focení zrcadlovkou - začátečník
Moderátor: Moderátoři
Re: focení zrcadlovkou - začátečník
Doplním-vynúť a znovu zapnúť aparát aby sa funkcia nastavenia ohniska zobrazila.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Duves: Dík. Dvihol si mi sebavedomie. Už sa necítim byť taký začiatočník.
Tomáš a Klingo: Vlastne si ste ma predbehli s odpoveďou. Toto mala byť moja druhá otázka. Teda, že čo a prečo len sporadicky sa mi objavuje ten ohniskový údaj na displeji. V manuáli som o tom nenašiel žiadnu zmienku.
Skúsil som a funguje to. Len si takéto nastavovanie neviem predstaviť v praxi. To akože keď prezúmujem, musím vypnúť a zapnúť foťák, pozriem údaj na objektíve, "prepíšem" ho do foťáku a fotím? Pokiaľ však netrvám na zobrazení oh.údaju v exife, tak to asi nepotrebujem robiť, že jo?

Tomáš a Klingo: Vlastne si ste ma predbehli s odpoveďou. Toto mala byť moja druhá otázka. Teda, že čo a prečo len sporadicky sa mi objavuje ten ohniskový údaj na displeji. V manuáli som o tom nenašiel žiadnu zmienku.
Skúsil som a funguje to. Len si takéto nastavovanie neviem predstaviť v praxi. To akože keď prezúmujem, musím vypnúť a zapnúť foťák, pozriem údaj na objektíve, "prepíšem" ho do foťáku a fotím? Pokiaľ však netrvám na zobrazení oh.údaju v exife, tak to asi nepotrebujem robiť, že jo?
Zásadne neodporúčam použitie starých zoom objektívov na digi.Aj obyčajná nová sigma 70-300 ti dá lepšie výsledky ako tie staré sklá.U Pevných ohnísk to tak ale nieje,aj keď aj tu sa dajú kúpiť šunty a treba dobre vyberať.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
U mňa je to len dočasné riešenie. Nie sú zatiaľ bubáky na nový - plánujem DA 55-300 a neskor pár pevných, svetelnych a nejaké makro. Tieto dva sa mi ponúkli za nehorázne dobrý peniaz. Starý Pentax A zoom 28-80 je síce nič moc, no Sigma UC zoom 70-210 (nie rada II )ide veľmi dobre. Mám tak pokryté celé pásmo od 16 do 210 a môžem "trénovať".
V manuálu to je. A ohnisková vzdálenost se dá nastavit v menu foťáku bez vypínání a zapínání. Ale v praksi je to stejně nepoužitelné, při každém přezoomování nastavovat. Takže buď vypnout SR, nebo nepoužívat manuální zoomy.ESB píše:V manuáli som o tom nenašiel žiadnu zmienku. Skúsil som a funguje to. Len si takéto nastavovanie neviem predstaviť v praxi. To akože keď prezúmujem, musím vypnúť a zapnúť foťák, pozriem údaj na objektíve, "prepíšem" ho do foťáku a fotím?

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/
Při použití manuálního zoomu doporučuju nastavit ohnisko do SR na ten kratší konec. Na delším pak může být teoreticky třas trochu nedokompenzovaný, ale v praxi to funguje ze všech možností nejlíp.
..to znamená, že toto manuálne nastavenie OV má nejaký vplyv na merania foťáku?
Ono čeština je ako môj druhý rodný jazyk, ale vidím, že v čestine v teórii fotenia mám značné medzery.
"nedokompenzovaný třas" = redukcia chvenia?
To ohnisko do SR na kratší koniec mi je úplne zrozumiteľné. Analogicky do ČR sa asi robí na dlhý.....
Ono čeština je ako môj druhý rodný jazyk, ale vidím, že v čestine v teórii fotenia mám značné medzery.
"nedokompenzovaný třas" = redukcia chvenia?
To ohnisko do SR na kratší koniec mi je úplne zrozumiteľné. Analogicky do ČR sa asi robí na dlhý.....

Totiž foťák, když pohybuje čipem aby kompenzoval vibrace, má sám o sobě jen informace o tom, jak moc se pohybuje tělo. Ale než hýbne snímečem v opačném směru, musí to vynásobit ohniskovou vzdáleností.
Pokud je zadané ohnisko menší, tak pravděpodobně hýbne málo - zredukuje otřes, ale účinnost bude menší. Pokud je nastavené větší ohnisko, tak fotka bude rozmazaná víc než kdyby bylo SR vypnuté.
Pokud je zadané ohnisko menší, tak pravděpodobně hýbne málo - zredukuje otřes, ale účinnost bude menší. Pokud je nastavené větší ohnisko, tak fotka bude rozmazaná víc než kdyby bylo SR vypnuté.
Tak konečne mi došlo, čo je to SR.
Dik za info, elho. Aj ostatným.
Dik za info, elho. Aj ostatným.
Elho_cid> V tom předposledním příspěvku jsi myslel delší konec, že ano?
Jenom jestli dobře chápu myšlenku z posledního příspěvku, ale to je v rozporu s Tvým předchozím. Pokud Ti tedy rozumím správně.
Jenom jestli dobře chápu myšlenku z posledního příspěvku, ale to je v rozporu s Tvým předchozím. Pokud Ti tedy rozumím správně.

to ESB : SR = Shake Reduction = stabilizace obrazu
to Taurusek: Elho_cid určitě myslel ten kratší konec, protože kdyby jsi nastavil ten delší a fotil na kratší, tak by se foťák snažil kompenzovat třes více než je potřeba a obraz by byl rozmazán.
to Taurusek: Elho_cid určitě myslel ten kratší konec, protože kdyby jsi nastavil ten delší a fotil na kratší, tak by se foťák snažil kompenzovat třes více než je potřeba a obraz by byl rozmazán.
Určitě vždycky raději nastavit kratší než delší. Na pentaxforums někdo doporučoval i u pevných ohnisek nastavit kratší než je ve skutečnosti a podložil to nějakým svým empirickým výzkumem, ale to možná bylo platné jen pro jeho konkrétní ruce.
Focení zrcadlovkou - začátečník, BLESK
V prvom rade prajem všetkým PF 2012 a to nielen „PourFéliciter“ ale aj „PeknéFotky“.
Vie mi niekto povedať – alebo ma linkom usmerniť – ako správne používať blesk? Zatiaľ vstavaný, ale predpokladám, že ext. funguje obdobne. Trošku som s tým experimentoval a zistil som, že vôbec nechápem algoritmus s akým sw pracuje a ako sa teda správne blesk nastavuje. Skúšal som sériu fotiek a pri zmene iso v značne veľkom rozsahu sa vôbec nemení čas a clona. Akurát výsledok je taký, ako keby som menil nastavenia WB. Od chladnejšej po teplejšiu. Celkový osvit bol prakticky rovnaký.
Vie mi niekto povedať – alebo ma linkom usmerniť – ako správne používať blesk? Zatiaľ vstavaný, ale predpokladám, že ext. funguje obdobne. Trošku som s tým experimentoval a zistil som, že vôbec nechápem algoritmus s akým sw pracuje a ako sa teda správne blesk nastavuje. Skúšal som sériu fotiek a pri zmene iso v značne veľkom rozsahu sa vôbec nemení čas a clona. Akurát výsledok je taký, ako keby som menil nastavenia WB. Od chladnejšej po teplejšiu. Celkový osvit bol prakticky rovnaký.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
vyssia citlivost = mensia potrebna sila zablesku. Ked budes mat silnejsi blesk, zacnu ti vznikat prepaly.
Ked fotis s bleskom, standardne mas nastavene WB na blesk, ak to nechces, musis to zakazat v menu pristroja. Logicky, vyssie iso = viacej zachyteneho okoliteho svetla = slabsi blesk = teplejsie farby snimku (zachytis svetlo ziarovky ktora ma teplejsie svetlo, WB je nastavena na chladnejsie, lebo pouzivas blesk)
Ked fotis s bleskom, standardne mas nastavene WB na blesk, ak to nechces, musis to zakazat v menu pristroja. Logicky, vyssie iso = viacej zachyteneho okoliteho svetla = slabsi blesk = teplejsie farby snimku (zachytis svetlo ziarovky ktora ma teplejsie svetlo, WB je nastavena na chladnejsie, lebo pouzivas blesk)
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky