RAW formáty - PEF, DNG

Moderátor: Moderátoři

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: K3 prvni dojmy

Příspěvek od hilda4sea » 17 led 2014, 20:23

bedo:

díky za rozšíření obzoru o RAW formátech. Díky tvé poznámce a následnému zkoumání na netu jsem lépe pochopil vznik skvělého videa pořízeného Canonem 400D (to mi vrtalo hlavou - zejména proto, že u něj byla poznámka o pořízení základního materiálu ve formátu RAW).
O stálosti čehokoliv ve světě počítačů vím své, můj první osobní počítač byl v systému CPM (1988).

PS: není to z Canonu 400D, ale ze 40D:
http://www.youtube.com/watch?v=kiX0g_imA2c
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 17 led 2014, 22:56, celkem upraveno 1 x.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 17 led 2014, 22:44

Zeptám se tak, existuje nějaký formát obrázků, který by už "zanikl" a nečetly ho současné prohlížeče/editory?

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 17 led 2014, 23:06

Hlavní problém s archivací asi nejsou změny formátů obrázků, ale "rozklad" dat na doma vypálených nosičích.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 17 led 2014, 23:15

To asi ano, ale tady někteří řeší změny formátů a mají obavy do budoucna. Myslím, že se asi budou číst všechny formáty i v daleké budoucnosti. Naše formáty za našich životů asi ano a co bude pak, je mi celkem jedno :-)

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 18 led 2014, 08:22

Hildo: ja si ešte počkám, či niekto neprenesie Magic Lantern aj na Pentax. Ak nie, nevylučujem, že si na video kúpim aj nejaké lacné Canon telo, ktoré ho podporuje. V kombinácii s manuálnymi Pentax objektívmi by to bolo úplne v pohode, na video je clonový krúžok a manuálne ostrenie aj tak ideálne. A úplne najlepšie by bolo, keby nejaký alternatívny FW začal podporovať ProRes, lebo CinemaDNG je predsa len náročnejší na spracovanie, kým ProRes hodím vo FinalCut-e rovno na timeline a 10 bitov stačí aj na výrazné korekcie. Súčasným problémom videa na zrkadlovkách aj tak nie je dynamický rozsah, ale aliasing a podľa súčasných trendov (vypúšťanie AA filtrov) to bude už len horšie - a nezachráni to v tomto prípade ani AA simulátor, bohužiaľ.

kluzo: Čo sa týka podpory PEF/DNG, tu by som sa vôbec nebál, že sa k svojim fotkám nedostanem, len DNG je výhodnejší z toho pohľadu, že ho podporuje viac programov a je tam aj určitá dopredná kompatibilita, ako bolo vidieť aj pri uvedení K-3 - DNG bol podporovaný hneď, kým PEF nie je v niektorých programoch podporovaný doteraz. Inak sa principiálne dá medzi PEF a DNG bezstratovo konvertovať, možno s výnimkou niektorých metadát, ktoré PEF nepodporuje a potrebuje pre ne "XMP sidecar".

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 18 led 2014, 14:37

kluzo píše:To asi ano, ale tady někteří řeší změny formátů a mají obavy do budoucna. Myslím, že se asi budou číst všechny formáty i v daleké budoucnosti. Naše formáty za našich životů asi ano a co bude pak, je mi celkem jedno :-)
Existuje jich celá řada... respektive, jasně... nakonec je třeba otevřeš. Ale jde o to, že si koupíš nový PS a ta podpora tam prostě třeba nemusí u podobného formátu vůbec být. Je to řešitelné, ale komplikuje to život a zdržuje to.

V moment, kdy byl pef o 40% menší, to třeba nějakej smysl pro někoho mělo. V dnešní době neexistuje jediný racionální důvod, proč si ho dobrovolně zvolit místo dng.

mkyral
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mkyral » 18 led 2014, 17:42

miky_lbc píše:Ale jde o to, že si koupíš nový PS a ta podpora tam prostě třeba nemusí u podobného formátu vůbec být. Je to řešitelné, ale komplikuje to život a zdržuje to.
To je právě nevýhoda uzavřených programů. Zaplať a jestli se ti něco nelíbí, máš smůlu. Naštěstí existují svobodné alternativy.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 18 led 2014, 18:41

K Adobe Photoshop neexistuje plnohodnotná alternativa... ani svobodná, ani komerční. Je mi jasné, že tady bude někdo mluvit o nějakém Gimpu, jednomu z XY dalších photoshop klonů nebo Zoneru.

To jsou alternativy ale jen pro někoho... náročnější uživatel tu náhradu za PS nenajde.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 18 led 2014, 18:57

Souhlas, CO Pro a PS nelze ničím plnohodnotně nahradit.

mkyral
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mkyral » 18 led 2014, 20:05

Ono záleží co v tom PS děláte a jak moc jste nároční na výstup. Používám RawTherapee a Gimp a bohatě mi to na základní úpravy stačí. Poslední dobou už nějak nestíhám, takže většinou už ani na Gimp nedojde. Výstup z RT mi dostačuje.

Ale stejně, k čemu ti je u PS podpora raw formátů? Ty stejně vyvoláš v něčem specializovaném a do PS už jde TIFF.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 18 led 2014, 20:15

mkyral: no ja neviem, praveze do ARL nacitam RAW (DNG) a ten upravujem a az potom urobim vystup do TIF (alebo do JPG ked ide o report fotky na web). Keby som nacital do ARL niekde uz vyexportovane RAW (DNG) do TIF a tie upravoval, tak stracam vyhodu principu RAW (zmena WB,atd)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 18 led 2014, 21:12

mkyral píše:Ale stejně, k čemu ti je u PS podpora raw formátů? Ty stejně vyvoláš v něčem specializovaném a do PS už jde TIFF.
Od doby, kdy jsou tady chytré vrstvy, už v PS i vyvolávám... respektive, znamená to pro mě, že můžu mít v PSD nedestruktivně celý postup včetně raw. A kdykoliv je můžu vrátit při editaci až na samotnou raw úroveň.

Navíc to má díky logice posledních engine v PS celkem dost kvalitativních výhod. Ale je to o druhu fotek, který děláte. Umim si představit, že fotky z dovolené nebudete určitě vyvolávat po jedné v CR a ukládat si v PSD.

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 18 led 2014, 21:46

mkyral píše:Ale stejně, k čemu ti je u PS podpora raw formátů? Ty stejně vyvoláš v něčem specializovaném a do PS už jde TIFF.
u mňa sa žiadny TIFF nevyskytuje, všetky úpravy sa ukladajú v LR do databázy a aplikujú sa len pri exporte (to považujem aj za jednu z najlepších vlastností LR, z ktorej sa odvíjajú ďalšie, ako napr. virtuálne kópie). V podstate už pekných pár rokov PS ani nepoužívam (aj keď verziu 8 mám ešte odloženú "pre prípad"), lebo montáže nerobím a všetko ostatné (a ešte viac) zvládne aj LR. Na druhej strane je to stále len posun Adobe -> Adobe. Ale pozeral som aj na Darktable a celkom dobre to vyzerá, LR to síce zatiaľ nie je, ale čo nie je, raz môže byť... ;)

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 19 led 2014, 01:54

Na co? Třeba pro ACR, což je součást PS ;) Ale pokud existuje DNG tak osobně ani tu podporu ,,firemních" RAW nepotřebuji.
mkyral píše:To je právě nevýhoda uzavřených programů.
Ale zase výhoda otevřeného formátu DNG ;)
STŘÍBRU ZDAR

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 19 led 2014, 04:05

Taky přidám trošku do mlýna, ale je to jen můj osobní názor.
Používat PEF je tak trochu nepraktické a pokud bych se pro něj rozhodl. Tak skoro při každém novém foťáku bych musel provést upgrade i softu (při používání CO, ACR, nebo LR). A nebo ,,firemní" Raw stejně převézt na DNG, aby starší verze programu ten formát vůbec přečetla.
A co se stane když použiji DNG z nového fotoaparátu ve starší verzi ACR, kromě chybějícího barevného profilu který si za pár minut pomocí ColorChecker Passport a DNG Profile Editoru vytvořím???
Používám DNG, nepoužívám centrální databázi ACR, ani přidružené XMP soubory. Ale zapisuji je přímo do DNG. Nerad aby se mě někam přidružené XMP soubory zatoulali, nebo centrální databáze skončila v křemíkovém nebi. A tady je malé vysvětlení.
Hodně cestuji a sebou vozím ,,cestovní" MBP 13", kde fota pomocí Bridge a Camera Raw promažu, roztřídím, přidám klíčová slova a provedu základní úpravy co jdou zvládnout bez externího monitoru. Doma pak propojím přes Target mód (díky Apple za něj) cestovní 13" s pracovní 15" a přesunu, nebo zkopíruji do ní jen fotky které potřebuji (proto ten zápis XMP přímo do DNG, málo kdy přesunuji/kopíruji celou složku). Doplním do BR seznam nových klíčovích slov ( +/- 30 sekund). A můžu hned pokračovat se všemi úpravami tam kde jsem na prvním Booku skončil díky vloženému popisu provedených úprav přímo v souboru.
Takže jednoduše, bez DNG a odkázán na PEF(kde se nedají XMP soubory zapisovat přímo do souboru, nebo se to možná už změnilo) by můj Workflow byl v pr..... a nebo zdlouhaví ;)
STŘÍBRU ZDAR

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“