Fotografování v mrazu

Moderátor: Moderátoři

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Fotografování v mrazu

Příspěvek od Mike-K » 08 led 2007, 09:42

Sice to pro tuto zimu není příliš aktuální ale často se objevují dotazy na téma digitál a mráz. Zima jako taková digitálu neublíží, maximálně dočasně ztmavne a zpomalí se display, problém mohou dělat také baterie. Já nosím foťák normálně v brasně (ne pod bundou- tam je vlhko) a před příchodem domů vyndám kartu do kapsy, brašnus foťák zabalím do deky a nechám temperovat. Karta je vytemperovná během chvíle a mohu stahovat fotky...
S analogem (Pentax MZ-5n) jsem fotil na Špicberkách v -30st. a no problem...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 10:27

Už jsem tu jednou říkal, že ti co tu lítají fotit na Antarktidu to dělají tak, že ještě venku v mrazu dají foťák do igelitového pytlíku s tím uzavíracím lemem nahoře a vytlačí všechen vzduch (protože vzduch vlastně je nositelem vlhkosti), pak vlezou dovnitř a nechají aklimatizovat, žádné orosení....
A jak pracuje závěrka, vzpomínám si jak u některých kamer v mrazu prostě zamrzla, třeba Pentacon Six, a hlavně ty kamery, co měly kovovou závěrku nůžkového typu, třeba Praktiky ?????
jir_ist

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 08 led 2007, 11:07

Ten igeliťák je taky dobrý nápad, určitě to hodně urychlí. Možná by bylo dobré tam ještě přidat pytlíček silikagelu. Ty starší foťáky prý problémy měly, já jsem Praktiku nějak přeskočil, má první zrcadlovka byla Fujica AX1, ta měla plátěnou závěrku, nešetřil jsem ji (věci mají sloužit člověku - ne naopak) a taky bez problémů.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 11:14

Jo, ten silikagel, to by mělo pracovat......
Legrace je, že jsem měl tu stejnou Fujicu do zálohy, byl to vcelku jednoduchý nástroj, tuším od 0,8 vt po 700, ale co, pro normální potřebu to fotilo a bralo s přechodkou všechny objektivy co jsem měl. Kupoval jsem německé, protože Pentaxové byly 3x tak drahé.... byly tenkrát velké mrazy -20-30 C, všechno zamrzalo, a Fujica jela furt....
.... ano, ty s plátěnkou tolik nezamrzaly, ale Pentacon byl vždycky první na řadě :-), nevím proč....
jir_ist

OuvejAchich
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od OuvejAchich » 08 led 2007, 15:54

Nosím v brašně silikagel i ten igelit se zipem. V těchto mírnějších teplotách se ale spoléhám jen na brašnu se silikagelem (brašna dobře těsní). Fotoaparát v ní samozřejmě po příchodu domů nechám dostatečně dlouho "zahřát".

rammi.cz
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rammi.cz » 02 úno 2007, 14:26

Nevim, jestli je uplne dobry napad davat silikagel rovnou do brasny, on se precijen v normalnim ovzdusi brzy nasyti, a pak uz to ma spise opacny efekt, a to ten ze udrzuje vlhkost. A v brasna pravdepodobne neni vzduchotesna.
Pokud jej vsak casto menite, pak je to asi OK, ja bych jej ale asi nechaval v tom igelitovem sacku.
Jinak s pouzdrem to resim tak, ze z nej doma vse vytahnu a polozim k topeni. V panelaku je docela suchy vzduch, zvlast kdyz se topi, takze tam pouzdro/brasna dobre proschne. a fotak je taky v suchu na stole, nebo ve skrini
Fujifilm A202 -> Kodak Z740 -> Pentax K100d + SMC 18-55
Osobní blog Digi reality table tennis

OuvejAchich
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od OuvejAchich » 02 úno 2007, 21:53

Když mám silikagel volně v brašně, měním ho opravdu často. Zatím mám těch pytlíčků docela zásobu, takže klidně plýtvám. :wink:

kotrcka
Nový uživatel
Nový uživatel

platena

Příspěvek od kotrcka » 23 dub 2007, 18:15

vsetky pristroje s platenou uzavierkou funguju bez problemov. s kovovou mrznu a lepia sa, to je ako ked sa vam prilepi jazyk na zabradlie. no ale vacsi problem vidim v bateriach, tie sa po par minutach tvaria ako prazdne.

gabo
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od gabo » 30 kvě 2008, 13:13

Dobrý deň,
chytám sa cez víkend do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Ešte som s digitálom nikdy nefotil pri nízkej teplote. Vie niekto poradiť, ako na to?
Priemerná ročná teplota vzduchu v zaľadnenej Veľkej sieni dosahuje –0,4 až –1,0 °C (vo februári –2,7 až –3,9 °C, v auguste okolo +0,2 °C). Teplota vzduchu v spodných častiach jaskyne zostáva celý rok pod bodom mrazu. Relatívna vlhkosť vzduchu v zaľadnených častiach je zväčša 75 až 90 %, niekedy aj nad 90 %.
Nebude vadiť vysoká vlhkosť fotoaparátu (K10D), ako je to s výmenou objektívov? Budem veľmi vďačný za všetky rady.
K-5, DA 17-70/4 SDM, DA 55-300, D-FA 100/2.8 Macro, DA 12-24

oudeck
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od oudeck » 30 kvě 2008, 17:17

reakce gabo: No myslim ze telo to snese nicmene objektiv dostane zabrat, Nejhorsi bude prechod.Resil bych to asi nejakym vakuovym sackem.dal fotak do nej,vesel,chvilku pockal az se vzduch v sacku ochladi a pak vyndal...to same jak pujdes ven.Mam pocit ze pri prechodu z chladu do tepla se to vice mlzi a kondenzuje...Jestli se mylim tak me opravte:)
Samsung GX 10 / D-Xenon 18-55 /Tamron 70-300 / Lowepro AW160

gabo
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od gabo » 31 kvě 2008, 10:38

dík za odpoveď, možno bude stačiť iba seťák a nebudem potrebovať meniť objektív. Som veľmi zvedavý, ako to dopadne.
K-5, DA 17-70/4 SDM, DA 55-300, D-FA 100/2.8 Macro, DA 12-24

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 31 kvě 2008, 13:57

no nechcem byť veľmi "múdri" opravte ma ak sa mýlim, ale z toho čo som sa dozvedel počas semestra biometeorológie plynie:
1) keď ideš z mrazu ( vonku, jaskine) do trepla ( do auta, do domu ) tak je silika gel v zduchotesne utesnenom sáčku určite zbytočný! Ronvnako aj vytláčanie vdzuchu ktorý má rovnakú teplotu ako foťák, nemá vplyv na to či sa vlhkošť vyzráža na foťáku ( skôr na to ako rýchlo sa foťák ohreje a môže sa vybrať, lebo vzduch je dobrý izolant; a s nafúknutým sáčkom sa blbo robí a keď je veľmi nafúknutý tak po zohriati sa vzduch zväčší ešte viac a praskne alebo sa sám otvorí sáčok :) ).
Ale je treba foťák vložiť do obalu alebo do sáčku ešte vonku, aby vzduch v obale bol chladný rovnako ako foťák. A mne zo skúsenosti úplne stačí normálne púzdro vzduchotesnosť nie je podmienkov.
-To aby som opravil tie názory na začiatku tejto diskusie.

2) keď ideš z tepla ( domu, auta...) do mrazu ( napr do jaskine, von..) tak som si nie celkom istý, či treba foťák aklimatizovať rovnako ako hore v 1 prípade - poučte ma kto má prax. Iba ak by bola výbava zabalená vo vysokej vlhkosti a teplote ( pralesy a kúpeľňa po sprchovaní , .. ) a bez odvetrania by si ju schladil tak by sa ti v batohu zarosila. Keď máš foťák v ruke a vojdeš do ľadovej jaskine tak sa ti z vonka určite nezarosí. Z vnútra asi tiež nie - čo ja mám skúsenosti. Ale hovorím možno v nejakom extréme aj hej, ale len z vnútra - a proti tomu by asi stačilo keby ho dávaš pod bundu a vyberáš len nakrátko na fotenie. sám nerobím ani to a nič som si zatiaľ nevšimol. Alebo možno dať foťák do sáčku a aklimatizovať iba so sika gelom! Z tepla do mrazu a v sáčku bez silikagelu tak to sa ti foťák určite orosí aj z vonku a iba si uškodíš (opravujem oudecka)
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

elho_cid
Admin
Admin

křehnutí

Příspěvek od elho_cid » 12 led 2009, 22:23

Moje přítelkyně má na focení v zimě pech. Loni jí vlivem zkřehnutí plastu na mrazu praskla patka od blesku, letos tohle nadělení:
Obrázek

spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 12 led 2009, 22:44

>elho_cid: obcas se opravdu zadari :| ...

K tomu roseni, zajimavym pripadem 'extremniho prostredi' je Fata Morgana, soucast Botanicke zahrady Troja. Proste tropicky sklenik :]. Maji tam vybornou vychytavku, hned u vchodu je takovy ten susak na ruce z toalet, proud horkeho vzduchu. Bez nej si tam 'odroseni' fotaku moc predstavit neumim, tohle cely set vcetne objektivu pekne nahreje horkym vzduchem (pozor, ofuovat ne primo u ventilatoru! :] ..) a je klid.
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 12 led 2009, 22:51

Ve Fate jsem problém neměl, ani přítelka s Canonem. Ale pod rozprašovač zalévající kytky jsem se odvážil s foťákem jen já a jen s DA*. 8)

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“