klingo:
analog a digital su 2 rozne svety /a nie raz je lahsie odfotit na film, nez na digitalny snimac/, ktore spaja len jedna vec .. fotka a ciastocne sklo .. a nehovor mi, ze pri foteni na kinofilm sa neriesilo ako vyvolat negativ,diapozitiv a ako vyvolavat samotne fotky, aky zvacsovat, ake svetlo pri vyvolavani, aku chemikaliu pouzit. Stacilo mi len zlahka zabrusit na web , na ktorom sa ludia o tom bavili a nebolo to o nic ine, ako ked sa ludia bavia o digitalnych snimacoch, DR, MPixeloch, atd. Analogiu k tomu, nad cim sa rozculujes by som mohol dat z ineho sudka, ale neurobim to, lebo k nicomu by to neprispelo. Suhlasim s Tebou, ze cim lahsie je nieco odfotit, tym viac celkovo klesa kvalita, ale na druhej strane si treba uvedomit, ze dnesnu digitalnu cast fototechniky vyvijaju ludia, ktori sa fotenim nezivia a mozno v zivote fotak v ruke nedrzali /no, dnes uz asi nie

/.
ad prepaly jpeg vs. raw:
fotak ukazuje histogram/prepal/podpal v rozsahu 8bit jpegu, preto to raw dokaze "zachranit".Preco tomu tak je neviem, ale niekde som na tu temu cital aj clanok
ad DR: vec metodiky, ak sa testuje obrazec s dvomi farbami, tak sa da namerat kde-co

, v kazdom pripade realne fotky ukazali, ze K-5 ma skutocne vynikajuci DR. Minimalne o 1EV viac ako napr. K-x.
ad wikipedia: je to nieco ako encyklopedia pre skolakov, informacie mozu a nemusia byt presne. /mam s tym dost skusenosti

/ .. v tomto pripade ale viac-menej suhlasim, aj s hildou, tych 8EV moze byt realita.