Ako vymeniť objektív, aby sa do fotoaparátu nedostal prach?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Voloda
Nový uživatel
Nový uživatel

Ako vymeniť objektív, aby sa do fotoaparátu nedostal prach?

Příspěvek od Voloda » 01 dub 2010, 17:36

Minulú sobotu som fotil vonku pri lese a aj keď som si všetko nachystal, tak, aby som pri výmene čo najviac zabránil vniknutiu prachu aj tak sa mi do K20 nejaká peľová ihlička usadila na zrkadle. Keď som ju chcel štetcom s balónikom dostať preč pribudla ďalšia smietka. Bežné dodávané čistiacé tyčinky sa mi neosvedčili. Problém už kde čistiť - všade je prach. Objednal som lepiace tyčinky.
PENTAX FRIENDS FOR VISUAL 3D FOTO: K20, *istD, FA 1,8/31mm AL Lim., DA 4/15mm ED AL Lim., FA 1,9/43mm Lim., DA*2,8/50-135 ED AL (IF) SDM, DA 4/16-45 ED AL, blesk AF360FGZ

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 01 dub 2010, 17:56

Voloda foťák mám zhruba rok, fotím s nim všemožné dokonca som bol aj na motocrosse, kde som vymenil objektív počas pretekov niekolko krát, nerobil som z toho žiadnu vedu (otáčanie tela bajonetom dolu atd atd) o mračnách prachu ani nevravím... (vid ukážka)
Obrázek
Objektív zvyknem vymienať bežne tak že telo položím displayom na stôlalebo ho mám v ruke a vymením si sklo, presne opačne ako vravia ostatný fotografovia - čiže bajonetom hore. Už som videl prípady kedy si fotograf menil sklo pod bundou, v batohu atd atd, vôbec to nerieším... Prachotras som použil zatial jeden krát aj to iba na začiatku aby som vedel ako to funguje, je to dosť zdlhavé a preto to nepoužívam a nebadám žiaden problém s prachom na snímači...
Nie som typ , ktorý robí testovacie zábery a hladá každé zrnko prachu v plnom rozlíšení na velkom monitore...
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 01 dub 2010, 18:02, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro-s » 01 dub 2010, 17:58

Voloda, netrap sa , pokial je bordel len na zrkadle a matnici, nic sa nedeje. Cip sa cistit naucis a bude vystarane.. :D

Voloda
Nový uživatel
Nový uživatel

Ako vymeniť objektív, aby sa do fotoaparátu nedostal prach

Příspěvek od Voloda » 01 dub 2010, 20:16

Ivan-K vďaka za prvú radu ako meniť objektív. Aj to, že vás po roku problém prachu obchádza. Motocross som fotil vlani, aj preteky v pílení dreva pri silnom vetre, viem čo to je. Radšej som nemenil 70-135 mm/2.8 objektív, ktorý bol na to ideálny a zábery krásne. Keď som pred rokmi kúpil prvú zrkadlovku PENTAX *istD, fotil som po kopcoch 16 - 45 mm/4 a len niekoľkokrát som menil za iný objektív a už sa mi na čípe usadilo niekoľko malinkých okrúhlých rozmaznutých bodov, ktoré mám dodnes. Síce ich poväčšine nevidno, ak aj áno viem ich odstrániť photoshopom alebo lightroomom, najlepší je od alien skin image doctor2 ale má to štve, lebo je to obmedzenie. Viem si predstaviť pomôcku, ktorá by všetko riešila, ale v praxi keď treba pohotovo reagovať sa nehodí len pri outdoor landscape. Počkám ešte na rady ďalších. Fotografy sú vynaliezaví (viď pekná odkaz od elho_cid na pan zooming pomocou gumičky)
PENTAX FRIENDS FOR VISUAL 3D FOTO: K20, *istD, FA 1,8/31mm AL Lim., DA 4/15mm ED AL Lim., FA 1,9/43mm Lim., DA*2,8/50-135 ED AL (IF) SDM, DA 4/16-45 ED AL, blesk AF360FGZ

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 01 dub 2010, 20:26

Já jsem tedy jednu dobu s sebou nosil větší igelitku a vždycky jsem ji použil jako takový rukáv. V ní jsem to prostě vyměnil, fungovalo to dobře. Dneska už to neřeším a prostě to jednou za čas vezmu tou pentaxáckou čistící tyčinkou.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

Voloda
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Voloda » 01 dub 2010, 20:52

TAK TÁTO RADA JE SUPER. Aj som si myslel, že to bude najlepšie - už mám objednané 3 ks lepiacich tyčiniek, tak to využijem. Aj ja som chcel využivať obdobný rukáv ale to sa dá v prírode nie v praxi a nie keď využívaš niekoľko pevných objektívov. ALE NOVÍ VÝROBCOVIA SA SNAŽIA aj keď to nie lacné - pre tých čo veľa fotia by to mohlo byť výborne riešenie (škoda len, že tam rovno nedali UV lampičku - smeti by svietili) viď http://www.photonet.sk/shop/kinetronics ... _3703.html

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 02 dub 2010, 08:35

atiratha píše:Já jsem tedy jednu dobu s sebou nosil větší igelitku a vždycky jsem ji použil jako takový rukáv. V ní jsem to prostě vyměnil, fungovalo to dobře. Dneska už to neřeším a prostě to jednou za čas vezmu tou pentaxáckou čistící tyčinkou.
Pokud bych chtěl ABSOLUTNĚ zamezit přístupu prachu, bylo by vhodné používat podobný rukáv, jako byl pro vyndávání přertženého filmu nebo zakládání filmů do kazet. Jednalo se o vak s otvory pro ruce s manžetami (zde by byly vzuchotěsné) a uzávěrem pro vložení aparátu (opět vzduchotěsný). Na rozdíl od vaku pro manipulaci s filmem, který byl neprůhledný, by musel být prachutěsný (třeba igelit). Navíc by musel mít filtr a vzduchové čerpadlo pro výměnu vzduchu.
Postup by byl následující:
1) vložit aparát a objektiv
2) zavřít vzduchotěsný uzávěr a vsunout ruce do vaku.
3) odčerpat vzuch z vaku, který může obsahovat prachové částice a nahradit jej přefiltrovaným vzduchem.
4) vyměnit objektiv.
Jo a abych nezapoměl. Součástí vaku by byl posilovací stroj, aby fotograf měl dost síly vláčet vše s sebou.

Nebo druhé řešení aby EU vydala nařízení, že všude, kde je něco k focení byly instalovány kabinky s přefiltrovaným prachuprostým vzducem, Kam by měli povolen vstup pouze osoby s libovolnou digitální zrcadlovkou (buďme tolerantní k majitelům takových nonejmů jako Canon či Nikon). Mělo by to i tu výhodu, že výrobou dostatečného počtu kabinek by se zvýšila zaměstnanost a přispělo by se k oživení ekonomiky.

V praxi to ale neřeším. Pokud potřebuji objektiv vyměnit, tak ho vyměním. Nanejvíš, pokud to jde, najdu si místo, kde míň fouká. Pravda, v písečné bouři bych asi objektivy neměnil. A jednou za čas aparát nechám vyčistit - celý aparát tj. čip i matnici a vnitřek. To dělám tak 1x za rok. A zatím bez problémů.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

čištění

Příspěvek od uray » 02 dub 2010, 09:21

Výměna objektivů - snažím se držet foťák displejem nahoru. Igelity, rukávy,atd nepoužívám, bojím se že by mi při tom mohlo spadnout sklo na zem... i když snad nejsem úplně levý :-)

Čip jsem na K100Dsuper čistil asi 5x za dva roky, na K20D je účinější oklepávání plachu, takže po roce a půl ani jednou nebylo potřeba. Horší to je se zrcátkem, matnicí a vnitřkem komory, to čistím cca jednou za měsíc (v zimě cca 1 za 2 měsíce)
Vše je dobré čistit (v nepohodlné poloze) displejem vzhůru, prach se nedostane do komory. Jinak na čištění se mi osvědčila koupelna (nesní tam být ale pára), je tam málo zrdojů prachu

Na zmíněné K100Dsuper se mi kdysi podařilo dokonale vyfoukat prach z komory i z čipu velmi jednoduše:
po focení blesků jsem prohlížel snímky na LCDkču a zjistil jsem, že mám dosti zaflákaný čip - no hnus, nevím už jak se to tam dostalo. Každopádně jsem na kopci po bouřce sundal objektiv a na chvíli odhalil čip (funkce čištění). Udělal sem pár snímků a když jsem procházel fotky doma na monitoru, nestačil jsem se divit. Zůstaly tam jen nepatrné stopy po prachu, nemusel jsem je ani retušovat.

toď moje zkušenost.

Voloda
Nový uživatel
Nový uživatel

Ako vymeniť objektív, aby sa do fotoaparátu nedostal prach

Příspěvek od Voloda » 02 dub 2010, 09:49

Tomáš, Praha: Keby som býval v Prahe tak to robím aj ja. Ale z Oravy do Mihaloviec je ďaleko a bez foťáka niekoľko týždňov - to je drahá cena.
Ale vďaka za odpoveď, ktorá ma rozosmiala.

zdenekz
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenekz » 02 dub 2010, 12:04

Prý pomůže při výměně objektivu nejdřív vypnout mašinku, kvůli elektrostatické elektřině - já to tak dělám a prach občas taky, ale že by zrovna nějak moc. 2x do roka vyfoukám balonkem a víc to neřeším
"Budiž světlo pochváleno"
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
http://zdenekz.webgarden.cz/

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“