P-TTL automatika
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
A) Na fotky na manual/Xsync se tu nikdo nepta. NIKDO TU NERESI FUNGOVANI MANUALU. V MANUALU navic P-TTL resi jenom blesk samotny. Uz vubec se tu nejedna o tom, ze si nasteluju nejakou fotku a pak v poklidu vycvaknu ale o nejakym aktivnim vyuziti.
B) Pokud na fotaku necham aby si volil ISO z povoleneho rozsahu a fotim ve tme, fotak si naprosto debilne vybere nejvyssi hodnotu ISO a do te jeste naprazi blesk i kdyz ma P-TTL rezim a merici predblesk.
C) Tak a ted si zkuste toto: 1 mistnost osvetlena napr zarovkou, 2 mistnost bez svetla. Ted si vezmete fotak, nasadite na nej blesk. Fotaku nechate auto ISO 80-6400. Udelate fotku s deaktivovanym bleskem v mistnosti 1, presunete se do mistnosti 2, zapnete blesk a nic jinyho nemenite, protoze na to nemate cas a udelate fotku. Vypnete blesk a nic jinyho nemenite, protoze na to nemate cas a presunete se do mistnosti 1 a udelate fotku. Toto si zopakujte tak 15x, coz neni na nejake akci nic neobvyklyho. Jako bonus si pridejte jeste fotku s bleskem v mistnosti se svetlem. A extra vytrvali si mezitim jeste prehodi par objektivu.
Pokud by P-TTL fungoval. Nebyl by s tim nejmensi problem. Na svetle by si fotak bez blesku nastavil vysokou citlivost a exponoval spravne. Ve tme by si fotak zmeril expozici pri predblesku a zvolil napr iso 400 a rozumny hodnoty casu, clony i sily blesku.
Realita je ale takova, ze bez toho abyste pokazde presouvali korekce na fotaku i blesku o 2-3EV v souctu nebudete absolutne schopni s bleskem udelat normalni fotku. Jedina dalsi moznost je plnej manual... kvuli kterymu si ovsem nebudete porizovat K-5 zeano.
Fotak je tak debilni, ze kdyz mu nechate jeho zakladni rozsah iso 80-12800, tak s bleskem nastavi i na malym bilym zachode 1/50 nepochopitelnych F13!!! a nepochopitelnych ISO8000 a osmazi blesk na plny kule a vsechno prepali.
Pokud mu vnutite clonu F5.6, tak se neobtezuje a zase dostavi 1/50, ISO8000 a opet osmazi blesk s tim ze zase vsechno vypali.
Pokud ho prepnete na uplne tupej zelenej automat, fotak si nastavi 1/50, F8 ISO3200 (maximum toho zelenyho rezimu) a do toho jebne plnej blesk a zase to usmazi.
Teprve pokud mu dovolim rozsah jen 160-1000, na blesku posunu na EV-1 a na tele -1 az -2EV, tak je schopnej to zvladnout bez prepalu.
Je uplne jedno jestli s externim nebo integrovanym bleskem.
K cemu je mi na fotaku P-TTL, pokud budu v situaci (C) neustale prehazovat vsechny parametry sem a tam? Nebo si mam rovnou nosit fotaky dva abych si nepripadal jako kreten a na tom druhym bleskacim mit rovnou manual kvuli tomu abych soustavne neprichazel pri nastavovani parametru sem a tam o zajimavy okamziky?
A to nezminuju pripad ze vykouknu ven a na slunku chci neco cvaknout s HSS a pak se zase vratim.
Kde jsme? V sedesatych letech? Nebo bylo cilem Hoye odehnat vsechny zbyly nadsence ke konkurenci??
achjo
btw. Je velice zajimavy, ze to, co umi i 7 let starej automatickej kompakt s pasivnim merenim nezvladne soucasna masina s predbleskovym merenim. Stejnetak to umi pitoma stara sony A200 v automatu, dokonce K100D stavi normalni hodnoty.. ale K5, ten je machr, ten proste bude uzivatele tlacit do manualu.
B) Pokud na fotaku necham aby si volil ISO z povoleneho rozsahu a fotim ve tme, fotak si naprosto debilne vybere nejvyssi hodnotu ISO a do te jeste naprazi blesk i kdyz ma P-TTL rezim a merici predblesk.
C) Tak a ted si zkuste toto: 1 mistnost osvetlena napr zarovkou, 2 mistnost bez svetla. Ted si vezmete fotak, nasadite na nej blesk. Fotaku nechate auto ISO 80-6400. Udelate fotku s deaktivovanym bleskem v mistnosti 1, presunete se do mistnosti 2, zapnete blesk a nic jinyho nemenite, protoze na to nemate cas a udelate fotku. Vypnete blesk a nic jinyho nemenite, protoze na to nemate cas a presunete se do mistnosti 1 a udelate fotku. Toto si zopakujte tak 15x, coz neni na nejake akci nic neobvyklyho. Jako bonus si pridejte jeste fotku s bleskem v mistnosti se svetlem. A extra vytrvali si mezitim jeste prehodi par objektivu.
Pokud by P-TTL fungoval. Nebyl by s tim nejmensi problem. Na svetle by si fotak bez blesku nastavil vysokou citlivost a exponoval spravne. Ve tme by si fotak zmeril expozici pri predblesku a zvolil napr iso 400 a rozumny hodnoty casu, clony i sily blesku.
Realita je ale takova, ze bez toho abyste pokazde presouvali korekce na fotaku i blesku o 2-3EV v souctu nebudete absolutne schopni s bleskem udelat normalni fotku. Jedina dalsi moznost je plnej manual... kvuli kterymu si ovsem nebudete porizovat K-5 zeano.
Fotak je tak debilni, ze kdyz mu nechate jeho zakladni rozsah iso 80-12800, tak s bleskem nastavi i na malym bilym zachode 1/50 nepochopitelnych F13!!! a nepochopitelnych ISO8000 a osmazi blesk na plny kule a vsechno prepali.
Pokud mu vnutite clonu F5.6, tak se neobtezuje a zase dostavi 1/50, ISO8000 a opet osmazi blesk s tim ze zase vsechno vypali.
Pokud ho prepnete na uplne tupej zelenej automat, fotak si nastavi 1/50, F8 ISO3200 (maximum toho zelenyho rezimu) a do toho jebne plnej blesk a zase to usmazi.
Teprve pokud mu dovolim rozsah jen 160-1000, na blesku posunu na EV-1 a na tele -1 az -2EV, tak je schopnej to zvladnout bez prepalu.
Je uplne jedno jestli s externim nebo integrovanym bleskem.
K cemu je mi na fotaku P-TTL, pokud budu v situaci (C) neustale prehazovat vsechny parametry sem a tam? Nebo si mam rovnou nosit fotaky dva abych si nepripadal jako kreten a na tom druhym bleskacim mit rovnou manual kvuli tomu abych soustavne neprichazel pri nastavovani parametru sem a tam o zajimavy okamziky?
A to nezminuju pripad ze vykouknu ven a na slunku chci neco cvaknout s HSS a pak se zase vratim.
Kde jsme? V sedesatych letech? Nebo bylo cilem Hoye odehnat vsechny zbyly nadsence ke konkurenci??
achjo
btw. Je velice zajimavy, ze to, co umi i 7 let starej automatickej kompakt s pasivnim merenim nezvladne soucasna masina s predbleskovym merenim. Stejnetak to umi pitoma stara sony A200 v automatu, dokonce K100D stavi normalni hodnoty.. ale K5, ten je machr, ten proste bude uzivatele tlacit do manualu.
Je roztomilý, jak se rozčiluješ.
Já chci ještě.
Každopádně i když nastavím tak idiotské parametry, jaké popisuješ, tak to funguje dobře. Měl jsem full auto, žádné kompenzace expozice. Tmavá místnost, což je poznat podle toho, že K-5 potřebovala přisvětlení, aby se chytl AF.
Jpg je tady:
Já chci ještě.

Každopádně i když nastavím tak idiotské parametry, jaké popisuješ, tak to funguje dobře. Měl jsem full auto, žádné kompenzace expozice. Tmavá místnost, což je poznat podle toho, že K-5 potřebovala přisvětlení, aby se chytl AF.
Jpg je tady:
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zopakujem to už tretí raz...viď citácia...marauder píše:Keď sa mi K-5 vrátila zo servisu, kde som ju poslal aj s FA 50/1.4 a AF-540FGZ, tak som ako prvú urobil fotku s AF-540FGZ a nastaveniami ktoré tam nechal servisný technik. Problém ostal a blesk to prepálil ako sa dalo. Po stiahnutí FEC na -2EV to bolo v poriadku.
Na servisnom liste bolo napísané "Update firmware, reset všetkých nastavení, test, nafotené kontrolné zábery.".
Ak by to bol problém uživateľa, tak by mi to robilo ma oboch telách (K100D a K-5) s rovnakými nastaveniami či už expozičného režimu, expozície samotnej, blesku ale aj v menu a v custom menu. Ale nie je tomu tak, robí to iba na K-5...
...ale ako tu už bolo niekde spomenuté, na fórach to nemá cenu riešiť lebo dotyční to aj tak neporiešia, takže to tu prestanem aj ja, lebo mi to nepomôže, tak isto mi nepomôžu niektoré povedal by som podpichovačné odpovede a uvidíme čo prinesie budúcnosť...možno FW s opravou alebo správu od Ricoh/Pentaxu...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100
http://picasaweb.google.sk/velijura100
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
elho_cid píše:Je roztomilý, jak se rozčiluješ.
Já chci ještě.![]()
Jpg je tady:
Jenom diky tomu, ze uplny automat ma orezany rozsah iso do 3200 MAX, vsimni si ze tam mimo jine mas F16
Povazujes to za inteligentni parametry hodny top masiny?
Zkus tmu, povoleny iso aspon 6400, P se stiskem zelenyho - budes prekvapen.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Stale nechapem preco ocakavas od nejakeho fotoaparatu ze nastavi hodnoty presne podla tvojich predstav a ty nic pre to neurobis. Je to najivne fotenie stylom ahoj som Canon EOS 1D Mk IV a urobim z teba super fotografa. Ale takto to nefunguje a to je dobre mozes sa rozculovat kolko chces garantujem ti ze ziadny profik pouzivajuci povedzme tela na vyssej urovni nefoti takymto divnym sposobom a tam by som aj ja hladal problem. IMHO a nastavenie tej clony nemoze suvisiet s nastavenim P povedzme na preferenciu MTF a pod?
Jsem hrozně překvapenej, dal tam ISO 6400 a f22. Přepal žádný.xmeda píše: Jenom diky tomu, ze uplny automat ma orezany rozsah iso do 3200 MAX, vsimni si ze tam mimo jine mas F16
Povazujes to za inteligentni parametry hodny top masiny?
Zkus tmu, povoleny iso aspon 6400, P se stiskem zelenyho - budes prekvapen.
Nepovažuju to za inteligentní parametry hodný někoho, kdo si říká fotograf. Pokud chceš fotit na full auto, tak si tak foť. Já nekoupil zrcadlovku s tím, že budu jen tupě mačkat spoušť jako cvičený troglodyt.
Lukas - na full auto to asi vyhodnotí jako scénu, kde je záhodno to osvětlit co nejvíc rovnoměrně a mít velké HO. Nebo to bere jako "je tma tak dám velké ISO, ejhle blesk, musím přiclonit". Nevím a je mi to fuk. Důležité je že si parametry nechá vnutit a do poslední chvíle se brání přepalu. Když se už neubrání, je to chyba jeho páníčka.
Marauder - tohle je smutný případ, ty fotit umíš a možná ten tvůj kus je opravdu nějak divný. Popsal jsi servisákům tu závadu podrobně a jasně?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tu prisernou clonu a maximalni ISO stavi i pri uplnem automatu, kdy MTF krivku nepouziva - viz priklady.
Kupodivu jeste foceni v tom uplnem automatu dopada bez korekci nejlip, protoze fotak celkem konzervativne stahne blesk a zaroven mu neni tim rezimem umozneny jit pres iso 3200..
Ale proc proboha vubec na tak vysokou citlivost jde? Proc se nesnazi spravne expozice dosahnout pri podstatne nizsi clone i citlivosti i vykonu blesku.. toto je zvraceny.
→ CID: Tak jako tak nema co stavet F22. Pokud zvolim vetsi pokoj, tak mi taky s ISO6400 nastavi F22 a neprepali to, jenze jakmile mu v P stahnu clonu na F5.6 tak uz si s tim fotak nevi rady a jebne to stejne jako pri F22. Tu je ta chyba..
Kupodivu jeste foceni v tom uplnem automatu dopada bez korekci nejlip, protoze fotak celkem konzervativne stahne blesk a zaroven mu neni tim rezimem umozneny jit pres iso 3200..
Ale proc proboha vubec na tak vysokou citlivost jde? Proc se nesnazi spravne expozice dosahnout pri podstatne nizsi clone i citlivosti i vykonu blesku.. toto je zvraceny.
→ CID: Tak jako tak nema co stavet F22. Pokud zvolim vetsi pokoj, tak mi taky s ISO6400 nastavi F22 a neprepali to, jenze jakmile mu v P stahnu clonu na F5.6 tak uz si s tim fotak nevi rady a jebne to stejne jako pri F22. Tu je ta chyba..
Prosímtě ujasni si, co ti vlastně na K-5 vadí. Nejdřív jsi říkal, že P-TTL měření. Když jsem ti ukázal, že měření je v pořádku, tak ti vadí její umělá inteligence.xmeda píše:→ CID: Tak jako tak nema co stavet F22. Pokud zvolim vetsi pokoj, tak mi taky s ISO6400 nastavi F22 a neprepali to, jenze jakmile mu v P stahnu clonu na F5.6 tak uz si s tim fotak nevi rady a jebne to stejne jako pri F22. Tu je ta chyba..
Chyba je v tom, že místo abys přemýšlel jak foťák nastavit tak, aby produkoval pěkné fotky, přemýšlíš jak ho nastavit aby nefungoval. Když už se nemůžeš chlubit fotkama, co se ti povedly, fotíš tak, aby se hodně nepovedly a svaluješ vinu na foťák.
Nemrtvý má pravdu, radši Player než ty. Ten aspoň dělá ostudu u Nikonu a přinejmenším to makro fotit zvládá.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nedalo mi to a vyskusal som ten tvoj postup na K20 a co to sprava sa to rovnako len tam nie je prepal to znamena, ze problem je v komunikaci Blesk - Telo ale ten postup je ako vravim divny a aj K20 nastavuje v tmavej miestnosti vysoke ISo (3200) a clonu 7.1
Takze moj zaver je reklamacia a zmenit postup prace ale to uz je na tebe je to len moj nazor
Takze moj zaver je reklamacia a zmenit postup prace ale to uz je na tebe je to len moj nazor
uff, tady se to pěkně rozjelo...
xmeda - proč nepoužíváš háčky čárky, když to tvoje klávesnice umí ?
nic ve zlém ale takový ortodoxní pentaxista takovou kritiku - to je docela paradox. Chodím na pentaxí fórum rád, i když zrovna pentax nemám, a docela sem se teď nasmál
nepatří to vše do sekce vtipy????
Kdybych měl volné prachy, tak jdu okamžitě do K-5, bez váhání... ono problémy jsou všude, pokud je někdo chce najít. Ale dobrý fotograf (ametér) si nenechá ujít vyjimečný snímek jen kvůli chybě která nastane při určité kombinaci nastavení... Xmeda nehledej co nejde ale hledej to, co jde. Když znáš dobře svoje vybavení, snaž se ho co nejlíp využít a poděl se s ostatními o inspirativní snímky a přestaň prosím řešit to, co tě tak sere - koupil sis něco, od čeho jsi asi čekal více. Bohužel i to se stává. Žádný foťák nikdy nebude dokonalý - je to jenom krabice. A zrovna K-5 je kua dobrý foťák... Četl jsem hodně kritiky na fuji X100 - podle recenzí bych si to nikdy nekoupil ale když sem s tim zkusil 1/2 hodiny fotit a mrknul sem na snímky na monitoru, hned bych si x100 pořídil (kdyby byly prrachy) .. jasně je pomalá, špatný fw... ale o tom to není...
dost keců, jdu dělat makro pokusy mým kompaktem (olympus)
PS: MUHEHEHE
plz. další vtipy!!!! těším se
xmeda - proč nepoužíváš háčky čárky, když to tvoje klávesnice umí ?

nic ve zlém ale takový ortodoxní pentaxista takovou kritiku - to je docela paradox. Chodím na pentaxí fórum rád, i když zrovna pentax nemám, a docela sem se teď nasmál

Kdybych měl volné prachy, tak jdu okamžitě do K-5, bez váhání... ono problémy jsou všude, pokud je někdo chce najít. Ale dobrý fotograf (ametér) si nenechá ujít vyjimečný snímek jen kvůli chybě která nastane při určité kombinaci nastavení... Xmeda nehledej co nejde ale hledej to, co jde. Když znáš dobře svoje vybavení, snaž se ho co nejlíp využít a poděl se s ostatními o inspirativní snímky a přestaň prosím řešit to, co tě tak sere - koupil sis něco, od čeho jsi asi čekal více. Bohužel i to se stává. Žádný foťák nikdy nebude dokonalý - je to jenom krabice. A zrovna K-5 je kua dobrý foťák... Četl jsem hodně kritiky na fuji X100 - podle recenzí bych si to nikdy nekoupil ale když sem s tim zkusil 1/2 hodiny fotit a mrknul sem na snímky na monitoru, hned bych si x100 pořídil (kdyby byly prrachy) .. jasně je pomalá, špatný fw... ale o tom to není...
dost keců, jdu dělat makro pokusy mým kompaktem (olympus)
PS: MUHEHEHE

-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslim si ze by sa to mohlo uzamknut toto bol asi najduchaplnejsi koment co tu je a myslim ze vystihol vsetko.
Ja som skoncil hou
Ja som skoncil hou

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
elho_cid píše:Prosímtě ujasni si, co ti vlastně na K-5 vadí. Nejdřív jsi říkal, že P-TTL měření. Když jsem ti ukázal, že měření je v pořádku, tak ti vadí její umělá inteligence.xmeda píše:→ CID: Tak jako tak nema co stavet F22. Pokud zvolim vetsi pokoj, tak mi taky s ISO6400 nastavi F22 a neprepali to, jenze jakmile mu v P stahnu clonu na F5.6 tak uz si s tim fotak nevi rady a jebne to stejne jako pri F22. Tu je ta chyba..
Chyba je v tom, že místo abys přemýšlel jak foťák nastavit tak, aby produkoval pěkné fotky, přemýšlíš jak ho nastavit aby nefungoval. Když už se nemůžeš chlubit fotkama, co se ti povedly, fotíš tak, aby se hodně nepovedly a svaluješ vinu na foťák.
Nemrtvý má pravdu, radši Player než ty. Ten aspoň dělá ostudu u Nikonu a přinejmenším to makro fotit zvládá.
Udelal jsi co jsem psal? Evidentne ano a skoncil s vypalenou fotkou, kde bylo ISO6400, F5.6.. a bilo. Je to fungujici P-TTL? Neni.
Kde se snazim aby fotak nemohl pracovat? Chci po nem aby dopocital expozici korektne na F5.6 v P rezimu.
TAK JAKO TO BEZ BLESKU BEZ PROBLEMU ZVLADNE. Bez blesku dokonce drzi pri samym postupu ISO co nejnizsi, coz je v poradku.
PROC TO NEUMI S P-TTL PREDBLESKEM? A proc stavi totalni nesmysly, ktery ocividne ziska tak, ze za tmy si nastavi ISO a pri predblesku uz meni jen clonu a cas.. ? Nesouvisi to s fungovanim P-TTL?
Proc u MTF nerespektuje MTF a stavi F13, F16 nebo F22?
Spravil som pár testovacích fotiek a všimol som si, že pokiaľ mám ISO na auto je jedno v akom rozsahu, stále si berie to maximálne dovolené a potom predbleskom k nemu dopočíta clonu pri čase najčastejšie 1/50. Proste TTL zmeria scénu a zmerá ju správne (lebo na A režime blesku je to ešte horšie prepálené) a k max. povolenému ISOu a času prevažne 1/50 dopočíta clonu ktorá leze až do f22 pri ISO3200. Viem, nastane otázka, prečo si ISO neznížim.....Osobne nikdy nemám ISO na AUTO, ale napevno jednu hodnotu, ktorú podľa potreby si viem rýchlo zmeniť. Našťastie nepotrebujem a asi aj pre takéto neočákavené prekvapenia ani nemusím, neberiem ponuky na vážne fotenia, kde si neviem predstaviť, ako by reagovali mladí, alebo "birmovkáči", ak by som na ostro nacvičoval a laboroval nad správnym nastavením, kde by im možno rýchlo opadol úsmev, preto nepotrebujem široký rozsah ISO na AUTO. Aj super stroj potrebuje pre potreby fotografa mať určitý rozsah, v ktorom má svoju "voľnosť" pre automatiku, ktorá svojou rýchlosťou pomôže fotografovi, aby mu neušli niektoré zábery, táto automatika od čias Hoye nevie správne počítať, ani nie počítať, ale skôr jej chýba správna postupnosť, najprv predblesk a potom idem na ISO, čas a clonu podľa zvolenej krivky, teraz je to ISO-predblesk-.........samozrejme, že to nedopadne dobre, ak ISO rozsah riadne nepriškrtím. Ešte mi príde nelogický čas 1/50 v 90%. Ja vidím chybu, je to software, nie hardware.
Ak by mohol niekto niečo podobné vyskúšať na K10, K20, aby som už toľko nehnojil na Hoyu v Pentax črevách
Ak by mohol niekto niečo podobné vyskúšať na K10, K20, aby som už toľko nehnojil na Hoyu v Pentax črevách

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
yoli píše:Spravil som pár testovacích fotiek a všimol som si, že pokiaľ mám ISO na auto je jedno v akom rozsahu, stále si berie to maximálne dovolené a potom predbleskom k nemu dopočíta clonu pri čase najčastejšie 1/50. Proste TTL zmeria scénu a zmerá ju správne (lebo na A režime blesku je to ešte horšie prepálené) a k max. povolenému ISOu a času prevažne 1/50 dopočíta clonu ktorá leze až do f22 pri ISO3200. Viem, nastane otázka, prečo si ISO neznížim.....Osobne nikdy nemám ISO na AUTO, ale napevno jednu hodnotu, ktorú podľa potreby si viem rýchlo zmeniť. Našťastie nepotrebujem a asi aj pre takéto neočákavené prekvapenia ani nemusím, neberiem ponuky na vážne fotenia, kde si neviem predstaviť, ako by reagovali mladí, alebo "birmovkáči", ak by som na ostro nacvičoval a laboroval nad správnym nastavením, kde by im možno rýchlo opadol úsmev, preto nepotrebujem široký rozsah ISO na AUTO. Aj super stroj potrebuje pre potreby fotografa mať určitý rozsah, v ktorom má svoju "voľnosť" pre automatiku, ktorá svojou rýchlosťou pomôže fotografovi, aby mu neušli niektoré zábery, táto automatika od čias Hoye nevie správne počítať, ani nie počítať, ale skôr jej chýba správna postupnosť, najprv predblesk a potom idem na ISO, čas a clonu podľa zvolenej krivky, teraz je to ISO-predblesk-.........samozrejme, že to nedopadne dobre, ak ISO rozsah riadne nepriškrtím. Ešte mi príde nelogický čas 1/50 v 90%. Ja vidím chybu, je to software, nie hardware.
Nemuzu nez souhlasit.
Ad otazka na starsi:
K20D
a) Nativne podexponuje vsechno a pokud je na scene neco bileho/leskleho, tak to jeste stahne niz. Nicmene je to v PP opravitelne docela pekne.
b) ISO nad 1250 je obrazove pouzitelny leda s dobrym svetlem a naopak kompenzaci +0,7EV i vic. Jinak je to silne podexponovany a plny sumu. Nativni rozsah konci na 3200, takze nema tolik prostoru vyvadet. Pri P stavi delsi casy nez K5 (coz me vzdy spis vadilo, kvuli rozmazanym lidem treba pri cvakani se sirokacem, kdy klidne da 1/20 aniz zveda ISO ze zakladnich 100) K-5 se na svetle v tomto ohledu chova podstatne lip, vic se snazi stavet casy podle ohniska, takze s 300mm ohniskem jde na stovky a pumpuje nahoru ISO aby nebyl obraz mazly.
c) Z toho, ze pouzitelny rozsah ISO na K20 je 100-1250, nebo i spis 100-800 kvuli sumu + nativni podexpozice, vyrabi mi pri pouziti TAv rezimu pro blesk s timto rozmezim fotky presne jako chci a to bez korekci.
Kdyz mu dovolim jit s citlivosti vejs, taky nastavuje nejdriv ISO podle tmy a pak s predbleskem teprve clonu... jenze stejne nevyrobim tak prepalenou fotku jako smele udela K5

K10d to dělá stejně, ale když má strop na ISO 1600, tak se to neprojeví tak snadno.yoli píše: Ak by mohol niekto niečo podobné vyskúšať na K10, K20, aby som už toľko nehnojil na Hoyu v Pentax črevách
Zkusil jsem ještě Canon EOS 30D. Dal ISO 400 a f4, přičemž asi o 1,5EV podexponoval. Problém toho foťáku je ale v tom, že on prostě na plnou automatiku s bleskem vyšší ISO nedá nikdy. Nejde to nijak ovlivnit. A pokud chce člověk automatické ISO, musí fotit na full auto do jpg a nedá se vypnout blesk. Když foťák detekuje málo světla, sám si vyklopí interní blesk. Ideální foťák pro xMéďu, říkám si...