Barevný prostor - aRGB, sRGB aj.

Moderátor: Moderátoři

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Adobe RGB nebo sRGB ?

Příspěvek od Tomáš Fafek » 02 kvě 2008, 18:10

V čem, popř. proč pracujete máme-li tu možnost si vybírat barevnost prostoru již v našich strojích?Převádíte soubory průběžně z jednoho prostoru do druhého?Co se vám v praxi nejlépe osvědčilo a naopak co vás nepřesvědčilo?Je-li toto téma již někde jinde tak se omlouvám.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Fotim do sRGB

Příspěvek od DjLuke9 » 02 kvě 2008, 19:12

Ja sosbne fotim do sRGB.AdobeRGB je lepsi,ma trosku vatsi rozsah frieb,ale zas je narocnejsi na upravu,fotky z neho su tmave a farby su troksu ako keby vyblednute,vsetko sa urobi editore RAW obrazkov. osobne je to v podstate jendou len sRGB si rozumie lepsie s viac programov, adobeRGB ako nazov vypoveda je od firmy adobe a niektore programy zle detekuju farabne kanaly v adobeRGB.
Zaver:V podstate je jendo ci fotite do sRGB alebo adobeRGB.S RAW formatom je vzdy velka babaracka a s adobeRGB aj ked ma vatsi rozsah farieb este vatsia. Vysledky su rovnake v konecnom dosledku zalezi na uzivatelovi aky je sikovny...

majster333
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od majster333 » 02 kvě 2008, 20:40

čo ja viem nevidel som zatiaľ nikde možnosť vytlačiť fotky v adobe farbách. A ani také umelecké skvosty nefotím. A navyše by som si ich potom musel prehadzovať do sRBG ( lebo ich chcem vidieť na monitore normálne ) a ešte si aj metódu prepočtu vyberať v čom nemám jasno :D .
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci :-), fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 kvě 2008, 02:05

dokud budes sve fotky vystavovat jen na netu, tak rozhodne fot do sRGB... az casem budes chtit zacit fotky tisknout, pak zalezi na tom, kde je budes tisknout.. zda lab, nebo fototiskarna podporuji AdobeRGB.

...ale rozhodne si nemyslim, ze to je jedno, do ceho fotite.. prave kvuli fotografiim byl vyvynut barevny profil s jeste vetsim gamutem - ProPhoto.

...a nazor, ze s RAWem je moc prace a s AdobeRGB jeste vic.... no, to je cesta zpet ke kompaktum, ktere za UZIVATELE udelaji v podstate veskerou praci. Na jedne strane uzivatel pouze namiri a zmackne spoust a na strane druhe mu vyleze "krasna preostrena fotka vymalovana jako obrazek"... sakra chlapi, na tohle jsme si nemuseli kupovat stroje, ktere nam davaji tolik moznosti... alespon predpokladam, ze clovek, ktery si koupi SLR Pentax je vice zameren na kreativni praci... a to je i o tom, ze po vyfoceni se s fotografii dale pracuje.. stejne jako to bylo s fotografii analogovou...

...nekde jsem slysel to, co plati nejen ve fotografii a plne s tim souhhlasim a to, ze to, co je prilis jednoduche vetsinou za nic nestoji...

takze nebojte se RAWu... doporucuji Adobe Lightroom
Pentax

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Zle chapanie

Příspěvek od DjLuke9 » 03 kvě 2008, 09:41

Len tak na doplnenie,nemyslel som ze je jedno do coho fotite ako vseobecne,konkretne som to myslel u RAW ze ci do sRGB alebo adbeRGB. Ja to riesim tak ze fotim vsetko do RAW a JPEG naraz popozeram,podarene atd ktore idu na moju stranku popripade si necham v RAW spracujem take no nic moc ze len aby som si ich nechal necham si ich v JPEG.
Osobne spracuvavam RAW v CS3, Ligtroom mi moc nesadol....

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Zle chapanie

Příspěvek od fjo » 03 kvě 2008, 09:47

DjLuke9 píše:Len tak na doplnenie,nemyslel som ze je jedno do coho fotite ako vseobecne,konkretne som to myslel u RAW ze ci do sRGB alebo adbeRGB. Ja to riesim tak ze fotim vsetko do RAW a JPEG naraz popozeram,podarene atd ktore idu na moju stranku popripade si necham v RAW spracujem take no nic moc ze len aby som si ich nechal necham si ich v JPEG.
Osobne spracuvavam RAW v CS3, Ligtroom mi moc nesadol....
...ale pokud pracujes s RAW soubory v PS CS3, tak stejne vyvolavas Camera RAW a to je to same v bledemodrem :-) akorat ma Lightroom jeste rozsirenejs moznosti nez Adobe Camera RAW... schvalne se na to zkus nekdy podivat...
Pentax

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 03 kvě 2008, 09:47

Ja robim vsetky tlacove vystupy na sRGB...nakolko novych digitalnych minilabov s podporou AdobeRGB je minimum a takmer vsetky funguju s sRGB...aj ked date iny subor ako 8bit sRGB(vacsina zoberie JPEG a TIFF)tak vam ho prekonvertuje na svoj...bezne minilaby su robene na masovu vyrobu fotografii a kvalitnejsi vystup nieje rentabilne montovat...mam aj moznost tlacit na velkoformatovej tlaciarni Epson 4800 a tam AdobeRGB pouzivame..nedokazem ale vzhladom na rozdielnost technologii porovnat ci je lepsi AdobeRGB alebo sRGB...ProPhoto je novy format ktory podporuje minimum vyrobcov tlacovej techniky..momentalne asi najkvalitnejsi vystup z RAW suboru ktory sa da bezne je 8bit TIFF v sRGB priestore...taku fotografiu vam vytlaci 99% digitalnych minilabov...na podporu ostatnych formatov di musime pockat pokial budu vyrobcovia fotografii vymienat svoje minilaby za novsie...a dovtedy asi asi vacsina z nas kupi vlastnu tlaciarne :)
MZ-5n s MF matnicou, Tokina 35-200/3.5-4.5

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 kvě 2008, 10:00

...s temi laby s Tebou Josef souhlasim, ale jde tu jeste o jednu vec...

...pokud Ti fotka pri expozici trochu utece a nebo ji k dokonalosti :-) chybi mala pomoc (a nebrblej :-D s analogovou fotkou se taky v komore delaji psi kusy), tak diky sirsimu, obsahlejsimu zdrojovemu souboru mas i sirsi mantinely pri jeho naslednem zpracovani... po lopate: proste si s tema hejblatkama muzes tahat o neco vic nez se fotka zacne kur.. kazit :-) ...posterizace, zachrana prepalu nahore i dole, moznost vice korigovat barvy, prosvetleni celkove i lokalni ve stinech... jasne ze Camera RAW (potazmo Lightroom) to umi i s jpg s RGB, ale s RAW AdobeRGB mas proste nahrani vetsi piskoviste... a tak ten hrad z pisku muzes postavit vetsi... nicmene sam zastavam nazor, ze nejlepsi postup je co nejvice zachytit v okamziku expozice a na SW se spolehat co nejmene... to je duvod, kdy pak koukame na fotky a rikame si.. "ty vole to je bomba" (myslim ted technickou kvalitu, stale plati to zde jiz mnohokrat preklepavane, ze spickova technika z foto necity dobreho fotografa neudela...).
Pentax

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 03 kvě 2008, 10:16

ale je fotim do DNG a spracuvam v Adobe Lightroom :)...konecny export je 8bit TIFF sRGB....cokolvek lepsie je momentalne este nedostupne v tlacitelnej podobe...ale ja sa zacinam uz skor orientovat na domacu tlac...Epson ma tlacovou kvalitou prijemne prekvapil...a co sa tyka hejblatek v lightroome...je to dokonaly program na spracovanie RAWu...obcas sa v nom tak stratim ze si musim kliknut v historii na zaciatok aby som vedel aka je povodna fotografia :D toto sa mi stava hlavne pri prevode do CB a nasledne ladenie kontrastu :D ale lightroom ktory ho este nepouzivaju velmi odporucam...je to uzasny software..

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 kvě 2008, 10:54

stealth píše:ale je fotim do DNG a spracuvam v Adobe Lightroom :)...konecny export je 8bit TIFF sRGB....cokolvek lepsie je momentalne este nedostupne v tlacitelnej podobe...ale ja sa zacinam uz skor orientovat na domacu tlac...Epson ma tlacovou kvalitou prijemne prekvapil...a co sa tyka hejblatek v lightroome...je to dokonaly program na spracovanie RAWu...obcas sa v nom tak stratim ze si musim kliknut v historii na zaciatok aby som vedel aka je povodna fotografia :D toto sa mi stava hlavne pri prevode do CB a nasledne ladenie kontrastu :D ale lightroom ktory ho este nepouzivaju velmi odporucam...je to uzasny software..

...no vidíš, na to bych málem zapoměl... samozřejmě je výhodné nastavit na K10D či K20D format RAW na DNG, pokud cheme upravovat snímky v Camera RAW nebo Lightroomu... DNG je RAW formát od Adobe, tak je tam maximální kompatibilita a "neničíme" data konvertováním...
Pentax

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 03 kvě 2008, 12:17

uz len doplnim ze aj na K10D mam nastaveny farebny priestor na AdobeRGB a na pocitaci tak isto....vystup je uz sRGB...zatial som v svojom okoli nenasiel minilab s moznostou tlace v AdobeRGB...preto aj do buducnosti skor premyslam nad domacou tlacou ako vyuzivanimm minilabov...vacsina labov pokial sa nebavime o HappyFoto, Fotolab a podobne firmy ktore vyrabaju fotky priemyselne( videl som nazivo a bol som znechuteny) pouziva digitalne minilaby vo veku 3-5 rokov kedy bolo stale viac kompaktov ako DSLR a vstup v JPG a sRGB bohate vystacil...uz sa zacina rozsirovat aj AdobeRGB a mozno casom sa rozsiri aj ProPhoto...ale to uz dufam budem dovtedy stastnym majitelom tlaciarne Epson s upravom PermaJet aby som sa nezruinoval nakupom originalnych naplni :D

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 03 kvě 2008, 13:50

Tak na okraj pro zájemce: v aRGB na fungl novém profiminilabu nyní pracuje Creative Lab Photo life,Seydlerova 13 Praha5
www.photorevue.cz/creativelab V květnu navíc neúčtují poštovné a balné při zakázkách nad 500.-! :)
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 03 kvě 2008, 14:24

stealth píše:uz len doplnim ze aj na K10D mam nastaveny farebny priestor na AdobeRGB a na pocitaci tak isto....vystup je uz sRGB...

Pri praci v PC v priestore aRGB vidis predsa farby ako v aRGB... ked spravis vystup v sRgb, musi to vyzerat inak ako to ,co si upravoval... Alebo to tak nie je?
A kolko mate nastavenych pri spracovani v PC... 8/16 bitov? :?:

stealth
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od stealth » 03 kvě 2008, 15:04

mas pravdu...ale nevidim rozdiel medzi obrazom v aRGB a vystupom v sRGB....aRGB pouzivam na upravu...mam viac moznosti....sRGB nieje idealny ale nemam moznost tlacit male fotky v AdobeRGB...iba velke..ale tam je to atramentova tlac a nie laserovy osvit minilabu...takze mozes upravovat v com chces, nastavit si vystup aky chces...vacsinou to skonci ako 8 bit sRGB format suboru....16 bit nepouzivam...vacsina displejov tolko nezobrazi...lepsie dostupne zobrazia 12bit farebnu hlbku...uprimne tato bitovo gamutova problematika vzdy skonci pri v minilabe alebo domacej tlaciarni..v labe dostanes 8bit sRGB...v domacej tlaci mozno pouzijes aj AdobeRGB...momentalne ja taky stav...ale vyvoj pokracuje a treba len pockat na lepsie ceny prislusenstva ktore vie zobrazit a vytlacit aj viac bitov a sirsi gamut :)

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 kvě 2008, 15:10

...proto je dobre fotit v co nejvetsi kvalite a RAW (DNG ci PEF) soubory uchovat pro pozdejsi mozne vyuziti lepsimi technologiemi....
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“