Ekvivalence - porovnání různých formátů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové patenty Pentax objektivů

Příspěvek od matak77 » 24 říj 2013, 14:16

Tahle debata mi připomněla Homolkovi :D
"No přeci každej civilizovanej člověk ví, že když někdo tluče a někdo na něj zatluče, tak na něj tluče proto, aby netlouk" Obrázek

Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

fyby
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od fyby » 24 říj 2013, 14:23

lto píše:Vyrezom sa hlbka ostrosti nemeni :)
Máš pravdu, že jsem to nenapsal srozumitelně. Myšleno hloubkou ostrosti na daném snímku. Při daném ohnisku a dané cloně máš na APS-C větší část snímku v hloubce ostrosti než na FF.

Proto aby jsi měl na výsledné fotce se stejnou kompozicí stejnou hloubku ostrosti, je nutné použít menší reálnou hloubku ostrosti :-) .

Je pravda, že reálná hloubka ostrosti (tj. kolik cm je v prostoru ostrých) se nemění při použití stejné clony na FF nebo na APS-C.

fyby
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od fyby » 24 říj 2013, 14:35

uray píše:
fyby píše:Přepočítává se clona/světelnost, ale kvůli hloubce ostrosti, protože to je to, co každý fotograf řeší. Světelnost je samozřejmě úplně stejná všude. Ale tím, že clonové číslo udává světelnost i hloubku ostrosti, tak z toho pak jsou takovýhle debaty. Takže ano, Sigma se se svou 18-35/1.8 přiblížila něčemu jako 25-52/2.8 na FF co se týče hloubky ostrosti, nicméně světelnost je pořád 1.8 .

Stačí si představit, že z FF obrázku vyříznu kousek odpovídající crop faktoru. Hloubka ostrosti samozřejmě naroste, protože neostré okraje jsme odřízli. Světlost ale zůstane stejná.
:lol: tak a teď to musí pochopit snad každý :mrgreen: četl sis to po sobě?
Přepočítává se clona/světelnost ... Světelnost je samozřejmě úplně stejná všude .... clonové číslo udává světelnost i hloubku ostrosti,...

ještě ho toho sluneční clonu a bude to všm jasné :-D proč by měl každý fotograf řešit hloubku ostrosti?

Na kompaktu se hloubka ostrosti řešit nemusí. Na zrcadlovkách jsou už i programy, které umí volit hloubku ostrosti podle nastavených priorit automaticky. Máš pravdu, každý fotograf hloubku ostrosti řešit nemusí :-).

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 říj 2013, 14:44

Přestaň tu prosím psát polopravdy:
"Na kompaktu se hloubka ostrosti řešit nemusí."
co má společného to, že je fotoaparát kompaktní s DOF a s tím že se musí/nemusí řešit?

"Na zrcadlovkách jsou už i programy, které umí volit hloubku ostrosti podle nastavených priorit automaticky."
Jaké programy? Máš na mysli automatické režimy, kdy se nastavuje clona automaticky? Hloubka ostrosti se nevolí/nenastavuje, je to spíš informatické údaj, která je např. na pevných sklech vyznačen na clonovém kroužku...

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 24 říj 2013, 14:45

matak77 píše:zdá se, že světelnost a hloubka ostrosti neni úplně jedno a to samý :D
Aj mne!
A potom sem ešte vystupuje nemeratelny bokeh - subjektívna záležitosť, ale je dana konštrukciou lamely a svetelnosťou skla.

fyby
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od fyby » 24 říj 2013, 14:56

uray píše:Přestaň tu prosím psát polopravdy:
"Na kompaktu se hloubka ostrosti řešit nemusí."
co má společného to, že je fotoaparát kompaktní s DOF a s tím že se musí/nemusí řešit?

"Na zrcadlovkách jsou už i programy, které umí volit hloubku ostrosti podle nastavených priorit automaticky."
Jaké programy? Máš na mysli automatické režimy, kdy se nastavuje clona automaticky? Hloubka ostrosti se nevolí/nenastavuje, je to spíš informatické údaj, která je např. na pevných sklech vyznačen na clonovém kroužku...
Nepíšu ani polopravdy ani pravdy, jen názor. Na kompaktu se nemusí hloubka ostrosti tolik řešit, protože na výsledném snímku je zpravidla mnohem větší než u zrcadlovky. Nepíšu, že mají snímky z kompaktu nekonečnou hloubku ostrosti. To samozřejmě nemají. Nicméně se méně často dostaneš do situace, že máš hloubku ostrosti moc malou. To u zrcadlovky s dobrým objektivem se dostaneš poměrně často do situace, že máš hloubku ostrosti malou.

Na zrcadlovkách máš běžně režimy, kde si navolíš, jestli fotíš portrét nebo krajinku. Foťák pak volí kombinaci clona čas s přihlédnutím k tomu, cos nastavil. Záleží, na co jsi zvyklý. Já fotím většinou na prioritu clony a pak tedy hloubku ostrosti řeším skoro vždy.

HOWGH

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 24 říj 2013, 15:47

No trochu jsem se obával, že to spustí kvalitní diskusi :smile:
Jan67

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 24 říj 2013, 16:55

Ivan-K píše:Máš ludí ktorý idú za každú cenu za svetelnosťou a chcú ju aj vždy používať, len im nedochádza , že nie vždy sa to použíť dá, kludne môže byť zaostrené presne, pre extrémne malú HO je z toho aj tak odpad
Některým to dokonce i dochází. A někteří s tím dokonce i umí pracovat. :)
Ne vše musí být foceno s f=5.6 a výše...
Jan67

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 říj 2013, 17:16

fyby píše: Nepíšu ani polopravdy ani pravdy, jen názor. Na kompaktu se nemusí hloubka ostrosti tolik řešit, protože na výsledném snímku je zpravidla mnohem větší než u zrcadlovky. Nepíšu, že mají snímky z kompaktu nekonečnou hloubku ostrosti. To samozřejmě nemají. Nicméně se méně často dostaneš do situace, že máš hloubku ostrosti moc malou. To u zrcadlovky s dobrým objektivem se dostaneš poměrně často do situace, že máš hloubku ostrosti malou.
Na zrcadlovkách máš běžně režimy, kde si navolíš, jestli fotíš portrét nebo krajinku. Foťák pak volí kombinaci clona čas s přihlédnutím k tomu, cos nastavil. Záleží, na co jsi zvyklý. Já fotím většinou na prioritu clony a pak tedy hloubku ostrosti řeším skoro vždy.
HOWGH
achjo... tohle už snad nemá cenu komentovat. Vem si třeba kompakt Sony RX1 nebo oblíbený FujiX100 a pak to porovnej s objektivem typu 18-55/3,5-5,6 DLSR. > vyjde ti, že co jsi napsal jsou plky a režimy portrét/krajina jsem měl i na kompaktu před 8mi lety. Vím, že tě chytám za každé slovo, ale tohle už je moc. Kdysi jsem lapal všechny technické informace na fórech, ale pokud si tohle přečte nějaký začátečník, tak nevim nevim.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 24 říj 2013, 17:24

Jan67 to máš pravdu ale myslel som konkrétne tých čo si myslia že ked si kúpia svetelné sklo že "najlepšie" fotky dosiahnu len na plnú dieru...
Nádherné fotky sú kludne aj na f/2.0 či f/2.8 a logicky sa cloní podla toho akú HO potrebujem, ked stačí f/1,2 tak kludne aj plná diera

Na inom fore sa objavil jeden "moula" ktorý nevie kde ho obmedzovala C550D a preto si kúpil 5DIII a k nemu chce "L" 50mm f/1,2 aby mal najkrajší bokeh, pričom si myslí že najkrajší bokeh má najsvetelnejší objektív a iba vtedy ak sa ním fotí na plnú dieru. Pričom to ako vyzerá bokeh má na svedomí niekolko faktorov
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 24 říj 2013, 17:39, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

fyby
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od fyby » 24 říj 2013, 17:31

uray píše:
fyby píše: Nepíšu ani polopravdy ani pravdy, jen názor. Na kompaktu se nemusí hloubka ostrosti tolik řešit, protože na výsledném snímku je zpravidla mnohem větší než u zrcadlovky. Nepíšu, že mají snímky z kompaktu nekonečnou hloubku ostrosti. To samozřejmě nemají. Nicméně se méně často dostaneš do situace, že máš hloubku ostrosti moc malou. To u zrcadlovky s dobrým objektivem se dostaneš poměrně často do situace, že máš hloubku ostrosti malou.
HOWGH
achjo... tohle už snad nemá cenu komentovat. Vem si třeba kompakt Sony RX1 nebo oblíbený FujiX100 a pak to porovnej s objektivem typu 18-55/3,5-5,6 DLSR. > vyjde ti, že co jsi napsal jsou plky a režimy portrét/krajina jsem měl i na kompaktu před 8mi lety. Vím, že tě chytám za každé slovo, ale tohle už je moc. Kdysi jsem lapal všechny technické informace na fórech, ale pokud si tohle přečte nějaký začátečník, tak nevim nevim.

Ok, napsal jsem plky, máš úplnou pravdu :-D.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Ekvivalence - porovnání různých formátů

Příspěvek od Jan67 » 27 říj 2013, 11:55

matak77 píše:Máme tady jedno zajímavé porovnání - K-3 vs D600
http://www.digitalcamerareview.com/defa ... entax+wins
Ten test sice porovnával ekvivalentní ohniska ale již ne ekvivalentní clony a ISO.
Takže správně měl porovnat fotku na D600 např. s f=4 a ISO ca 200 s fotkou na K3 s f=ca 2,8 a ISO 100.
Ono je to celkem vidět na bokehu, který je u K3 méně rozostřený.
Ale porovnání přenosu kontrastu je zajímavý.
Jan67

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-3 - oficialne

Příspěvek od Lukas_Gal » 27 říj 2013, 14:43

Jan67 píše:Ten test sice porovnával ekvivalentní ohniska ale již ne ekvivalentní clony a ISO.
Takže správně měl porovnat fotku na D600 např. s f=4 a ISO ca 200 s fotkou na K3 s f=ca 2,8 a ISO 100.
Ono je to celkem vidět na bokehu, který je u K3 méně rozostřený.
Ale porovnání přenosu kontrastu je zajímavý.
To rozdielne ISO mi je nejasne
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 27 říj 2013, 14:47

Případ, kdy se porovnává 85mm na FF s ekvivalentním 55mm na APSC je ještě možný a skutečně nevyznívá pro APSC jako handicap.
Pokud by se šlo ale níž s ohniskem, začně to být problém. Tak třeba klasický 35mm 2,8 na FF je ekvivalentní s 23mm 1,8 na ASC. Tomu se přibližuje jen bazarový FA* 24mm F2. Proto tak vítám Sigmu 18-35 1,8.
U 24mm 2,8 na FF je to ještě horší, máme sice DA 14 ale "jen" 2,8.

Nicméně otázka, zda-li člověk vůbec potřebuje FF, zvlášť při posledních aktivitách Sigmy, je opravdu legitimní.
Jan67

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 27 říj 2013, 14:56

Zdovodnenie toho ISA som cakal toto mi je jasne uplne
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,