Apple Aperture
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Apple Aperture
Tak jsem pořídil Apple Aperture verze 2.1.Mám to ale v angličtině na prokusování.Raději mám manuály v češtině - rodném jazyce.Nemáte někdo prosím nebo aspoň odkaz na stažení? Dík.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
CZ manuál na Aperture...
....a Tome, jsi si jist, že vůbec existuje..?? Jasně, teoreticky by měl, pokud je to "zboží" nabízené a prodávané v ČR... ale nebyl bych si tím moc jistý...
...a proč řešíš Aperture...?? Jenom ho chceš vyzkoušet a nebo Ti A.LR nevyhovuje..??
...a proč řešíš Aperture...?? Jenom ho chceš vyzkoušet a nebo Ti A.LR nevyhovuje..??
Pentax
-
- V.I.P člen
Re: CZ manuál na Aperture...
Mám ho na vyzkoušení,s tím,že jestli mě bude vyhovovat tak si ho můžu nechat.Je to nová verze.Prostředí je velmi příjemné,nástroje standartní.Apple k Applu,jak říká kamarád.Jen s tou angl. ...A.CS3 je ok.fjo píše:....a Tome, jsi si jist, že vůbec existuje..?? Jasně, teoreticky by měl, pokud je to "zboží" nabízené a prodávané v ČR... ale nebyl bych si tím moc jistý...
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
...neříkám, že je zlý.. mám ho taky... v EN.. možná proto, že jsem zvyklý z LR, tak mi ovládání Ap. nepřijde nějak hrozný.. akorát je znát, že má vyšší nároky na HW než A.LR...
jsou tam některé příjemné věci ohledně ovládání, třeba vyvolání fotografie na celou obrazovku a ovládácí panely s nástroji můžeš mít plovoucí přes fotku...
jsou tam některé příjemné věci ohledně ovládání, třeba vyvolání fotografie na celou obrazovku a ovládácí panely s nástroji můžeš mít plovoucí přes fotku...
Pentax
-
- V.I.P člen
jojo.tyhle drobnosti v prostředí jsou fajn.Je to prostě jeden z moc pěkných pokojů velkého pěkného domu.Jen je to velkej žrout na paměť.Těžké se nějak rozhodnout,ale něco musí z kola ven.Časem.A.LR nemám ani jsem nezkoušel.Přímé porovnání A.A. a A.LR. jsem četl v Digi foto 3/2007 a vyšly z toho oba tak nějak na remízu. Jsou teď ale nové verze,takže nevím jak je srovnání teď.
-
- V.I.P člen
No ,uvidíme.Každopádně dík za reakce.O tom manuálu v češtině náhodou nevíš?fjo píše:...Teď má chloupek navch Aperture.. ale to jen díky nové verzi.. takže čekám, že během pár dní, max týdnů bude další upgrade LR a ten to minimálně vyrovná... Apple vždy dbalo na snadnou obsluhu, Aperture se ovládá dobře.. ale víc mi sedí LR...
Pánové jde v těchto softech nějak snadno jeden profil s nastavením převodu vnutit několika fotkám naráz ?
Abych třeba fotky které chci upravit stejně přes stisknutý Ctrl označil a nechal PC cvíli makat ?
Protože RawTherapee 2.3 mám sice rád, ale třeba 120x otevřít RAW, 120x otevřít uložený profil a po převodu uložit tiff nebo jpg je fakt na palici. A do jpg se fotit nechystám..
Abych třeba fotky které chci upravit stejně přes stisknutý Ctrl označil a nechal PC cvíli makat ?
Protože RawTherapee 2.3 mám sice rád, ale třeba 120x otevřít RAW, 120x otevřít uložený profil a po převodu uložit tiff nebo jpg je fakt na palici. A do jpg se fotit nechystám..
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
-
- V.I.P člen
Aperture by to mělo umět už jen proto, že konkurenční Lightroom to umí. Po zpracování fotek označíš dole na "filmovém pásu" fotky, které chceš vyexportovat (klasicky buď pomocí Shiftu řadu anebo Ctrl jedntlivé snímky) a necháš je vyexportovat do zvoleného formátu (Jpeg, tiff, PSD) s přiřazeným barevným profilem (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto) a barevnou hloubkou (8 nebo 16 bit) a můžeš zadat i rozlišení dpi v pixelech napalec či cm2 a rozměr v pixelech nebo mm s tím, že zachová poměr a upraví velikost podle delší strany. Podle mě by měl umět i přiřadit profil jiný než které má defaultně v sobě, podle tiskárny, do které tisk posíláš, ale protože jsem to ještě nikdy nepoužil, nevím to jistě, ale zájímá mě to taky, tak po tom zkusím někde zapátrat...
Pentax
Aperture umí přiřadit "externí" barevný profil určitě...
Spíše se zamýšlím nad tím, že postup by měl být takový, že by jsi měl nejprve fotku převést do cílového barevného profilu a až pak upravovat. Zadáním barevného profilu při exportu je změna profilu až na posledním místě, tak si nejsem jist, zda tyto programy mají nějaký algoritmus na správný barevný posun, aby nastavení uživatele bylo dodrženo a přitom fotografie, data té fotografie využívaly celý rozsah barevného profilu...
Spíše se zamýšlím nad tím, že postup by měl být takový, že by jsi měl nejprve fotku převést do cílového barevného profilu a až pak upravovat. Zadáním barevného profilu při exportu je změna profilu až na posledním místě, tak si nejsem jist, zda tyto programy mají nějaký algoritmus na správný barevný posun, aby nastavení uživatele bylo dodrženo a přitom fotografie, data té fotografie využívaly celý rozsah barevného profilu...
Pentax
Ahoj fjo.
Já to myslel jinak. Neměl jsem používat slovo profil.
Ani mi tak nešlo o barvy, já spíš myslel soubor s nastavením úprav toho RAWu.
Např. budu na firemní akci, která se celá odehrává na bowlingu kde se nemění osvětlení. Na prvním RAWu zjistím jaké nastavení mi vyhovuje pro dané podmínky co byly na akci, a potom chci všechny RAWy převést stejně jako ten první (ale abych nemusel milionkrát kliknout jako v RT)
Omlouvám se, špatně jsem se prvně vymáčnul
Já to myslel jinak. Neměl jsem používat slovo profil.
Ani mi tak nešlo o barvy, já spíš myslel soubor s nastavením úprav toho RAWu.
Např. budu na firemní akci, která se celá odehrává na bowlingu kde se nemění osvětlení. Na prvním RAWu zjistím jaké nastavení mi vyhovuje pro dané podmínky co byly na akci, a potom chci všechny RAWy převést stejně jako ten první (ale abych nemusel milionkrát kliknout jako v RT)
Omlouvám se, špatně jsem se prvně vymáčnul
těla:K10D+BG2,MZ-3
...jo, už jsem doma...
tak to Lightroom nejspíše neumí. Pokud ale řešíš alespoň kopírování předešlých uprav na další foto tak takto... (i když myslím, že to asi už znáš).
Budeš mít sérii fotek, která je focená ve stejném prostředí, za stejních podmínek... uděláš si úpravu na jedné fotografii, pak si klikneš na tlačítko COPY v levém panelu dole v okně úprav. Otevře se Ti oknos nabídkami, které všechny úpravy chceš kopírovat. Defaultně jsou zaškrtnuté všechny kromě ořezu a odstranění prachu (či chybných bodů na snímači). Pokud výběr nevyhovuje, zadáš si, které úpravy chceš kopírovat. Potvrdíš dole tlačítkem COPY. Pak si označíš opět dole na filmovém pásu další snímek, který cheš upravit a dáš PASTE (dole na levém panelu)... bohužel jsem nepřišel na to, jak toto dělat dávkově.. ale jak jsem to procházel, myslím, že dávkou neumí upravit více fotografií ...zřejmě tvůrci Adobe mají za to, že neexistuje možnost, jak vyfotit několik snímků za stejných podmínek...
tak to Lightroom nejspíše neumí. Pokud ale řešíš alespoň kopírování předešlých uprav na další foto tak takto... (i když myslím, že to asi už znáš).
Budeš mít sérii fotek, která je focená ve stejném prostředí, za stejních podmínek... uděláš si úpravu na jedné fotografii, pak si klikneš na tlačítko COPY v levém panelu dole v okně úprav. Otevře se Ti oknos nabídkami, které všechny úpravy chceš kopírovat. Defaultně jsou zaškrtnuté všechny kromě ořezu a odstranění prachu (či chybných bodů na snímači). Pokud výběr nevyhovuje, zadáš si, které úpravy chceš kopírovat. Potvrdíš dole tlačítkem COPY. Pak si označíš opět dole na filmovém pásu další snímek, který cheš upravit a dáš PASTE (dole na levém panelu)... bohužel jsem nepřišel na to, jak toto dělat dávkově.. ale jak jsem to procházel, myslím, že dávkou neumí upravit více fotografií ...zřejmě tvůrci Adobe mají za to, že neexistuje možnost, jak vyfotit několik snímků za stejných podmínek...
Pentax