Příspěvek
od Voloda » 30 bře 2010, 21:59
Vždy je to vec dohody. Prvý krok sa musíme naučiť robiť my sami. Chrániť si naše podarené vytvory najmä tým, že pokiaľ ich už dáme z ruky tak nie v tlačovej kvalite a s vodoznakom. K cene: keď som v 98-roku začínal, tak celý šťastný, že mám digitálny foťák som od zimy do jesene behal po kopcoch a fotografoval obce a potom som naivne výber z týchto fotiek dal v tlačiarni na pozretie. O nejaký čas som náhodou išiel na rodinnú návštevu do susednej obce a tam sa mi chvália, že aké majú pekné pohľadnice. Pozriem a veď sú to moje fotky - potešilo má to ale keď som si uvedomil, čo všetko som musel urobiť, aby som si kúpil prvý fotoaparát, tak som išiel do tlačiarne sa opýtať, že ako si to dovolili - hneď mi vtedy za sadu asi cca 5 pohľadníc zaplatil 3 tisíc Sk a ja som bol celý uvelebený. Tým to skončilo, ale zistil som, že treba byť veľmi opatrný.
K cene fotografií v novinách: v celoštátnych som nepublikoval, ale v regionálnych mi za bežnú fotku zo začiatku núkali 100 Sk/ks a to som si nikdy nedal vyplatiť, lebo k tomu treba zmluvu, odviesť daň, zúčtovanie. Lepšie je dohodnúť sa z redakciou na začiatku písomne a raz ročne si podľa počtu zverejnených fotiek dať vyplatiť. Doma som pri obecných novinách: na školení nám profesori žurnalistiky uviedli, že fotografia na prvej strane má cenu 300 Sk, ostatné bežné fotografie oceňujem na cca 20 - 50 Sk. Väčšine obcí fotografie zabezpečuje priamo šéfredaktor a toho obec odmení buď za každé pripravené číslo alebo raz ročne na dohodu. Je však dosť obcí, kde nehonorujú nič. Ale znova som sa rozpísal.
PENTAX FRIENDS FOR VISUAL 3D FOTO: K20, *istD, FA 1,8/31mm AL Lim., DA 4/15mm ED AL Lim., FA 1,9/43mm Lim., DA*2,8/50-135 ED AL (IF) SDM, DA 4/16-45 ED AL, blesk AF360FGZ