Expozícia, jej meranie a automatika - ako to funguje

Moderátor: Moderátoři

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Expozícia, jej meranie a automatika - ako to funguje

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 19:16

iMD píše:
kluvi píše:Napríklad môže pochopiť že ide o západa slnka. Uvedomme si že nemusí merať len expozíciu ale i farbu. Alebo môže vyhľadávať nejaké signifikantné tvary a rozpoznať napríklad siluetu osoby, alebo horizont atď
A tu je tá alchýmia.
Tohle je ale zásadně rozdílný způsob měření, který využívají kompakty rozborem dat scény stažené ze senzoru, na rozdíl od měření na DSLR, které využívají matici senzorů!
Rozhodnutí o přisvícení scény bleskem zrcadlovka vyhodnocuje z měření scény + určení clona/čas/ISO v použitelném rozsahu. Je-li čas příliš dlouhý, ISO nelze zvýšit, clona na plnou díru (zjednodušuji to rozhodování, ono je to složitější ...), tak indikuje potřebu přisvítit bleskem. Rozhodně není možno zjistit, že obličej osoby ve stínu nebude mít kresbu...
S maticou senzorov to je predsa jasné (teda mimo LiveVieW). Veď multiseg majú i analogy, že?

S tým bleskom pri prekročení možných čas/clona/iso to je tiež samozrejmé.
Ale k tomu dokáže z kontrastu scény zisiť že je treba použiť blesk (neviem ako K5 ale MZ5n to robila). Nepozná to že je tam tvár v zábere ale pozná to keď je napr protisvetlo alebo iný veľký rozsah jasov. Takže nielen absolútna hodnota čas/clona/ISO. A mohlo by to poznať už i siluetu. I z tých 77 zón čo má K5 predsa musí ísť zistiť dačo viqac ako priemerný alebo vážený jas scény.
Dal som si tú prácu a našiel v manuáli (str 125 v CZ manuáli):
Multi-segmentové měření
Při multi-segmentovém měření expozice je scenerie zabíraná hledáčkem měřena v 77 různých částech. I když bude a záběru protisvětlo, tento režim automaticky určuje jaká je hladinu jasu v různých částech obrazu a automaticky praví expozici.
(to je to o čom sme sa bavili - mimoriadna korekcia
foťák sa snaží použiť nejakú inteligenciu)

Středově-vyvážené měření
Měření je vyvážené ke středu hledáčku. Použijte tento způsob měření, chcete-li kompenzovat expozice dle zkušeností a nechcete rozhodnutí ponechat na fotoaparátu. Ilustrace ukazuje, že se citlivost zvyšuje dle zvýšené části na schématu. Tento režim automaticky nekompenzuje scenerie v protisvětle.
(z toho vyplýva že sa foťák o žiadnu inteligenciu nestaží-čo je dakedy dobre..)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Pedroke
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pedroke » 13 úno 2012, 21:06

Kluvi, po prečítaní tohto vlákna.... Predpokladám, že návštevníkov tejto témy nezaujíma Tvoj názor na to, ako funguje multisegmentové meranie, ale fakty. Toho sa drž.
A po prečítaní vlákna, na ktoré odkazuješ.... Veľa šikovných ľudí Ti napísalo, kde môže byť problém. Takže vylučovacou metódou musíš dôjsť k záveru, že naprd je buď technika a teda patrí do servisu, alebo obsluha.
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 21:51

Skús si teda prečítať koniec toho druhého celého vlákna. Na tomto mieste to je offtopic. Budem rád ak si spravíš svoj názor i na základe mojich argumentov.

Môj názor na to ako to funguje súvisí s tým, že tento tu pôvodný článok nebol úplný a doplnil som ho o časť s pomerovým meraním a upozornil že multisegmentové je ešte inšie a o jeho fukcii si možeme hovoriť len domnienky.
Alebo si presvedčený že multisegmentové neexistuje a že to meria len plošne priemernú hodnotu jasu?
Ak áno, tak budem rád ak dodáš dôkaz, inak dodám ja svoj (v tomto prípade ale na inom stroji ako K5).
Naposledy upravil(a) kluvi dne 14 úno 2012, 17:12, celkem upraveno 1 x.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 13 úno 2012, 22:30

kluvi >> ak by som chcel reagovat na to co tu pises, musel by som ta urazit a to nechcem. Unikol ti dovod a vyznam toho, preco som tu takto polopate vysvetlil meranie expozicie. Po tvojich prispevkoch z toho budu mat novacikovia vacsi mismas ako mali doteraz :mrgreen:
Zmier sa s tym, ze automatika nie vzdy vie co a ako vlastne zamyslas vyfotit.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 22:50

Neviem čím by si ma chcel uraziť fakt nevidím dôvod.

Vidím že význam a dôvod takého zjednodušujúceho vysvetlenia mi unikol a teraz ho vysvet'luješ začiatočníkmi. OK, je jasné že pre začiatočníkov to je zložité, ale mali by mať možnosť niekde sa dozvedieť i to jak je to naozaj a nielen zjednodušenie.
Máš nejaký návrh ako to upraviť?
A keď si vedel že to je zjednodušujúce tak prečo si mi na to posielal odkaz z toho druhého vlákna keď toto zjednodušujúce to nevysvetľuje?
Naposledy upravil(a) kluvi dne 14 úno 2012, 17:13, celkem upraveno 1 x.

iMD
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od iMD » 13 úno 2012, 23:00

Citace z učebního textu muni :
"Maticové nebo též zónové měření (evaluative, multi-tone, multi-segment) se provádí tak, že scéna v celém záběru je rozdělena do zón (u různých přístrojů jsou to různé počty). Expozice v jednotlivých zónách srovnává přístroj se svojí databází a podle případné shody nastavuje expozici. Jsou-li zóny v horní polovině světlé a ve spodní polovině tmavé, jde asi o krajinu a přístroj nastaví expozici vhodnou pro krajinu. Tento princip velmi často dobře funguje, selhává ale při fotografování silně kontrastních scén, v protisvětle nebo ve jiných speciálních situacích."

Multisegment tedy není jen měření na středně šedou a je závislé na databázi vzorů a od ní odvozený zásah do výsledků měření. Jak je již výše napsané, nelze tento postup "narazit" na všechny případy. Automatika stylu namiř - zmáčkni - doufej není můj šálek kávy a já osobně mám raději věci pod vlastní kontrolou (a to nejsem ten, který fotí zásadně na M) i za cenu případného experimentu.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 23:26

Teraz som celý zmätený pretože sa tu dom%na všetci navážajú že 1)nemám pravdu 2)píšem nepresnosti 3)nechcem uznať že oni majú pravdu. 4)píšem veci čo sa im nepáčia
Takže neviem či si chcel povedať že súhlasíš s mojím popisom multisegmentu alebo nie.
Podľa mňa to spolu korešponduje. Akurát to tvoje je jednoduhšie povedané.
Díky že si sa ma zastal :)
čo sa týka spoliehania sa na automatiku tak zas podporím ja Teba. Lenže sú situácie keď na NEpoužitie automatiky nemáš čas. Scéna sa mení a nemáš čas si expozíciu dopredu pripraviť ani zopakovať neúspešný pokus. A fotiť do RAW s 5násobným bracketingom je fakt MASO (okrem toho Ti stejne utečie náš milovaný decisive moment.
Naposledy upravil(a) kluvi dne 13 úno 2012, 23:27, celkem upraveno 1 x.

Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 14 úno 2012, 10:47

kluvi: vyzerá to že si sa sem prišiel iba hádať...nič čo ti tu ľudia zatiaľ poradili ti nieje dosť dobré a hneď si to zavrhol...asi bude chyba naozaj v obsluhe... zrkadlovkou sa treba aj naučiť fotiť ako využiť teóriu v praxi...skús si tam nahrať frimware ešte raz...za to nič nedáš a možno to pomôže alebo ho pošli do servisu...môžeš ho aj predať...a kúp si niečo iné...
ja som fotil vtáky na M iba keď som používal blesky inak ich fotím na AV a bez problémov, aj na snehu...multisegmentové meranie...korekcia expozície je na to aby sa využívala...až keď mi stačiť AV nebude, pôjdem do režimu M...
doteraz čo som videl fotiť aj profi fotografov na rôznych videách na začiatku si vždy spravia kontrolnú fotku podla toho nastavia (doladia) nastavenia foťáku a aj počas fotenia priebežne skontrolujú fotky...a to je jedno akú značku používajú...
prípadne keď pôjdeš na bežkách tak choď posledný a budeš mať času koľko potrebuješ...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 úno 2012, 10:50

Kluvi, už jsem ti psal do SZ, že když si chceš pokecat, tak na to můžeš do hospody. Tahle debata nikam nevede.

K-5 prostě nabízí hodně možností jak fotit a je jen na tobě, jestli zvolíš nastavení pro danou situaci vhodné, nebo ne. Pokud ti připadá, že maticové měření neexponuje na sněhu dobře, tak použij jiné měření. Pokud potřebuješ blbovzdorný foťák, který nejde uživatelsky nastavit tak aby byly fotky přepálené, tak máš pravdu, kompakt za 3000 je vhodnější.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 14 úno 2012, 10:52

Vlakno promazano od OT , at tu neni svincik ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“