Fotografické krédo

Moderátor: Moderátoři

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Fotografické krédo

Příspěvek od jir_ist » 07 led 2007, 07:19

Založil jsem toto vlákno protože jsem přesvědčen, že ve fotce je sice velmi důležité ovládání kamery, rozumět optice, světlu, kompozici, prostě všem těm "technickým stránkám", které by každý měl znát. Ale to se předpokládá. Jsem přesvědčen, že mnohem důležitější je motivace, tedy proč vlastně ty fotky dělám, co chci jimi sdělit, o jaký zážitek se chci fotkou podělit atd.atd. Očekával jsem, že toto téma se rozjede ve vláknu Váš oblíbený fotograf....A když už si říkáme "Friends", abychom si vzájemně víc porozuměli a chápali proč fotky toho druhého jsou právě takové, jaké jsou..... Jestli tento pokus o komunikaci narazí na další zeď mlčení a nezájmu, pak toto vlákno za nějaký čas vymažu a přestanu se snažit, trhat si triko, riskovat pověst atd.atd.
Dovolil bych si tady vyslovit takové malé a jenom částečné fotografické kredo....
Nechci dělat ÚSPĚŠNOU fotku, chci dělat POCTIVOU fotku, tak jak se život přiházívá člověku v normálním běžném světě. Jsem znechucen Hollywoodem (tj. samí krásní, mladí a šťastní lidé, exklusivní zaměstnání, exklusivní byty atd.atd.), turistickou reklamou a kalendáři, kde všechno je tak krásné a atraktivní (a když tam přijedeš tak...), samé lži a kecy..... Proto ani krajinu nedělám atraktivně, v nějakém speciálním okamžiku a světle, které se přihodí jednou za 10 let, dělám ji v její typické podobě....
O čem že fotka pro mne je, co jsem se snažím v ní popsat? Fotka je hlavně komunikační kanál a je víc literaturou než malířstvím.
Jasně, že vizuálně, kompozičně atd., musí být fotka co možná nejlépe zvládnutá, ale ta vizuální stránka je jenom takovými vstupními "dveřmi" do vlastního sdělení, nebo prvním políčkem filmu, který už si potom každý domýšlí a exponuje sám podle své schopnosti imaginace, schopnosti a ochoty vnímat co ten druhý říká :-) :-)
Jsem si vědom, že 99% "diváků" se chce podívat na něco hezkého, jen žádné přemýšlení ..... nestěžuji si, jen konstatuji .... zajímá mne to 1%, ti kteří umí tenhle "jazyk" číst a rozumí mu, ví že je v tom i spousta humoru atd., ty zvu na tyhle výlety....
Nemusím snad dodávat, že takovéhle fotky se k hodnocení nehodí, co by se na nich dalo hodnotit ?
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 09 led 2007, 12:50, celkem upraveno 2 x.
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 07 led 2007, 09:09

Tahle web Jirko abys pochopil hlavně slouží lidem, kteří Pentax ještě nemají. Když se podíváš na info o uživatelích je tam třeba přítomno 5 členů a 12 návštěvníků. Znamená to jednu věc a to, že lidé sem zatím chodí, aby se o Pentaxech nebo objektivech něco dozvěděli. Nemůžeš čekat, že hned projedou celé fórum a na každý thread zaměří svou pozornost. Nechci dělat ramena, ale jsme nejnavštěvovanější web co se týče Pentaxe a jako rozený optimista a člověk, který má dostatek trpělivosti, věřím, že časem se to pohne. Abych mluvil za sebe jako člena, popravdě momentálně nemám čas ani pročítat fórum. Věř mi, že bych raději fotografoval. Jenže musím chodit do práce, musím věnovat nějaký čas své krásné přitelkyni a musím také vykonávat domácí práce. Občas se taky podívám na zprávy, nebo jdu jen tak do hospody na pivko nebo na návštěvu ke svým přátelům. Hodně lidí na tom bude stejně. Mě svou aktivitou neunavuješ, jsem rád, že tu děláš "průvan" a že tato web není zatuchlá stará stodola, ale že to je živá louka, kde rostou různé byliny a trávy.
Já fotografické krédo mám. Je to věc toho jak se dívám na svět. Upřímě řeknu, že nerad fotím lidi. Na to aby člověk mohl fotit lidi musí být opravdu skvělý fotograf, který v jednom snímku dokáže zachytit osobnost člověka a zároveň dokáže vystihnout jeho krásu. Tak daleko nejsem. Mám rád hezké obrázky, obrázky nad kterými se duše uklidní, pohledy do dálky, domky a stromy vytržené z jejich prostředí. Stále se vracím na určitá místa a hledám něco, okolo čeho jsem už prošel a u čeho jsem zatím neobjevil jeho krásu. Když půjdu na výpravu do přírody s několika lidmi a všichni budou obdivovat něco krásného, já se budu dívat na druhou stranu a pak jim fotky ukážu a ti lidé řeknou "kdes to fotil?" a já jim řeknu "byli jsme tam spolu, ale na tohle místo se nikdo z vás nepodíval" Nechci, aby moje fotografie byli obyčejné. A tohle je moje krédo: "Obyčejné fotky jsou pro obyčejné lidi obyčejně nezajímavé".
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

kredo maZec

Příspěvek od jir_ist » 07 led 2007, 11:56

Jsem rád, že tvoje motivace_krédo k focení je na první pohled jakoby protipólem mého kréda, že nechceš dělat "obyčejné" fotky. Ale taková interpretace by byla nedorozuměním. I já bych uvítal, kdyby i ty moje fotky byly "neobyčejné", kdo by to nechtěl :-) Když uvidím něco neobyčejného, tak to rád hned vyfotím, ale většina mých dnů je obyčejných (díky Bohu), spíš jsem myslel, aby nebyly jenom "atraktivní" pro atraktivitu samu. Takže se snažím i v té obyčejnosti třeba i jednoho pokoje a tří obyčejných lidí, jako je moje rodina, najít něco co je univerzální životu kohokoliv, jenom to přehlédl a nevěnoval tomu pozornost. Že to jsou vteřiny života kohokoliv, proklouzávají mu mezi prsty, utíkají a ubývají bez náhrady. Snad je to ovlivněno tím, že si ve svém věku již plně uvědomuji že mi jich třeba už zase tolik nezbývá, že vlastně každá obyčejná vteřina je mi stejně hodnotná, jako "neobyčejná" vteřina někoho uprostřed exotické džungle zírajíce do oka kobry.... atd.atd. Opravdu v dobře míněném humoru si dovolím parafrázovat tvoji poslední, ale centrální, větu, čímž se nesnažím ji vyvrátit: "I obyčejné fotky jsou pro neobyčejné lidi neobyčejně zajímavé !" [neobyčejné lidi = to 1% lidí které se snažím oslovit] Věřím, že jim řeknou hodně o sobě tak, jak se zapomínají vidět..... A protože je to tvoje krédo zhuštěno do moc krásné a výstižné věty (jestli jsi ji vymyslel tak klobouk dolů) dovolil bych si ještě jednu parafrázi: "Obyčejně nejde o to vyfotit něco neobyčejného, ale něco obyčejného vyfotit neobyčejně!" :-) Ty lidi jsem vynechal, ti ať už si tu fotku nějak přeberou, každý podle své schopnosti. Doufám, že to bereš jako nevinné žonglování se slovy, takové slovní hříčky, ne jako kritiku tvého kréda.
Přece mi nemusíš vysvětlovat, že musíš pracovat atd. Nežil jsem zase v takovém vzduchoprázdnu.... a také jsem měl krásnou přítelkyni, ale nějakým prudkým trikem času se ráno probouzím vedle postarší zachovalé dámy a místo sebe holím v zrcadle nepovedenou karikaturu svého dědečka. :-) Mám ale to štěstí, že už nemusím dělat něco jiného než co dělám rád, mohu si žít svoje sny.... to necháme případně na jindy, to není teď a tady důležité.
Asi jsem blíže nevysvětlil co myslím POCTIVOU fotkou. I tvoje focení je poctivé focení, protože neděláš fotky jen pro úspěch, fotíš to co máš skutečně rád, ať si o tom svět myslí co chce. A tvůj motiv_krédo k focení je stejně hodnotný, jako je můj, a můj zase není o nic horší než tvůj, prakticky každý motiv k focení. Někdo rád fotí kameny, někdo rád leze po horách a fotí tedy hory, někdo rád fotí "nahý ženský", no a co má být? Myslel jsem tu poctivost tak, že to fotím "plnou duší" a nepřetvařuji se ve fotce, nepózuji. A ty děláš totéž, také upřímně a naplno, po svém...
Tím jsi mi připoměl, že jsem měl dodat, aby se nikdo neobával, že jeho motivace_krédo k focení není dostatečně dobré aby je vyslovil, aby "se mu jiní nesmáli". Byla by to přece smrtelná nuda, kdybychom všichni fotili to samé a měli k tomu stejný motiv. Věřím, že nikdo nebude druhému říkat, že jeho motivace je lepší, že by měl tohle či ono... a zároveň věřím, že když o něm budeme vědět proč fotí tohle a ne ono, budeme se lépe orientovat v jeho fotkách, lépe jim rozumět atd.atd. Že i když to není podle našeho vkusu, oceníme právě to, s jakým poctivým zaujetím to fotí, tedy poctivostí. A nemusí to být žádný filosofický esej. Přece stačí: Fotím to a to..... protože....... Snad jsem se vyjádřil srozumitelně.

Samozřejmě že si všímám návštěvnosti tvojí WEB, jak týden za týdnem příkře stoupá, věřím že je to nejfrekventovanější WEB nejen pentaxová, ale česká fotografická vůbec. Alespoň tak se mi na dálku zdá a moc to nesleduji. Asi to mne popohání k tomu abych tu ještě víc "rozvířil vzduch", aby tu bylo živo. Věřím, že ti návštěvníci se ani tak moc nezajímají o informace o Pentaxu, možná si ho nikdy nekoupí, ale že sem chodí kvůli fotkám a ví že jsou tu každý den nové, stejně tak jako články a příspěvky do fóra, že jsou tu denně změny. Noviny, kde se nic nehýbe, žádný cvrkot, lidi přestanou kupovat a zajdou.... a tomu bych chtěl tady zabránit.... toť vše.....
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 08 led 2007, 04:28, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 07 led 2007, 19:21

Tak to vypadá, že v záplavě spíše technokraticky zaměřených webů by se mohl vyprofilovat jeden, kde se bude o focení diskutovat taky na trochu jiné úrovni. Já bohužel na rozdíl od vás dvou nemám ten dar výmluvnosti a vyjadřuju se spíš stručně ale občas asi najdu potřebu si takto "popovídat".
Napadla mě stejná myšlenka, že se diskuze na toto téma rozvine ve vlákně o fotografických vzorech...
Já jsem svého času pocítil potřebu obhájit proč svými výtvory zabírám místo v síti a napsal jsem to do úvodu svého webu. Pár lidí mi už řeklo či napsalo, že to není pravda, ať to přepíšu...uvidíme. Docela bych ve své návštěvní knize četl i nějakou kritiku.
Zatím fotím rád a doufám, že mi to vydrží.

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od peter_01 » 07 led 2007, 20:39

Tak se dívám do přečteného,přemýšlím co chybí....jak se vyvíjí technika,tak se nejen v znalosti jejího použití měním i já.Jako kluk jsem zažil fotokroužek,kde se řešila teplota vývojky víc než sdělení fotkou.
Pak jsem začal s inverzí(pro mne jediná cesta k barevnému výstupu) a absenci povídání o focení v komoře suploval občas koupený časopis Fotografie.Ten mi ukázal něco umění a já poznával pravidla.
S příchodem digi se najednou vyrojilo znalců s důrazem na pixel(teplotu vývojky),jeden se v tom topí.
Focení je pro mne dnes hobby s úplným vytěžením slova záliba.Internet velmi pomáhá,tak jsem rád když na fotosrazu poznám prima lidi třeba ve čtyři ráno a od nichž se třeba něčemu naučím.A jestli se nějaký snímek líbí?Kdo by nebyl rád.
Byl tu stesk po lidech s tváří,tedy:
http://sweb.cz/PetrHrdlicka/Ahoj%21.jpg
Až skončí doba seznamování,zase ho smažu.
Petr

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Mike-K

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 05:53

Michale,
jsem moc rád, že se mnou souhlasíš v tom, že je potřebné a prospěšné mluvit víc o tom, co za tou kterou fotkou je, než do nekonečna omílat techniky fotografování jako na všech ostatních stránkách internetu.
Byl jsem na tvé WEB, prolétl jsem vlastně všechny WEB členů ke kterým je link, je to dobrá WEB, nenech se ubíjet "kritikami" těch, kteří jenom kritizují a sami nic neudělají. Díky těm webkám jsem si uvědomil, jak vysoká grafická úroveň je dneska standartem, zastyděl jsem se a link na svou (své) WEB jsem stáhl. Dělal jsem ji na koleně v době kamenné, kdy ještě computer byl napůl dřevěný :-), scaner byl zázrakem z jiné planety a vrcholem grafiky internetu byl nový vynález formátu HTM. Vůbec jsem se nesnažil ji nijak vylepšit s vývojem, protože si nedělám iluze, že by tam někdo přišel....
Ale neříkej, že nemáš dar výmluvnosti, vyjadřuješ se na své WEB dobře, věcně správně, a o to jde. Pravda, já svoje texty záměrně "okořeňuji", aby se to každému dobře četlo a zároveň ho to pobavilo a neměl pocit, že tím ztrácí čas, aby se rád vrátil. Přece vůbec nemusíš takhle "šaškovat" jako já, i mne to časem unaví, ale jenom prosím tě NEMLČ !!!! Čeho je tu potřeba je "lidské slovo", nemusí být geniální, nemusí být "umelecké" ani vědecké, prostě jenom známka života, že tu nejsme na hřbitově mezi mrtvými.....
jirka
jir_ist

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 08 led 2007, 09:15

Jirko,
díky za pěkná slova a povzbuzení. Musím reagovat na minimálně dvě věci o kterých píšeš. Jednak jsem se zastyděl, že v mých odkazech ještě nemám link na tyto stránky(a plno dalších , které za to stojí) a potom, že jsi určitě neměl stahovat link na své stránky. Přece nezáleží na tom jestli jsou udělány neuměle nebo uměle(vida to je docela pěkná slovní hříčka - uměle můžem brát i ve významu, že jsou vytvořeny pouze pomocí hotových šablon). Sám moc dobře víš a říkáš, že důležtý je obsah. Můj web je v základu taky dost starý ale postupně ho předělávám, s původní podoby nezbylo téměř nic. Přeju nejen dobré světlo ale i vše ostatní. Michal

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 08 led 2007, 09:28

Co se týče webu Jirko. Existuje mnoho již hotových stránek, na kterých vytvoříš galerie a albumy a jen uploaduješ fotky. Když budeš mít zájem klidně ti s tim pomůžu. Jsou tady kluci co své stránky berou jako umělecké dílo a opravdu se jim povedly, ale já myslím, že ať jsou ty stránky sebehezčí, pořád jde jen o fotografie, a na to mi stačí třeba Coppermine.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

WEB

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 09:34

Díky vám za mentální vzpruhu, zapřemýšlím o tom, možná je i předělám, časem, teď bojuji pro tuto WEB :-) Ona je ta má WEB opravdu už k smíchu, jako vykopávky knihovny na hliněných tabulkách :-) :-)
Jirka

Ale ať nezavedeme tohle vlákno někam jinam..... nechme ho pro to KREDO ...... a honem všichni sem.....
jir_ist

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 08 led 2007, 10:42

Jirko, ja myslim ze sem muzes klidne odkaz na ten tvuj web znovu vratit. Pises sice ze je graficky zastaralej, ale ja myslim ze na webu jde taky hodne o informace a kdyz se o tobe bude chtit nekdo neco dozvedet tak mu bude docela jedno jak ten web vypada, vzhled je sice taky dulezity ale v tomhle pripade bude az na druhem miste :wink:
Jinak k puvodnimu obsahu tohoto vlakna, ja nemam vubec ten dar umeni se vyjadrovat slovama, takze se budu snazit sem prispivat aspon fotkama, ale pokracujte v tom, rad si to prectu :)

"A vite ze sem docela rad ze mam ten kratsi, clovek je takovej mrstnejsi, lip se to ovlada..... vymena mecu.." :)

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 11:32

Cimrmanek
Jasně, že se respektuje když někomu "není do řeči"......mohu připojit "zatím" ?..... a samo že hlavní jsou ty fotky.... třeba až uvidíš že i to slovo, tak se bez obav připoj .... o nic nejde, nic nepokazíš, můžeš to jenom vylepšit..... a díky za vyjádření.............. jirka
Tu WEB ještě promyslím, taky díky za povzbuzení, ale já už se za ni stydím i sám vnitřně, že jsem lenoch :-) :-)
jir_ist

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 08 led 2007, 11:54

Ani nejde tak o to jestli nekomu "neni do reci" ale spis jestli to umi vyjadrit slovama, coz je u mne kolikrat problem, holt kazdy ma bunky na neco jineho :wink:

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 08 led 2007, 12:18

CIMRMANEK
Jak už jsem řekl, nejde o nějaké krosořečnění, moje jazykové úlety neber v úvahu, už jsem řekl proč to opepřuji..... řekni to po svém a na "krasopis" nehleď..... uděláš nám všem radost a budeme ještě větší kamarádi :-) :-) Prostě co fotíš, jak moc rád a proč právě to ..... stačí tři krátké věty...... pozdravy .......... jirka
Soudě podle kompozičně dokonalých fotek máš mnohem na víc než jednoduché věty............. :-)
jir_ist

Cimrmanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cimrmanek » 08 led 2007, 13:35

No sice mam nejake fotky na "svem" webu, ale kdyz te to tak zajima :wink: , tak krome tech krajinek a architektury chci ted taky vic fotit makro a portret, takze jak vidis je to suche konstatovani, ktere nikomu stejne nic nerekne. Neumim a nebudu tady psat nejake pocity proc fotim to co fotim, proste mne to BAVI, tot vse, a kazdy at si z mych fotek vezme to co tam najde. Takze se nezlob, kdyz do tohoto tematu neprispeju nicim inteligentnejsim, to sem radsi vlozim nejakou dalsi fotku ;)
Jinak diky za pochvalu, ale pro mne je opravdu jednodussi vyfotit fotku s dobrou kompozici nez neco vysmolit pisemnou formou. Takze tyhle "slozitejsi" :) debaty necham na vas, kterym to jde.

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 08 led 2007, 18:14

"Fotografie je odrazem mé duše" Jednou je fotografie smutná někdy veselá, jednou chci fotit ruch života, někdy zalezu do nejopuštěnějších koutů naší krajiny, někdy.........
Spíše zalézám do těch nejopuštěnějších koutů naší krajiny. Ruch života zažívám každý den v práci, při cestě domu, doma........

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“