Pentax K-1 - PixelShift
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-1 - PixelShift
hilda4sea: Dělám to tak často - předfotím si scénu PixelShiftem a pak následně cvaknu pohybující se objekt a složím do jedné fotky. Hlavní je, že fotky jsou identické včetně rozlišení, tudíž je možné tento úkon dělat.
Konečně konstruktivní a užitečný přístup řešení drobných nedostatků focení s PS. Co jsem viděl foto architektury, tak tam PS s K-1 ukazuje opravdu výrazný benefit ve srovnání s klasickým jedno-snímkem. Je to jako se vším. Člověk se s tím musí naučit pracovat.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
tie nove fotky na dpreview.com s pouzitim Silkypix pri pixel-shift motion ON su uz ovela lepsie, toto zvysuje pouzitie PS. a teda vo vysledku su tie PS fotky s parádnymi detailami..
(nieco ma dpreview so serverom,stahuje to brutalne pomaly,ked kliknem na full size fotky)
mam taku technicku otazku, ked vyvolam fotku z DNG v Silkypix do 48bit TIFF a ten potom nacitam v LightRoom na finalnu upravu, tak to bude to iste ako keby som nacital DNG rovno v LR? myslim tym,ci bude uprava tiez "bezstratova" co sa tyka uprav ?
(nieco ma dpreview so serverom,stahuje to brutalne pomaly,ked kliknem na full size fotky)
mam taku technicku otazku, ked vyvolam fotku z DNG v Silkypix do 48bit TIFF a ten potom nacitam v LightRoom na finalnu upravu, tak to bude to iste ako keby som nacital DNG rovno v LR? myslim tym,ci bude uprava tiez "bezstratova" co sa tyka uprav ?
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
hej, LR nikdy nemodifikuje originály, všetky úpravy sa aplikujú až v okamihu exportulennyl píše:myslim tym,ci bude uprava tiez "bezstratova" co sa tyka uprav ?
bedo.: mal som polozit otazku inak, je obsahovo co sa tyka "nekomprimovaných" dat DNG vs 48bit TIFF kvalita rovnaka? ... teda ked budem vytahovat tiene z DNG bude to tak isto kvalitne ako z toho TIFFu?
Silkypix nepouzivam uz sto rokov, nechce sa mi k nemu moc vracat.
Silkypix nepouzivam uz sto rokov, nechce sa mi k nemu moc vracat.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
48bitový TIFF má 16bitov na farbu, RAW má max. 14bitov na farbu, takže sa do toho TIFFu zmestí celý, t.j. nemal by byť problém - avšak s PS to môže byť trochu inak, predsa len je tých expozícií viac... osobne si myslím, že Adobe popracuje na spracovaní PS, veď Olympus a Pentax už ho majú (a Panasonic a Sony ho budú mať čo nevidieť si myslím, veď čipochvěj už majú tiež)...
Divam se jeste v klidu na ten vyvolany 60 MB jpg ze SilkyPix. Tech artefaktu je tam opravdu hodne malo a jsou viditelne jen pri 100% zvetseni. Uz se tesim az si nejakou takovou masinku poridim, to budou krajinky
Tahat neco z Tiff nikdy nebude tak dobre jako z RAW. Nejlepsi bude vyvolavat tyto slozene fotky ve Silkypix, vytahat stiny, upravit barvy a pak az teprve prevest do tiff a nadale zpracovavat treba ve Photoshopu ...
Tahat neco z Tiff nikdy nebude tak dobre jako z RAW. Nejlepsi bude vyvolavat tyto slozene fotky ve Silkypix, vytahat stiny, upravit barvy a pak az teprve prevest do tiff a nadale zpracovavat treba ve Photoshopu ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
prečo myslíš? Keď po debordelizácii (de-Bayerizácii ) uložíš obraz v dostatočne širokom farebnom priestore (ProPhotoRGB) so 16 bitmi na farbu, tak sa z dynamického rozsahu nestratí ani kúsok. A tipujem, že RAW konvertory to presne tak aj robia (DNG je interne tiež TIFF, rovnako ako väčšina ostatných RAW formátov). Samozrejme, keby sa ako medzičlánok použil 8-bitový TIFF v sRGB/AdobeRGB, tak už z toho tie zvyšné informácie, ktoré boli pôvodne v RAW-e nevytiahneš. S druhou vetou vcelku súhlas, tiež by som to asi robil tak...BenaCZ píše:Tahat neco z Tiff nikdy nebude tak dobre jako z RAW. Nejlepsi bude vyvolavat tyto slozene fotky ve Silkypix, vytahat stiny, upravit barvy a pak az teprve prevest do tiff a nadale zpracovavat treba ve Photoshopu ...
tak som si teraz stiahol a nainstaloval (za pomoci CD-cka od K200D) Digital Camera Utility 5.5.1.
-nacital som DNG (bez PS) do DCU a urobil vystup do TIFF
-nacital som ten vyvolany TIFF do LR spolu s povodnym DNG (bez PS) a skusal robit upravy (zosvetlenie)
(WB je trosku odlisny v DCU ako v LR (ale skoro minimalne rozdiely))
upravy v LR ako z TIFF tak DNG vyzeraju byt kvalitativne rovnake. to ma celkom potesilo, pre standardne fotky asi ostanem pri LR a pri Pixel-shift si urobim vystup z DCU a mozem finalne doupravovat krajinky v LR. (pokial nevyda Adobe daky funkcny update co urobi porovnatelny vystup pri PS motion ON, ak to vôbec pojde, ak to nema Ricoh vo svojom know-how)
-nacital som DNG (bez PS) do DCU a urobil vystup do TIFF
-nacital som ten vyvolany TIFF do LR spolu s povodnym DNG (bez PS) a skusal robit upravy (zosvetlenie)
(WB je trosku odlisny v DCU ako v LR (ale skoro minimalne rozdiely))
upravy v LR ako z TIFF tak DNG vyzeraju byt kvalitativne rovnake. to ma celkom potesilo, pre standardne fotky asi ostanem pri LR a pri Pixel-shift si urobim vystup z DCU a mozem finalne doupravovat krajinky v LR. (pokial nevyda Adobe daky funkcny update co urobi porovnatelny vystup pri PS motion ON, ak to vôbec pojde, ak to nema Ricoh vo svojom know-how)
Ak by mal niekto čas a chuť sa pozrieť na toto jpg foto vody, pri kameňoch po priblížení je vidieť zvláštne vzorkovanie/artefakty, fotene je to na K3II s pixelshift otvorené v DCU 5. prevedené do Tif a upravené v PS,,, všimol som si že aj v čistom Rawku sa nachadzajú rovnáke ale v menšej miere, pri otvorení v LR je to omnoho horšie artefakty vyzeraju ako odlesky na tých miestach... doteraz som si to nikdy nevšimol ani pri fotení vody alebo podobne... vie neikto čím to môže byť ?
sklo je 15ltd
https://uloz.to/!ecqY8fiJORo2/img3819-jpg
sklo je 15ltd
https://uloz.to/!ecqY8fiJORo2/img3819-jpg
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4
portvis: tie artefakty su normalna vec pixel-shift fotenia. tiez ich mavam na fotkach vody. fotim sceny radsej aj na pixel-shift OFF.
-pouzivas pri foteni rezim pixel-shift MC ? (eliminacia artefaktov pohybom). niekedy to moze pomoct, niekedy nie.
-mas najnovsie verzie DCU a ACR pre LR/PS? starsie verzie este nemusia mat tak dobry kod skladania pixel-shift fotiek.
-moje pixel-shift fotky su o triedu lepsie/ostejsie aj bez doostrenia, ked pozeram tvoju uploadnutu fotku. (na skle nezalezi/pokial to nie je uplne blato sklo, vzdy su super)
s tymi artefaktami nic neurobis. preto fotim fotky na dva krat, aj bez pixel-shift. mozno v dalsej verzii DCU / ACR bude kod skladania este viac optimalizovany. alebo to mozno este viac zalezi aj na samotnom fotaku a jeho firmware pri samotnom snimani - tj. dalsi firmware to moze este viac optimalizovat.
-pouzivas pri foteni rezim pixel-shift MC ? (eliminacia artefaktov pohybom). niekedy to moze pomoct, niekedy nie.
-mas najnovsie verzie DCU a ACR pre LR/PS? starsie verzie este nemusia mat tak dobry kod skladania pixel-shift fotiek.
-moje pixel-shift fotky su o triedu lepsie/ostejsie aj bez doostrenia, ked pozeram tvoju uploadnutu fotku. (na skle nezalezi/pokial to nie je uplne blato sklo, vzdy su super)
s tymi artefaktami nic neurobis. preto fotim fotky na dva krat, aj bez pixel-shift. mozno v dalsej verzii DCU / ACR bude kod skladania este viac optimalizovany. alebo to mozno este viac zalezi aj na samotnom fotaku a jeho firmware pri samotnom snimani - tj. dalsi firmware to moze este viac optimalizovat.
velmi pekna fotka. tie artefakty vidim v opare vody pri vacsine kamenov. vyvolaj si z tych 4 pixelshiftovych rawov iba jeden, a tym tie artefakty prekry. presne tak to robia aj tie algoritmy (ako sme minule hladali, dcraw pozera posun v jase v tych "2 zelenych" hodnotach, ktore ma pre kazdy bod na fotke, prah mal 91% ak sa dobre pamatam). fotka za tu pracu urcite stoji.
lennyl:
- pixel-shift MC tuto funkciu som na K3II nenašiel to bude asi len v K1
- áno mám, predtým som s tým nemal problém, ale vratil som sa k starším foto s pixS a vidím že to oblo aj na nich nie tak výrazné ale bolo, LR sa ale tak nesprával také farebne artefakty tam neboli,,, neviem či to nemože byť sposobené nový FR v K3II
- myslí že to dáva zmysel z FF musíš dostať viac detailu a kresby ako z APSC a malo by to platiť aj o pixS
je to škoda že sa to nedá nejak schopnejšie pospájať, jedine namaskovať z jednocvaku asi, ale kedže sa voda stále hýbe asi to nebude ľahké..
silvo: ďakujem, mýslím že som to tak roabil, otvoril v Digital Camera Utility 5, prekonvertoval na tiff a editoval v PS, ak to robím zle alebo je nejaký lepší spôsob, rád si nechám poradiť.
- pixel-shift MC tuto funkciu som na K3II nenašiel to bude asi len v K1
- áno mám, predtým som s tým nemal problém, ale vratil som sa k starším foto s pixS a vidím že to oblo aj na nich nie tak výrazné ale bolo, LR sa ale tak nesprával také farebne artefakty tam neboli,,, neviem či to nemože byť sposobené nový FR v K3II
- myslí že to dáva zmysel z FF musíš dostať viac detailu a kresby ako z APSC a malo by to platiť aj o pixS
je to škoda že sa to nedá nejak schopnejšie pospájať, jedine namaskovať z jednocvaku asi, ale kedže sa voda stále hýbe asi to nebude ľahké..
silvo: ďakujem, mýslím že som to tak roabil, otvoril v Digital Camera Utility 5, prekonvertoval na tiff a editoval v PS, ak to robím zle alebo je nejaký lepší spôsob, rád si nechám poradiť.
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4
no a este k tomu by som z toho pixel shift rawu (ten co obsahuje 4 samostatne rawy) vybral hocijaky 1 klasicky a ten by som pouzil na prekrytie tych artefaktov
edit: nenasiel som nejaky tool, ktory by to velke pixel-shift dng rozdelil na 4 mensie. ale stale mozes spravit to ze napr. PS dng si vyvolas v Camera Raw 9.1.1 alebo novsej a bez artefaktovu verziu si pripravis v starsej verzii Camera Raw.
edit: nenasiel som nejaky tool, ktory by to velke pixel-shift dng rozdelil na 4 mensie. ale stale mozes spravit to ze napr. PS dng si vyvolas v Camera Raw 9.1.1 alebo novsej a bez artefaktovu verziu si pripravis v starsej verzii Camera Raw.