Jak přelstít programy aparátů?
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Jak přelstít programy aparátů?
A taky proč? Zajímá mě jestli o tom tady také někdo přemýšlel.
Totiž emocionálně tvořit,jako když malujete obraz a přitom překonat vysoce sofistikované programy řídící se obecnými a zjednodušujícími požadavky poptávky nás pohodlných lidí.Zbavit fotografii dogmatického piktorialismu a nastolit nepředvídatelné,ale nikoli banální procesy vytváření osobních "obrazů".
Hranice dokonalosti se rozpustí v přibližnosti, nedokonalosti,neurčitosti.
Totiž emocionálně tvořit,jako když malujete obraz a přitom překonat vysoce sofistikované programy řídící se obecnými a zjednodušujícími požadavky poptávky nás pohodlných lidí.Zbavit fotografii dogmatického piktorialismu a nastolit nepředvídatelné,ale nikoli banální procesy vytváření osobních "obrazů".
Naposledy upravil(a) Tomáš Fafek dne 05 zář 2008, 23:58, celkem upraveno 1 x.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- V.I.P člen
Re: Jak přelstít programy aparátů?
Hmm , bojím se, že jsem tě tak nějak celkově nepochopil. Teda tuším, ale asi jsem se rozpustil v přibližnosti nedokonalosti...Tomáš Fafek píše:Zbavit fotografii dogmatického piktorialismu a nastolit nepředvídatelné,ale nikoli banální procesy vytváření osobních "obrazů".
-
- V.I.P člen
Aspoň nějaká reakce.Už jsem se bál,že se tady nikdo nenajde k alespoň trochu smysluplné debatě...
Zase tak složité to není-aparát má program, kterým se nám někomu vědomě jinému podvědomě dostane pod kůži a když to hodně zkrátím a zjednodušším tak člověka jako takového degraduje na svou obsluhu.Nenápadně ale jistojistě.Stroj tak ovládá spíše nás než my přiístroj.
Jsem tím fascinován jak se honíme za ostrostí,rozlišením,SR,DR,SDM,...Ale přitom se nám nebo alespoň naší přirozené kreativitě rozjíždějí nohy.Uvažujme - kdo je pánem, fotoaparát nebo my?
Zase tak složité to není-aparát má program, kterým se nám někomu vědomě jinému podvědomě dostane pod kůži a když to hodně zkrátím a zjednodušším tak člověka jako takového degraduje na svou obsluhu.Nenápadně ale jistojistě.Stroj tak ovládá spíše nás než my přiístroj.
Jsem tím fascinován jak se honíme za ostrostí,rozlišením,SR,DR,SDM,...Ale přitom se nám nebo alespoň naší přirozené kreativitě rozjíždějí nohy.Uvažujme - kdo je pánem, fotoaparát nebo my?
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Odvážím se citovat:
"Stroj tak ovládá spíše nás než my přiístroj.
Jsem tím fascinován jak se honíme za ostrostí,rozlišením,SR,DR,SDM,.."
Sroj za to nemůže. Je to jen a jen naše záležitost. MY se honíme za úžasností fotek,mnohdy myšleno jen za technickou dokonalostí. Duch zůstává jen u někoho. Já to bohužel nejsem.
Nemluvím teď o reklamní masáži o spoustě a spoustě megapixelů, mnohonásobném zoomu a tak.
Já fotím hlavně závody a protože jsem fanda, bavím se hlavně tím, jak auta projedou. A mimo to fotím. Potřeboval bych odstup, neprožívat to, dívat se prostě jinýma očima... Když vidím průlet auta, adrenalin udělá své a nevnímám nic jiného Cvakám a cvakám... Hlavně se dívám na auta. Doma teprve vidím, že je pozadí na ho... a tak.
"Stroj tak ovládá spíše nás než my přiístroj.
Jsem tím fascinován jak se honíme za ostrostí,rozlišením,SR,DR,SDM,.."
Sroj za to nemůže. Je to jen a jen naše záležitost. MY se honíme za úžasností fotek,mnohdy myšleno jen za technickou dokonalostí. Duch zůstává jen u někoho. Já to bohužel nejsem.
Nemluvím teď o reklamní masáži o spoustě a spoustě megapixelů, mnohonásobném zoomu a tak.
Já fotím hlavně závody a protože jsem fanda, bavím se hlavně tím, jak auta projedou. A mimo to fotím. Potřeboval bych odstup, neprožívat to, dívat se prostě jinýma očima... Když vidím průlet auta, adrenalin udělá své a nevnímám nic jiného Cvakám a cvakám... Hlavně se dívám na auta. Doma teprve vidím, že je pozadí na ho... a tak.
K 10,Sigma 17-70, DA 18-55, Sigma 70-200/2,8HSM, Sigma 28-80, Metz 48 AF-1, Sandisk Extreme III 2GB, Tamrac Velocity 8
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tož tu situaci kdy se střetává potřeba něco sledovat a prožívat a k tomu to ještě i smysluplně vyfotit taky znám, no a moc dohromady mi to rovněž nejde. Chodím u nás do klubu, na převážně, jazzové koncerty a párkrát jsem vzal sebou i foťák. No a dopadlo to tak, že buďto jsem ty nejzajímavější záběry vůbec neudělal neb jsem byl natolik vtažen do hudby že jsem na foťák v ten moment tak nějak zapomněl, nebo to byly jen takové rychlé cvak víceméně o ničem.Co se týče fascinací technikou, tak si myslím že zde na našich stránkách je to záležitost (a zaplaťpánbůh že to tak je) jen velmi, velmi okrajová. A je to, dle mého, i proto že ona ta technika je, krátkým a dlouhým seťákem počínaje (což je aktuálně i moje výbava), prostě tak dobrá, že vyjma určitých limitních situací, je na fotografovi jak se s daným záběrem "popere". Těla (rozuměj fotoaparátů) vůbec neřeším, neb ty má Pentax dobrá vždy. A mám-li nějak popsat svou fotopraxi v akci, tož asi takto: je-li potřeba rychle zachytit nějaký moment, svěřím se Programu. Je-li čas, tak zkouším - časy, clony, úhly záběru, atd., atd. - však to všichni sami znáte. Jestliže je takovýto způsob focení spojen s rodinným výletem, tak z toho ovšem zbytek rodinky, na tom výletu současně přítomný, tak trochu šílí, neb šel by raději už dále. Ale fotograf chodí sem a tam, něco na foťáku furt "montuje" a cvaká a cvaká. No a pak "zaparkován" někde ve stínu vybírá z těch X záběrů ty X-Y které si donese domů.Tož asi tak. Ufff, to jsem se při neděli nějak rozkecal. Takže na závěr obligátní dobré světlo všem.
Naposledy upravil(a) donPedro dne 07 zář 2008, 17:14, celkem upraveno 1 x.
K10D, DA 18-55, DA 50-200, Velbon Sherpa 600
Měl bych pár poznámek:
1) ten foťák stvořili zase jenom lidé a firmware do něj taky. Pokud si kreativní fotograf vybírá "nádobíčko" pak musí s tímto počítat. Né nadarmo se hovoří o filozofii té které firmy.
2) tyto stránky, ač je mám rád, mi příjdou opravdu spíše o technice, než - li o kreativitě a inspiraci. Na jednu stranu je to dobře, protože se můžeme poradit o různých způsobech zpracování fotografie, o výběru objektivu atd., na druhou stranu jak sem dostat více diskusí o té lidské části focení? Podle mě to jde nejlépe focením samotným = zveřejňováním fotografií a diskutováním o nich v rovině před zmáčknutím spouště. Takže lidi diskutujte prosím i u jednotlivých fotek v galerii.
1) ten foťák stvořili zase jenom lidé a firmware do něj taky. Pokud si kreativní fotograf vybírá "nádobíčko" pak musí s tímto počítat. Né nadarmo se hovoří o filozofii té které firmy.
2) tyto stránky, ač je mám rád, mi příjdou opravdu spíše o technice, než - li o kreativitě a inspiraci. Na jednu stranu je to dobře, protože se můžeme poradit o různých způsobech zpracování fotografie, o výběru objektivu atd., na druhou stranu jak sem dostat více diskusí o té lidské části focení? Podle mě to jde nejlépe focením samotným = zveřejňováním fotografií a diskutováním o nich v rovině před zmáčknutím spouště. Takže lidi diskutujte prosím i u jednotlivých fotek v galerii.
Moje galerie:
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433
K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433
K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6
-
- V.I.P člen
Budu rád,když to téma nesklouzne do roviny fotím rád je mě xy a mám dvě děti...
Hlavním obsahem většiny fotografií je popis situace v daném místě a čase.Ostře nebo neostře.
Tak to bylo po desetiletí.Něco se znovupopisovalo.Tato etapa je víceméně za námi.Předpokládám,že jsme tady pokročilejší a není tu ten typ: -fotím narozeniny vánoce dovolenou-podívej!Takže jak toho PX koně ovládnout ke své vůli,abychom nebyli ovládáni jím a aby jsme jej zároveň nezničili?Existují způsoby jak toho dosáhnout,ale není to jednoduché.Nejdříve se totiž musíme odnaučit nebo odmyslet to co je do nás z mechanického světa vtloukáno.Stereotypní účelové myšlení.
Hlavním obsahem většiny fotografií je popis situace v daném místě a čase.Ostře nebo neostře.
Tak to bylo po desetiletí.Něco se znovupopisovalo.Tato etapa je víceméně za námi.Předpokládám,že jsme tady pokročilejší a není tu ten typ: -fotím narozeniny vánoce dovolenou-podívej!Takže jak toho PX koně ovládnout ke své vůli,abychom nebyli ovládáni jím a aby jsme jej zároveň nezničili?Existují způsoby jak toho dosáhnout,ale není to jednoduché.Nejdříve se totiž musíme odnaučit nebo odmyslet to co je do nás z mechanického světa vtloukáno.Stereotypní účelové myšlení.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PRoblem je ako vela ludi naznacilo..stale riesenie techniky...OK berem obcas sa niekdo musi poradit ebriem ale stale sa tu opakuje rovanek veci... Aky objektov?POradte objektov aku sadu a blůba bla bla... Uz toieto veci robia fotrom neprehladnym a uz soms a dohodol z mazcom ako to vyriesit takze coksoro sa tom s vami podelima by ste sa vyjadrili..DO fotogalerie malo ludi prispieva nekomentuje atd...ono by obcas stacilo napisat len paci, alebo nepaci sa mi toto a ono...alebo toto a ono ma rusi...ale namsieto toho par ludi dava fotky a zvysok diskutuje nad tym ktore sklo je najlepsie ci ono nie je lepsie..fakt berem niekto sa vchce poradit ide si kupit sklo a pre niekoho ako ja je 10000kc hodne penazi...Ale aj tak...
Taky me dostava to, ze lidi furt resi, ze pentax ma malo objektivu, a ten objektiv je uz pro canon a pro pentax bude az rok atd. Radsi by meli fotit a nekecat o vecech furt dookola. uz vidim jak si ti lidi kupuji tolik obejktivu Ja si vystacim ,doufam, jeste dlouho s DS-kem. Foti se mi s tim paradne skla mam manualni i AF, ale radsi stejne pouzivam manualni a nastaveni na fotaku jen manual nebo AV. Taky bych byl radsi,kdybi ostatni vic komentovali fotky nebo aspon necim do galerie prispivali.Posledni dobou tu dava fotky asi 10 lidi furt dookola. Ja taky sice moc fotky nehodnotim ( hodnotim jenom ty dobre a nebo slabe, stred ,ktery me nezaujal, tak vynechavam,ale nerikam ze nejsou spatne.)
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Je možné že vlákna typu "Jaký objektiv ..." tak nějak podvědomě automaticky přeskakuju, a tím se mi možná zdá že tu toho, oproti jiným fórům, je míň ... nevím, neřeším to. Co se příspěvků do Galerie týče, já jsem na sebe kritický (možná že až moc) čili se snažím vystavovat jen to co si myslím že je moje "THE BEST", tudíž tedy zároveň i málo, a bůh ví že bych byl rád kdyby toho bylo víc. Negativním faktorem pak jest ČAS, je ho prostě málo - tak jednou za čas projdu Galerii podrobněji a k něčemu se vyjádřím, možná že díky tomuto svému postupu trochu "s křížem po funuse" neb ona fotografie je v Galerii už poněkud více vzadu. Tož tak.
Naposledy upravil(a) donPedro dne 07 zář 2008, 17:15, celkem upraveno 1 x.
K10D, DA 18-55, DA 50-200, Velbon Sherpa 600
-
- V.I.P člen
-
- V.I.P člen
Založ si nové téma Problém-stálé řešení techniky. nebo něco podobné.dík.DjLuke9 píše:PRoblem je ako vela ludi naznacilo..stale riesenie techniky...OK berem obcas sa niekdo musi poradit ebriem ale stale sa tu opakuje rovanek veci... Aky objektov?POradte objektov aku sadu a blůba bla bla... Uz toieto veci robia fotrom neprehladnym a uz soms a dohodol z mazcom ako to vyriesit takze coksoro sa tom s vami podelima by ste sa vyjadrili..DO fotogalerie malo ludi prispieva nekomentuje atd...ono by obcas stacilo napisat len paci, alebo nepaci sa mi toto a ono...alebo toto a ono ma rusi...ale namsieto toho par ludi dava fotky a zvysok diskutuje nad tym ktore sklo je najlepsie ci ono nie je lepsie..fakt berem niekto sa vchce poradit ide si kupit sklo a pre niekoho ako ja je 10000kc hodne penazi...Ale aj tak...