viem, ze si to mozem sam zistit, aj som to tak urobil, ale nie vzdy viem objektivne posudit fotku, ci je to OK aj pri zvacseni. a hlavne v terene (a casto pri slabom svetle alebo v noci) nemam cas skusat dobre/zle fotky, ked slnko vychadza/zapada niekedy fakt rychlo..
pri Voightlander 15/4 mi pri f11 vychadza asi najlepsia fotka niekde pri znacke 2,3metra na stupnici
pri Pentax FA31/1,8 mi pri f11 to vychadza niekde pri znacke 2,2metra
a pri Pentax FA43/1,9 mi pri f11 to dako nesedi, znacka je az kdesi ku siestim metrom.
dobre chapem ten princip nastavenia na objektivoch? ze tie znacky ostriacim prstencom davam dobre?

PS:a co vlastne znamena to cislo v metroch (napr. 2,3m na skle 15/4) ? ze od 2,3metra je vsetko ostre az po horizont ? ratam, ze vplyvom vysokej clony f11 sa ta ostrost dostava fyzicky ovela blizsie ku mne, kedze pri tom nastaveni mam na fotke ostru aj travu pod nohami aj horizont

EDIT: teraz ma este napadlo, ze 43mm je uz dlhsie ohnisko, takze to naozaj moze ta stupnica tak ukazovat, ze je uz viac rozmazane to co mam blizsie pri sebe na fotke v popredi, hmm