dnes som si bol vyskusat v Prolaike K-70 + 18-135WR a vedla toho aj K3II + 18-55WR. (inak tam mali az 3 kusy K-1, snad najviac K-1 pohromade na Slovensku
)
K-70:
-
drzanie vyborne (mam stredne velke ruky, ako normalny chlap,haha) - grip (velkost,tvarovanie,hlbka) je snad rovnaky ako na K3II
-
hladacik - velmi pekny, rovnaky ako na K3II, na APS-C dostatocne velky a svetly (CaNikon nema take asi nic v triede K-70)
-
kvalita vypracovania tela - prekvapivo dobre posobilo (plasty), kombinovane s gumovými prelepmi - vychytavka je malicky grip vzadu na palec, fotak potom drzite ako pribity v ruke. mozem povedat, ze CaNikon posobi materialovo potom skor ako hracka (opat sa pohybujeme v cene 20.000CZ)
-
ovladacie tlacidla - pocet mi nevadil, material neviem identifikovat, guma-plast asi (tie vzadu), doplnali pocit WR tela, takze opat pekne
-
velkost tela (teda skor malost) je porovnatelna skoro s K3II, na oboch fotakoch som mal malicek uz pod fotakom, cize kto chce vacsie telo na drzanie, musi kupit battery grip na K3II, na K-70 nie je
-
18-135WR - ostrenie ma celkom potesilo, slusne rychle, lepsie asi ako SDM motory (isto lepsie ako HSM Sigmy) aj presne (no ved to nie je ziadne f1,4 sklo ze ano) skusal som preostrovat do dialky a na blizko a bolo to skoro bleskove, aj cez hladacik, aj na displayi. DC motorcek som jemne pocul, na druhej strane skla s ostrenim cez srob pocut ako "tank". rozsah toho zoomu je vyborny, odfotil som si sirokookruhly zaber v interieri, aj zaber na tvar - portret na 135mm
celkovo ten objektiv je pekne kompaktny a lahky s WR (vysuva sa pri zoomovani), akoze kupovat 18-55WR alebo k tomu 50-200WR je uplna blbost podla mna
-
otacaci vyklapaci display sa mi pacil, mohol som fotit od zeme aj z nadhlavy. bonus je,ze ho mozete otocit smerom do fotaku a teda netreba ani ochrannu foliu/sklo na LCD, neposkrabe sa. skoda,ze do K-70 nedali taky display ako mam na K-1, pride mi to pohodlnejsie na obycajne rychle povyklopenie
-
zvuk sklapania zrkadla pri foteni (niekto tomu hovori hlucnost závierky) mi prisiel priemerne tlmeny, oproti starsim Pentaxom vyrazne lepsi (K-r mi plieskala ako zbesila kedysi, K5 bola uz rozumnejsia, K30 tak nieco medzi), K3II bola predsa len o nieco tichsia. vo finále ma neurazil, ale ani neprekvapil
a podstatne minusy? no nemal som na fotaku nasadene svetelne sklo s f1,4, takze presnost AF neviem posudit (ratam, ze dobra, ked od K30/K50 uz bol ten AF modul v pohode). ani som neposudzoval kvalitu obrazu, nemal som vo fotaku pamatovu kartu (opat, snimac ma rovnaky ako K3II), na K3 som mal kedysi a v podstate kvalita obrazu patri stale medzi APS-C fotakmi k tym najlepsim
jaj a video, to som neskusal vôbec, nikdy som ho ani na ziadnom fotaku nepouzil, takze ma to ani nezaujima,no
ja som celkom nadseny z toho vyskusania K-70 s 18-135WR, teda za tie prachy.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN