Jsem rád, že tvoje motivace_krédo k focení je na první pohled jakoby protipólem mého kréda, že nechceš dělat "obyčejné" fotky. Ale taková interpretace by byla nedorozuměním. I já bych uvítal, kdyby i ty moje fotky byly "neobyčejné", kdo by to nechtěl

Když uvidím něco neobyčejného, tak to rád hned vyfotím, ale většina mých dnů je obyčejných (díky Bohu), spíš jsem myslel, aby nebyly jenom "atraktivní" pro atraktivitu samu. Takže se snažím i v té obyčejnosti třeba i jednoho pokoje a tří obyčejných lidí, jako je moje rodina, najít něco co je univerzální životu kohokoliv, jenom to přehlédl a nevěnoval tomu pozornost. Že to jsou vteřiny života kohokoliv, proklouzávají mu mezi prsty, utíkají a ubývají bez náhrady. Snad je to ovlivněno tím, že si ve svém věku již plně uvědomuji že mi jich třeba už zase tolik nezbývá, že vlastně každá obyčejná vteřina je mi stejně hodnotná, jako "neobyčejná" vteřina někoho uprostřed exotické džungle zírajíce do oka kobry.... atd.atd. Opravdu v dobře míněném humoru si dovolím parafrázovat tvoji poslední, ale centrální, větu, čímž se nesnažím ji vyvrátit: "I obyčejné fotky jsou pro neobyčejné lidi neobyčejně zajímavé !" [neobyčejné lidi = to 1% lidí které se snažím oslovit] Věřím, že jim řeknou hodně o sobě tak, jak se zapomínají vidět..... A protože je to tvoje krédo zhuštěno do moc krásné a výstižné věty (jestli jsi ji vymyslel tak klobouk dolů) dovolil bych si ještě jednu parafrázi: "Obyčejně nejde o to vyfotit něco neobyčejného, ale něco obyčejného vyfotit neobyčejně!"

Ty lidi jsem vynechal, ti ať už si tu fotku nějak přeberou, každý podle své schopnosti. Doufám, že to bereš jako nevinné žonglování se slovy, takové slovní hříčky, ne jako kritiku tvého kréda.
Přece mi nemusíš vysvětlovat, že musíš pracovat atd. Nežil jsem zase v takovém vzduchoprázdnu.... a také jsem měl krásnou přítelkyni, ale nějakým prudkým trikem času se ráno probouzím vedle postarší zachovalé dámy a místo sebe holím v zrcadle nepovedenou karikaturu svého dědečka.

Mám ale to štěstí, že už nemusím dělat něco jiného než co dělám rád, mohu si žít svoje sny.... to necháme případně na jindy, to není teď a tady důležité.
Asi jsem blíže nevysvětlil co myslím POCTIVOU fotkou. I tvoje focení je poctivé focení, protože neděláš fotky jen pro úspěch, fotíš to co máš skutečně rád, ať si o tom svět myslí co chce. A tvůj motiv_krédo k focení je stejně hodnotný, jako je můj, a můj zase není o nic horší než tvůj, prakticky každý motiv k focení. Někdo rád fotí kameny, někdo rád leze po horách a fotí tedy hory, někdo rád fotí "nahý ženský", no a co má být? Myslel jsem tu poctivost tak, že to fotím "plnou duší" a nepřetvařuji se ve fotce, nepózuji. A ty děláš totéž, také upřímně a naplno, po svém...
Tím jsi mi připoměl, že jsem měl dodat, aby se nikdo neobával, že jeho motivace_krédo k focení není dostatečně dobré aby je vyslovil, aby "se mu jiní nesmáli". Byla by to přece smrtelná nuda, kdybychom všichni fotili to samé a měli k tomu stejný motiv. Věřím, že nikdo nebude druhému říkat, že jeho motivace je lepší, že by měl tohle či ono... a zároveň věřím, že když o něm budeme vědět proč fotí tohle a ne ono, budeme se lépe orientovat v jeho fotkách, lépe jim rozumět atd.atd. Že i když to není podle našeho vkusu, oceníme právě to, s jakým poctivým zaujetím to fotí, tedy poctivostí. A nemusí to být žádný filosofický esej. Přece stačí: Fotím to a to..... protože....... Snad jsem se vyjádřil srozumitelně.
Samozřejmě že si všímám návštěvnosti tvojí WEB, jak týden za týdnem příkře stoupá, věřím že je to nejfrekventovanější WEB nejen pentaxová, ale česká fotografická vůbec. Alespoň tak se mi na dálku zdá a moc to nesleduji. Asi to mne popohání k tomu abych tu ještě víc "rozvířil vzduch", aby tu bylo živo. Věřím, že ti návštěvníci se ani tak moc nezajímají o informace o Pentaxu, možná si ho nikdy nekoupí, ale že sem chodí kvůli fotkám a ví že jsou tu každý den nové, stejně tak jako články a příspěvky do fóra, že jsou tu denně změny. Noviny, kde se nic nehýbe, žádný cvrkot, lidi přestanou kupovat a zajdou.... a tomu bych chtěl tady zabránit.... toť vše.....