Rady a tipy k focení maturitních plesů

Moderátor: Moderátoři

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Rady a tipy k focení maturitních plesů

Příspěvek od JP3112 » 22 pro 2013, 17:47

Vzhledem k tomu že jsem tu podobné téma nenašel, zakládám nové.

Chystáme se s kamarádkou začít fotit maturitní plesy jako tým, ať máme z toho focení taky nějakou tu kačku. Oba fotíme už více let ale nikdy jsme nefotili zakázku za peníze. Plánujeme začít fakt za pakatel. Ale k věci. Máte nějaké specifické tipy k samotnému focení a přípravě na takové focení? Moje myšlenka je nastavit na Mko expozici na pozadí a bleskem s rozptylkou a korekčním barevným filtrem blýskat fill-light. Vím že se doporučuje odrážet o zeď, radši bych ale střílel napřímo. Na pár akcích už jsem to zkoušel a celkem mi to vyhovuje. Ze skupinovek a statických fotek obavy nemám, spíš dokumentace nástupu maturantů ve mně trochu hlodá, ačkoliv tady spoléháme na to že jim to někdo hlavně natočí. Nějaký lepší blesk zatím nemám, fotil jsem půjčeným foťákem blesk i foťák Mko, svým foťákem s nenastavitelným prehistorickým bleskem (děs, nikdy víc), svým foťákem s půjčeným top Canoňáckým bleskem na Mko (Canonisty by asi kleplo kdyby to viděli :) ). Mám dvě otázky:
1)Fotit na TTL nebo na M? TTL jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet tak nevím, jak moc očekávat že mi blesk bude číst myšlenky a popere se s podmínkami. Zatím jsem cvakal M a případně druhou fotku s upravenou intenzitou blesku.
2)Nějaké postřehy a tipy k focení plesů/akcí s umělým osvětlením? Jak říkám, expozici mám v plánu podle pozadí + doblýskávat obličeje proti stínům a k lehkému vypíchnutí ze scény.

Vítám v podstatě cokoliv napíšete k obdobnému focení z vlastní zkušenosti. Díky :wink:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Rady a tipy k focení maturitních plesů

Příspěvek od Ivan-K » 22 pro 2013, 18:05

Ideš na to "opačne" človek si myslí, že stužková, maturitný ples je to jednoduchšie - vhodnejšie pre začiatočníka. Opak je pravda, máš tam miesto dvoch ludi ako trebárs na svadbe, napríklad 20 ludí a každý jeden by z nich mal mať fotkupri preberaní stužky. Všetko musí byť dopredu nacvičené, lebo ty nebudeš môcť povedať kameramanovi "STOP" a ešte raz...

Aj ked to budú cvičiť tak v tom strese to 5 ludí neurobí tak ako bola dohoda. Ako pomôcku ti môžem poradiť, že človek ktorý to bude moderovať by ti mohol výrazne pomôcť v tom že tých ludí bude usmernovať, ak by sa nepostavil správne, on ako človek ktorý bude stáť v blízkosti mu to môže povedať, ty nebudeš mať šancu zasiahnúť, lebo budeš dalej a tiež keby si vykrikoval tak by to bolo na zázname videa, ked to povie osoba čo moderuje celý večierok, bude to prirodzenejšie či dokonca vtipnejšie
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 22 pro 2013, 23:55

Tenhle druh focení není jednoduchý... ve větších městech ho mají docela zmáknutý už "zavedené značky".

Pokud jsi nikdy nefotil zakázku "za peníze" a ptáš se na režimy, jak fotit. Já osobně bych Ti doporučil věnovat tomu jeden večer a přijet si někam zafotit podobnou akci zadarmo a okoukat místní fotografy. Dá ti to 1000x více, než 10 hodin pročítání fór ;-).

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 23 pro 2013, 01:08

Ufff, aby ta inak nevyplatili, ked im pokazis ten jeden jediny okamih zivota! :-D To mas ako svadba. Tiez nemozes zobrat zakazku ako hlavny fotograf, ked si to v zivote nefotil. Ved take nieco sa v zivote zvacsa neopakuje a kazdy to chce mat zachytene co najlepsie predsa. A je jedno, ze fotis roky, ze mas namakanu teoriu (asi ani to nie, ked sa pytas), ze svoj fotak ovladas. Ked si nikdy predtym nic podobne nefotil, tak vzdy ta vela veci prekvapi a budes v prdeli. Ujdu ti dolezite zabery, alebo nebudu spravne exponovane, zaostrene..... Jedina cesta ako s tymto zacat, je motat sa po svadbach a podobnych akciach ako host a fotit si sam pre seba, aby si to dostal do prstov a do oka. Alebo sa strcit nejakemu fotografovi ako dvojka, na zaciatok aj zadarmo!
Mas aj jedno pozitivum - ze to nebudes fotit sam. Lebo urcite nemas dve tela, dva blesky a aspon treti aspon setovy objektiv. Bola by totizto velka sranda, ked ti napr. niekto v tej spleti ludi vyrazi techniku z ruky, ktora spadne na dlazbu a poskodi sa. Cim dofotis zakazku? Mobilom? ...... su to velmi vzacne okamihy v zivote ludi, CHCU MAT Z NICH FOTKY!
K-1 II + D-BG6 (ex: K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR,
Pentax D FA* 85/1,4, Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly.
Blesk Pentax AF 540FGZ

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 23 pro 2013, 01:21

Jak píše Miky, nejlepší je osobní zkušenost. Základ asi víš, široký sklo (ja mám DA*16-50), blesk (mám AF-540FGZ, PTTL -1EV), vizitky, dobrou náladu.. Foťák vždycky na krku nebo omotanej kolem zápěstí - VŽDYCKY!!! a nasazenou sluneční clonu. Budeš mezi opilejma lidma a kdyby ti někdo vyrazil foťák z ruky, nebo břinknul prstýnkem do skla, tak máš "vyděláno". Zbytek je asi na tobě.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 23 pro 2013, 01:28

... a najhoršie je že za svadbu je málokto ochotný poriadne zaplatiť, už 300€ sa zdá niektorým moc, 500€ čo je taký seriozný základ ani nevravím, a o sumách nad 500€ tak to je pre niekoho sci-fi
Na svadbe pri tom riešiš dvoch ludí a na tej stužkovej je ich 20-25 , teda mnoho násobne viac záberov, ktoré nemožno pokaziť a ver že ak im povieš 200€ tak sa im to bude zdať ešte vela

Ak chceš zarábať, skôr to vidím na zriadenie sôkromného miniatelieru, nakúpiš nejaké rekvizity, pozadia a môžeš fotiť trebárs na oznamko, portréty, rodinné fotky s miminom a vypýtaš si trebárs za fotenie 20€. Budeš tam mať svoje svetlá, pevne dané podmienky, kludne na to postačí štandardná miesnosť
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 23 pro 2013, 01:41

Já bych z toho zase nědělal takové drama... maturiťák je maturiťák. Nikdy z něho nebudou nějaké extra dobré fotky jen pro lokalitu. Zákazníkem je také banda puberťáků, které fotky během prvního roku ztratí/vymažou... v lepším případě si je za 20 let připomenou.

U svatby je samozřejmě hlavních objektů méně, ale ty požadavky bývají většinou vyšší... už jen proto, že na ty fotky pak opravdu často někdo kouká a je zde velká možnost srovnání.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 23 pro 2013, 02:15

Len že ak niekto odovzdá fotky z maturitného plesu a 5 ludí z 25 člennej triedy sa pýta prečo nemám fotku ako mi pripínajú stužku tak je to fakt blbé. S prostredím sa čarovať nedá, je dané zan fotograf nemôže, on sálu nevyberal.

A ak nie fotograf a kameraman jeden tým, tak si jeden druhému môžu prekážať, aj ked možno nechtiac.

Ak sa dať na takéto fotenie, tak zohnať do partie aj kameru, bez tak sa lepšie predáva kompletná služba
Pentax K-30, Metz 48

rchawk
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rchawk » 23 pro 2013, 12:46

Před nedávnem jsem fotil taneční mého syna......no...něco s bleskem ( Metz 48) něco bez blesku, sklo Sigma 17-70 - celkem dostačující..a to jsem jen měl na mušce jeden pár....každopádně to co už někdo radil......předem nafotit pár podobných akcí (zadara) ...seznámit se s focenými prostory a předem si přesně ujasnit, jak a co má být foceno..... :D

Gaprielko
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Gaprielko » 23 pro 2013, 15:41

Pripajam sa k radam viacerych, ze je dobre mat podobnu akciu dopredu nafotenu pred tym, nez ist na ostro.. ono, pokial fotograf nema zodpovednost za odovzdanie fotiek, tak je to stale zabava pri ktorej sa da vyhrat, ma cas a ked nieco nestihne zachytit, tak ho za to nikto nehani .. takto som fotil viacero svadieb a pohodicka.. ale az ked som sa dostal na poziciu hlavneho fotografa, prisla zodpovednost za vysledok a fotenie uz nebola zabava .. v mojom pripade sa dost za vysledok podpisal aj stres, clovek vedel ako vsetko nastavit, co robit ale jednoducho to neslo (aj preto, lebo som mal pozicanu K5 aby som mal 2 tela, a z ktorou som nebol dokonale zladeny) .. aj ked svadobcania v konecnom vysledku boli spokojni, tak ja som urcite nebol..

pri stuzkovej si viem predstavit, ze to moze byt horsie.. tam proste casu nebue ani tolko, co pri svadbe.. proste rychlo nastup, prihovory a odovzdavanie stuziek.. tam nie je cas bliskunt jednu foto a doladit blesk/expoziciu.. proste len jeden pokus a 1s na to.. nehovoriac o tom, ze clovek uz dopredu musi stat tam, kde ma byt.. a "malickost", AF musi fungovat bezchybne! (chcem tym povedat, ze treba na to K5II alebo K3) .. s tym suvisiace faux pas som napr. zazil pocas fotenia birmovky.. s knazom sme sa na nacviku dohodli, kto kde bude stat, vsetko ok, zdalo sa ze sa tam neda co pokazit a predsa.. na ostro mal ale biskup ornat, ktorym tak dokazal pocas birmovania zakryt birmovanca, ze hruza (daval mu kriz na celo a tym mu zakryl celu tvar a postavu).. cas ale horsie, ani priestor na zmenu polohy nebol.. :(

moja rada teda: urcite mat skusenost voped - ideal ako druhy fotograf k hlavnemu (nie len ako host), ale ako niekto, kto sa pohybuje po priestore ako hlavny fograf; technika, ktoru dokonale poznas a vies presne nastavit; ziadne manualne rezimy, ale spolah na automatiku - AF, P-TTL (na manual je cas max. pri foteni jedla na stoloch, to neutecie :)) .. a druhy fotograf do partie je tiez dobre plus.. ja chodim obcas s manzelkou a pri tej prvej svadbe ma doslova zahranila (nie len) pri mladomanzelskom tanci.. tam mi zlyhala technika (proste AF neostril spolahlivo na K5) ale ona to nastastie solidne nafotila za mna (ps, mala K-r a DA 55-200) :)
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2014, 13:35

Vídám používat na podobných akcích "mobilní ateliér" - pozadí, dva záblesky, stativ.. nic drahýho, ale byla u toho docela fronta. Jelikož si psal, že jste na to dva, tak bych to viděl i realizovatelný. Samozřejmě ti to necpu, že to musíš takhle dělat, můžeš to brát jenom jako další tip :)

- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 06 úno 2014, 13:53

ten mobilní ateliér plánuju já, ale zase jsem pořád nepřišel na to jestli se z toho dávají rovnou papírovky, nebo jestli se to trochu upravuje a až pak zveřej'ňuje nebo jak...
A rozhodně netuším jestli to platí ti lidi, nebo pořadatel "jako atrakci"

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2014, 14:05

No ja viděl jak dávat rovnou fotky, tak jinde borec dával vizitky kde ty fotky najdou. No a lidi nic neplatili, takže pořadatelem placená atrakce, řekl bych. Někde měli na tom pozadí logo rádia, takže taková klasická reklama asi taky něco málo do pokladničky nasype, nebo jestli to bylo čistě promo toho rádia?! Netušim :)

- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 06 úno 2014, 14:44

ypres.bass píše:ten mobilní ateliér plánuju já, ale zase jsem pořád nepřišel na to jestli se z toho dávají rovnou papírovky, nebo jestli se to trochu upravuje a až pak zveřej'ňuje nebo jak...
A rozhodně netuším jestli to platí ti lidi, nebo pořadatel "jako atrakci"
Já mobilní ateliéry dělám už někde od roku 2007-2008.

V praxi se dělají všechny verze. Většinou platí pořadatel, ale někdy platí i zákazníci. Někdo chce fotky elektronicky někomu je rovnou tiskneme na místě, někomuje pálíme na CD.

Je to dle zadání. Dneska už to neni nějakej extra dobrej kšeft. Byly ale časy, kdy jsme jeli s mobilním ateliérem třeba na 4 místech současně.

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 07 úno 2014, 15:06

Take jdu zrovna fotit maturak a teda mam obavu o to jak to ufotit.. jako s bleskem v poho.. to se jeste da, ale slysel jsem tu ze se foti aj bez blesku. To dostava asi hodne sumu, protoze to chce tak 800-1600 ISO coz na K5 neni nic moc teda. Nebo se to da jeste nejak korigovat nastavenim fotaku? Co mam tak vyzkousene, tak idealne ISO 400, ta 800 uz je hodne mezni.

Mam DA* 16-50 a tak si rikam, ze by ani svetelnost nemela byt problem.

Takze spis ted mam v hlave gulas jakou tam hodit clonu a cas, at i pohybovy fotky jsou ostry.

Jsem schopen udrzet 1/60 ale je to na hrane.
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“