Zklamání nad výkonem zrcadlovky apod.?

Moderátor: Moderátoři

haryček
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Zklamání nad výkonem zrcadlovky apod.?

Příspěvek od haryček » 22 lis 2015, 09:58

Ahoj. S digitály jsem začínal asi před deseti lety,vystřídal pár kompaktů a jako první DSLR jsem zakoupil Pentax K110D. Časem jsem pocítil potřebu zakoupit kompakt opravdu do kapsičky u košile a zakoupil Canon Ixus 120 IS.
Doba šla dál a 6Mpx K110 se mi pozdávalo na focení krajinek málo. Koupil jsem výhradně k tomuto účelu Pentax K-01 a seťák z K110D nahradil Pentaxem 16-45/4. Časem jsem vycítil, že mi z K-01 žádné superfotky nelezou a napadlo mne srovnání s kompaktem Canon. A přišlo velké zklamání. Fotografie z obou fotoaparátů za běžných světelných podmínek od sebe na monitoru prakticky nerozeznáte. (kompakt na ISO 100, K-01 ISO 400, clona 8, 35mm)
Co myslíte?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Zklamání nad výkonem zrcadlovky apod.?

Příspěvek od bedo. » 22 lis 2015, 11:25

Za bežných svetelných podmienok sú väčšinou dobré aj fotky urobené (dobrým) mobilom. Rozdiely sa budú zväčšovať, keď budeš chcieť narábať s hĺbkou ostrosti, použiť iné ohniská, aké podporuje zabudovaný objektív, použiť vysokú citlivosť a pod.

Ja som kedysi nosil so sebou foťák stále (veď čo keby sa naskytla nejaká mimoriadna príležitosť). Už asi 2 roky nosím so sebou len iPhone 4S (pokiaľ nejdem niekde vyslovene za účelom fotenia), kvalita výstupu je podľa mňa porovnateľná s lepšími kompaktami filmovej éry.

Na ilustráciu jeden obrázok v plnej veľkosti (priamo z foťáku, teda vlastne telefónu):
Obrázek
Pred múzeom Tatry v Kopřivnici.

Twin
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Twin » 22 lis 2015, 11:42

haryček píše:...
Co myslíte?
Myslím že fotku dělá především objektiv.
A výhody většího čipu a kvalitního objektivu poznáš v horších světelných podmínkách.
Fotit s mobilem se dá, pokud je hezky. Pokud ti nevadí, že nemáš kontrolu nad hloubkou ostrosti.
Naposledy upravil(a) Twin dne 22 lis 2015, 17:32, celkem upraveno 1 x.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 22 lis 2015, 17:09

Jak píše Twin. A jinak zrcadlo není o tom, že dělá skvělé fotky, ale že je to dobrý pracovní nástroj - možnosti ovládání, ergonomie, odolnost.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 22 lis 2015, 18:04

Jak už tady bylo uvedeno, veledůležitý je objektiv. Když dáš na tvůj K-01 např. Sigmu 18-35/1,8, tak ten rozdíl uvidíš bez ohledu na podmínky.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 22 lis 2015, 19:13

alebo skus fotit mydloffkou do slnka a porovnaj to so zrkadlovkou na ktoru nasadis nieco slusne, napr 15/4 ltd a sme doma, mobil a mydlo grc ...
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od zirecek » 22 lis 2015, 21:06

To co píšeš, to je normální. Kompakt a zrcadlo je za dobrých světelných podmínek srovnatelné u zmenšené fotky. Fotky dělá fotograf, tedy hlava, ruce, nohy. A fotograf, který zná železo, prostředníka, kterého má v rukách, aby realizoval do fotky to, co hlava-ruce-nohy předpřipravily, :-).

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 22 lis 2015, 22:34

Snad Ti pro zodpovězená Tvých otázek(každý je zažil, já mnohokrát opakovaně) pomůže pár odkazů z netu:

http://www.fotoradce.cz/zrcadlovku-nebo ... vy-kompakt

http://www.digimanie.cz/ejhle-clovek-38 ... mpakt/4538

http://www.jaknafoceni.cz/17/jak-si-vyb ... rcadlovku/

http://digiarena.e15.cz/je-hledacek-u-f ... u-dulezity

Některé články jsou sice staršího data a odráží tehdejší stav fototechniky, ale jejich obecná platnost zůstává. Přeji Ti šťastnou ruku při výběru techniky i cesty a způsobu fotografování.

Shoumen
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Shoumen » 23 lis 2015, 17:07

Protože jsem nečetl příspěvek nade mnou, kde může mnou napsané býti již vysvětleno, zkusím se k tomu vyjádřit, protože jsem měl stejnou zkušenost.

Velmi často se mě ptají známí jakou zrcadlovku koupit a obvykle jim vysvětlím že zrcadlo nepotřebují.
Obvykle jde o to, že: "to fotí přece nejlíp"

Když jsem si koupil svou první K20d, tak jsem byl po prvních fotkách dost zklamaný, ale je to dané rozhodně tím, že zrcadlo příliš neupravuje výstupy.

Tzn. ve chvíli kdy člověk hrábne na RAW je ještě zklamanější.

Postupem času jsou tři možnosti - buď využívat SW na úpravu fotek - tzn. Photoshop či Camera Raw a najít si ten rozdíl o který nám při koupi šlo:-)

Nebo to prodat a koupit nějaký kompakt či Fujinu, která bude fotky přikreslovat za nás.

A nebo třetí možnost která spočívá v režimu focení, kde se JPEG dá přikontrastnit, přiostřit, přibarvit etc.
A během několika let se vrátit k možnosti číslo jedna a nebo dva:)

Jasně, skla, nové modely, zkušenost fotografa, cit fotografa etc. jsou relevantní příspěvky, ale v závislosti na styl dotazu je nehodlám zmiňovat jako směrodatné:)
Zrcadlo bez přilíznutí fotek dodatečnou úpravou nastavením foťáku či následným zpracováním opravdu subjektivně vypadají hůž než z kompaktu, ale princip spočívá právě v tom, že člověk v nepříliš upraveném výstupu, může víc přizpůsobovat realitu tomu jak jí sám fotograf chtěl zobrazit.
Pentax K20D, Pentax 18-55 3.5-5.6, Pentax 55-300/3.5-5.8 ED, 50/1.4 SMC, Helios 40 85/1.5, Jupiter 85/2, Orestor 135/2.8, VOLNA 80/2.8, PEN­TAX DA 35mm f/2,8, SIGMA 10-​20/3,5 – 5.6 EX DC HSM, MIR 20/2.5, Velbon Sherpa 530 Carbon
http://busekmartin.cz/

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 23 lis 2015, 18:35

Neviem, či to nebude trošku mimo tému, ale napíšem svoj foto príbeh. Začínal som od malička cca 3 roky kreslením. Bol som celkom dobrý, samé diplomy, výstavy a do 13 rokov aj bývalá ľudová škola umenia. Jedného dňa to však akosi skončilo a už sa mi viac nechcelo kresliť. Bol to zvláštny pocit. Potom som zrazu objavil v obchode minoltu na film a kresliaca faza sa akosi prirodzene pretransformovala do foto hobby. Po filmovej minolte som si brigadami zarobil na 3MPX digital Olympus za hroznych 18 000 Sk. Pomaly som zistil, ze ma 3x zoom obmedzuje a popri studiu som si kupil 5MPX Canon S2 IS. Nie moc dobra volba, ale nastartoval som sa, ked som si raz niekde precital, ze sa tam sa odomknut RAW mode. Urobil som to a v ten moment som vedel, ze za par dni si budem kupovat DLSR. Zacal som Pentax K10D, setak 18-55, FA 50/1,4, FA 35/2 ... Kvoli Exapro som to potom predal a kupil som Nikon D700. Samozrejme medzi tym kopec knih, kopec teorie, kopec fotenia a chut skumat a objavovat. Zhrniem to asi takto: asi som mal od malicka nieco v sebe co zacalo kreslenim a naslo si cestu na cely zivot v podobe foto.
Ludia, ktori sa k foteniu takto nedostali maju casto milne informacie, predstavy a postoje. Ano DLSR foti najlepsie, ale je to iba nastroj na fotenie a nie zaruka dobrych fotiek. Clovek hrabne na RAW a je sklamanejsi - ja som sa dostal k RAW a citil som sa najstastnejsi a neviem si predstavit, ze foto nespracujem v RAW a nepohram sa s nou. Podla mna kupit DLSR a fotit do JPG je absolutne nezmyselne.
A svetelne podmienky? Ok, mobil (kompakt) vs. D700... Slnecny den dajme tomu, polosero mobil (kompakt) schovat, koncerty a noc mobil (kompakt) od hnevu zahodit. Teraz poviem uplne uprimne, tak mate stale dilemu a takyto vahavy postoj, tak treba DLSR predat, kupit lepsi kompakt a zivot bude lahsi... Mam vela kamaratov, ktory maju DLSR triedy Nikon D5000 atd..., stale blond rezim, stale vstavany blesk za akychkolvek svetelnych podmienok, RAW nepoznaju, ale hlavne je ten fotak skoro stale na policke a fotia smartmobilom.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 23 lis 2015, 19:24

Shoumen píše: Nebo to prodat a koupit nějaký kompakt či Fujinu, která bude fotky přikreslovat za nás.
To by mě fakt zajímalo, co bylo tou přikreslující Fujinou myšleno. O nějakém přiklesování Fujinou mi není nic známo. Snad tím byla myšlena volba simulace filmu ??? A komu se nelíbí JPGy z Fuji, tak ať bere jen RAWy...

Já mám za sebou ca 5 let s Pentax zrcadlovkami (K7, K5 a K3) a teď něco přes rok mirrorless Fuji.
Takže můžu celkem zodpovědně říct, že rozdíl ve výstupu mezi nimi nedělá to zrcadlo (jak by taky mohlo, když se při expozici sklopí ,že :wink: ) ale kvalita senzoru (včetně souvisejících obvodů) a ostření. Moje preference jsou známy, v cenové kategorii K3 bych vždy volil mirrorless (kromě Fuji je zde i Olympus a Sony...) Kromě těch nejdražších modelů DSLR (5Ds, D4s) nepřínáší zrcadlo již vůbec nic.
Shoumen píše: Zrcadlo bez přilíznutí fotek dodatečnou úpravou nastavením foťáku či následným zpracováním opravdu subjektivně vypadají hůž než z kompaktu,
Nevím, co je " dodatečná úprava nastavením foťáku". Je třeba si uvědomit, že kompakty fotí na ekvivalentní cloně, která je násobně vyšší než u APSC. Pak je ostrý (a někdy zašuměný) všechno.
A všichni známe různé problémy s ostřením u zrcadlovek.
Shoumen píše:...ale princip spočívá právě v tom, že člověk v nepříliš upraveném výstupu, může víc přizpůsobovat realitu tomu jak jí sám fotograf chtěl zobrazit.
Já vždy tvrdím, že podstatný je výsledek. Je úplně putna, jestli to je JPG z foťáku bez jakýchkoliv úprav nebo tonálně vyladěný JPG z RAW editoru. Jsou ale fotky, které jsou bez úprav poloviční. Naštěstí i zde panuje naprostá svoboda ale i odpovědnost autora...
Jan67

haryček
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od haryček » 24 lis 2015, 17:06

Závěr: Koupě K-01 byl velký omyl. Prakticky se to nehodí vůbec na nic. Jedině jsem ochoten ho vzít na milost s PENTAX DA 21 mm f/3,2 AL Limited, ale když na to nasadíte jakýkoliv zoom, nedá se s tím rozumně fotit.

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 24 lis 2015, 18:15

Tak sis to neměl kupovat.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od wolflike » 24 lis 2015, 19:56

So zaujmom som si precital toto vlakno. Okrem ineho ma to priviedlo na stopu novym bezzrkadlovym aparatom - naposledy som s nimi mal do cinenia pred dlhymi rokmi a vtedy ma veru elektronicke hladaciky neoslovili, priznam sa ze vyvoj na tomto poli som nesledoval a roky len uzival to co na fotenie mam. Teraz, aspon podla recenzii je situacia ina, tie Olympusy vyzeraju vazne dobre, zvlast ked som tak trosku na razcesti a premyslam kam dalej ohladom fototechniky. Tak ked si to zoberiem po poriadku Olympus OM-D E5 Mk II strednej triedy, teda utesnene, odolne telo (u mna podmienka) a k tomu nejaky pekny sirokac na krajinu (od cias kinofilmu mi chyba 24ka), tj Olympusacke 12mm f2.0 a hups, cenovo som kdesi cez 1.5t eur (sucasne slovenske ceny). Tie rozmery, kvalita, objektivy cloveka lakaju, ale za tu cenu mam fungel novu K-3 a este k tomu aj paradne sklo navrch. To je len take moje premyslanie nahlas: vyberat system teraz, je to na dlhe premyslanie, ale na vymenu, nezda sa vam tem OM system predsa len premrsteny? Myslim pomer cena / vykon. Ale je to chytlavy system, cloveka ten retro dizajn nie a nie pustit :)

Twin
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Twin » 24 lis 2015, 21:01

haryček píše:Závěr: Koupě K-01 byl velký omyl. Prakticky se to nehodí vůbec na nic....
S K-01 nemám zkušenost, ale koul jsem na Flickr a nefotí to špatně.
Osobně mám několik let K5 - ta má myslím většinu střev stejných a s výstupem jsem spokojen velmi.
Viděl bych to na chybu někde mezi foťákem a podlahou :mrgreen:
Vem to ještě na milost a zkus si pohrát s nastavením, nebo používej RAW. Jestli vyžaduješ "omalovánky" tak ty z toho bez postprocesu jentak nevymáčkneš.
Pentax K5; Sigma DC 17-70; Pentax-M 135/3,5; Helios 44M; Pentax FA 80-320; Ricoh XR Rikenon 50/2;
Pentax Optio w90

Sony NEX-5R; SEL18-55; SEL16/2,8; SEL30/3,5

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“