S tím souhlasím bez výhrad.miky_lbc píše:... V dnešní době neexistuje jediný racionální důvod, proč si ho dobrovolně zvolit místo dng...
RAW formáty - PEF, DNG
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: K3 prvni dojmy
"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
Re: K3 prvni dojmy
Téma DNG vs. PEF, RAW by se mohlo vyselektovat do nového vlákna. Osobně používám stále ještě PEF. Otázkou je, kam dál půjde Ricoh-Pentax. Program Digital Camera Utility většinou aktualizoval 2x ročně. Nyní je poslední aktualizace z podzimu 2011. Možná nepřímý útlum PEFu.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: RAW formáty - PEF, DNG
Je to samozrejme na preferencii kazdeho, ale vsimol si jednu vec: vela ludi tu uviedlo preco DNG, ale mam pocit, ze nikto neuviedol preco PEF.
uviedol - pretože PEF bol kedysi komprimovaný a DNG nie (preto na K10 stále používam PEF a konvertujem do DNG až v LR). To už ale pri nových telách neplatí...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to som si nevsimol moja chyba
.

Dříve jsem měl Canon EOS 1000D, fotky upravoval v Camera RAW. Soubor DNG se mi líbil tím, že editační kroky byly uloženy v něm. Což je tady často popisováno jako výhoda. Po přechodu na Pentax se mi zdála nahraná fotka v Camera RAW a Pentax Digital Camera Utility rozdílná, celkově věrnější, přirozenější v Pentax SW. Zvykl jsem si na program Pentax, ve kterém dělám hlavně prvotní WB, podexpozici, občas šoupátka na deformace. Po vyvolání TIFFu dělám většina editační práce v Adobe. Znovu vyzkouším DNG a Camera RAW, když většina lidí užívá tuto variantu a zdá se jim lepší.
Dovolil jsem si malou ukázku z knihy RAW - digitální fotografie v Camera Raw a Photoshop CS4 od Bruce Fraser+Jeff Schewe. Je to asi to nej co se dá sehnat k pochopení RAW atd.zirecek píše:Po přechodu na Pentax se mi zdála nahraná fotka v Camera RAW a Pentax Digital Camera Utility rozdílná, celkově věrnější, přirozenější v Pentax SW.
Asi jste zaznamenali, že když se snímky poprvé objeví na displeji fotoaparátu nebo když Bridge úplně poprvé zobrazí jejich vložené náhledy, vypadají ostřejší a sytější než náhled v Camera Raw. Je to tím, že Camera Raw při výchozím nastavení prezentuje snímek neupravený. Hlavním účelem tohoto nastavení je poskytnout vám základ k posouzení snímku. Obraz mívá nižší kontrast a sytost, protože Camera Raw ponechává finální podání snímku na vás.
Někteří lidé si stěžují, že výchozí nastavení Camera Raw neodpovídá vloženému JPEG náhledu nebo miniatuře. Má to dobrý důvod, vložená miniatura a JPEG z fotoaparátu nejsou technicky přesné, ani nijak zvlášť použitelné. Obrázek ve formátu JPEG z fotoaparátu je interpretací od výrobce aparátu, který vám předkládá snímek v takové podobě, v jaké si myslí, že by měl být. Takové snímky lze obecně označit za příliš kontrastní a syté, aby se podobaly filmovým diapozitivům. Ale díky novým DNG profilům si už není moc na co stěžovat.
STŘÍBRU ZDAR
Zdravím, taky jsem řešil (de-facto stále řeším) jestli DNG nebo PEF. Když jsem pracoval s RAWy v ZPS, tak jsem fotil samozřejmě rovnou do DNG, aby se nemusely fotky do tohoto formátu konvertovat posléze v ZPS pomocí nějakého Adobe kodeku. Pak jsem ale objevil PENTAX Digital Camera Utility dodávaný přímo k foťáku, který mě celkem mile překvapil a po čase jsem přepnul RAWy ve foťáku na PEF.
Často zmiňovaná výhoda formátu PEF v podobě komprese platila možná kdysi dřív, ale když teď vyzkouším u Pentaxu k-r kolik se vejde fotek na kartu v obou formátech, tak rozdíl jsou pouhé dvě fotky ve prospěch formátu PEF. DNG je sice univerzální formát, ale proč všichni výrobci si stále udržují svůj proprietární formát RAWu např. Canon CR2, Nikon NEF, Olympus ORF atd. atd.? Jednak možná výrobci fotoaparátu nechtějí dát Adobe dominantní postavení jeho RAW formátu, jaký má třeba Microsoft u formátu dokumentů Office. Ale možná také, že proprietární formáty jako je PEF obsahují od výrobce více metadat, pro která ve formátu DNG prostě není místo a která by se převodem do DNG ztratila. Pravděpodobně se nebude jednat o klíčová metadata, bez kterých by se posléze nedala vyvolat fotka, ale výrobce tam ty informace navíc z nějakého důvodu jistě dává a proč se jich do budoucna zbavovat? Z tohoto důvodu jsem tedy při používání PENTAX Digital Camera Utility přešel zpět k formátu PEF. Stejně tak když píšu dokument v MS Wordu, tak jej také nakonec ukládám ve formátu .docx kvůli zachování vzhledu a formátování a ne do otevřeného a univerzálního OpenDocumentu .ods
.
Často zmiňovaná výhoda formátu PEF v podobě komprese platila možná kdysi dřív, ale když teď vyzkouším u Pentaxu k-r kolik se vejde fotek na kartu v obou formátech, tak rozdíl jsou pouhé dvě fotky ve prospěch formátu PEF. DNG je sice univerzální formát, ale proč všichni výrobci si stále udržují svůj proprietární formát RAWu např. Canon CR2, Nikon NEF, Olympus ORF atd. atd.? Jednak možná výrobci fotoaparátu nechtějí dát Adobe dominantní postavení jeho RAW formátu, jaký má třeba Microsoft u formátu dokumentů Office. Ale možná také, že proprietární formáty jako je PEF obsahují od výrobce více metadat, pro která ve formátu DNG prostě není místo a která by se převodem do DNG ztratila. Pravděpodobně se nebude jednat o klíčová metadata, bez kterých by se posléze nedala vyvolat fotka, ale výrobce tam ty informace navíc z nějakého důvodu jistě dává a proč se jich do budoucna zbavovat? Z tohoto důvodu jsem tedy při používání PENTAX Digital Camera Utility přešel zpět k formátu PEF. Stejně tak když píšu dokument v MS Wordu, tak jej také nakonec ukládám ve formátu .docx kvůli zachování vzhledu a formátování a ne do otevřeného a univerzálního OpenDocumentu .ods

Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1
Čtvrtek: Fotky méně kontrastní a s více tlumenými barvami jsou dobré pro lepší editaci. Často se říká, že přidání kontrastu by měl být jeden z posledních kroků editace. Když se začneme bavit o podání kontrastu a sytosti/živosti barev, tak můžeme začít u funkcí Pentaxu, kde lze nastavit "custom image" odstín snímku např.: "jas" a "přirozený". To lze nastavovat v aparátu a v Pentax Digital Camera Utility. Mě by třeba zajímalo, kolik lidí užívá nastavení "bright" a kolik "nature" ve foťáku. Navíc pro každý režim, lze ještě nastavovat další funkce. Osobně užívám "bright, jas" s úpravami. Můj pocit z Camera RAW byl, že je to ještě hodně utlumený režim "nature".
v PEF aj DNG sú rovnaké dáta, čo potvrdzuje nakoniec Pentax sám, keďže na K-01 aj Q je DNG jediný podporovaný RAW formát ("PEF už není"ziki píše:Ale možná také, že proprietární formáty jako je PEF obsahují od výrobce více metadat, pro která ve formátu DNG prostě není místo a která by se převodem do DNG ztratila. Pravděpodobně se nebude jednat o klíčová metadata, bez kterých by se posléze nedala vyvolat fotka, ale výrobce tam ty informace navíc z nějakého důvodu jistě dává a proč se jich do budoucna zbavovat?

zirecek: ja mam nastaveny v K-3 profil natural (s upravami), fotim do DNG + JPG. Absolutne neriesim mieto na karte, ved nejstoja miliony. Ked chcem niekomu poslat hotove fotky (na web), poslem rovno JPG a nestaram sa, su OK.
Tie ktore chcem upravit a stoja za to, nacitam v ALR DNG a upravim.
Tie ktore chcem upravit a stoja za to, nacitam v ALR DNG a upravim.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl: A můžeš říci konkrétně, které úpravy u profilu "natural" máš donastavené odlišně? Nejlepší by bylo vyfotit displej s šoupátkama,
. Také fotím do PEF a JPEG.

ja mám na všetkých telách nastavený "natural" režim bez ďalších úprav (chvíľu som experimentoval aj so zníženým kontrastom a ostrosťou), ale priamo do JPG fotím minimálne, najviac asi s Q-čkom (u neho mám prepínanie medzi farebnými režimami vyvedené na to nastaviteľné predné kolečko)...zirecek píše:Mě by třeba zajímalo, kolik lidí užívá nastavení "bright" a kolik "nature" ve foťáku. Navíc pro každý režim, lze ještě nastavovat další funkce. Osobně užívám "bright, jas" s úpravami. Můj pocit z Camera RAW byl, že je to ještě hodně utlumený režim "nature".
Mož ná vás bude zajímat, že fotografové, kteří prodávají foto National Geographic musí fotit jen do formátu RAW, picture style=Neutral a všechny kontrasty, saturace, doostření atd. musí být buď vypnuté nebo nastavené na neúčinné hodnoty (obvykle O).
Pastelkové obrázky ve světě časopisů moc nejdou na odbyt (výše uvedené neplatí pro sporťáky, kteří kvůli vyšší účinnosti procesorů fotí většinou do JPEG).
Pastelkové obrázky ve světě časopisů moc nejdou na odbyt (výše uvedené neplatí pro sporťáky, kteří kvůli vyšší účinnosti procesorů fotí většinou do JPEG).
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Fíha. Jedna věta a z toho už jsou tři stránky příspěvků 
Zatím jste mne nepřesvědčili a ani já vás nepřesvědčím. Když to shrnu: DNG je dobrý pokud často měníte SW nebo fotoaparát nebo někomu tyto rawy posíláte. V opačném případě je úplně jedno jestli PEF nebo DNG.
Za mně: Na zpracování používám už dlouho RawTherapee, foťáky měním jen když musím a rawy nikomu neposílám. Takže zůstanu u PEF, alespoň nemusím předělávat pomocné skripty

Zatím jste mne nepřesvědčili a ani já vás nepřesvědčím. Když to shrnu: DNG je dobrý pokud často měníte SW nebo fotoaparát nebo někomu tyto rawy posíláte. V opačném případě je úplně jedno jestli PEF nebo DNG.
Za mně: Na zpracování používám už dlouho RawTherapee, foťáky měním jen když musím a rawy nikomu neposílám. Takže zůstanu u PEF, alespoň nemusím předělávat pomocné skripty