Takze po dlhom skusani a uceni : IR filter mam uz 1 a pol mesiaca(nehovorim ze vkuse

) sa mi konecne podarilo urobit schopnu IR fotku- hlavne som s ato konecne naucil...A teraz bvam tu napisem moje postrehy a hlavne ako som na co prisiel...
Výber filtru:
Takze vsetko zacina vyberom filtru. Je vela znaciek ale asi najdostupnejsie a u nas najlepsie zohnatelne su IF Filtry Cokin a Hoya. Je samozrejme spusta dalsich znaciek ale su bud moc drahe ale nezohnatelne...Kedze som vlastnikom systemu Cokin bola z polovice volba pre mna jasna isiel som do Cokinu. Este predtym som zhanal ci sa daju s nim urobit fotky s K10D a nakonie csom dokonca nasiel knhu kde fotky s Cokin filtrom a K10Dckom boly:) a boli genialne. HOya je skvela a mozno trosku kvalitnejsia i ked IR spektrum podla tetsov Cokin prepusta lepsie. Cokin hlavne mozte nasadit na hocijaky priemer objektivu az do 88mm:) co u Hoyi by ste museli kupovat zakazdym iny IR filter,ale to ej ejdno porste volil som Cokin a tu som aj napisal strucne dovody preco ale este som zabudol na ten najdolezitejsi a to ze je najlacnejsi vyjde na nejakych 800-9000kc u Hoyi sa nedostanete pod sumu 1200kc u tych najmensich.
Problemi s Cokin Filtrom:
Takze ako u vsetkych Cokin filtroch som mal problem s vnikamnim svetla. Tu som to vyriesil damskou pancuhou-hnedou,omotamokolo aby z boku nevnikalo svetlo, plu este dam na objektyv obal zo stativu -je taky placaty a svetlo je uplne ok:)
UZ fotenie:
takze u fotenia budete potrebovat stativ,bez neho to nejde. nastavte rezim TAV iso dajte na 100 viac nedavajte niekde sa uvadza viac ale to len koli skrateniu casu, asvak moze vznikat sum ktory na IR fotkach sakramensky vidno.
Vyvazenie bielej: je asbolutne jendo ci vyvazite ako sa udava v roznych priruckach 2500K alebo date automatiku-sam som na to prisiel. V Camera Raw mozte vyvzenie bielej dodatocne dat a vyjde to narovnako,skusal som vyvazit nevyvazit a je to jendo ci vyvazite v CameraRaw alebo nie.
Clona a cas: Clonu davajte maximalne F11,mylsim ze i F8 je uz dost. Treba skusat ci dat plnu dieru alebo clonu F8 ale funguje jednoducha rovnica: Cim vacisa clona(F3,5 atd) tym mensi cas a zas naopak. Teda ked date naplnu dieru bdue vam stacit mensi cas. Takze vatsinou zavisi od intenzity slnka atd ale vatsinou som urobil tri fotky s clonou F4 cas 10sek, F5,6 /15sek a F8-F11/30sek. inak neviem ako to dohanut ale ked to takto urobite nepochodite zle.
Rady a postrehy: ked dofotote fotyk budu sa vam zdat take cervene a tamnve. a z tych tmavsich sa najlepsie robi prevod. Ke ddate dlshi cas a lnu dieru a vyvazenie bielej fotky sice trava a stromi chytia tu bielu farbu a vsteko je take moc biele a tu musite v Camera raw to dotiahnut EVE do tmavsich fariebz tmavsej sa lesopie robia ftky jaz zo svtelich verte mi:)
A teraz to na zaver mame odfotene upravene vyvazenie bielej a dame PS otvort a teraz staci jendoduche: automaiticka uroven, automaticke barvy a popripade automaticke barvy. Niekedy je vysledok dostacujuci uz po automatickych urovnack a niekedy po automatckych farbach. Treba skusat. Avska ked aj toto nestaci a vysledok etse neni ono ja by ste to chceli staci dat v PS Michani kanalu a prehodit R kanal za B kanal a mate dalsi typ IR fotky. je to ejndoduche ale na svetko som prisiel sam adufam ze vam to pomoze.
RADY NA ZAVER: slnko majte za sebou najlepsie vam vyjde vysledok.Vas nepriatel je vietor: dlhy cas rozfuka stromu a je to maznute

. Dobry je taky vrchny vietor(co je v oblakoch ) dobre vam natiahne oblaky a vznika dobry efekt. No a este IR fotografie asi ejdine za slnecneho pocasia:)
Na zaver pridavam odkaz na moju prvu IR fotku postupne budu pribudat dalsie.
Ak vam nieco nepojde alebo nebudete vediet ako na to rad pomozem...a dufam ze ste ste tu aspon nieco porozumeli a bude vam tento rozsiahli text k niecomu:)
Fotka:
http://www.sipophotos.com/index.php?opt ... =12&id=170