybou, kdy jsem ostřil na jeden bod do černé bundy.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
fakt: neverim ti !!!
chcem dokaz.
ked som NIC nenastavoval ani sa tymto nezaoberal a fotil prvy krat na zaciatku s novou K-1 na AF-C, nemal som nic ostre a Pentax som chcel rozbit - rozdupat - rozlamat - zahodit - upalit a zahrabat.
chcem dokaz.
ked som NIC nenastavoval ani sa tymto nezaoberal a fotil prvy krat na zaciatku s novou K-1 na AF-C, nemal som nic ostre a Pentax som chcel rozbit - rozdupat - rozlamat - zahodit - upalit a zahrabat.
Poprvé jsem AF-C vyzkoušel až po přechodu na verzi 1.30.
Odfotil jsem halovou sezónu a je to tak přesné a pohodlné, že uvažuji i o focení venkovního fotbalu na AF-C.
Nevýhodou je, že nemůžu při použití tohoto způsobu ostření, překomponovat.
Odfotil jsem halovou sezónu a je to tak přesné a pohodlné, že uvažuji i o focení venkovního fotbalu na AF-C.
Nevýhodou je, že nemůžu při použití tohoto způsobu ostření, překomponovat.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
ano, to prekomponovanie je problem. jedine robit orezy, ak to nechceme mat vsetko na stredovky (36mpx bohato staci na orezy)
nemozem otvorit dpreview.com kde recenzovali K-1, skoro vsetky fotky mali na AF-C zle, padol im asi server teraz, haha
https://www.pentaxforums.com/forums/190 ... acing.html
https://www.pentaxforums.com/forums/190 ... -af-c.html
chalan foti tiez na stred, postupne pise ake ma nastavenia. v podstate rozdiel je pre realne fotenie asi v tomto:
AF.C priority 1st image: auto
AF.C priority other images: auto
to mas asi aj ty. DA*200/2,8 SDM naozaj nie je rychly. DFA100WR ostri ako blesk. Sigmu 35/1,4ART mas zasa nastavenu na telo K-1 v servise, ta Sigma mi isla po servise aj na D750 genialne. na buduce skusim skrutkovy FA77/1,8 Limited.
aj ked v podstate pre mna je taketo fotenie pohybu okrajova zalezitost, chcel som si to iba vyskusat.
uz ani neviem aky som mal fimware (1.10, 1.20 ? ), ked som si doniesol novu DA*200 z obchodu a prepol na AF-C, nechal to v tovarenskom nastaveni, nic som nemal ostre.