Kompenzace expozice

Moderátor: Moderátoři

BlackM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompenzace expozice

Příspěvek od BlackM » 10 bře 2011, 17:12

Když jsem děkoval všem, myslel jsem i tebe, bigfoote :wink:

BlackM
K100 - > K10 - > K5

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 srp 2011, 15:18

Tady je pro angličtináře moc pěkný článek o tom jak správně exponovat s digitálem:

http://www.luminous-landscape.com/tutor ... sure.shtml

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 02 srp 2011, 07:02

navikeco píše: Jednoducho pri max ISO1600,f 2.8, a pri totalne ciernom pozadi sceny mi vychadzali cas max 1/60 a to podexponovane aj ked som dal meranie na stred a snazil sa mat hlavny objekt zaujmo co najviac v strede. Teda muselo ist +1EV az +2EV ale to uz zase vsetky postavy pri tej rychloasti boli rozmazane - cas bol v skutocnosti kratsi.
Takže ľa chcem upozorniť že si postupoval presne opačne ako si mal.Tanečníci na tmavom pozadí si vyžadujú podexpozíciu-teda posunúť hodnoty do mínusu.Často až -1,3.To preto,že automatika vyhodnoťí scénu podľa prevažne tmavého pozadia a dá čas dlhší ako treba.Preto ten odpad a rozmazaní tanečníci.
Za druhé-že automatika vyhodnotí v extrémnych prípadoch expozíciu zle je z dôvodu,že ju nevyhodnoťuje na bielu ale na 18 percentnú šedú.Z toho dôvodu bude sneh na fotografií nie biely,ale šedý.My to ale vieme,tak posunieme exp.do plusu.Dynamický rozsah čipu v tom v podstate nehrá rolu(mimochodom,už je väčší ako bol na tých najlepších filmových materiáloch,takže malý zrovna nieje)
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 02 srp 2011, 08:48

Klingo píše:
navikeco píše: Jednoducho pri max ISO1600,f 2.8, a ...
Takže ľa chcem upozorniť že si postupoval presne opačne ako si mal.Tanečníci na tmavom pozadí si vyžadujú podexpozíciu-...
Klingo, jenom doplním - postup co jsi poslal je správně, ale ne se zapnutým měřením na střed (ignotuje tmavé pozadí!)... Je teda potřeba navíc měřit celoplošně, v popisoveném případě. Bodové měření je opravdu jen bodové... změří správně to co má zamířeno (i když je to blbě). Docela sem s nastevením tím bojoval, při focení letovek, kdy byl tmavý pták na světlém pozadí (obloha), chce to ale jen trpělivost a zkoušet - jak na to jednou přijdeš jde to samo :-)

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 02 srp 2011, 10:08

S fotením v zlých podmienkach mám bohaté skúsenosti.Meranie na stred sa použiť nedá z toho dôvodu,že nie vždy je to čo potrebuješ v strede a výsledky sú väčšinou nesprávme.Bodové meranie je ešte horšie,v prípade aký si uviedol úplne nepoužiteľné.Jediný spôsob je zónové s použitím korekcie.Tu mi vychádza expozícia na 99% správne.Naviac s K-5kou je skoro problém urobiť prepal.Výsledky si pozri na www.musicclubapollo.sk .Najnovší koncert je fotený už K-5.Sem tam bol použitý blesk na presvetlenie tieňov.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“