Foťák na denní nošení
Moderátor: Moderátoři
Re: Foťák na denní nošení
to chalejkum:
x-m1 s tymto objektivom je rozmerovo ako panasonic gx1+G20/1.7. kvalitativne vpred. od clony 4-5,6 extremne ostry do rohov. viem len doporucit. primarne pouzivam tento. 35-ku som kupil hlavne pre fotenie v slabych svetelnych podmienkach a pri potrebe mensej HO a kedze ho mam ani nie mesiac, este som ho nemal moznost riadne preskusat, ale co som ho skusal, je to tiez pecka, subjektivne lepsi ako combo pentax k5ii+sigma 30/1.4.
minuly tyzden som bol sluzobne v dansku, pre nazornost co dokaze 27/2.8 prikladam jednu fotku:
http://uloz.to/xSqv62pk/dscf0236-jpg
x-m1 s tymto objektivom je rozmerovo ako panasonic gx1+G20/1.7. kvalitativne vpred. od clony 4-5,6 extremne ostry do rohov. viem len doporucit. primarne pouzivam tento. 35-ku som kupil hlavne pre fotenie v slabych svetelnych podmienkach a pri potrebe mensej HO a kedze ho mam ani nie mesiac, este som ho nemal moznost riadne preskusat, ale co som ho skusal, je to tiez pecka, subjektivne lepsi ako combo pentax k5ii+sigma 30/1.4.
minuly tyzden som bol sluzobne v dansku, pre nazornost co dokaze 27/2.8 prikladam jednu fotku:
http://uloz.to/xSqv62pk/dscf0236-jpg
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70
X100 jsem měl v ruce vícekrát a vždy mi připadala docela velká (s pouzdrem) a i těžká. Působí hodně solidním dojmem, což je dobře, ale zároveň bych se s ní nechtěl tahat celý den.
Ze všech těch menších foťáků mi opravdu kapesní přijde jen Ricoh GR (pevný 28mm objektiv) a zejména Sony RX100 s 1" snímačem. Starší verze (aktuální je RX100 III) se dají koupit za dobré peníze v různých výprodejích a vše jsou to bez výjimky dost schopné přístroje.
LX100 od Paňáku už bude asi mimo rozpočet, přeci jen je dost drahý.
Ze všech těch menších foťáků mi opravdu kapesní přijde jen Ricoh GR (pevný 28mm objektiv) a zejména Sony RX100 s 1" snímačem. Starší verze (aktuální je RX100 III) se dají koupit za dobré peníze v různých výprodejích a vše jsou to bez výjimky dost schopné přístroje.
LX100 od Paňáku už bude asi mimo rozpočet, přeci jen je dost drahý.
RX1oo Je aj podla mňa dobrá volba.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Rozdíl mezi RX100III a LX100 je asi 90g váhově a pár mm rozměrově. Zato senzor je u LX100 plošně dvojnásobný.
LX100 má i 4K video, cena je srovnatelná.
LX100 má i 4K video, cena je srovnatelná.
Jan67
Cenový limit je ale v prvním příspěvku stanoven na 12tis korun. LX100 stojí 21tis.
I. a II. verze RX 100 se prodávají za 10-16tis v českých eshopech, v zahraničí ještě o dost levněji, proto jsem je doporučoval.
I. a II. verze RX 100 se prodávají za 10-16tis v českých eshopech, v zahraničí ještě o dost levněji, proto jsem je doporučoval.
Sony RX100 jsem také zvažoval (v podstatě jsem zvažoval skoro vše ), ale chybí zde hledáček. Pro někoho věc nedůležitá, ale já bez něj z focení nemám takovou radost. Jinak výstupem, světelností a skladností do kapsy by byla parádní. Fuji X-T1 za 30k jen za tělo je určitě fajn a nadupaná, a určitě pro někoho skvělá volba, ale v tomto případě trochu mimo mísu.
Po Klingově příspěvku se mi do výběru opět vloudila X10, kterou jsem sice před cca půl rokem prodal, ale dost jsem toho pak litoval, protože na rameni o ní člověk nevěděl, rozsah zoomu akorát a dalo se z ní celkem dost vytřískat. U té x100 je největším plusem hybridní hledáček a větší snímač, takže pak člověk může reálně použít do 1600/3200. Oproti X10 je trochu větší, ale jen o málo...No budu se muset vydat do Škody a podívat se ještě na tu X-E1, neměl jsem jí ještě v ruce.
Každopádně díky za reakce pánové, musím však přiznat, že bordel v tom mám stále .
Po Klingově příspěvku se mi do výběru opět vloudila X10, kterou jsem sice před cca půl rokem prodal, ale dost jsem toho pak litoval, protože na rameni o ní člověk nevěděl, rozsah zoomu akorát a dalo se z ní celkem dost vytřískat. U té x100 je největším plusem hybridní hledáček a větší snímač, takže pak člověk může reálně použít do 1600/3200. Oproti X10 je trochu větší, ale jen o málo...No budu se muset vydat do Škody a podívat se ještě na tu X-E1, neměl jsem jí ještě v ruce.
Každopádně díky za reakce pánové, musím však přiznat, že bordel v tom mám stále .
K20/4; FA 31/1.8; Takumar 55/1,8, Pentax FA 135/2,8 - přes Techart; Tamron 17-28/2.8, Sony 24/1.4; Sigma Art 35/1.4.; Samyang 45/1.8; Sony 85/1.8.
Sony A7R3, RX1R2
Sony A7R3, RX1R2
No já nemluvil o X-T1 ale o X-T10. Ale ještě není uvedena na trh. Já sám odhaduji cenu na úrovni X-E2.
To znamená, že do 30tis se to s objektivem vejde v pohodě.
To znamená, že do 30tis se to s objektivem vejde v pohodě.
Jan67
To je ale od hranice 12k převelice daleko. Alespoň pro mě.
K20/4; FA 31/1.8; Takumar 55/1,8, Pentax FA 135/2,8 - přes Techart; Tamron 17-28/2.8, Sony 24/1.4; Sigma Art 35/1.4.; Samyang 45/1.8; Sony 85/1.8.
Sony A7R3, RX1R2
Sony A7R3, RX1R2
-
- V.I.P člen
Já jsem se v zimních měsících zabýval v podstatě stejnou otázkou jako alfons. Poněvadž jako téměř všichni členové tohoto fora vlastním systém s výměnnými obj. nepřipadalo mi tedy příliš smysluplné investovat do dalšího systému s výměnnými obj. (ač třeba především váhově a rozměrově menšího). Podotýkám ale, že výše zmiňovaná Fujifilm X-E1 mi ležela též v hlavě, stejně jako Olympus OM-D E-M10 zvl. v této variantě :
http://www.megapixel.cz/olympus-e-m10-14-42mm-ez-cerny
Ale pořád jsem se točil v kruhu pořízení nového systému s výměnnými obj. a tak jsem se postupně vrátil v logice uvažování k pořízení aparátu, který je určen, tak je nadepsáno v názvu tohoto vlákna pro denní nošení a nemusí být přece nutně stejně dobrý jako např. zrcadlovkový systém. Ten asi stejně všichni používáme nejčastěji, ale jde o to, mít po ruce foťák, když se člověku nechce a nebo když se nemůže vláčet s brašnou plnou obj. a dalšího vybavení. Tak jsem postupně vylučovací metodou dospěl k níže uvedeným typům, které by určitě někteří z nás podrobili kritice (velikost čipu, velký zoom, malý zoom, světelnost atd.) Jedinou nepřekonatelnou podmínkou zůstal hledáček. Takže tady jsou moji vyvolení favorité:
http://www.megapixel.cz/fujifilm-finepix-x30?v=2898
http://www.megapixel.cz/olympus-stylus-1
Nebudu zastírat, že jsem byl silně ovlivněn i designem aparátů a svými hist. zkušenosti s apar. těchto značek. Myslím si, že jako tzv. druhý nebo třetí foťák plně obstojí. Vím, že jsou typy výkonnější (ale také podstatně dražší), ale tyto se mě pozdávaly nejvíce. Pochopitelně jsem si prostudoval patřičné inf. zdroje. na netu vč. recenzí od uživatelů (i galerie fotek). Beru tyto modely jako náhradu mého již trochu letitého Canonu G11.
http://www.megapixel.cz/olympus-e-m10-14-42mm-ez-cerny
Ale pořád jsem se točil v kruhu pořízení nového systému s výměnnými obj. a tak jsem se postupně vrátil v logice uvažování k pořízení aparátu, který je určen, tak je nadepsáno v názvu tohoto vlákna pro denní nošení a nemusí být přece nutně stejně dobrý jako např. zrcadlovkový systém. Ten asi stejně všichni používáme nejčastěji, ale jde o to, mít po ruce foťák, když se člověku nechce a nebo když se nemůže vláčet s brašnou plnou obj. a dalšího vybavení. Tak jsem postupně vylučovací metodou dospěl k níže uvedeným typům, které by určitě někteří z nás podrobili kritice (velikost čipu, velký zoom, malý zoom, světelnost atd.) Jedinou nepřekonatelnou podmínkou zůstal hledáček. Takže tady jsou moji vyvolení favorité:
http://www.megapixel.cz/fujifilm-finepix-x30?v=2898
http://www.megapixel.cz/olympus-stylus-1
Nebudu zastírat, že jsem byl silně ovlivněn i designem aparátů a svými hist. zkušenosti s apar. těchto značek. Myslím si, že jako tzv. druhý nebo třetí foťák plně obstojí. Vím, že jsou typy výkonnější (ale také podstatně dražší), ale tyto se mě pozdávaly nejvíce. Pochopitelně jsem si prostudoval patřičné inf. zdroje. na netu vč. recenzí od uživatelů (i galerie fotek). Beru tyto modely jako náhradu mého již trochu letitého Canonu G11.
Naposledy upravil(a) isaacasimov dne 29 dub 2015, 07:26, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Manželka si pochvaluje Pentax Q-S1, kompaktní to je dost. Teleobjektiv je dost dobrý, seťák je lepší průměr.
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
presne tak, to uz taka Fuji XT rada sa velkostou a vahou dost blizi APS-C Pentaxu, tak si ani ja nepredstavujem nieco, co by som mal stale poruke
Ako pozeram , tak na Fuji X neexistuje ultrasiroky objektiv? To je naozaj len 14mm? To velmi obmedzujuce
Kamarat riesil podobny problem a kupil tento fotacik:
http://www.dpreview.com/products/olympu ... /oly_xz-10
skusal som ho aj osobne, velmi slusne, svetelny objektiv a foti raw
Ako pozeram , tak na Fuji X neexistuje ultrasiroky objektiv? To je naozaj len 14mm? To velmi obmedzujuce
Kamarat riesil podobny problem a kupil tento fotacik:
http://www.dpreview.com/products/olympu ... /oly_xz-10
skusal som ho aj osobne, velmi slusne, svetelny objektiv a foti raw
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
-
- V.I.P člen
Pentax Q-S1 je určitě zajímavou alternativou i přes absenci hledáčku(dá se dokoupit). Velmi by mě zajímala možnost použití K-obj. přes adaptér a následný výsledek focení.
Alfons píše:To je ale od hranice 12k převelice daleko. Alespoň pro mě.
OK, já si to spletl s K.E.N.em, který psal 30tis.
12tis pak vede ke kompaktu a asi hlavní rozhodnutí bude: hledáček ano/ne
Jan67
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mám Fuji X100. I když nijel-ova manželka s Q-S1 se mi taky líbila. Teda ta Q-S1 . Fuji jsem koupil právě kvůli tomu, nosit ho stále s sebou. A taky proto, že byla jen za 10K. A taky z nostalgie. Je to klasický filmový kompakt (vzhledově a možností použití). Ovládání geniální stejně jako hledáček. Jen ruční zaostřování pomocí dálkoměru, jako u starých kompaktů, mi chybí. Kdysi jsem krom kinofilmové zrcadlovky měl Minoltu HiMatic. Zhruba stejně velký foťáček jako Fujina.
Nevýhody Fuji X100: není to foťák do kapsičky u košile. Ta kapsy by musela být dost velká. Nemá výměnné objektivy, jen širokáč. Tak že se dá říct, že je to takový "poznámkový blok", popřípadě na street foto. Ale výborně zvládá i horší světelné podmínky třeba v hospodě a hlavně průhledový hledáček je geniální. A je to pořádný kus železa, že se nemusím bát nějakého šrámu.
Čili záleží, na co jej chceš použít. Q-S1 je univerzálnější, ale Fuji je miláček.
Nevýhody Fuji X100: není to foťák do kapsičky u košile. Ta kapsy by musela být dost velká. Nemá výměnné objektivy, jen širokáč. Tak že se dá říct, že je to takový "poznámkový blok", popřípadě na street foto. Ale výborně zvládá i horší světelné podmínky třeba v hospodě a hlavně průhledový hledáček je geniální. A je to pořádný kus železa, že se nemusím bát nějakého šrámu.
Čili záleží, na co jej chceš použít. Q-S1 je univerzálnější, ale Fuji je miláček.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
Já si předně nemyslím, že rozměr a váha jsou ty hlavní rozdíly mezi XT a K řadami.kordoz píše:presne tak, to uz taka Fuji XT rada sa velkostou a vahou dost blizi APS-C Pentaxu, tak si ani ja nepredstavujem nieco, co by som mal stale poruke
Ale přesto, váhový rozdíl zde přeci jen je:
440g (X-T1)vers 800 g (K3)
ohledně rozměru je významný rozdíl pouze v tlouštce, 47mm vůči 77mm.
Pokud bychom vzali nižší řadu Pentaxu, K-S2:
440 ver 678g
47mm vers 72mm
Ohledně ultraširokých skel je pro Fuji X mount k dispozici:
Rokinon 8mm f/2.8
Samyang 10mm 1:2.8 ED AS NCS CS
Carl Zeiss Touit 2.8/12
Samyang 12mm 1:2.0 NCS CS
vůči K mount tedy chybí jen Sigma 4,5mm, která ale lze nasadit přes redukci. Což platí prakticky pro všechny další značky. Pokud je mi známo, tak Pentax sám rovněž končí u 14mm. Co se týče porovnání AF skel, tak chybí jen 10mm Sigma.
Ale v pohodě, brzy bude mít Pentax svůj FF a bude o čem psát
Jan67