Barevný prostor - aRGB, sRGB aj.
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mám takovej problém s aRGB:
Fotky nechávám dělat v Creative labu, kde chtěj teď vstupní data v Adobe RGB 8bit, začal jsem fotit s nastaveným AdobeRGB prostorem ve foťáku do DNG. Když chci fotku uložit do tiffu, ať už v Lightroomu 1.4.1 nebo Photoshopu CS3 se mi tyto RAWy objeví jako sRGB, ačkoli
byly foceny do aRGB, když si dám v Proof menu nast.Adobe, tak se mi zobrazí správně AdobeRGB prostor, sytější barvičky,když však soubor uložim jako TIFF 8 bit, tak ať tam zaškrtnu přidat ICC AdobeRGB(1998)
nebo ne (u monitoru žádný profil nemám nastaven), v exifu pak AdobeRGB nevidím. Ještě jsem zkoušel na závěr před oložením "převedení do profilu", ačkoli už by soubor z foťáku měl být v
AdobeRGB a to se nějak nezměnilo. Tak se chci zeptat, jak to udělat, abych měl výsl. TIFF soubor co nesu do labu v AdobeRGB prostoru, když už v tomhle bar. prostoru umí jejich lab pracovat, aniž bych snímek
sám nedegradoval na sRGB. Psal jsem jim i email, ale zatím mi neodpověděli, tak se chci zeptat na váš názor.
Fotky nechávám dělat v Creative labu, kde chtěj teď vstupní data v Adobe RGB 8bit, začal jsem fotit s nastaveným AdobeRGB prostorem ve foťáku do DNG. Když chci fotku uložit do tiffu, ať už v Lightroomu 1.4.1 nebo Photoshopu CS3 se mi tyto RAWy objeví jako sRGB, ačkoli
byly foceny do aRGB, když si dám v Proof menu nast.Adobe, tak se mi zobrazí správně AdobeRGB prostor, sytější barvičky,když však soubor uložim jako TIFF 8 bit, tak ať tam zaškrtnu přidat ICC AdobeRGB(1998)
nebo ne (u monitoru žádný profil nemám nastaven), v exifu pak AdobeRGB nevidím. Ještě jsem zkoušel na závěr před oložením "převedení do profilu", ačkoli už by soubor z foťáku měl být v
AdobeRGB a to se nějak nezměnilo. Tak se chci zeptat, jak to udělat, abych měl výsl. TIFF soubor co nesu do labu v AdobeRGB prostoru, když už v tomhle bar. prostoru umí jejich lab pracovat, aniž bych snímek
sám nedegradoval na sRGB. Psal jsem jim i email, ale zatím mi neodpověděli, tak se chci zeptat na váš názor.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- Významný člen
Nemáte niekto nejaký šikovný odkaz, kde by som sa dozvedel všetko čo potrebujem na to aby som mohol spracvoávať fotky v AdobeRGB??( nezanamená že to musí byť stručne, hlavne chcem aby tam bolo napísané vetko - čo najviac) po prípade mi odporučte nejakú knihu...
ICC profili sú pre mňa úplne neznáme. A aj chcem vedieť ako zistím čo všetko dokáže môj monitor (HP 9500 ) zobraziť, kalibrovanie monitoru a tak ďalej.... Proste som z toho všetkého úplne vypatlaný a hľadám pomoc.
ICC profili sú pre mňa úplne neznáme. A aj chcem vedieť ako zistím čo všetko dokáže môj monitor (HP 9500 ) zobraziť, kalibrovanie monitoru a tak ďalej.... Proste som z toho všetkého úplne vypatlaný a hľadám pomoc.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

1. adresa: www.google.commajster333 píše:Nemáte niekto nejaký šikovný odkaz, kde by som sa dozvedel všetko čo potrebujem na to aby som mohol spracvoávať fotky v AdobeRGB??( nezanamená že to musí byť stručne, hlavne chcem aby tam bolo napísané vetko - čo najviac) po prípade mi odporučte nejakú knihu...
2. http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... manag.html
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
-
- V.I.P člen
No nic moc.Jsem se na to díval a od p.Pihana je to opět v té nejobecnější možné rovině.
Jako v nějakém technicko populárním magazzinu ála 100+1.
Na konkrétní situace to bude asi o nějakém večerním studiu za 5 - 10 švestek.
Jako v nějakém technicko populárním magazzinu ála 100+1.
Na konkrétní situace to bude asi o nějakém večerním studiu za 5 - 10 švestek.

K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
do google vložit color management a hrabat a hrabat a hrabat.majster333 píše:Nemáte niekto nejaký šikovný odkaz, kde by som sa dozvedel všetko čo potrebujem na to aby som mohol spracvoávať fotky v AdobeRGB??( nezanamená že to musí byť stručne, hlavne chcem aby tam bolo napísané vetko - čo najviac) po prípade mi odporučte nejakú knihu...
Třeba narazíš na http://www.drycreekphoto.com/Learn/color_management.htm.
Chvilku to ale trvá než si to nastuduješ a srovnáš v hlavě. Přeju hodně trpělivosti.

velmi dobrý je web http://www.normankoren.com píše se tam o všem možném kolem focení a tisku, kalibrace, icc profilů ...
-
- Moderátor
Tady http://www.volny.cz/tomas.fencl/Eizo_Monitortest.zip jsem ti dal ke stažení testovací soft monitorů od Eiza, chceš-li...majster333 píše:...kalibrovanie monitoru...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
na foru www.fotografovani.cz je to dost rozebírané, zvl. ICC profily/tisk,
nastavení, zadej ve foru do vyhledávání AdobeRGB..
nastavení, zadej ve foru do vyhledávání AdobeRGB..
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Uvažuju o koupi sondy Eye-one Display 2, bez HW kalibrovaného monitoru nemá cenu se o AdobeRGB a úpravách fotek vůbec bavit. Srovnávací či SW kalibrace taky nedává přesné barvy, spíš navodí pocit
zdánlivé "souhry"barev než jejich barevné podání. Navíc na starších monitorech (sám mám 17ctku Samsung 172x) neuvidíš ani 80-90% AdobeRGB gamutu. Zatím jsem fotil do AdobeRGB jen jeden výlet do
Vídně a uvažuju, že zatím od toho usoupím úlně, když chces fotku upravovat do sRGB a presentovat na netu (sRGB), tak ty barvy po převodu vypadaj snad hůř než když to fotíš rovnou do sRGB. Fjo s tímhle
nebude souhlasit, třeba ti to podá jinak.
Podle mě má AdobeRGB smysl, pokud máš i AdobeRGB výstup, HW kalibrovanej monitor, kterej navíc umí zobrazit alespoň 100% gamutu
AdobeRGB. Jinak je to dle mě zbytečná ztráta času hrát si s tím.
zdánlivé "souhry"barev než jejich barevné podání. Navíc na starších monitorech (sám mám 17ctku Samsung 172x) neuvidíš ani 80-90% AdobeRGB gamutu. Zatím jsem fotil do AdobeRGB jen jeden výlet do
Vídně a uvažuju, že zatím od toho usoupím úlně, když chces fotku upravovat do sRGB a presentovat na netu (sRGB), tak ty barvy po převodu vypadaj snad hůř než když to fotíš rovnou do sRGB. Fjo s tímhle
nebude souhlasit, třeba ti to podá jinak.
Podle mě má AdobeRGB smysl, pokud máš i AdobeRGB výstup, HW kalibrovanej monitor, kterej navíc umí zobrazit alespoň 100% gamutu
AdobeRGB. Jinak je to dle mě zbytečná ztráta času hrát si s tím.
-
- Významný člen
A ďakujem za odpovede toľko som ani nečakal. .. len angličtinu neovládam a prehrabávať sa na fórach je vec nadlho. od romana.... to už mám prečítané teraz niečo podrobnejšie by som potreboval.
a čo takto ViewSonic G90fB 19" CRT na fórach a v photo life ho dosť vychvaľovali. cena je v pohode je nový.... len neviem či má cenu neniť ho lebo neviem očo je lepší od môjho terajšieho monitoru ( hp 9500 )
Ako to mám zistiť? neviete niekto či zvládene ten moj hp 100% AdobeRGB?
a čo takto ViewSonic G90fB 19" CRT na fórach a v photo life ho dosť vychvaľovali. cena je v pohode je nový.... len neviem či má cenu neniť ho lebo neviem očo je lepší od môjho terajšieho monitoru ( hp 9500 )
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci

To zni jako dobry vtip... sto let stare kancelarske ce-er-tecko a AdobeRGB?majster333 píše:A ďakujem za odpovede toľko som ani nečakal. .. len angličtinu neovládam a prehrabávať sa na fórach je vec nadlho. od romana.... to už mám prečítané teraz niečo podrobnejšie by som potreboval.
Nefandis si trochu? Se defakto ptas jestli monitor v hodnote 500 Kc je profi graficky monitor....
No jo, graficka studia jsou plna nejakych Ha-Pecek........

100% adobeRGB ma nejnovejsi rada Eiza....
Ja nevim me to pripada jako menit skodovku 105 za 110... Bude me to stat prachy a namahu a ve skutecnosti si nepomuzu....
Pentax K20D,
...jestli si chceš pomoci za málo peněz, určitě hledej CRT monitory. LCD s možností zobrazení tak širokého gamutu Tě finančně zrujnují...
...kvalitní CRT monitory se dají pořídit za slušnou cenu, ale i tak to chce tomu věnovat čas a několik si jich prohlédnout. Asi nejspolehlivější vodítko pro zhodnocení stavu staršího CRT je ostrost kresby v rozích... pokud jsou rohy máznuté, ruce pryč... dalším vodítkem je nastavení hodnot kontrastu, jasu a barev na střední hodnoty... pokud monitor ukazuje jakžtakž slušně na maximální hodnoty, moc mu do konce nechybí...
doporučené značky: klasika EIZO, SONY, NEC, MITSUBISHI, LACIE, BARCO... poslední dvě nejsou moc k vidění a vůbec Barco je asi pasé.. byly (a jsou to velmi drahé monitory a ve většině DTP slouží do vyšumnění). Já jsem sehnal za neuvěřitelných 1400,- LaCie electron22blue... mám za to, že pán vůbec netušil, na čem si doma pouštěl filmy z notesu...
...kvalitní CRT monitory se dají pořídit za slušnou cenu, ale i tak to chce tomu věnovat čas a několik si jich prohlédnout. Asi nejspolehlivější vodítko pro zhodnocení stavu staršího CRT je ostrost kresby v rozích... pokud jsou rohy máznuté, ruce pryč... dalším vodítkem je nastavení hodnot kontrastu, jasu a barev na střední hodnoty... pokud monitor ukazuje jakžtakž slušně na maximální hodnoty, moc mu do konce nechybí...
doporučené značky: klasika EIZO, SONY, NEC, MITSUBISHI, LACIE, BARCO... poslední dvě nejsou moc k vidění a vůbec Barco je asi pasé.. byly (a jsou to velmi drahé monitory a ve většině DTP slouží do vyšumnění). Já jsem sehnal za neuvěřitelných 1400,- LaCie electron22blue... mám za to, že pán vůbec netušil, na čem si doma pouštěl filmy z notesu...
Pentax
-
- Významný člen
Kajfik -- no ale nepleť si situáciu LCD a CRT monitorov.
ja som si nie istý a preto sa pýtam.... ale ViewSonic G90fB 19" CRT podľa myslím Jana Karbusického z Photo life adobeRGB " hravo zvládne" a je vraj "skvelou volbou" alternatíva 30 000 tisícových LCD.
No ako vravím mám to z druhej ruky časáky a fóra... Ak máš dôvody prečo je to píšeš napíš prosím chcem vedieť.
A keď je teraz novo vyrávaný monitor CRT za 6000SK porovnatelný s 30 000 Lcd tak som zvedavý ako dobre je na tom môj starý Crt oproti novým LCD. A aj ako sa majú tieto dve CRTča proti sebe...
ja som si nie istý a preto sa pýtam.... ale ViewSonic G90fB 19" CRT podľa myslím Jana Karbusického z Photo life adobeRGB " hravo zvládne" a je vraj "skvelou volbou" alternatíva 30 000 tisícových LCD.
No ako vravím mám to z druhej ruky časáky a fóra... Ak máš dôvody prečo je to píšeš napíš prosím chcem vedieť.
A keď je teraz novo vyrávaný monitor CRT za 6000SK porovnatelný s 30 000 Lcd tak som zvedavý ako dobre je na tom môj starý Crt oproti novým LCD. A aj ako sa majú tieto dve CRTča proti sebe...

Tak relevantne ti neumim odpovedet ale koukl jsem ze to tve hapecko je obycejne kancxelarske crt - takze predpokladam ze je navrzene aby to zvladalo word, excel a outlook:)
No pokud mas dost mista na stole a je pravda ze ten ViewSonic je dobry tak proc ne....
JA osobne bych uz dneska do crtecka nesel, leda ze bych dostal eizo nebo iiyamu zadarmo... Proto ty moje reakce... Muj stavajici postoj je nasetrit si na Lenovo L220x. Neni to sice zazrak ale za tech 8500,- to je pro amaterske potreby luxus:)
No pokud mas dost mista na stole a je pravda ze ten ViewSonic je dobry tak proc ne....
JA osobne bych uz dneska do crtecka nesel, leda ze bych dostal eizo nebo iiyamu zadarmo... Proto ty moje reakce... Muj stavajici postoj je nasetrit si na Lenovo L220x. Neni to sice zazrak ale za tech 8500,- to je pro amaterske potreby luxus:)
Pentax K20D,