Miroslav1 píše:Přečti si ještě jednou od začátku tuhle diskuzi. Já tohle téma zakládal k diskuzi o tom který snímač podává lepší fotky. A dle samotné koncepce čipu vychází lépe CCD - někdo tu uvedl i jiný článek kde je výsledek stejný.
Objevili se tu ale lidi kteří začli srovnávat starší model fotoaparátu s CCD s novým modelem který má CMOS a dle tohoto automaticky tvrdí, že CMOS snímač je lepší. Tohle je nesmysl protože fotoaparát se neskládá jen z čipu a z paměťové karty - a jen abych je trošku podpíchl jsem uvedl onen test k200 vs k20d (i když vím, že snímač se takhle porovnat nedá).
Takže když vezmu to, že foťáky z CMOS mají možná lepší kvalitu obrazu než s CCD, tak u těch s CMOSem ta kvalita musí být nahnaná nějak softwarově.
Ale jo... to já s Tebou souhlasim. Nicméně tím, že je CMOS levnější technologie, je prostě možné "kvalitu nahnat zase někde jinde", protože na to zůstanou penízky, že se zase na něčem jiném ušetřilo. To je to, o čem se bavím já.
Takže je otázka, co je lepší? Pro mě je lepší taková technologie, která mi za stejnou cenu nabídne více.
Což je prostě CMOS.
Kromě toho má CMOS i řadu výhod... díky adresnému načítání je možné lépe mapovat chybné pixely, společně s nižším zahříváním a spotřebou jde ruku v ruce i možnost intenzivnějšího snímání na čipu (LV, video... apod.).
Tímhle v debatě končim