Monitor pro citlivé oči

Moderátor: Moderátoři

crunchbang
Nový uživatel
Nový uživatel

Monitor pro citlivé oči

Příspěvek od crunchbang » 07 úno 2014, 15:03

Dobrý den,

rozhodl jsem se konečně pořídit monitor, kde bych mohl upravovat fotky, mám ovšem problém - citlivé oči, u kamaráda, který má monitor s panelem IPS, mě po chvíli oči neskutečně pálí. Po důkladném prostudování technologií panelů a diskuzních fór jsem zjistil, že věrnější barvy by měli mít panely MVA, které by měli být také šetrné k očím, našel jsem konkrétně tento:
http://www.czc.cz/iiyama-prolite-x2483h ... =sA-MVA%2B

Chtěl jsem se Vás profíků zeptat, zda nemáte s tímto monitorem či značkou zkušenosti, nebo co by jste mi doporučili a zda jsou na úpravu skutečně nejlepší IPS panely - mnoho lidí totiž tvrdí, že ideální jsou MVA - AMVA atd. předem díky za odpovědi.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Monitor pro citlivé oči

Příspěvek od hilda4sea » 07 úno 2014, 15:37

Na základě osobní zkušenosti mohu doporučit monitory EIZO. Jsou sice trochu dražší, ale uživatelský komfort je rozhodně větší než cenový rozdíl.
Osobně nyní používám od 2011 model SX2262, který umožňuje díky krátké odezvě velmi pohodlnou práci s videem a kromě toho má 10-bitový Display Port, který umožňuje vstupního videosignálu s vyšší barevnou hloubkou, tzn. 10-bit na každý R-G-B kanál. Model SX2262W tak dokáže reprodukovat až 1 mld. barevných tónů. Ani po mnoha hodinách nonstop strávených u monitoru oči netrpí. Pokud nejsou peníze problém, tak ještě lepší je řada CG.
Manželka používala EIZO 6 let v průměru 8-10 hodin denně. Pak monitor odešel a tak jí někdo doporučil grafický ASUS. Po týdnu letěl z okna a zase má EIZO.
Asi to bude tím, že EIZO si vyrábí vlastní panely.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 07 úno 2014, 15:47

Podle mých zkušeností (koukám do LCD od doby jejich vypuštění na trh) je z hlediska citlivosti očí důležitější nastavení jasu a taky osvětlení okolí, než technologie panelu. Každý to má uzpůsobené podle sebe - já mám rád hodně osvětlenou místnost a celkem jasný obraz a můj bývalý kolega měl rád styl doupě - tmu a tmavý obraz. Dovedete si představit ty hádky :-D
Naposledy upravil(a) uray dne 07 úno 2014, 15:50, celkem upraveno 1 x.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 07 úno 2014, 15:49

Dnes vedie IPS, je skrátka lacnejší. Mám Dell U2412M a ten pre citlivé oči moc nie je, ale u mna bola priorita v prvom rade rozlíženie 1920x1200. Pri práci s fotkami mám o niečo väčší náhlad ako pri klasickom FullHD. To či niekoho bolia oči je dané spôsobom regulácie jasu, kde to pri nizkej hodnote môže blikať - regulácia PWM, alebo jednoducho z toho že je jas nastavený príliš vysoký a človek sa pozerá do silného svetla.

Inak tu tiež asi platí že sa neoplatí šetriť nejakú tisícku či dve, lebo LCD je dlhodobá investícia, niečo asi ako kúpa objektívu. Zameral by som sa na rozlíšenie a aj možnosti pripojenia, hlavne aby mal monitor DVI, alebo DP (display port), HDMI je v prípade PC zbytočný a problémový konektor, často sa stáva že po pripojení cez HDMI grafická karta nedokáže automaticky nastaviť správne rozlíšenie
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 07 úno 2014, 15:52

hilda4sea píše:Asi to bude tím, že EIZO si vyrábí vlastní panely.
Co ja vim, tak EIZO bere panely od Samsungu a LG, vlastní panely nevyrábí. Dělá to tak většina výrobců.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 úno 2014, 16:00

IPS panel ešte nie je sám o sebe zárukou kvalitného zobrazenia, ale je dobrým východiskom, keď sa k tomu pridá aj kvalitné podsvietenie a elektronika. Ja mám momentálne 2 monitory - Samsung (S-PVA panel) a HP (S-IPS) a aj keď má každý trošku iné vlastnosti, obidva sú po kalibrácii celkom dobre použiteľné (aj keď to nie je žiadny high-end).

Obraz nepríjemný na oči môže byť spôsobený aj nevhodnou kalibráciou, osobne používam teplotu bielej 5500K a gamu 2.2, kedysi však bola u bežných monitorov štandardne nastavená biela na 9300K a to je už hodne studený (nepríjemný) odtieň. Myslím, že s panelmi IPS, PVA alebo MVA neurobíš chybu, každopádne kalibrácia by asi bola celkom vhodná...

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 07 úno 2014, 16:00

Tak tak, v drvivej väčšine je všade panel LG, platí to aj pre môj Dell
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 07 úno 2014, 16:04, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC

inutihar
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od inutihar » 07 úno 2014, 16:01

hilda4sea píše: Asi to bude tím, že EIZO si vyrábí vlastní panely.
EIZO vlastní panely nevyrábí, ale umí výborně vyladit ty, co mu dodává LG nebo Samsung.

Ta Iiyama ale pro domácí užití asi dostačuje - má true 8bit panel, slušný kontrast a velmi dobrou černou, takže bude super na sledování filmů. Nikde jsem nenašel, jak reguluje jas a zda "bliká" nebo ne. Ale na fotky bych ale asi volil něco jiného, xVA panely mají problém se "sléváním" barevných odstínů. Protože aktuálně taky vybírám monitor, po dlouhém rozmyšlení se v podstatě rozhoduji mezi EIZO CS230 a DELL U2413. Zvažoval jsem množství levnějších panelů (včetně uvedené Iiyamy), ale naznal jsem, že raději připlatím za kvalitu, oči mám jen jedny.

Hnz
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Hnz » 07 úno 2014, 18:09

hilda4sea píše:Osobně nyní používám od 2011 model SX2262, který umožňuje díky krátké odezvě velmi pohodlnou práci s videem a kromě toho má 10-bitový Display Port, který umožňuje vstupního videosignálu s vyšší barevnou hloubkou, tzn. 10-bit na každý R-G-B kanál.
10-bit zobrazení leze hodně do peněz. Nejen že vyžaduje dražší monitor ale i profesionální grafiku jako je NVidia Quadro nebo ATI FirePro/FireGL. Běžné grafiky 10bit výstup nemají. Pokud ale člověk už ty peníze investuje, tak to stojí za to.
Pentax K-5II, Pentax SMC DA 17-70mm f/4, Pentax SMC DA* 55mm f/1.4, Pentax SMC DA 35mm f/2.4, Tamron AF SP 90mm F/2.8 Macro, Pentax SMC 100-300mm f/4.5-f/5.6, Metz 48AF1

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 07 úno 2014, 18:32

Tazatel asi nechtěl monitor na dělání fotek, ale na pohodlné koukání. Pokud jde o EIZO, tak to asi nejlépe shrnul provozovatel grafického studia s nikem "mike":

Kromě toho mám ve studiu (a během let jsem jich vystřídal opravdu desítky) spoustu dalších IPS monitorů… napříč nejrůznějšíma značkama v ceně od 6 do 25tis. Kalibrované sondou (za 25k).

To Eizo je všechny zadupe do země. Člověk to vytáhne z krabice a nemusí na to šáhnout. Vidí na tom věci, které třeba na NECu za stejné peníze vidět nejsou. A hlavně naprostá bezproblémovost. Přepojim no noťas, přepojim na PC… žádná kalibarace.

Nikdy jsem neměl lepší monitor a nikdy si už od jiné značky jiný monitor nepořídím. Ostatně jako většina lidí, která se o Eizo nějak výrazněji otřela.

A já s ním plně souhlasím.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 07 úno 2014, 19:47

Tuto si môžte jednoducho skontrolovať, ako vám zobrazuje monitor: Monitor calibration and gamma

"The patterns on the right represent an ultimate test of monitor quality and calibration. If your monitor is functioning properly and calibrated to gamma = 2.2 or 1.8, the corresponding pattern will appear smooth neutral gray when viewed from a distance. Any waviness, irregularity, or color banding indicates incorrect monitor calibration or poor performance. You will see irregularities if the black level (brightness control) is set too low, causing dark areas clip, if the monitor saturates in bright areas (a sign of old age), or if your monitor is malfunctioning in any way. The optimum black level settng is typically a little higher than the lowest level where smoothness can be achieved. This setting should be consistent with the gamma chart instructions, above."

U mňa na Samsungu je ten ľavý obrázok (gama 2.2) krásne jednoliato šedý v rozmedzí cca +-30 stupňov od kolmého pohľadu, potom už vidieť vlnky. Na displeji notebooku sa to ani nedá vyladiť, ten má síce tiež panel od Samsungu, ale obyčajný TN.

crunchbang
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od crunchbang » 07 úno 2014, 20:30

Děkuji vám za odpovědi, bohužel jsem také limitován financemi, proto pro mě eizo a nec zřejmě nepřipadají v úvahu, s iiyamou jsem měl své zkušenosti už s TN panelem a vím, že jsou to kvalitní monitory, bohužel nemám zkušenosti s IPS a MVA. Ten monitor bych chtěl mít na nejen na úpravu fotek, ale také na sledování filmů a psaní, pro mě by se profesionální monitor nevyplatil, chtěl bych prostě něco, kde jsou alespoň trochu věrné barvy a cenově blízko té iiyamě. Navíc pro pročtení technických specifikací by měly mít panely MVA nejvěrnější podání barev i dle doporučení grafických studií, IPS mají výhodu, že jsou barvy stejné, že všech pozorovacích úhlů, ale to je bezpředmětné, u práce nebo sledování filmů stejně nepobíháte, ale sledujete je z jednoho úhlu, navíc IPS jsou prý právě kvůli své "ostrosti" pro oči horší, ale jak říkám vlastní zkušenost nemám.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 07 úno 2014, 21:22

Tak ako som ti napísal vyššie, nešetri 1000kč na niečom čo si kupuješ na 5-6 rokov. Ja dnes už trochu lutujem že som nezobral dokonca 27" (samozrejme myslím 27" s 2560x1440), ale tam už fakt cena poskočí o 100% voči súčasnému Dell U2412M. Ale jediné čo by ma asi u tej 27" štvalo a štve ma niekedy aj u 24" že webové stránky sú v mnohých prípadoch robené stále na malé rozlíšenie a teda človek nevyužíva velkú časť monitora ako trebárs aj tu - stránka mi zaberá pruh široký 25cm a po krajoch mám 12cm široké pásy.
Nehovorím že si musíš kúpiť to najlepšie, ale nekupuj to najlacnejšie, lebo vyberáš ako keby lowend. Trebárs sa to niekomu môže zdať ako blbosť, ale sú LCD kde si môžeš nastaviť aj výšku panelu nad stolom, čím si najdeš ideálnu polohu sedenia, svoj Dell viem "položiť" takmer k stolu, kedy to robí 3cm, ale aj dvihnúť na 15cm - teda ho viem hýbať hore dole 12cm, kdež to u pevného panelu to musíš riešiť naklopením a trebárs hrbením vlastného tela na stoličke

Mne tiež ponúkali LCD iiyama, len že ak som trval na rozlíšení 1920x1200 pixelov tak iiyama bola ešte drahšia ako Dell. A tak nejak mi prišlo že by som si priplatil 50€ za nič... On aj ten Dell U2412M je taký Trabant v poli poloprofi monitorov
Pentax K-30, Metz 48

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 07 úno 2014, 21:40

hilda4sea píše:Osobně nyní používám od 2011 model SX2262
Tak to je máme stejně staré :D
STŘÍBRU ZDAR

crunchbang
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od crunchbang » 07 úno 2014, 21:44

Děkuji, mě spíše už přijde trochu úsměvné, že většina lidí doporučuje pouze eizo či dell :D, tím se ovšem nechci nikoho zde dotknout, myslím to spíše žertovně. Já ovšem spíše než značku (kromě těchto dvou zmíněných je přitom možné přijít na jiné značky, i když uznávám, že nemají takovou mediální masáž :D a pochybuji, že mají tak výraně rozdílné technologické a kontrolní postupy než někteří jiní :D ) řeším otázku panelu, tedy mě spíše zajímá zkušenost lidí, kteří jsou na monitory citlivější a mají zkušenosti s IPS či MVA a jaké preferují.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“