Ořezávání fotek
Moderátor: Moderátoři
Ořezávání fotek
Ahoj, ořezáváte fotky na nestandartní formáty?
V jedné staré fotoknížce o tom byl článek, jak oříznout z obrázku to, co pro vyznění fotografie není podstatné. Tím se dostali třeba na formát např. 10x20 cm. Tím si kladu otázku, proč všude vidím fotky odpovídající poměru stran snímačů.
V jedné staré fotoknížce o tom byl článek, jak oříznout z obrázku to, co pro vyznění fotografie není podstatné. Tím se dostali třeba na formát např. 10x20 cm. Tím si kladu otázku, proč všude vidím fotky odpovídající poměru stran snímačů.
Re: Ořezávání fotek
...orezavam jak se mi hodi a vetsinou v pomeru snimace jelikoz je to nejrychlejsi nejsnadnejsi a nejpouzivanejsi pri kompozici na tretiny ...
...ale ne klidne si rizni jak chces pokud mas foto jako projev tve seberealizace ...
AFY
PS procti http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/k ... mer-stran/ sic ne se vsim se stotoznuji ale budiz
...ale ne klidne si rizni jak chces pokud mas foto jako projev tve seberealizace ...
AFY
PS procti http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/k ... mer-stran/ sic ne se vsim se stotoznuji ale budiz
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
To že všade vidíš fotky v natívnom pomere strán má viac dôvodov.Ten najzákladnejší je,že sa na takú fotku dobre díva.Druhý dôvod je čiste prozaický-fotolaby robia štandardné formáty a ak dáš fotku orezanú,zaplatíš aj tak akoby bola v natívnom formáte.Nič ti ale nebráni použiť iný formát,takúto fotku je ale potom vhodné dať na paspartu štandardných rozmerov.Napríklad pri panoráme by úzke dlhé jelito vypadalo blbo,ale ak ho zapaspartuješ,až potom dostane ten správny šmrnc.Vyskúšaj si to a uvidíš.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Občas se mi stane, že mám víc nad hlavou a nechci odebírat ze stran. V tomto případě používám ořez 5/3. Je to mírně širší, ale dá se na to koukat.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
-
- Pokročilý uživatel
... ořezávám tak, aby na fotce vyniklo to, co mám v úmyslu nechat vyniknout.
Není u mě nic divného, že se tedy pohybuji mezi čtvercem, 6:5, 4:3, 3:2, 16:9 ale i třeba 2:1 nebo 8:1
Nemám s tím vůbec žádný problém a nemám rád "zažité pravdy" brané jako "dogmata".
I tak ale většinu fotek mám stále 3:2, protože to tak komponuji v hledáčku při focení.
Jsou ale věci, které prostě v tomto poměru nevyniknou ať děláš co děláš.
Pak přijde na řadu ořez nebo skládání panoráma či jiné srandy.
Není u mě nic divného, že se tedy pohybuji mezi čtvercem, 6:5, 4:3, 3:2, 16:9 ale i třeba 2:1 nebo 8:1
Nemám s tím vůbec žádný problém a nemám rád "zažité pravdy" brané jako "dogmata".
I tak ale většinu fotek mám stále 3:2, protože to tak komponuji v hledáčku při focení.
Jsou ale věci, které prostě v tomto poměru nevyniknou ať děláš co děláš.
Pak přijde na řadu ořez nebo skládání panoráma či jiné srandy.
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...
Orezávaj ako chceš.Už si niekedy vystavoval?Urobil si fotku aj na papier vo veľkom formáte?No neviem...Ono tie "dogmata"majú niečo doseba.Takisto,niekto bude vehementne protestovať proti zlatému rezu,lenže čo narobíš,keď niektoré fotky proste takto vyzerajú najlepšie?V dnešnej dobe už nikto nikomu nič neprikazuje,autorov zámer je posvätný,len či ho pochopia aj tí ostatní!Želvák Bob píše:... ořezávám tak, aby na fotce vyniklo to, co mám v úmyslu nechat vyniknout.
Mne osobne(ale niesom sám) príde tvoj formát 6:5 ani ryba ani rak.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já bych se hned nerozčiloval, tisknu většinou A3+ co tiskárna dovolí... ale mám i pár větších a něco jsem seříznul na čtverec něco tak +- ... když máš fotku někde na zdi a není to klasický formát, může víc přitáhnout pozornost a je i více zapamatovatelná, jako celek. To samé ho fotoknihy - různé formáty 1:4 až 4:1 nemám rád když fotku překrývá text jak v blesku a takhle se tam vejdou i nějaké informace (příběh fotky a pod...).
Záleží na použití, osobně ale "jiné" formáty vítám. Jen to chce myslet na výsledek už při focení a vše tomu přizpůsobit. Navíc dnešní čipy mají dost velkou rezervu v Mpix, komu nestačí dá se lehce sw spojovat víc fotek, tak to ani technicky není problém
Záleží na použití, osobně ale "jiné" formáty vítám. Jen to chce myslet na výsledek už při focení a vše tomu přizpůsobit. Navíc dnešní čipy mají dost velkou rezervu v Mpix, komu nestačí dá se lehce sw spojovat víc fotek, tak to ani technicky není problém
-
- Pokročilý uživatel
Klingo - však píšu, že i tak mám většinu 3:2
Ale jsou chvíle, jak píše Uray, že prostě i neidentifikovatelný formát prostě vyzní lépe.
Kdybych vystavoval, tak samozřejmě soubor, který bude tvořit vzájemně provázaný celek a to i formátově - ale přes výzvy kamarádů si myslím, že zatím na výstavu nemám ... A kdo ví, zda-li někdy mít budu ... Ale to je už "jiný příběh"
Ale jsou chvíle, jak píše Uray, že prostě i neidentifikovatelný formát prostě vyzní lépe.
Kdybych vystavoval, tak samozřejmě soubor, který bude tvořit vzájemně provázaný celek a to i formátově - ale přes výzvy kamarádů si myslím, že zatím na výstavu nemám ... A kdo ví, zda-li někdy mít budu ... Ale to je už "jiný příběh"
... sváteční cvakal a zběsilý pilot autobusu a VW buggy ...