dakujem vsetkym za prispevky.
nemam tendenciu sa stazovat/ohovarat Pentax, ani nie som daky extra spickovy fotograf, skor si cvakam sam pre seba/rodinu, obcas dake tie baby odfotim a dam im fotky.
skor by som privital konktretne navrhy na zlepsenia, skusenosti
dnes som si skusil fotit s AF-S na rezimy A-9 cez hladacik (jeden bod v strede + 8 pomocnych) a cez LiveView s FaceDetection (ktory je skor spartansky, oznaci celu tvar, neviem si vyberat ziadne oko atd.)
- FA43/1,9 Limited moc na rezim A-9 na ludi/ovce vzdy nefungovala, lepsi je vybrat 1 AF bod, to sklo je uz dost siroke na FF
- FA77/1,8 Limited bola dost dobra na LUDI na rezimy A-9 aj FaceDetection, je to predsa len dlhsie sklo, ovce to moc nechytalo - pretoze maju predlzeny "nufak" ani v jednom tom rezime (tam treba naozaj fotit radsej na 1 AF bod)
- FA135/2,8 som skusal iba na ludi a len na FaceDetection (lebo som s tym sklom malo fotil) a v pohode
- odpad celkovo na vsetky skla som mal, ale nic co by mi zily trhalo, naviac mama mala furt vlasy v tvari a utopene male oci,
kazdopadne cca tak 10 - 20 % fotiek celkovo bolo "nezmyselne" zle zaostrených...na to moje cvakanie a na to, ze je to Pentax, si myslim ze je to celkom OK
vybral som par cvakov, treba si to naozaj rozkliknut 2x na vacsie rozlisenie

....vsetko fotky bez uprav, iba nacitany RAW do LR CC2015, profil Bright (vsetko na nule, ziadne pridavanie kontrastu ani saturacie), zakladne doostrenie + opravena kompenzacia EV cca od -0.3 do 0.3EV a finalne zmensene na asi 15MPx kvôli uploadu.
...myslim, ze ked sa povyberaju dobre fotky, ten Pentax je paradny
rezim A-9 cez hladacik
FA77 na f2
rezim FaceDetection v LiveView
FA77 na f2

FA43 na f2

FA135 na f2,8

FA77 na f2

FA77 na f3,2
fotky z tych skiel na f4 ani nejdem davat, to je zbytocne, to je ostre ako britva.
PS: pre zaujimavost, profesionalny ? web dpreview.com dal pri Canon 5DMark IV do clanku aj tieto fotky:
For non-moving subjects, pinpoint AF allows you to get extremely precise autofocus results - like on eyelashes behind sunglasses. Processed to taste from Raw using the Camera Standard profile. Canon EF 35mm F2 IS USM. ISO 100, 1/3200 sec, F2.
https://www.dpreview.com/files/p/articl ... 2-acr.jpeg
The autofocus system is more than a match for DIF - dogs in flight - whether shooting through the viewfinder, or using the 5D IV's Dual Pixel AF in Live View. Straight-out-of-camera JPEG. Canon EF 70-200mm F2.8L II IS USM. ISO 100, 1/1000 sec, F2.8.
https://www.dpreview.com/files/p/articl ... A0493.jpeg
no tak totok by bolo u mna tak jedine na zmazanie.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN