Ahoj. Nedávno jsem přešel z 6 Mpx na 16 Mpx. Z prvních snímků jsem byl notně vyděšen, jak to bylo neostré.
Přemýšlel jsem, kde je chyba: Čas v pořádku, clona též, objektiv snad taky. Pak mne napadlo toto: Čím větší rozlišení, tím horší bude obraz při pohledu na monitoru 1:1. Tedy nejdříve je třeba zmenšit měřítko 16 Mpx obrázku na úroveň 6 Mpx a teprve pak srovnávat. Je to tak správně?
Přechod na 16 Mpx
Moderátor: Moderátoři
Re: Přechod na 16 Mpx
Ano, jestli chceš srovnávat uvedené výstupy 1:1, je třeba 16 MPx zmenšit na 6 MPx. Proces zmenšení je zpočátku "věda", většinou se dělá po více menších krocích s postupným doostřováním.
Už se to lepší, ty snímky. Mně to někdy připadá, že se nový fotoaparát musí zaběhnout pár snímky ,a do té doby dává špatné výsledky. ALE- koukám , co máš za objektivy. Proč mezi nimi není 21 mm limited?
Moc by se mi líbil, ale někde v recenzi to zhodnotili, že opticky za ty prachy nestojí.
Moc by se mi líbil, ale někde v recenzi to zhodnotili, že opticky za ty prachy nestojí.
S tím zaběhnutím foťáku je to teda notná hovadina. To je digitální technika, tam se nemá co zaběhávat. Píchni ho na stativ, předsklop zrcátko a pak referuj. Ten 16 Mpix bude určitě lepší. Já když K-5 exponuju ze stativu a správně dotáhnu snímek v postprocesu, nemám problém zvětšovat tak, že mě limitují pixely. Jinak k 21: osobně bych ji bral, kdyby byla světelnější, ale to je asi daň za velikost. Tak f2 bych si představoval .
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tiež nechápem, čo sa tam môže zabehavať. Asi tí malí ruskí trpazlíci.
"Zaběhávat" je nesprávný výraz. Jakmile jsem přešel na jiný foťák, tak jsem se ho pokaždé učil ovládat. Je jasné, že ty první fotky staly za ....
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2